Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

пловдив

Мнения: 243
Здравейте милички!
Ще се радвам ако моите рецепти ви се харесат и взаимствате нещо от тях!  newsm51
« Последна редакция: чт, 13 ное 2008, 00:06 от Лиленце »
Цитирай

пловдив

Мнения: 243
Млечна разядка

3-4с.л. цедено кисело мляко
100-120гр. сирене
чесън на прах
1 печена пиперка
може също маслинена паста
препържен червен пипер в масло
и всичко друго за което се сетите и имате в хладилника

Сиренцето се намачква,към него се добавя ситно нарязаната пиперка и цеденото мляко.
Чесъна се слага на вкус.Става изключително добра гарнитура за белени доматчета.Има вариант да се напълнят и сорови
изтърбушени чушчици с него.Ако искате да го направите по пикантно в малко масло се запържва червен пипер и се полива
сместа. 
Цитирай

пловдив

Мнения: 243
Патладжани на фурна

2-3 патладжана
2 домата
доматено пюре
200-250 гр кайма
2 яйца
1гл лук
кашкавал
олио за пържене
сух магданоз
сол
брашно

Патладжаните се обелват,нарязват се по дължина и се оставят за около 20 мин в подсолена вода.
След това се поизтискват от водата,овалват се в брашно и се изпържват.В отделен съд се запържва лука до зачервяване,прибавя се каймата
(намокрена за да се раздроби по лесно),и доматеното пюре.В йенска тенджерка се нареждат 1 ред патладжани,отгоре се изсипва каймата. Нареждат се резенчета белени домати и отново се слагат патладжанчета.Поставя се в студена фурна,заради йенната и се позапича.Яйцата се разбиват и се полива отгоре
преди да се извади,когато и те стегнат се нареждат нарязани на тънко парчета кашкавал и се връща във фурната докато се зачервят.
Става изключително вкусно!   Naughty Сервира се топло,може със сос от кисело мляко и чесън!
Цитирай

пловдив

Мнения: 243
Еклери

за сместта за еклерите: 1ч.ч. вода;1/2ч.ч. олио;1/2ч.ч. брашно;3 яйца

за крема:1/2л прясно мляко;7-8лъжици захар;5л брашно;ванилвна есенция ;
                50гр размекнато масло
за солена плънка:2-3л цедено кисело мляко,сирене,домат


На котлона се слага водата с олиото и като заври се добавя брашното,бърка се докато стане гладка смес и се дърпа за да изстине добре.Прибавят се яйцата едно по едно и се бърка до получаване на мека,лепкава консистенция.
Поставят се с лъжичка в тавичка с хартия за печене  или фолио и се пекът на предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-40мин.Фурната не бива да се отваря по време на печенето!
За крема слагаме прясното мляко да заври,прибавя се захарта и брашното по-малко за да не се образуват бучици,накрая се слага маслото и ванилената есенция.
Ако искате да окрасите еклерчетата с шоколад може да разтопите един по ваш избор на водна баня или в микровълнова печка.
Аз правя солената плънка като смесвам киселото мляко със намачканото сирене и чесън на прах,получава се нещо като фалшив катък и окрасявам с доматчето.
След като еклерчетата поизстинат се цепват с една малка лъжичка и се пълнят с избраната плънка!

       
Цитирай

пловдив

Мнения: 243
Еклерова торта
много бърза и вкусна рецепта
1пакетче крем Оле на др Йоткер ванилия
1пакетче крем Оле на др Йоткер шоколад
800мл прясно мляко
2 пакетчета желатин
еклерчета приготвени по горната рецепта или готови
сладко от ягоди,боровинки или др
1/2 пакет обикновенни бисквити
шоколадови пръчици
ядки по ваш избор
плод за украса

Избираме дълбока купа като за салата и я намокряме.Приготвяме си двете кремчета Оле като описанието на пакетчето само,че на котлона,а не със студено мляко и към всяко от тях прибавяме желатин.Изливаме в купата част от белият крем,нареждаме еклерчетата отгоре,слагаме малко сладко м/у тях и начупваме няколко бисквити,и ядки!След това изливаме част от шоколадовият крем и така докато ни свършат продуктите и напълним купата.Най-отгоре нареждаме 1 или 2 пласта бисквити.Оставяме купата поне за 3 часа в хладилника.След като стегне добре се обръща върху плоска чиния и се украсява по желание.Колкото повече време престоява,толкова по-вкусна става Smile


           
Цитирай

пловдив

Мнения: 243

Сиропиран сладкиш с орехи


3 айца,100гр захар,1/2ч.ч. олио,150 гр прясно мляко,150гр брашно,150гр грис,100 гр орехи,1 бакпулвер
За сиропа:4 ч.ч. вода 4 ч.ч. захар,есенция ванилия и есенция ром

Най-напред се разбиват яйцата,прибавя се захарта,олиото,прясното мляко и разбърква много добре на средна степен на миксера.След това се намаля степента и се прибавят брашното,орехите,гриса и бакпулвера.Сместа се изсипва в намазана с олио тавичка и се пече на 180градуса за около 40 минути.През това време се сварява сиропа от посочените продукти и се оставя да поизстине.Като се изпече сладкиша се надупчва с клечка за зъби и докато е горещ се залива със сиропа
Цитирай

пловдив

Мнения: 243
Желирана салата със сьомга

425гр изцедена сьомга(херинга)
2с.л лимонов сок
2с.л. кетчуп
200 гр. доматено пюре
250мл сметана
250мл разбита сметана
копър
лук нарязан на ситно
1л оцет
2 пакетчета желатин
сол пипер

Рибата се почиства от костите и заедно с лимоновият сок се разбива.Добавя се кетчупа и доматеното пюре и се разбива до получаването на хомогенна смес.Добавя се сметаната копъра и лука.В отделен съд се смесва оцета с около 120мл студена вода и се слага желатина за 5 мин да се разтвори.Залеите желатиновата смес с кипяща вода и я прибавете към рибната смес.Неразбитата сметана се разбива и се добавя към рибата,посолява се..Получената смес се изсипва във форма или се оформя и се оставя аз 2 часа в хладилника.За да се извади от формата се потапя за 10 сек в топла вода и леко се разтръсква.




източник-класически готварски рецепти
« Последна редакция: сб, 22 ное 2008, 19:00 от Лиленце »
Цитирай

пловдив

Мнения: 243
Картофи подправени с чесън

4с.л.масло
4с.л. олио
2 счукани скилидки чесън
4 обелени и нарязани картофа на кръгчета
сол
черен пипер
червен пипер
магданоз
джоджен

В дълбог тиган се загрява мазнината,добавя се чесъна в тигана,задушава се за няколко минути и се изважда от тигана.Поставят се картофите,оставя се на огъня докато карто
фите се зачервят.Подправят се със сол,пипер,джоджен и магданоз.



Цитирай

пловдив

Мнения: 243
Плодови пирожки

Кори за баница
3с.л. масло
2с.л.пудра захар
250гр крем ванилия Др Йоткер
Пресни плодове или плодове от сладко

Подмазва се тавичката за мъфини,фурната се загрява на 200градуса.Корите се слепват по 3 с масло и се режат на квадрати 10х10 см.
Квадратчетата се поставят във формата и се притискат само към дъното.Пекът се 10 мин докато порозовеят.Оставят се да изстинат,след това във всяко се слага по 1-2л крем и плодове.


Цитирай

пловдив

Мнения: 243
Крапфени с шунка и кашкавал

Продукти: 1кг картофи,сол,1с.л. масло,1яйце,брашно колкото поеме,мазнина за пържене
За плънката:150гр ситно нарязана шунка,150гр. ситно нарязан кашкавал,магданоз и сол

Картофите се сваряват и се пасират.Прибавя се солта,маслото,яйцето и брашното.Омесва се тесто,което се разточва с дебелина 1,5см и се изрязват кръгове с чаша.Плънката се разпределя в/у половината кръгове останалите се слагат отгоре и се притискат по ръбовете с вилица.Пържат се в гореща мазнина.
Цитирай

пловдив

Мнения: 243
http://www.channel4.com/food/recipes/popular-ingredients/rice/on … e-recipe_p_1.html



Свинко с домати,дългозърнест ориз и тиквички
4порции
готово за 45 мин.

Продукти

*2с.л. зехтин
*4 свинки филенца нарязани на парченца
*1глава лук,накълцан
*200гр.дългозърнест ориз
*1голяма тиквичка нарязана на едро
*420гр доматена паста
*600мл зеленчуков бульон или топла вода

1. Поставете зехтина в дълбок тефлонов тиган на висока температура.Когато се загрее запържете свинското за няколко минути докато стане леко кафеникаво.Отсранете от огъня и оставете на една страна.

2.Намалете котлона на средна степен,поставете лукът и запържете,за 5мин.Добавете ориза и тиквичката и разбъркаите за около 1мин.Смесете доматеният сос,с бульона или водата и свинското със соса които е пуснало и ги поставете в тигана.Намалете котлона и оставете да къкри,с капак за около 30мин или докато изчезне бульона и ориза е готов.

3.Гарнираите според сезона като разделите на 4 порции.
Цитирай

пловдив

Мнения: 243



Плодова тарта
Сладка кора за сладкиша

1 1/2 ч(200гр) брашно
 щипка сол
1/2 чаша масло
1/4 ч (50гр) кристална захар
1 голямо разбито яйце

За крема

300мл мляко
есенция ванилия
3 големи жълтъка
50гр кристална захар
20гр брашно
2 супени лъжици царевично брашно
3/4 с.л. ликьор (Grand Marnier, Brandy, Kirsch)

 Кайсиево желе  (незадължително)

1/2 ч кайсиев мармалад
1с.л. Grand marnier или вода или комбинация от двете

 За гарниране:

2-3 чаши плодове, малини,боровинки,ягоди,киви,сливи,ананас,пъпеш и др.


За кората:    В отделна купа,се пресяват заедно или се смесват брашното и солта.Оставя се на една страна.Маслото се разбива със захарта до бяла и да се получи гладка смес.ПОстепенно се поставят яйцата,и се бие докато се смесят добре.Прибавете брашнената смес на веднъж и биите докато започне да се отлепва от стените на съда.

Поставете тестото в съд ,покриите с фолио и замразете за 20 мин.

Пригответе си тарталетна форма за диаметър 20-23см.НАправете от тестото кръг с диаметър 28-30см. и дебелина 3мм.Не разпъваите тестото като го позатавете във формата за да не се свие след това.Леко притеснете тестото към дъното и стените на формата.Покриите и отново поставете в хладилник за 20мин.Загреите фурната до 205 градуса  Wink и поставете формата в средата на фурната.Покриите тестото с хартия за печене или алуминиево фолио.Печете около 20-25минути докато стане леко кафеникава.МОже да сложите нещо коеот да натежи преди печенето като ориз или боб и след изпичането да го извадите от кората.

За крема:Смесете захарта с жълтъците.Прибавете брашното и царевичното брашно и бъркаите докато получите гладка консистенция.Междувременно в тенджера смесете млякото с ванилията на среден огън докато заври.Премахнете от котлона и прибавете към яйчената смес внимателно.
Поставете яйчената смес отново на котлона и бъркаите непрекъснато.Когато заври задръжте още 30-60сек. докато стане гъсто и трудно за бъркане.
Премахнете от котлона и веднага прибавете ликьора.Преместете в чиста купа и покриите с фолио.

Кайсиево желе:Загреите кайсиевият мармалада(компота) в малка тенджера.Премахнете от котлона и прецедете така че плодовете да се премахнат.Прибавете ликьора и оставете да поизстине но не напълно.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.