Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 ноем. 2008, 15:13 ч.

Смятате ли, че са реални лихвите по ипотечни кредити????

 • 2 508
 • 27
 •   1
Отговори

Анкета

Смятате ли, че лихвите по ипотечни кредити са реални при лихва на ЕЦБ 3.25 а на банките ни между 8 и 9 %?

Опции:

* Гласуването приключено: пт, 09 яну 2009, 15:16

 • Мнения: 674
Здравейте,мисля в тази тема да пусна анкета, за да разберем дали нашите банки ни цакат с лихвите по ипотечните кредити.
Става въпрос за това, че напоследък банката към която имам кредит вдигна лихвения си процент няколко пъти. Това добре нали ЕЦБ ги вдигаше също затова съм съгласен, НО ЕЦБ в последните 4 месеца свалят лихвите с 2 процента, а в същото време моята банчица ги вдига пак и то от 10.10.08 г.!!!!!!!!!!!!!
Мисля, че това е безобразие и който мисли като мен нека ме подкрепи в темата и отговори на анкетата.


П.П. ето за справка лихвите на ЕЦБ:
http://www.ecb.int/stats/monetary/rates/html/index.en.html

Последна редакция: пн, 10 ное 2008, 19:26 от audulina

# 1
 • Мнения: 674
Никой ли няма мнение по въпроса Rolling Eyes

# 2
 • Мнения: 231
аз имам мнение, въпреки 4е нямам ипоте4ен кредит в Бг. Първо да кажа 4е за мен са прекалено високи лихвите в БГ, имам много познати в 4ужбина които предпо4итат да теглят персонален кредит навън, отколкото какъвто и да е в Бг.
А относно вдигането на лихвите ви мисля 4е е нормално. Аз имам ипотека в Испания и о4аквам да ми я преразгледат в средата на този месец и о4аквам увели4ение от около 20тина евро. Тъй като се взима средногодишно, а лятото беше доста висок лихвеният процент мисля 4е е нормално. Коментарите са 4е ще намалеят за ипотеките които ще се преразглеждат след ноември. Така 4е ще трябва да стискаме зъби още една година.

# 3
 • Мнения: 2 270
И аз имам Peace
Ели, да високи са лехвите, вдигат се неоснователно, но нищо не можем да направим, в стандартните договори за кредит пише, че Банката има право да променя лехвените условия по всяко време

# 4
 • Мнения: 9 052
ами набутани са с кредити zа толкова мноог в същност нищо не стуващи (освен манията да живееш в софия) панелки ... които ако си ги вzемат обратно само ще си ги чукат в главите ... та риска е огрооомен. Нищо чудно да вдигат лихвите. Просто гледат бърzо да съберат много пари и прецакването да е по малко.

# 5
 • Мнения: 690
Не, не са реални лихвите! Банките в България, буквално издевателстват над кредитоискателите! ooooh!
 Остатъка от ипотеката ми е 24000лв, като съм погасявала предсрочно през последните три години. За последната година ми вдигнаха лихвата три пъти. Лихвата ми вече 11.9%, като преди 2год, беше 8%.  Tired
 Та мисълта ми беше, че на 24000лв плащам-241.19 лихва; 19.24-главница, което е равно на 260,43.
 Това ако не е издевателство и рекет, здраве му кажи!! #Cussing out

# 6
 • Мнения: 0
И ние сме с ипотечен кредит от преди година.Досега ми вдигнаха вноската на три пъти ,на всяко четиримесечие.Кредита ни е в лева.Моля посъветвайте ни да превалутираме ли в евро.Относно лихвите и аз мисля че са нереални ,но банките правят каквото си знаят пък и ние сме подписали и нищо не можем да направим.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 823
Остана ми 30 000 лева главница, а кредитът ми от 8% се вдигна на 13 % за 4 години. В най-скоро време ще се посъветвам с кредитен експерт, не виждам как да се преборя с банката. Като че ли моят лихвен процент е най-висок. Зарибиха ме с относително нисък и гледайте какво стана. ooooh!

# 8
 • далечно
 • Мнения: 1 023
за кредитите ни интересува ЛИБОР. тъй като компоненти на ЛИБОР са както основния лихвен процент (одялан напоследък в еврозонтата от ЕЦБ и извън нея от националните банки), така и рискова премия, то по време на криза (като сега), когато банките 'се страхуват' да си дават пари една на друга, рисковата премия е висока. Та само по себе си намаляване на основния лихвен процент по време на криза за съжаление не води веднага до пропорционално намаляване на ЛИБОР поради (необосновано?) висока рискова премия. Криво-право - това е.

# 9
 • Плевен
 • Мнения: 915
audulina погледнах линка, но не мисля, че лихвите които са цитирани на Европейската банка имат някаква връзка с лихвените нива на ТБ в България. Вярно е, че повечето банки в Бълария имат чуждестранни собственици на капитала, но трябва да отчитате и факта, че те оперират на българския финансов пазар, а не на Европейския /все още членството ни в ЕС не се отразява на банковата система пряко освен във въвеждането на новите Базел стандарти/. В България банките си набавят ресурс от депозити или репо сделки. За справка има статистика в сайта на БНБ за всички видове лихви по тези операции, доходност и т.н. Та те нямат нищо общо с ЕЦБ.
Та с две думи, за да не задълбавам в излишна терминология смятам,че лихвите са реални, а допреди година не бяха. Просто чуждите банки, които изкупиха нашите, за да вземат голям пазарен дял, обевяваха нелогично ниски лихви най-вече за ипотечните кредити, тъй като са най-дългосрочни и привличането на такъв портфейл гарантира най-дълга доходност. Не може по депозитите да се дават лихви 7-9%, а по-кредитите да са 5% -няма банка дето да работи на загуба.
Всъщност аз незнам къде ти е кредита и защо се вълнуваш от тези проценти, които цитираш, след като базата най-често е за лева ОЛП или Sofibor, за евро Euribor и за щ.д. Libor.

# 10
 • Плевен
 • Мнения: 915
Loreley Либор ни интересува само за кредитите в щатски долари, а те са най-малко като салдо в портфейла на ТБ в България. Либора не влияе на останалите кредити в евро и лева.

# 11
 • Мнения: 1 477
Няма значение дали са реални.Важното е, че са законни.

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Не са реални разбира се, но наистина важното е, че са законни.

# 13
 • София
 • Мнения: 7 668
Банките насила ли ви дадоха кредити или вие се помолихте? Четохте ли бавно цялата информация, имате ли резервни пари, ако останете няколко месеца без доходи?
Разбирате ли, че дори и високи лихви имате собствен дом, а не се свивате в панелката на свеки?
Според мене дори и в момента наема да ви се струва по-изгоден дали като се пенсионирате ще имате доходи да плащате наем/напр 200 Е/ .
Знам, че ще гракнете срещу мен, но инвестицията собствен дом си струва. Пожелавам ви да сте здрави и да печелите добре.

# 14
 • Мнения: 2 730
Банките насила ли ви дадоха кредити или вие се помолихте? Четохте ли бавно цялата информация, имате ли резервни пари, ако останете няколко месеца без доходи?
Разбирате ли, че дори и високи лихви имате собствен дом, а не се свивате в панелката на свеки?
Според мене дори и в момента наема да ви се струва по-изгоден дали като се пенсионирате ще имате доходи да плащате наем/напр 200 Е/ .
Знам, че ще гракнете срещу мен, но инвестицията собствен дом си струва. Пожелавам ви да сте здрави и да печелите добре.
Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт