Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ноем. 2008, 09:48 ч.

Моля за съвет скъпи мами

 • 2 738
 • 46
 •   1
Отговори
 • Там някъде......
 • Мнения: 194
сега  сме в 6 клас отново имаме една такава учителка  по предмет и моята дъщеря е стресирана и я страх от нея вместо да ги поощтрява тя направо си се базика с тях  ако мога така да го нарека.Този предмет и беше от най-любимите а сега дори няма никакво желание да го учи.Редовно е изрядна,прави проекти едни от най-хубавите в класа и накрая на един отличник да пише 2 това е направо позор.Излъгала я е че ще и даде възможност да си оправи оценката но и до днес не и обръща никакво внимание като детето всеки ден се готви и отива с надежда на училище че ще се прибере в къщи радостна,но уви след училище е много разочарована и само плаче.А тези деца дето тя си ги харесва без да ги изпитва им си пише 6.Кажете мами какво да правя  според вас това е един психически тормоз както за детето така и за мен  всеки ден !Дайте ми съвет как да подходя с деетто или с учителката

# 1
 • София
 • Мнения: 284
Леле, това дето го пишеш е много гадно. Първото, което ми хрумна е, че жената очаква пари - не мога иначе да си обясня защо на едни ще пише шестици, а на твоето дете - 2. Може да не съм права, но ако не очаква пари, тогава сигурно очаква внимание - от опита ми досега съм установила, че има едни учители дето много обичат да си говорят с родителите и едни родители дето всеки ден едва ли не висят в училище да си говорят с учителите. Мен за това не ме бива и не знам какво си говорят. Направо ми се вижда досадно спрямо учителя, но явно не съм права.

Затова моя съвет е - отиди и говори с учителката. Мисля, че спрямо такъв човек и доза лицемерие няма да е излишно - от сорта, че си много доволна как преподава, какви хубави неща говори детето ти за нея ... Знам, че звучи ужасно, но от разговора ще разбереш за пари ли става дума или за внимание. По-нататък не знам какво да те съветвам. Началната учителка на сина ми беше от типа, който очаква внимание, но аз пък реших да не й го давам. Мисля, че моето решение не беше добро за детето ми, въпреки че му обяснявах, че срещата му с нея е един от уроците в живота и по-нататък ще знае какво да очаква от такъв тип хора. Все още си мисля, че можех да му спестя нейните заядливи подмятания, защото те бяха от типа дето по-добре човек да не отговаря. Както и да е  - ще ми е интересно как се развива ситуацията при вас и ще следя темата.

# 2
 • Мнения: 1 603
Еми не си ли провела разговор с учителката на четири очи.И как така само с твоето дете се държи така? Rolling Eyes

# 3
 • Мнения: 2 332
Неприятно е, но за съжаление навсякъде има такива.
Говори първо с класната, не я прескачай преди да говориш с учителката. Може тя да намери решение на проблема.
Важно е и по какво преподава въпросната "дама" - обикновено колкото е по-незначителен един предмет, толкова по-големи важности си придават учителите и няма оправия.

Успокой детето, кажи му, че ще се заемеш, че то не е виновно, че ако трябва на уроци ще го пратиш... ти най-добре знаеш как да стане.

И използвай, моля те, препинателни знаци, особено когато пишеш дълъг пост като този.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
 Това явно е продължение на предишната ти тема за 2-ката по история/сори,сега погледнах, че беше по Човек и природа/. Там има доста съвети. Моят ще го повторя - в края на срока детето отива на комисия пред други учители в училището и доказва ,колко несправедлива е госпожата. Ако директорката откаже, имаш право да подадеш молба в министерството и тогава пускат външно оценяване за целия клас. Това е изхода,друг начин - няма.
 Колкото до пристрастията на учителката - нищо не можеш да направиш, освен да учиш детето си да се подмазва.Ние имахме такъв проблем, но за себе си реших, че няма нужда да променям моето. Е, времето мина ,учителката си замина , сега имаме друга подобна, и знам ,че  единствения изход е комисия.
Еми не си ли провела разговор с учителката на четири очи.И как така само с твоето дете се държи така? Rolling Eyes
От опит знам, че при такъв разговор г-жата отрича да има проблем.Детето си измисля,а тя понеже е много добра ще му даде втори шанс/не се знае кога,обаче/. Винаги е имало и ще има пристрастни учителки.Важното за мен е да науча детето си да отстоява позицията си ,и да докаже знанията ,които има/макар и на по-късен етап/.

Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 10:46 от Ali_sun

# 5
 • София
 • Мнения: 8 567
А защо детето ти има 2?Било е изпитано и не е било подготвено ли?Или поради някаква друга причина?
Аз бих постъпила по следния начин:Първо бих разговаряла на дълго и широко с детето да разбера и най-малките подробности около ситуацията /предполагам си го направила вече/.
Следваща стъпка е разговор с класната с молба за съдействие от нейна страна.Утчонявате дали е по-удачно класната да разговаря с въпросната преподавателка или ти самата.
Разговор със самата преподавателка,ако се налага такъв.
Още в началото изтъкваш деликатно пред класната,ако се налага и пред преподавателката,че ако е необходимо няма да се поколебаеш да стигнеш до директора на училището,а дори и до инспектората.

# 6
 • Там някъде......
 • Мнения: 194
Моята дъщеря имаше при нея преди това две 6.Незнам какво стана винаги е била подготвена и предишния ден ми разказа урока както и на баща си и ние и казахме че си го знае.На другия ден като отива на училище я вдига на дъската да го разказва,но тя е страх от нея защото тя ги е стресирала и съответно детето си забравило урока и тя и се навикала и казала директно че има 2.Детето се разревало а тя тогава и обещала че ще и даде шанс да си я оправи но вече 2 седмица няма такова нещо.непрекъснато вдига ръка в час,активна е но резултат никакъв и това положение вече направо ме изнервя.Вчера например пак изпитвала.Моето дете отново взимало участие както и проект носеше и накрая пак нищо ,а вдигнала 2-3 деца които имат само ниски оценки,но тях ги пощадила.Нищо не им писала и казала ,че щяло да бъде некоректно от нейна страна на едни да пише оценки,а на други не.Това начи тя тези деца ги е пощадила от 2 ,а на моята дъщеря без да се замисли и я писала.И аз се питам а дали е коректно от неина страна на един отличник да се пише 2?Вчера пак се прибра с главобол от училище и днес не и се ходи.Тази жена уби в нея желанието към този предмет ,който тя толкова обича!

# 7
 • Мнения: 14 977
Аз пък мисля, че ти си виновна за ситуацията. То бива, бива амбиции, ама чак пък толкова...
Голяма работа станала, че дъщеря ти имала 2! Вместо да ровиш и хвърляш вината на учителката, по-добре успокой детето и му внуши, че учи за знания, а не за оценки! Нали ви е разказало урока и сте сигурни, че го е знаело? За мен това би било предостатъчно. Няма значение оценката, особено ако не е по предмет, който да е балообразуващ, както в случая.
Ако внушиш на детето си, че оценките не са толкова важни, то няма да се стресира на дъската и няма да получава двойки. Натискайки го за шестици, само го затормозяваш излишно.
А и учители, които няма да харесва или които ще го стресират винаги ще има. Научи го да не се бои от тях, защото утре това ще се повтаря и в работата й - стресиращи шефове и колеги - дал господ. Нали не искаш детето ти да изживее живота си като невротичка? Дайте го по-спокойно, къде-къде по-големи проблеми има в този живот.  Laughing

# 8
 • Там някъде......
 • Мнения: 194
Аз не мисля, че е точно така Как Сийка!Аз нямам амбиции за 6 но трябва реално да се гледат на нещата.Не може едни деца дето въобще не отварят учебници да им пише 6 а на други дето се скъсват от учене и винаги са изрядни да ги подценява по този начин.Аз не хвърлям вина върху учителката както казваш ,а искам само да подчертая,че тя има полза от някои родители и затова на тези деца им пише с лекота 6 тоест получава се делене между децата и те това го виждат.А в нашия случай се усеща.Моят въпрос е какво аз да направя с това положение според вас ?

# 9
 • Мнения: 14 977
А ти откъде си сигурна, че въпросните деца не отварят учебник? Само защото дъщеря ти твърди така ли? А ако запомнят урока още в час? Това проблем ли е?
Проблемът ти не са другите деца, те си имат родители. Проблемът ти е защо детето ти се стресира и не може да покаже знанията си. Ровейки в историята и опитвайки се да хвърлиш вината върху учителката (не я оправдавам, просто няма значение в случая), ти не помагаш на детето си.
Това, което можеш и си длъжна да направиш в случая е, да убедиш детето си, че оценките не са най-важното нещо на света и да гледа по-спокойно на нещата. Двойката не е краят на света. Не е толкова важно колко имат другите и как си изкарват оценките - важното е как учи твоето дете.
Когато моят син сподели още в началното училище, че повечето му съученици преписват на контролните и писмените изпитвания, му заявих, че за мен е много по-ценна тройката, която ще изкара със собствени сили, отколкото шестицата, изкарана с преписване.
Съжалявам, ако съветите ми не ти допадат. Не си длъжна да ги следваш.  Peace

# 10
 • Мнения: 16 139
Хубаво би било да се изслуша и насрещната позиция. С тази, на майката, общо взето се запознахме.
Ако моето дете си знае и то и аз считаме, че бива подценявано по даден предмет бихме поровили за комисия и изпит пред нея. Имах приятелка, която така постъпи по История- голям праз, че учителката имала отношение тогава, след като знания са налице.
А това, че детето се било притеснило на устен изпит избива към размисли за проблеми у самото дете или вероятно наличен конфликт между него и учителката, който следва да се реши и за който не двойката или шестицата са от значение.
Имала съм учители, от които и аз съм се чувствала неконфортно. Една по руски в средното училище ме амбицира да чета руските енциклопедии у нас. Притеснението ми мина, след като сама се убедих, че наистина знам и че ако се наложи мога да докажа това пред комисия. Не се наложи, но ако беше- нямаше да се откажа.

# 11
 • Там някъде......
 • Мнения: 194
нямало е никакъв конфликт между учителката и детето защото тя е много спокойна и кротка  и най вече много чувствителна и то затова сме на това  положение,но ние май се отклонихме от темата

# 12
 • Мнения: 16 139
Конфликт не означава скандал. Често конфликтите са скрити противоречия. За да се притесни едно 12-13 годишно дете в конкретен час при конкретен учител при наличие на познания и научен урок има причина. И това си е точно по темата.  Ако има такъв конфликт, той следва да бъде решен, двойката е само последица от него. Ако не се реши и продължи да съществува тази последица няма да е единствена, а другите такива не е задължително да имат цифрово оценъчно изражение, могата да са по- сериозни, да рефлектират върху бъдещото самочувствие и себеоценка на детето.
Аз бих провела сериозен разговор с детето, с класната, с други родители и не на последно място със самата учителка, за да установя същността на този конфликт, какво го е породило и чак тогава бих съсреодоточила усилията си върху решаването му.
Да не забравяме, че той може да е у самото дете /не говоря за вина, а за проблем/, у учителката, в отношенията между тях- зависи.

# 13
 • Там някъде......
 • Мнения: 194
миналата година пак и направи такъв проблем ,при официално вписани три 6 тя и остави 5 за годината и за срока.Аз веднага се обадих на класната и я попитах как може такова нещо и тогава ни стана ясно че въпросната госпожа си е написала оценката от нея си без да е уведомена ученичката нито да е официално вписана в бележника и аз питам детето откъде е тази оценка и тя тогава научи от класната ,че има такава.Аз тогава не взех никакви мерки и ето сега отново пак започна да се повтаря психическия тормоз

и аз се питам дали имат право да вписват измислени оценки без знанието на ъченика и родителя?Това е наказуемо

за това сте напълно права да говоря с учителката за да изясня това положение,но съм сигурна ,че тя ще се защити защотот имахме такъв случай преди и въпросната госпожа се пазеше и не си признаваше вината и накрая извикахме и директора на училището и тогава след като видя накъде отиват нещата защото аз и казах ,че и в регионалния инспекторат ще се обадя и тя омекна и от тогава започна другояче да се държи с детето и то се успокои и нещата тръгнаха и сега отново ми се сервира пак такава госпожа и май пак ще си имаме същия проблем

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 11:03 от Vache

# 14
 • Мнения: 16 139
Въпросът не е да се нападате и да се търси виновен, а да се изясни, доколкото е възможно, причината за това очевидно отношение към детето. Нека се чуе гледната й точка и чак тогава, ако не сте съгласни с нея, можете да потърсите решение /оценка чрез комисия/, жалби, смяна на класа в друг, на който тя не преподава- всичко възможно и необходимо.
Тогава, когато сте били имали подобен случай, тя как обясни ситуацията, какви причини изтъкна?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт