Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ноем. 2008, 14:51 ч.

Как фирма може да дари?

 • 8 380
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 87
 Здравейте,

Реших да говоря с шефа си и да организирам една благотворителна кампания.
Наши партньори също ще се включат.
Обявихме, че ще помогнем на някое от децата на сайта save-darina.
Изведнъж обаче счетоводителят ни каза, че не можем да направим дарение, без то да мине през съответна одобрена за целта организация, която да ни издаде сертификат.
Иначе парите няма да ни бъдат признати за разход.

Моля ви да ми помогнете с повече информация за даренията.
Как една фирма, или група от няколко фирми може да дари по законовия ред?

# 1
 • Мнения: 1 454
Много хубава инициатива сте подхванали

Аз също работя във фирма и редовно даряваме суми за различни домове
Ще попитам как стават нещата и се надявам да помогна
По-късно  Peace

# 2
 • Мнения: 575
  #Crazy  Или искате да дарите или не! Сметките и снимките са някъде другаде! Много интересна тема!?!?!?

# 3
 • Варна
 • Мнения: 637
И аз се вълнувам от темата Peace Ние също обмисляме дарение. Другото, което си мисля е дали може дарение да се приспадне от данък печалба. Или вместо да плащаме данъци, които отиват незнайно къде, да ги дарим на някое дете?

# 4
 • Мнения: 3 574
Може да извършите предметно или парично дарение с договор/свидетелство за дарение. Мога да ти обясня всички необходими подробности, но грамотен счетоводител би трябвало да знае как става. Има набор от документи - фактура (за предметно дарение), приходен ордер (за дарени пари в брой, а не по банков път) и т.н... Не е сложно, пиши какво точно те затруднява.  Peace

# 5
 • Мнения: 87
 Михалко, много ти благодаря, че се отзоваваш.
Наистина всеки грамотен счетоводител трябва да е наясно с тези неща, но нашия очевидно не е от тях.

Ситуацията е следната: наши партньори ще ни преведат някакви суми по фирмената ни сметка. Така събраното, заедно с това, което ние ще дарим, ще бъде прехвърлено по сметката на едно дете. Въпросът ми е как да съставим този договор за дарение- тъй като примерно 20 фирми ще дадат пари първо на нас и ние се явяваме нещо като посредник. А пък няма да издаваме фактури на тези фирми...

# 6
 • Мнения: 3 574
Това е примерен договор между вас и вашите партньори:

ДОГОВОР ЗА ДАРЕНИЕДнес ……………..в гр. София, между………………………………………….,
регистрирана от………………………..……………по фирмено дело……….….…,
данъчен №………………………….., БУЛСТАТ……………………………………,
с адрес……………………………………………………………………..…….……..,
Представлявана от ……………………………………………………………,
наричан по-долу ДАРИТЕЛ,

и

..................................................................................,
регистрирано по фирмено дело .........................., БУЛСТАТ ...............................,  адрес: .........................................................,
представлявано от..............................................
наричано по-долу ДАРЕН,
се сключи настоящият договор за следното:

1. Дарителят дарява на ДАРЕНИЯ сумата от 6 000 (шест хиляди) лева, като средствата са предназначени за .............................................................................

2. Средствата ще бъдат преведени в разплащателна сметка на ДАРЕНИЯ:
IBAN: BG......
BIC: ................
Юробанк И Еф Джи България, клон Бизнес парк (примерно)

3. ДАРЕНИЯТ редовно уведомява ДАРИТЕЛЯ за извършените плащания от сумата на дарението.

4. ДАРЕНИЯТ приема дарението с благодарност и се задължава да го изразходи според дарителската воля.

За ДАРИТЕЛЯ:                За ДАРЕНИЯ:

________________            ________________
                  


Това в комплект с банковите документи е достатъчно, за да осчетоводите и двете страни тансфера на пари. Много е важно да се опише конкретно за какво отиват парите. Ако ми обясниш по-подробно, ще ти помогна да го формулираш.

Вие избрали ли сте кое дете точно и за какво ще е преведената сума? Колкото по-конкретно, а не само "лечението" толкова по-добре. Например : за закупуването на лекарства "......." (подробно описание на лекарството, броя капсули в опаковка и т.н.  Добре е родителите после да ви предоставят документи, които вие да представите на дарителите. Аз лично пиша писма (или отчети когато е по-голяма сумата), прилагам копия от фактури и т.н. Ето сега купихме обувки и съм ги снимала, за да покажа на спонсора какво точно сме купили.

# 7
 • Мнения: 1 920
Има особеност, свързана с даренията, направени от ЮЛ. До сега се облагаха с данък при източника, който минава на разход, но си е все пак тежест за фирмата. Не съм сигурна дали от тази или от 2009 г. няма да има вече данък при даренията, по-скоро от 2009 г. Проучете го, за да дадете сумата януари месец, а не декември, в случай че се дължи данък.
Освен това за да се ползва данъчното облекчение за направено дарение /т.е. коригиране на финансовия резултат/, то трябва да бъде направено в полза на получатели, определени от Закона за корпоративното подоходно облагане, както и да има нужната документация. За справка чл. 31 от ЗКПО, регламентиращ разходите за дарения.


# 8
 • Мнения: 3 574
Освен това за да се ползва данъчното облекчение за направено дарение /т.е. коригиране на финансовия резултат/, то трябва да бъде направено в полза на получатели, определени от Закона за корпоративното подоходно облагане, както и да има нужната документация. За справка чл. 31 от ЗКПО, регламентиращ разходите за дарения.


Точно така! Затова варианта с дарение на ФЛ може да се окаже неприемлив и да се наложи да дарят на НПО.

# 9
 • Мнения: 87
 Значи пак се връщаме до съответния серфитикат, с който сумата да се приеме като разход за дарение и само НПО може да издаде такъв?

 
Джини, ти счетоводител ли си?
Много те моля да ми помогнеш с информация, ако можеш, защото моя шеф е на път да се откаже от идеята ми...

Казусът в детайли е следния: нашата фирма ще даде пари, напр. сумата 5 000 лв, които обаче са събрани първо във фирмената ни банкова сметка от сумите, които са дали още няколко фирми.
Как всички тези действия да се правилни от счетоводна гледна точка, при положение, че веднъж на нас ни се дават пари, за които не издаваме фактура и не са ни приход, и втори път пращаме тези пари някъде, където също реално нямаме разход, за който да имаме касова бележка или фактура...и накрая как всичко това да се признае за дарение на юл, ако всъщност не даваме парите на нпо?

с какво се захванах...не може да е толкова трудно, нали? 

Последна редакция: сб, 15 ное 2008, 18:48 от Nya

# 10
 • Мнения: 87
 Тази сутрин проверявам дали някой ми е отговорил и какво да видя...1001 теми и коментари за земетресението и нито един отговор за даренията.
 Май е по-лесно земята да се разлюлее, отколкото да се помогне на дете... Tired
 Другите фирми само на НПО ли даряват? Не може да няма начин!
 Хайде давайте да го разнищим този случай вече, моля ви  Praynig

# 11
 • Мнения: 1 920
Мила, извинявай, легнах си рано и нито за земетресението знам нещо, нито съм видяла, че имаш нужда от отговори.
Нямам категорична позиция по темата и притесненията ми са от това, че даренията и начина на отчитането им, са уредени в Закона за корпоративното подоходно облагане, който е актуализиран с новите промени, валидни от 01.01.2009, а нас ни касае все още 2008 г. За целта трябва да видя в кой от случаите е по-изгодно и лесно да се направят нещата и да съпоставя промените...
На първо четене обаче съм сигурна, че няма как другите фирми да предоставят дарените средства към вашата банкова сметка. Права си, че няма издадена фактура, а освен заемни средства, други не могат да постъпват току-така по сметката. Ако има договор за дарение, тристранен и вие сте само посредник.....може и да стане, но пък не съм наясно кой ще ползва данъчните облекчения, респективно задължения за данък при източника.
От друга страна защо всяка една от тези фирми не си спази реда за даряване, а ви ги дава вие да се оправяте? Дори да не им се занимава и да ви ги дадат в брой, то тогава може сумата да надвиши 10% от печалбата ви, което не е никак изгодно за вас.
По повод на това на какви лица може да се дарява, тук съм сигурна че няма проблем. Просто във вашия случай размера на дарението не може да бъде над 10 % от положителния счетоводен финансов резултат, докато ако дарението е направено в полза на център "Фонд за лечение на деца", се признават в размер до 50 % от счетоводната печалба. Определени са само тавани, до какъв размер може да се дари, а не че трябва да са само НПО. Може да се дари и на физическо лице, прави се договор за дарение, отново не е проблем да се оформят нещата счетоводно.
Ще поразпитам колеги конкретно за вашия казус и ще пиша пак.

# 12
 • Мнения: 3 574
Джини, авторката още не ми е отговорила на ЛС-то, но всъщност става дума за печатна медия. Фирмите-дарители рекламират в медията, а шефът й решил, че тези средства ще отидат за благотворителност. Обаче аз така и не разбрах това лично решение ли е или фирмите-дарители знаят, че ще стане така. Това е важно с оглед предложеният от теб вариант всяка от фирмите да дари на семейството.

Ще помисля как аз бих постъпила и ще пиша пак.  Peace

# 13
 • Мнения: 1 454
Фирмите знаят  Peace

# 14
 • Мнения: 87
Михалко, писах ти на скайп преди 2 дни уж да задвижим по-бързо нещата от писането на лични, но явно не те хванах онлайн.

Джини, щом няма проблем с получателя на дарението, тогава да направим така- другите фирми директно да превеждат сумите по сметката на детето, а после да направим един общ договор за дарение и там да се изредят всички фирми. (за да не се правят няколко договора за малки суми- предполагам, примерно 20ина фирми ще дадат по около 350 лв ). Тогава тези суми ще им се признаят ли за разход за дарение, както и да ползват прословутото данъчно облекчение?

Фирмите от самото начало знаят, че това са суми за дарение, ние просто им предлагаме "компенсация" за сумата като им предоставяме безплатна рекламна площ в медията.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт