Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 ноем. 2008, 21:44 ч.

Вярват ли децат Ви в Дядо Коледа

 • 4 204
 • 86
 •   1
Отговори
 • във фантазиите на някои хора
 • Мнения: 698
Не мога да кажа, че съм от онези възрастни, които не вярват в Дядо Коледа. И все пак , знам, че не той носи подаръците.  Sad Дъщеря ми е на 7 години и се зачудих как някой ден ще й кажа, че не той носи подаръците. Не мога да й кажа, че не съществува, защото е недоказуемо, че не съществува нещо  Joy . Но цялата тази "измама" около Коледа вече ме притеснява. Това е единственото нещо, за което някога съм я лъгала. Как казахте на децата си истината? Страх ме е, че ще я разочаровам, ако й кажа. Страх ме е, че ако разбере, без да й кажа, ще се разочарова,че съм я заблуждавала. Не помня как аз разбрах. Било е постепенно явно... Днес дойде и ми каза, че се притеснява, че децата на Адам и Ева са се оженили и са имали деца, защото нали са били единствените хора, били са братя и сестри...Това не било добре, нямало да се получат здрави деца и следователно затова хората били болнави - защото всички сме братя. След като такива мисли се въртят в главата на 7 годишно дете, защо да смятаме, че то сляпо вярва в Дядо Коледа? Защото ще получи подарък. Laughing Докога ще е така? Има ли някой, който е казал на детето си своята истина за Дядо Коледа и как то прие това?

# 1
 • Мнения: 14 801
Аз, за жалост.
Добре го прие детето, не му се отрази фатално - все пак вече имаше други подобни развенчани митове в краткия си житейски опит. А и подозирам, че отдавна се съмняваше в истинността на Дядо Коледа, просто му трябваше потвърждението на някой авторитет.
Проблемът беше в мен - дългите мъки и колебания, пък и все още се терзая от този спомен.
Е, кой е казал, че е лесно да си майка?   Tired

# 2
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Този проблем стои пред всички нас. И аз не съм казала на голямата си дъщеря, тя още вярва в съществуването на Дядо Коледа.
Обаче помня аз как стигнах до истината като дете. Една Коледа се вгледах по-добре в белобрадия старец и познах в него... татко.  hahaha Не помня с какви чувства го приех.

# 3
 • във фантазиите на някои хора
 • Мнения: 698
О, тя от 4 годишна е наясно, че в градината някой се преоблича за Дядо Коледа, а младите учителки играят Снежанки, но това изобщо не я смущава. Когато беше наред да казва стихотворение, спомена, че знае, че това не е истинския Дядо Коледа, но щом е дошъл, ще му го каже на него. Не сме ли всички такива, когато се опитваме да задържим една илюзия?! Simple Smile

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 13 804
Аз бях с Дядо Мраз. Заподозрях го дядката още към... ми, де да знам, ама 4 - 5. Попитах направо баба си. "Бабо, нали Дядо Мраз не е истински? Няма наистина Дядо Мраз". И тя, понеже никога не ме е лъгала директно (семейна черта  Wink) каза "не. Няма". Майка ми й беше бясна; аз не разбирах защо - без друго го знаех, исках само потвърждение. Продължих да ходя при Дядовци Мразовци, Дори, ако се налага, сама да се преобличам като такъв. Много държа в света да съществува Дядо Мраз. Ако го няма, лично ще го измисля. И това изобщо никога не ми е пречело с познанието, че не е... хм, физически реален.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
 Големият ми син разбра в 1 клас.Децата в училище го бяха осведомили , и той ме попита.Е, не го излъгах/по принцип не лъжа за нищо/.Обясних, че наистина има дядо Коледа,че живее в Лапландия,но че няма възможност за 1 нощ да обиколи целия свят, та затова се налага ние да купуваме подаръци.В последствие четохме за селото на дядо Коледа,гледахме снимки в интернет, и на детето му стана ясно.
 Това,което винаги съм казвала е , че е важно в какво вярва човек, независимо дали то съществува   Laughing! Много е хубаво всеки да вярва в чудеса /лично мнение /.
п.с. Малкият още вярва в добрия старец, но все пак е само на 5  Wink.

# 6
 • usa
 • Мнения: 2 113
а защо трябва изобщо да им казваме  Thinking? на мен никой не ми е казвал. не вярвам, че дядо коледа съществува, но не вярвам и че не съществува. до сега не се е случвало, но всяка година се надявам, че ще намеря под елхата нещо мъничко, което никой не знае от къде е дошло. той е част от вярата ми в чудеса.
а преди няколко дни синът ми скрои следния план `тази година на коледа ще спя на канапето! така може би ще се събудя и ще видя как дядо коледа влиза през комина! и ще го гушна!` е, изобщо и през ум не ми минава да му развалям плановете.
и на момичетата не съм и казвала, че няма дядо коледа. отдавна не си въобразявам, че мислят, че дядо коледа носи подаръците, но продължават всяка година да му пишат писма. ей така, заради магията и брат си.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 530
Аз също не смятам да му казвам. Тази вяра все пак е от чудесата на детството. Когато се сети сам, няма да отричам, че съществува. Но не намирам смисъл да му отнемем вярата в чудесата. Колкото по- дълго вярва, толкова по- добре. Аз също дълбоко в себе си вярвам, че съществува.
Освен това всяка година получава писмо от дядото, радостта му е невероятна. Писмата се пазят и препрочитат през годината.
Искам да благодаря на " Пумпелина" за чудесните писма.

# 8
 • Мнения: 15 950
На тази възраст синът ми си задава отдавна доста по- различни въпроси. Още от ДГ децата бяха "уведомени" и "информирани" едно от друго затова, кой ги носи тез "коледни надбавки". Никой не го прие трагично, дори зле и това никога не им е попречило да си посрещат техния "Дядо Коледа" с желание, интерес, любопитство и удоволствие, да си му подготвят песничките и стихчетата, да му потанцуват.
Не е заради илюзията, по- скоро е заради удоволствието от един хубав празник, като с Баба Марта, Великден и т.н.
На 01.12 големият, вече на осем, отдавна изяснил си въпросите на човешката физиология, да речем, поне на теория и други "екзистенциални" проблеми, сяда да пише писмата- своето и на брат си. Не че вярва, за удоволствие.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 981
Голямата ми дъщеря е 6-ти клас и вече написа писмо до Дядо Коледа.  Mr. Green До миналата година криехме подаръците и ги слагахме под елхата. Мисля, че знаеше, но така й харесваше - да вярва, че ги носи Дядо Коледа. В първи или втори клас (не помня точно) казваше: Тия пък деца ми разправят, че няма Дядо Коледа и родителите им купували подаръците, дрън-дрън.
Ти сама си си отговорила на въпроса
Не мога да й кажа, че не съществува, защото е недоказуемо, че не съществува нещо  Joy
И двамата с мъжът ми вярваме в Дядо Коледа  Grinning

# 10
 • във фантазиите на някои хора
 • Мнения: 698
Е, казах й.
Пак ме попита за истината. Каза: "На Росен родителите са му признали, че оставят на Дядо Коледа пари, за да му купи играчките." Shocked Е, това с Росен вече ми се стори по-лошо и от истината. Как така на Дядо Коледа - пари? Та той символизира обратното на парите. Къде остава коледният дух?
Попитах я дали е готова да чуе истината, каквато и да е. Тя ме погледна "смело" и каза, че е готова. Казах й, че има Дядо Коледа, но не съм го виждала. И не той носи подаръците. Той носи други подаръци - онези, които не можеш да си купиш от магазина - здраве, бебе, приятели... Освен това, добавих аз, подарява играчки на онези деца, които нямат майка и баща. В общи линии това обясних. Шокира се, но се успокои. Явно подозрението много я тормозеше. Все пак, добавих, че под елхата съм намирала подарък, който не съм знаела от кого е и се надявам да е от Дядо Коледа.  Simple Smile /Което е истина./
Подарявам ви това обяснение, ако не ви се струва лъжа /голяма лъжа/.  Hug

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Моята дъщеря беше уведомена това лято на морето от едно по голямо дете, че Дядо Коледа не съществува. Че родителите прочитали писмата на децата и купували подаръците и ги слагали под елхата. А още миналата година разконсперираха преоблеченият Дядо Коледа в детската градина.

# 12
 • ВАРНА
 • Мнения: 2 046
Аз още на 5 заподозрях измама с добрия старец и нямаше нужда да ми рязясняват.Но мога да споделя,какво каза приятелката ми на 10 годишната си дъщеря и имаше добър резултата.Тя и разказа,че Дядо Коледа идва при малките деца.На 10 си вече голяма и подаръците не ги носи вече той,а родителите.

# 13
 • тук-там
 • Мнения: 2 971
за голямата щерка не си спомням как стана - беше отдавна - но малката сама се досети. Беше в детската градина 3 или 4 група - имаха тържество в градината. Дойде Дядо Коледа и т.н. Като се прибрахме се обади на братовчедка си по телефона /в друг град/,  за да и разкаже какво е било, колко подараци..... да ама в същия ден Дядо Коледа ходил и в градината на братовчедка и- и се почна едно - ама как така - нали беше тук- кой бил истинския - нейния или на братовчедка и. Обяснението беше, че има дядо коледа- но той е в Лапландия и тъй като не може да обиколи всички деца си има помощници облечени като него /за да ги познаят децата/ и те му помагат.

# 14
 • Journeys end in lovers meeting.
 • Мнения: 3 036
нищо такова не смятам да му казвам. аз вярвам в Дядо Коледа - в коледния дух, в онова неописуемо усещане в дните преди Коледа, което се носи във въздуха, в доброто, в промяната в навечерието на Новата Година. тези неща ще му кажа. може да не носи подаръци във вид на кутии, но носи други подаръци - искам сина ми да вярва, че магията е около нас, макар понякога да не се вижда. искам да знае, че мечтите и приказките не са измислици, най-хубавите подаръци са тези, които невинаги можем да пипнем с ръка. така е и с Дядо Коледа - носи настроение, топлина, уют, обич, споделени мигове с хората, които обичаме - това са неговите подаръци. затова и се събират всичките в само един чувал  Hug

ето това е истината за Дядо Коледа, която аз един ден ще прочета на сина си: http://ndt.netplusdb.bg/public_html/staticpages/index.php?page=20041223014810785

предполагам всички сте го чели, но много го обичам и си позволявам да го пусна отново. мен ме вълнува много силно това писмо  Heart Eyes

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт