Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 118
Да говориш  поне  приблизително добър български език. Гледах  тази  сутрин  интервю  в " Здравей България"  с някакъв депесарски  турчин,  на които  трудно му се разбираше какво иска да каже. Та се  запитах  когато  се  водиш  за вид ЕнтЕлигент  защото ,си ръководството  на  някаква си  партия  трябва  ли ,поне да се  постараеш  да се научиш  да говориш  разбираемо, не говоря литературно.

# 1
 • София
 • Мнения: 450
дори да не си български гражданин, ако живееш в тази държава или в която и да било, особенно ако става дума за по-дълго време, смятам, че е редно да понаучиш езика. Особено ако пък става дума за публични личности, както е в случая, това просто е задължително.

# 2
 • Мнения: 1 629
Не е задължително. Няма да те арестуват за това.
депесе ли е проблемът или чужбинските майки, ромската група, Ирина Алексиева, афганистанските бежанци...
Ако не говориш добре местния език, проблемът си е твой.

# 3
 • София
 • Мнения: 36 901
дмария,

Мисля, че ти имаш предвид акцента и проблемите с някои граматически конструкции. Според мен е напълно възможно да се получи такова нещо. Има райони в БГ, където децата използват български език само в училище и това е било открай време. Така са нещата. За тези хора родният (дето му викат майчин) е някакъв друг, а не български и е напълно естествено да усвоят и припознаят изговарянето и интонацията, произнасянето на определени звуци по този начин, а всеки друг език да говорят с акцент. Не виждам нищо страшно, защото това е напъло нормално, физиологично и психологично определено у човеците.

# 4
 • Мнения: 1 603
Няма приблизително!Как, след като живееш в БГ,  децата ти учат тук, ти работиш и няма да си знаеш езика?Мое мнение си е Simple Smile

# 5
 • София
 • Мнения: 36 901
Има различни степени на усвояване на един език. Дори хората, на които българският е роден не са езикови експерти, а всеки е усвоил езика в различна степен. И на всичко отгоре има разлика между книжовния и разговорния език. Книжовният е описан с определени правила и изисквания, а разговорен е всеки диалект, жаргон и т.н. Има достатъчно примери и тук, във форума - някои потребители използват диалектни изрази, които за тях са си ОК, защото ги използват ежедневно и пак са част от българския език, но са много зле с книжовния, защото допускат много синтактични и правописни грешки. Не може да се каже, че не знаят езика, нали? Защото те фактически използват български език и са постигнали някаква езикова компетентност.

# 6
 • Мнения: 2 386
dmaria, имаш доста грешки в постинга. Добронамерено го казвам - темата е  с такава насоченост.

Иначе в Щатите има изпит за гражданство на английски език, така че явно е задължително. В България нищо не е задължително, но все пак е желателно. Така си мисля. А като се отчете колко неграмотни българи има, картинката става малко смешна.

# 7
 • София
 • Мнения: 118
Аха  ето какво значи да мерим с двоен аршин. Сетих се в една  тема как се плюеше, че  рускините  живеещи  тук нарочно говорели с акцент да ни ни  припоняли от  колко голяма и  велика държава идвали. Та се  питам  какво демонстрират т.н. български турци защото при въпросния г.н  си лмичеше как  първо се  появява  думата на  турски и той рови за българския и вариант-но той е политик и е ДЛЪЖЕН да говори  правилно, а може би иска нещо да ни  припомни-както в случая с рускините

# 8
 • София
 • Мнения: 36 901
Мисля, че и тук за гражданство има изискване за българския и има изпит по български. Преди време имаше предаване по въпроса.

дмария,

Личните мотиви на всеки човек са отвъд нормата. Никой политик не е длъжен да е експерт в българския. С какъвто и акцент да ти говори, важно е дали използва езика и дали го разбираш, а не колко добре говори. Ако си спомням Симеон също не говореше гладко и без грешки български. За него имаш ли нещо да кажеш или само турският ти бърка в здравето?

# 9
 • Мнения: 184
дмария, когато пускаш такава тема - трябва ли да пишеш без грешки?

# 10
 • Мнения: 285
Аз смятам, че за всички, живеещи в друга страна е желателно да говорят нейния език. А да не говорим колко много българи има, които с достойнство казват, че са такива, а не могат да напишат правилно едно изречение. То медиите ни са пълни с правописни грешки, учебниците за децата освен абсолютните им фактически грешки обикновено не използват запетаи, тирета. Тааа, аз имам едно предложение да се съберат няколко филолога и да се организира курс по правопис и правоговор,дори и онлайн, тук в този сайт. Аз с удоволствие бих се включила да си поприпомня едно друго, защото има неща и думи, за които и аз се позамислям как точно се пишат.Та така смятам ,че ще бъде много полезно. Ако искат разни мами да се включат,аз имам идея как да го осъществим.нека да помогнем на българския народ да знае поне езика на своята нация.
Аз май се поотлклоних от темата, но нищо може пък да е за хубаво.

# 11
 • Мнения: 9 712
Има изпит,  за да станеш американски гражданин. Ако си се родил такъв, може и на патагонски да си говориш. Оттук нататък въпросът е доколко се чувстваш българин.

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 11:32 от Мадам Х

# 12
 • София
 • Мнения: 1 777
Това нова форумска мода ли е - всеки ден да има тема от раздразнени я от циганите, я от турците? Тема за елементарна ракиджийска демагогия кога ще има?
Ей сега и Холограма като дойде....

# 13
 • Мнения: 214
Ами той си е турчин бе. Какъв българин може да е един турчин.
След като е турчин му е простено да не знае добре български. Проблема е че има българи които не знаят добре български.

# 14
 • Мнения: 6 844
Абе стараят се хората, но повече в посока гражданин, отколкото в посока български

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт