Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 ноем. 2008, 10:30 ч.

лека степен на интелектуален дефицит

  • 1 716
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте.Дето ми е почти на 5 години и все още не говори добре.На 3 години казваше около 20-30 думи и тогва го заведохме на детски невролог, който от вратата му постави диагноза хиперактивен с дефицит на концентрация.Не му изписа лекарства , защото бил малък и ни насочи към един центътр където психолог се занимаваше индивидуално с него, а след няколко месеца го включиха в група.Тогава детето явно изживя някакъв стрес, изрзяващ се в изкривяване на едното око.Заведохме до на детски офталмолог- не откриха причина.Отново на детски невролог, който също не постави диагноза, но отхвърли - хиперактивност с дефицит на концентрация.Заключи само , че има мякакъв дефицит.Проблемът с изкриявването на окото отмона, но и до сега се появява / макар и рядко/ , явно провокиран от нещо.Продължихме да го водим в този център 2 години, където с него работиха логопед, психолог и педагог.Но детето все още говори трудно, има проблем в детската градина с концентрацията и възприемането.Заведох го в кл. "Св. Наум" в София, където му правиха изследвания и диагнозата с която ни изписаха е лека степен на интелектуален дефицит. Пием Пирамем и Тиоридазин от 1 година.Има напредък но все още е далеч от интелектуалното ниво на връстниците си.Моля за съвет къде да го заведа за по-прецизна диагностика. Свързани ли са двете диагнози и дали едното е следствие от другото.

Последна редакция: пт, 21 ное 2008, 10:18 от Mama Igi

# 1
  • Мнения: 3 816
На първо време мога да ти препоръчам да прочетеш темите за
Хиперактивност с дефицит на внимание, както и Аутистичен спектър. Аутизъм
За диагностика можеш да посетиш клиника св. Никола /Детска психиатрия/. Това са им координатите:
Клиника св. Никола /Александровска болница/  Peace.
Обади се на тел. 02/9230681 и обясни за какво иде реч. Любезни са и ще ти кажат какво да правиш по-нататък. Успех  Peace


# 2
  • Мнения: 485
Ruseva79, диагностиката безспорно е важна, но на вас ви е по-необходима работа с логопед и други специалисти (педагог, психолог). Човек, който е работил няколко пъти с едно дете, особено ако има опит, може да си изгради достатъчно добра представа за трудностите, в кои области са, доколко са изявени и т.н. и да работи за преодоляването им. По-прецизна диагностика не ви трябва на този етап, тя няма да "излекува" дефицитите. Дефицитите се отстраняват с много и упорита работа, задължително и от страна на родителите.
Относно въпроса дали двете диагнози - хиперактивност с дефицит на вниманието и интелектуалното затруднение са свързани - не, няма пряка връзка между тях. Едно дете може да е хиперактивно без интелектуален дефицит и обратно - дете с интел. деф. може да няма хиперактивност. Възможно е и да са налице едновременно и хиперактивност (с дефицит на вниманието) и интелект. дефицит.

# 3
  • Illinois,USA
  • Мнения: 465
Ruseva79-Зара и Пепи са ти дали много полезни съвети. Hug
А детенцето включва ли се в активна игра с другите деца.?Кое наблюдаш повече дефицит в поведението(хиперактивност,спонтанност) или пасивност?Движението на оченцето на тик ли прилича или има и някаква мимика-конвулсия. newsm78Това са полезни въпроси ,на които е хубаво да знаеш отговорите преди да отидеш в клиниката"св.Никола"-ще помогне за по-точно диагностициране.
Ела в АДХД и Аустичния Форум -ние засягаме различни ежедневни проблеми. Hug

# 4
Благодаря Ви.
С детето работи логопрд и психолог- 2 пъти седмично.
Проблема с окото се изразява в приближаване на лявото око към носа.Няма тик или трептене.Явно след нещо, което го е притеснили силно / а може и друга да е причината/ в рамките на няколко дни/ до 10/ си изкривява окото при опити да обясни нещо или когато се възбуди.
По-скоро е активен, отколкото пасивен.Но в детската градина предпочита да се занимава сам. Може би не му е интересно или не разбира идеята на занятиата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт