Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 869
Много майки споделят, че кърмата им намяла много в 3-4-ти месесец примерно и до 5-ти съвсем спряла. Въпросът ми е дали имате наблюдения на какво се дължи това? Общото мнение е, че колко ще продължи кърменето си е божа работа и генетично заложено (не говоря за отбиване по желание на майката или детето). В моята книжка обаче пише, че ако се спазват някои правила (тук в Библиотеката всичко е доволно описано) първите 4-6 седмици, след това жената може да кърми колкото тя и бебето й искат (книгата е на ЛЛЛ - Breastfeeding made simple).

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 467
И трите.
Ако има здравословен проблем майката, каквито и знания да има, се налага понякога да се спре кърметето. А понякога изобщо не започва.
Ако няма знания същата работа.

Моето кърмене също щеше да си завърши безславно, ако не беше една потребителка тък във форума (Жен Шен   bouquet ). Дори бях купил Ам при наличието на кърма в изобилие  Laughing Просто ми се беше регулирало млякото... Ей ти липса на знания  Simple Smile
Около 8-я месец на детето баба ми почина бавно и мъчително пред очите ми. Кърмата ми съответно много много намаля. Но знаех как да оправя нещата. Ето ти наличие на знания.# 2
 • София
 • Мнения: 2 222
Мег, не е достатъчно правилата да се спазват първите 4-6 седмици само, а принципно и в зависимост от възрастта на бебето. Та кърмата намалява и "спира" именно защото нещо е объркано в процеса и обикновено е въпрос на мениджмънт.

# 3
 • Плевен - София - Перник
 • Мнения: 543
Значи ВБЕСЯВАМ СЕ като чуя някоя майка да споделя, че в началото имала кърма, обаче след известно време - от няколко дена до няколко месеца- и била спряла и вече нямала! За мен това е.... нямам думи, може би най - меката е незнание, или дори престъпно вмешателство на некомпетентни познати, роднини и т.н. Всеки има право на избор дали да кърми или не, но защо по дяволите, без извинение, трябва да се набиват в главите на младите объркани майки грешни и абсурдни "проверени" твърдения?
Бебетоми  е на 9.5 месеца и като кажа, че още сме почти изцяло на кърма и всички отварят първо едни очи, а после и усти - държа го гладно, то трябва да яде различни храни, толкова е голяямм и същевременно слабичък, думата жилав не я признават.... И да     не забравяме редовния въпрос - До кога ще се кърмите?!, с отговор: До първи клас, ехидно, ако има кърма!  Mr. Green Ще бъде кърмаче - първолаче!
И аз бях от заблудените майки, но една жена, един ангел от форума - МЕРИ - ми помогна да дам най- доброто на бебето си! Благодаря и!

# 4
 • Toulouse, France
 • Мнения: 1 341
Воля, добро здраве и знание!
Това соред мен е напълно достатъчно за едно дълго кърмене! Peace

# 5
 • Варна
 • Мнения: 102
Желание и знание, получено от обективни и съвременни информационни източници.

# 6
 • София, България
 • Мнения: 3 718
И мен много ме вълнува въпроса защо е толкова застъпен мита, че се кърми докато ти спре кърмата. Изключвам случаите на здравословни проблеми, те за щастие не са толкова чести.
Много ме натъжи една майка, дето като и казах, че още кърмя Алекс и тя заяви "Ето, някой имат късмета и по две години да кърмят, а други като мен и два месеца едва успяха". Аз също си мислех  преди да родя и да се дообразовам, че продължителността на кърменето зависи от това кога вземе, че ти спре кърмата.
Сега съм сигурна, че при правилна организация на кърменето и плавно захранване може да се кърми до когато майката и детето се разберат, че им стига  Wink
Но защо още битува тоя мит и какво може да се направи за да бъде разбит?

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 616
Доброто начало или навременната консултация при проблем в началото, преди съвсем да са се "заклепали" нещата и дозата на АМ, с която майката е дохранвала не започне прогресивно да се увеличава е гаранция за дълго кърмене, говоря за най-базисния случай  - това изключва здравословни проблеми и спънки при майката и бебето, липсата на желание и мотивация от нейна страна и редица външни психологически фактори.

Добрата организация и силната мотивация и желание от страна на майката са водещи.

# 8
 • на запад
 • Мнения: 2 614
Освен ако няма медицински причини, за мен причината основната, за откоз на детето от гърда и намалявне на кърмата са ранно въвеждане на прословутите сокове и плодови, или произволни пюрета. Дването на подсладена вода, също - води до намаляване на поетото количество кърма, което от своя страна - до спад в теглото и нуждата от преминаване на АМ, защото детето е недохранено  ooooh!
И като цяло, извода за мен е - липсата на информация за кърменето - що е то? до колко е "нормално" да се кърми? полезно ли е или "вредно" това нещо след 8-10 месеца и 1 година....

Въобще не смятам, че има нещо общо с генетиката и бабините деветини от рода на - "имаш малки гърди->ще имаш много кърма и обратното за големите гърди. Кой каквото откъдето чул го поднася като единствена вярна и виждаш ли проверена от баба ти Пена информация.....

# 9
 • София
 • Мнения: 166
Последното + кърмене, много кърмене.

# 10
 • Мнения: 197
Здравословен проблем може да бъде причина по изключение.  В 98% от случаите причината за ранното отбиване на детето е липсата на желание да се информираш и да направиш наистина най-доброто за детето си, а тогава се намират много оправдания.

# 11
 • София
 • Мнения: 925
Според мен е нужно желание и знание, много информация!
При такова изобилие от "доброжелатели" за детето, включая педиатри, баби, дядовци и прочие близки и познати, които дуднат на майката как кърмата не й достига вече, как не й е хранителна, как детето има нужда от витамини, които кърмата не предлага и затова трябва да се дават сокчета и пюрета, се изисква силна воля и самообладание от страна на майката, за да продължи да кърми Simple Smile
Масова информационна кампания за кърменето е нужна! Жалко, защото това е все едно да обясняваш на някого защо е добре да си мие зъбите, но наистина, тук все още на кърмене, по-дълго от 3 месеца, се гледа като на екзотика.

# 12
 • Мнения: 3 869
Сега съм сигурна, че при правилна организация на кърменето и плавно захранване може да се кърми до когато майката и детето се разберат, че им стига  Wink
Но защо още битува тоя мит и какво може да се направи за да бъде разбит?

Ами и аз това се чудя. Нямам набюдения колко примерно са кърмещите поне до 6 м. майки на фона на общия брой (като процент), но си мисля, че липсата именно на впечатления от първа ръка (примерно, приятелките ми кърмят, съседките и те, майките, които засичам на детската площадка и в парка) или пък на лоши такива (кърмата ми спря на 40 дни, детето наддавше лошо и лекарят препоръча АМ...) и нуждата да се информираш специално и подробно водят до такива разбирания за "божа работа" и генетика. Май изходът е повече гласност за това докога е необходимо кърменето за детето, какви са ползите за майката, и най-вече всички да знаят къде и към кого могат да се обърнат за помощ при проблем (както и да са наясно кога има проблем, за да се обърнат навреме).
Но явно както в много случаи, ключът е в неформалната среда - обкръжението от пиятели и познати. Ако са предимно кърмещи майки или роднини на такива, много по-лесно се намира разбиране, съвет, помощ. Ако си сама или няма много подкрепа, си е истинско изпитание за волята и знанията.
За мен едно добро начало е педиатрите не само да покрепят кърменето и да внимават със схемите за захранване, но и да знаят към кого веднага да насочат майката при проблем вместо да предписват АМ.

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Съчетание от неща обикновено - здраве и нормално развитие на гърдите; здраво бебе; добра организация за цялата продължителност на кърменето.
Неоткрити проблеми при детето, прекомерно много мляко в началото и бебе, което заради това е свикнало да суче мързеливо и да чака млякото да му тече в устата също могат да станат причина за рязко намаляване на млякото някъде след третия месец, когато хормоналната регулация отстъпва място на автономната и като правило много трудно се оправят.

# 14
 • Мнения: 7 836
Много майки споделят, че кърмата им намяла много в 3-4-ти месесец примерно и до 5-ти съвсем спряла. Въпросът ми е дали имате наблюдения на какво се дължи това? Общото мнение е, че колко ще продължи кърменето си е божа работа и генетично заложено (не говоря за отбиване по желание на майката или детето). В моята книжка обаче пише, че ако се спазват някои правила (тук в Библиотеката всичко е доволно описано) първите 4-6 седмици, след това жената може да кърми колкото тя и бебето й искат (книгата е на ЛЛЛ - Breastfeeding made simple).
Въпрос на информираност и желание Peace
Божа работа е в случаите когато има заболяване...силен стрес..това води до намаляне/спиране на кърмата.
4-6 седмици не гарантират абсолютно нищо,  процеса на кърмене е през цялото кърмене ---има си кризи на растежа, мастити /често отказващи майките да кърмят Tired/, "срокове" от педиатрите, неправилно хранене на майката-диети най вече..и ред други 'спънки", които ако една майка не ги знае и не търси начин да ги избегне, неминуемо ще доведат до края на кърменето Peace
Лично аз бях подкована на теория, но практиката нямаше как да я знам...е, благодарение на този форум /и малко странични сайтове/ кърмих 2г 8мес и половина! Mr. Green
Пожелавам го на всички Hug[/color]

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт