Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте. Имам следния проблем. От началото на тази година едното ми дете много си развали успеха в училище. Чудех се дали ще помогне  да му давам някаква парична награда за по-високи оценки. Прочетох в една статия, че не се препоръчва, но просто не ми идва наум как да реша този проблем. Моля, споделете опит.

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
 Не, не плащам Naughty! За мен това няма ссмисъл. Детето ми учи, отличник е ,но никога не е получавал облаги за това. Знае много добре,че учи за себе си,за да влезе в хубаво училище, да има добро образование, и съответно -хубава работа. Ако не учи - за негова сметка си е. Ще ходи да бъхти хамал, общ работник или ...чистач!Мен никой не ме е карал да уча насила , а до 12 клас съвестно съм си писала домашните. Всичко е въпрос на принципи и  навик!
 Честно казано не мисля,че ако детето ми учи за пари или др.материални неща, ще учи качествено.Просто ще зубри,ще го изпитват по желание/за да има 6-тици/, но това не значи ,че ще е научил нещо. Това го казвам от разказите на сина ми за съучениците му!
 Трябва ви сериозен разговор/ няколко пъти/, и ако не е много малко детето да се надяваш, че главата му ще "уври". Успех!

# 2
 • София
 • Мнения: 1 777
Не, и не бих го правила. Вместо да изпиша вежди, ще извадя очи.

# 3
 • Мнения: 743
Не и не смятам да го правя!
Обяснила съм и продължавам да обяснявам, че неговото задължение е да учи, а нашето да ходим на работа. За това, че учи не му се полагат нито пари, нито някакви други материални облаги. И аз като Али му казвам, че ако не учи си е за негова сметка. Примери има много и то нагледни. Казаните са до блока и по пътя за училище също има, така че е наясно какво го очаква ако остане без качествено образование.
Като стимул според мен би могла да използваш други неща: това, че после би могъл да бъде приет в добро училище, университет, да работи това, което мечтае.

# 4
 • София
 • Мнения: 377
Budna, намери друг стимул, но не и финансов! Децата трябва да са наясно, че училището не е "концерт по желание", то е "задължение". Трябва да си твърда и безкомпромисна по въпроса за ученето. Аз бих забранила компютъра или нещо друго любимо, докато не видя поправени ниските оценки.
Успех!

# 5
 • София
 • Мнения: 2 700
Не Naughty
Даже не смятам, че училището трябва да се третира като задължение, въпреки че реално е такова. Непрекъснато обяснявам защо е необходимо да се учи.

# 6
 • Мнения: 37
Аз - не, малки сме още и старателни, но ти що не пробваш да плащаш за по-вискок успех на по-добър учител?
Има страхотни учители, които ще ситимулират желанието на хлапето да учи, не просто да колекционира високи оценки.
Успех!

# 7
 • На село
 • Мнения: 810
Не, пари за високи оценки не давам. Но много я хваля на шестица - пред роднините ни в нейно присъствие също. Правя го, защото миналата година беше споделила с едната си баба, че за шестица не сме казвали нищо с баща й, а за петица и по-слаба оценка сме мъмрели и натяквали.
Защо не опиташ да му правиш дребни подаръчета за добра оценка - да му покажеш, че цениш труда му.

# 8
 • на брега на морето
 • Мнения: 248
Здравейте. Имам следния проблем. От началото на тази година едното ми дете много си развали успеха в училище. Чудех се дали ще помогне  да му давам някаква парична награда за по-високи оценки. Прочетох в една статия, че не се препоръчва, но просто не ми идва наум как да реша този проблем. Моля, споделете опит.

Ееее, ти пък.
Наистина ли мислиш, че в този форум има такива еретици   Shocked
Сега сериозно:
Аз не плащам, но защото си зная чедото .... мотивират го други нещица.
Но моя близка позната плащаше за 6-ца и отнемаше средства за различно от 6-ца. Майка и син, заедно си бяха изработили бонусната система. Но младежът беше по-възрастен - 9-10 клас беше момчето, доказано умен, но мързелив и меркантилен.
Учеше в елитна гимназия и ефект определено имаше!

# 9
Благодаря ви много за съветите и споделеното за вашите деца.
@ Ali_sun
И аз така си мисля - че разговорите помагат, но вече доста време говоря, говоря, а резултатът не идва. Единственото, което помага, е да му проверявам всеки божи ден програмата за следващия ден, да го изпитвам и да го карам да си пише домашните пред мен, но понякога се връщам много късно от работа и откарваме в учене до 12-1 през нощта, а на другия ден не можем да се събудим. А и не остава време за вечеря, за разговори, за почивка...
Все пак успехът му се подобрява при този режим, но вече направо не издържам. Не знам какво му стана на това дете - от пубертета ли, от какво. Преди беше много съвестен и отличен ученик, а сега изведнъж страшно се разхайти и напълно загуби интерес към ученето. Ако не му седна до главата, просто не отваря учебник...

# 10
 • София
 • Мнения: 36 901
Ще им плащам, ама друг път! Ако искат и с двойките да ходят - това си е техен проблем. Казала съм им, че ходенето на училище си е тяхна работа, а на бележниците им са написани техните имена - каквото си изкарат, това ще си гледат в бележника. МОга да им дам възможности да се развиват и образоват, но няма да им ги бутам насила в ръцете.

# 11
 • varna
 • Мнения: 2 887
Ха,само това остана-да им плащам за единственото задължение,което имат  Shocked.По-скоро налагам санкции при незадоволителни оценки.Неща от сорта на "никакво излизане в петък и събота вечер,ако през седмицата оценките не ми харесват".Недай боже да има пък някоя скрита тройка или двойка,защото нали ви е ясно,че оценките от контролни и тестове,че и от някой изпитвания се нанасят само преди родителска среща.Никакви гости с преспивания по аверки и тем подобни.У дома това действа безотказно поне за сега baby_neutral

# 12
Добре де, всички деца на майките в този форум ли са такива отличници? Няма ли някой родител, на когото в пубертета детето му да си е развалило успеха, а после да е успял по някакъв начин да го върне в пътя? Моля, споделете, как успяхте, какво му говорихте, какви усилия положихте, дори да се отклонява от темата за финансовото поощрение. Просто съвет на някой, минал по същия път и успял да се справи...

# 13
 • София
 • Мнения: 36 901
Не зная. Моите са почти с единия крак в пубертета. Но не мисля, че въпросът с успеха е свързан с пубертета. Ако всички си понижаваха успеха по това време нямаше да останат отличници. Зависи и за родителите какво означава понижаване - от 6 на 5 или от 5 на 3 или...  А работата опре ли до поощряване или санкции заради успеха в училище, пищи я затънала вече.

# 14
 • София
 • Мнения: 7 140
Сигурна съм, че би имало ефект, но аз на това хоро не се хващам Naughty Сега ще иска пари за 6-ца, утре да измие чиниите, да разтреби масата...
Не й се учи много на моята. Вече втори уикенд седим вкъщи и взаимно се тормозим. Няма мърдане докато не научи това, което трябва - нито излизане, нита ядене, нито телевизия... Че и един шемар по дупето отнесе Embarassed Не ми е приятно, но явно трябва веднъж завинаги да й се покаже, че не може без да се учи качествено. А определено с предлагане на пари ще ми е по-лесно.. че и нервите си ще пощадя... но не е това начина.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт