Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

АРТИШОК (ангинари)

  • 9 ноем. 2008, 16:32 ч.
  • Преглеждания  2 324  Мнения  8  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 1 425
Вие как го правите и с какво го консумирате?

Реклама
# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 468
 за пресен ли питаш или за от консерва?

# 2
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 263
В Кипър съм яла, пресен в салата или добавен в манджичка. Много вкусно нещо!  Peace

# 3
  • Мнения: 1 425
пресен е

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 468

аз не съм купувала пресен, но знам, че се почиства, вари се и после се взима всяко листенце, топва се в сосче и се изсмуква свареното месце на артишока.

аз взимам консервирани.
стават чудесни в салата, на пица, панирани и после със сосче...

преди някой беше пускал рецепта за пресни, потърси с търсачката  Peace

# 5
  • София
  • Мнения: 1 271
може ли някоя от вас да пусне снимка на това чудо, моля  Embarassed

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 468
може ли някоя от вас да пусне снимка на това чудо, моля  Embarassed

гугъл със сигурност ще ти предложи доста  Wink

# 7
  • В страната на ненаучените уроци ...
  • Мнения: 3 770


Лаврак с артишок

Необходими продукти:
1 лаврак
3 глави артишок
10 чери домата
1 глава чесън
1/2 глава лук
6-8 с. л. зехтин
сол на вкус
сокът от 1 лимон


Начин на приготвяне:

1. Артишокът се почиства, сърцевината се отделя, а вътрешността й се отстранява. Поставя се в купа и се полива с лимонов сок, за да не потъмнее. След това парчетата се нарязват на триъгълници и се връщат в лимоновия сок.

2. Рибата се филетира, като коремната част се отстранява. Запържва се само от страната на кожата в 3-4 с. л. предварително загрят зехтин. Добавя се смачканата глава чесън.

3. Чери доматите се нарязват на две, лукът – на ситно. Останалият зехтин се загрява и артишокът се запържва до покафеняване.

4. Когато рибата е готова, чесънът се изважда, слагат се доматите и наситненият лук, посолява се. Рибата се оттегля от котлона. Сервира се, като във всяка порция се слагат чери домати, отгоре се обръща филе риба и се поръсва с артишок.

-----------------------------------------------------------------------------------

Пържен артишок

Почистваме артишока и го слагаме във вода с лимон. Нарязваме ладийките на две или четири , потапяме в яйце и овалваме в брашно , пържим в загрят зехтин в дълбок тиган.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

8 броя артишок(изчистен от листата и цвета,останал само на ладийка)
1/2 кг пресен или замразен грах
1/2 кг картофи нарязани на кубчета
3-4 средно големи моркова нарязани на кубчета
1 голяма глава лук нарязана на дребно
6-7 супени лъжици зехтин
сока на 3 лимона
сол на вкус

Приготвяне:
Всички зеленчуци се слагат сурови в дъното на средно голяма тенджера,ладийките на артишока се захлупват върху тях с вдлъбнатата част надолу,заливат се с вода достатъчна да ги покрие и се прибавят зехтина сока на единият лимон и солта.Вари се на тих огън около 1/2 час като от време на време с вилицата се проверяват ладийките дали са се сварили. След като се сварят тенджерата се сваля от огъня и в приготвените чинии се слага първо артишока с вдлъбнатата част нагоре,върху него се слага от зеленчуците,украсява се с копър нарязан на дребно и се залива с лимон. Може да се консумира както студен така и топъл.

# 8
  • София
  • Мнения: 7 055
Никога не съм опитвала артишок, а какъв му е вкуса ?  Blush

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт