Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Диети и отслабване
0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.
15-29 от 478 отговора

на поляната с цветя

Мнения: 69
1-ви ден-Белтъчен

Пълнени тиквички

1 кг. тиквички
700 гр. кайма
2 главички лук
3 с.л. олио
черен пипер
сол, копър, магданоз, чубрица
1/2 домат(или 1 ч.л. доматено пюре)


Тиквичките се разрязват на две половини. Издълбават се с лъжичка(стават като чашки) и се осоляват от вътре. Вътрешноста на тиквичките се нарязва на ситно и се задушава с малко мазнина и вода да поомекне.
Каймата се смесва с нарязания лук, домата нарязан на ситно и задушената и отцедена вътрешност на тиквичките и чубрицата и черния пипер. Пълнят се тиквичките. Редят се в тенджера, затискат се с чиния(иначе изплуват като заври водата) и се заливат с гореща вода. Варят се на тих огън до готовност. При сервиране се поръсва с малко ситно нарязани копър и магнадоз.
« Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 12:31 от ЗлаВещица »
Цитирай

София

Мнения: 207
Аз реших да се поразровя за видове мусака, понеже ми е любимо ястие, а с тази диета традиционната мусака, няма как. Затова ето ви различни мусаки, за белтъчен и бобов ден.

1-ви ден белтъчен:
Гръцка мусака

Продукти:
 700г сини домати
 сол и черен пипер
 6-8 супени лъжици олио
 2 глави лук
 700г телешка кайма
 400г домати
 магданоз
 1 чаена лъжичка риган
 1 чаена лъжичка канела
 25г масло
 

Начин на приготвяне:
Нарязваме сините домати на филии, дебели колкото един пръст. Поръсваме ги със сол и ги оставяме за около час.
Загряваме фурната до 180°. Загряваме две супени лъжици от олиото В един голям и дълбок тиган. Задушаваме нарязания лук до зачервяване. Изсипваме каймата и изпържваме сместа. Прибавяме доматите и останалите подправки. Оставяме сместа да ври на бавен огън за около 20 минути.
Измиваме добре сините домати и ги подсушаваме. Сгорещяваме останалото олио и ги пържим до зачервяване и от двете страни.
В подходящ съд подреждаме каймата между сините домати. Печем за около 45 минути до позлатяване.

Мусака с тиквички
Необходими продукти
500 гр кайма
1 кг тиквички
2 - 3 домата (може и от консерва)
2 глави лук
черен пипер
червен пипер
сол
чубрица
мазнина


Начин на приготвяне
Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината, прибавят се настърганите домати и след това каймата. Разбърква се за да не остане каймата на едри парчета. Прибавят се подправките - черен пипер, червен пипер и чубрица. Тиквичките се нарязват на кубчета, сипват се в тавата, посоляват се, прибавя се сместта от доматите и каймата, разбъркват се и се заливат с гореща вода докато се покрие изравнената смес. Пече се до зачервяване.


2-ри ден бобов:
Постна мусака
Продукти:
2 патладжана (около 500гр.)
1 тиквичка
около 350 гр. картофи
1 глава лук
1 глава чесън
3-4 домата
1 морков
1 к.ч. ориз
6 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 зеленчуков бульон
1 с.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус


Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват се и се оставят за около час да се изцеди горчивият сок. Останалите зеленчуци се нарязват на ситно, а доматите се настъргват. Всички подукти се смесват.Патладжаните се измиват и се добавят към останалите зеленчуци. Слагат се подправките, олиото и сол на вкус. Всичко се разбърква много добре. Налива се вода да покрие зеленчуците. Слага се в загрята фурна да се пече. Ако е нужно по време на печенето се прибавя още вода.
« Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 12:29 от ЗлаВещица »
Цитирай

в сърцето на моето Слънце

Мнения: 706
1ви ден - белтъчен:

ГЪБИ ПО ОВЧАРСКИ

300 гр. гъби;
1 каф. чашка олио;
2 домата;
2 глави лук;
100 гр. сирене;
1 чаена лъжичка червен пипер; 
сол на вкус.
Запържват се ситно нарязаният лук заедно с обелените и нарязани домати, докато омекне лукът. Добавят се гъбите. Пънчетата на гъбите се нарязват на едро, а шапчиците се оставят цели и се обръщат нагоре. Когато гъбите омекнат във всяка шапчица се поставя парченце сирене, поръсва се с черен и червен пипер и съдът се захлупва. Задушава се на умерен котлон още 10 минутки.


2ри ден - варива:

ФАСУЛ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

1 и 1/2 чаена чаша фасул;
1 ч.ч. ориз;
2 моркова;
1 глава целина (не е задължителна);
2 връзки пресен лук (може и праз);
чесън на прах; джоджен; сол; черен и червен пипер.
Бобът се сварява. Запържват се целината, морковите и лукът. Слагат се червен и черен пипер и джоджен. В тава се смесват измитият ориз, свареният боб и запържената смес. Добавят се чесън на прах, сол и вода. Запича се до готовност във фурната.


3ти ден - въглехидратен:

КЕКС БЕЗ ЯЙЦА

1/2 ч.ч. мед;
1 ч.ч захар;
1/2 ч.ч. вода;
3/4 ч.ч олио;
3 суп.лъж. какао;
1 бакпулвер;
2 и 1/2 - 3 ч.ч. брашно;
1 ч.ч орехи.
Продуктите се смесват и се объркват. (Бакпулверът се поставя в чашка с брашно обърква се с него и тогава се поставя в сместа). Изсипва се в намаслена и набрашнена форма за кекс и се пече при 150-200 градуса.


МИЛИНКА

1/2 кубче мая;
2 суп.лъж. олио;
2 суп.лъж. кристална захар;
1 суп.лъж. сол;
2 ч.ч. топла вода;
Брашно за меко тесто.
Маята се разтваря в една част от топлата вода и сместа се изсипва върху купчинка брашно. Добавят се останалите продукти и се замесва тестото. От него се правят топчета, колкото орех и се нареждат в намазана с олио тава. Оставят се да втасат. След като втасат се заливат с рядка каша приготвена от 1/2 ч.ч олио и брашно. Пече се в умерена фурна. След като е готово се поръсва с пудра захар.
« Последна редакция: пн, 17 ное 2008, 14:46 от Stelxen »
Цитирай

Враца

Мнения: 485
3-ти ден Въглехидратен
       "Тортичка с toffee и шоколад"
А това е моята тортичка
Цитирай

Русе

Мнения: 19
3-ти ден Въглехидратен
Спагети по китайски /само, че китайците не са чували за тази рецепта/
Продукти: спагети /аз ползвам от най-тънките/, стар лук, моркови, гъби, зеле, краставица, цвекло и всичко останало що е зеленчук, соев сос, чер пипер и всички останали подправки по ваш вкус.

Начин на приготвяне: Сваряват се спагетите и се измиват добре със студена вода, нарязаните на жулиени зеленчуци се запържват/задушават поотделно в зехтинче, в зависимост от това на кой продукт колко време му е необходимо за тази цел, когато и последният зеленчук е в тигана /аз ползвам от тези дълбоките, които са за китайска кухня/ добавя се обилно количество соев сос, изключваме котлона и прибавяме сварените и измити вече спагети. Оригиналната рецепта е с пилешки късчета, предварително мариновани с бяло/червено винце, чесънче и подправки, но сега не може месце.  Да ви е сладко Smile
Цитирай

на поляната с цветя

Мнения: 69
3-ти ден- Въглехидратен

Вкусни бисквитени топчета

1 пакет чаени бисквити
3-4 с.л. маргарин(или 1 пакет масло)
3-4 с.л. конфитюр по избор(или 2 с.л какао)
шоколадови пръчици, кокосови стърготини

Бисквитите се натрошават на ситно(ако имате чопър ги смелете в него на брашно). Към тях прибавяте конфитюра(или какао), маргарина(или масло) и се разбърква хубаво. Сместа се оставя за 30 мин в хладилника. От нея се оформят малки топчета, които се овалват в кокосови стърготини или в шоколадови пръчици. Топчетата се редят в чития и се слагат отново да се стегнат на студено



3-ти ден-Въглехидратен

Брускети

1 франзела
3-4 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
пресен босилек
риган

Франзелата се нарязва на филийки с дебелина 1 пръст. Чесънът се счуква в хаванче заедно със зехтина и подправките. Филийките се мажат с тази смес и се запичат в предварително загрята фурна за няколко минути.  Може да ги хапнете с домат, маслинка или салата.
Цитирай

на поляната с цветя

Мнения: 69

Рецепта на daniabc

Скумрия на фурна:

за 6 порции /толкова ми побира тавата/
3 едри скумрии /гледайте да са с бистър поглед  /
1 буркан домати
1 голяма глава лук
3-4 дафинови листа
2-3 стръка пресен девесил /и със сушен става и без хич, става/
сол и черен пипер на вкус
зехтин или олио
магданоз

Почиствате скумрията и разделяте я на 2 равни половини, по желание филетирате /най-лесно се обработва, когато е полу-замразена - важното е да отстраните напълно черната ципа и чернилката около гръбначната кост/.Намазвате тавичката с мазнина,  ако имате пресен девесил слагате клонките най-отдолу, нареждате отгоре предварително овкусените със сол и черен пипер филета /трябва да са плътно едно до друго/,  слагате отгоре предварително нарязания на шайби и  раздробен на ивици лук /кръгчета/, поливате филенцата с тънка струйка зехтин/олио . Накрая добавяте пасираните домати, слагате дафиновия лист и печете на 200 гр. с фолио, докато поизври до сгъстяване. Махате фолиото и печете още десетина минути - за приятен загар на лукчетата /иначе е като варена/. Накрая поръсвате с магданоз и поднасяте с каквато гарнитура предпочитате - аз поднасям с дежурната картофена салата и резени лимон.
Не става много бързо /около 40-50 мин. с подготовката/, но е евтино и вкусно - гарантирам. През лятото слагам пресни домати, нарязвам няколко на шайби,  и отгоре заливам с настъргани - искат повечко печене, но вкусът е по-добър и изглежда по-естетично.

И още една скумрия - на скара /ако е барбекю с дървени въглища, най-добре/.
Почиствате и нарязвате както по-горе. Правите марината от 100 гр. зехтин/олио, 1 с.л. сол, черен пипер /по желание/  и сокът от 1 лимон. Овалвате добре всяко филе, нареждате в дълбок съд и заливате с остатъка. Оставяте на хладно за 20 мин. и печете.
А карагьоза как ставааааа, но много трудно намирам по-едричък  
 



"Златни" гъбки на Leo

500 гр. гъби
1 голяма глава лук
подправки (1 бульон , вегета или сол)
2 лъжици заквасена сметана

Нарязвате гъбките ситно + нарязания на полумесеци лук+ подправките  ги сипвате в дълбок тиган . Заливате ги с една кафена чаша вода и на не много силен огън ги оставяте да къкрят, докато водата изври. Когато останат без вода им слагате малко мазнина (масло, олио, зехтин) и ги запържвате до златисто!! Добавя се заквасената сметана
« Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 12:25 от ЗлаВещица »
Цитирай

на поляната с цветя

Мнения: 69
Идея за пълнени тиквички, които се режат по дължина. Рецептата е
"Пълнени тиквички-стъпка по стъпка"

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=107208.0


2-ри ден-Варива
Зрял фасул плакия(рецепта на gaby_s)

Време за приготвяне: около 2 ч. и 15 мин. в зависимост от времето,необходимо за сваряването на фасула
4 порции

Продукти:2 ч.ч хубав зрял фасул,6-7 домата,2 глави стар лук,2 моркова,1-2 главичка целина,1-2 скилидки чесън,1 лимон,7-8 зърна чер пипер,1/2 лъжичка червен пипер,1/3 лъжичка лют червен пипер по желание,нарязан пресен джоджен 2 с.л., 1 ч.л. вегета,1 ч.л. сол,1/3 ч.чаша олио...Рецептата ми е без чушка,но вчера реших да сложа...и пак стана вкусно.

Предварителна подготовка:Знаете,че е добре фасула да се накисне предварително във вода поне за една нощ.Нарязвам лука не много ситно,морковите и целината -на кубчета,чесъна на ситно.Половината домати пускам за 30 секунди в кипяща вода,обелвам кожата им и ги нарязвам на парченца.Останалите нарязвам на кръгчета.Нарязвам лимона на кръгчета.

Готвене:
1.Сварявам фасула на тих огън,докато омекне.Посолявам го едва след това и добавям вегета.
2.Задушавам лука,морковите и целината на средно силен огъ,докато поомекнат,без да загарят.Добавям червения пипер и нарязаните ситно домати и задушавам още 4-5 минути.Посолявам леко зеленчуците.
3.Изсипвам фасула в тавичка,нареждам върху него задушените зеленчуци и подправките-джоджен,магданоз,чер пипер и чесън.Най -отгоре подреждам останалите домати,нарязани на кръгчета и кръгчетата лимон.Поливам ястието  с 1-2 с.л. олио и го запичам около 15 мин.в умерено силна фурна.
« Последна редакция: сб, 21 авг 2010, 11:10 от ЗлаВещица »
Цитирай

на поляната с цветя

Мнения: 69
Копирани рецепти на gaby_s

3-ти ден-Въглехидратен
Сладкиш с канела-много бърз и лесен
Продукти :
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. гореща вода
1 бурканче от детски храни със конфитюр или сладко
? чаша олио
2 ч.ч. брашно +1 ч.л. сода,орехи,канела

Водата завира със захарта.Прибавят се сладкото,олиото,брашното със содата,канелата и орехите.Изсипва се в тавичка и се пече в предварително загрята фурна около 20 мин.


1-ви ден-Белтъчен
Великански кюфтета
Малко повече от половин килограм кайма омесих като за нормални кюфтенца.С мокри ръце,направих 4 топки и ги оформих на плоски питки в тавичката на фурната.Отгоре ги гарнирах с печена чушка,маслини-черни и зелени,гъби и резенче домат.Може да се сложи всичко,каквото ви хрумне...Запекох кюфтетата...по скоро приличаха на пици от кайма...в загрята фурна.Накрая украсих с магданосче
.


1-ви ден-Белтъчен
Пастет от риба тон
Сместта може да се слага както на сандвичи така и да се пълнят сварени яйца,тестени закуски,за солени рула...
продукти:
20gr червени чушки
20gr зелени чушки
40gr лук
25gr маслини с аншоа
20gr кисели краставички без захар
3 малки консерви риба тон
Смиламе всички продукти в кухненски робот или с ножчетата на миксера.



2-ри ден-Варива
Картофи в торба за печене
продукти:
1 торба за печене
2 kг.картофи
сол
черен пипер
риган,кимион,къри,червен пипер по желание
чесън на прах
лук на прах
зехтин
1 кубче за бульон натрошено

Нарязваме картофите на кубчета и хубаво ги разбъркваме с подправките...по избор и по вкус,прибавяме кубчето натрошен бульон и мазнина....Разбъркваме всичко много добре с ръце.Слагаме картофите в торбата,запечатваме я и я набождаме отгоре на няколко места.Печем във фурна на 190 градуса около  1 час.
« Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 11:51 от ЗлаВещица »
Цитирай

на поляната с цветя

Мнения: 69
И още рецепти на gaby_s


1-ви ден-Белтъчен
Каварма по воденичарски
Време за приготвяне:около 1 ч. и 15 мин.
Продуктиза 4-5 порции:
750 гр. крехко свинско месо
4-5 стръка праз
250 гр. телешки чер дроб
250 гр. пресни малки печурки
½ ч.ч. червено вино
½ ч.ч. топла вода
1 ч.л. вегета
1 и ½ ч.л. сол
4 с.л. св. мас
½  ч.л. чубрица
4-5 лютиви пиперки от туршия
2 с.л. ситно нарязан магданоз
прясно смлян чер пипер

Предварителна подготовка: Месото нарязваме на хапки,черния дроб на ивички,праза на кръгчета.Печурките оставяме цели,ако са малки,ако не-ги разрязваме на две.
Готвене: Месото запържваме в мазнината на средно силен огън 4-5 мин.,като непрекъснато разбъркваме с дървена лопатка.Добавяме праза и разбуркваме още 3-4 мин.Слагаме гъбите и дроба,бъркаме 2-3 мин.Добавяме виното,водата и подправките.Оставямe кавармата да къкри 15 мин.,после я разпределяме в пръстени гювечета,слагаме във всяко по една люта чушка от туршия и запичаме в средно силна фурна около 30 мин.



1-ви ден-Белтъчен
Кебап по силистренски
Продукти: свинско месо -около 1 кг.,120 мл. олио,1 ч.л. червен пипер,1 с.л. брашно,1 к.л.черен пипер ,30 мл. бяло вино,300 гр. гъби,300 гр.праз лук /при мен този път кромид/,1 к.чашка доматено пюре.

Приготовление: Месото се нарязва на кубчета и се запържва в мазнината до зачервяване.Прибавя се лукът,нарязан на ивички и гъбите.Когато омекнат зеленчуците,се прибавя доматеното пюре,виното и останалите подправки.Кебапът трябва да остане само на мазнина.Поднася се топъл./рецептата,с малки изменения е от книгата на Емил Марков "Български изкущения"1993г./





3-ти ден-Въглехидрат
Бърз щрудел с ябълки
продукти
готов блат за пайове и щрудели Nestle
1 гк ябълки-обелени и нарязани на малки парченца
50 гр. галета
100 гр. захар/аз ползвах кафява
50 гр. краве масло
1 с.л. канела
1 1/2 чаша стафиди и сушени плодове по избор-кайсии,круши,сливи...
нарязани бадеми
кората на 1/2 лимон
яйце за намазване
пудра захар за поръсване

приготовление
Задушавам ябълките в маслото и захарта.Накисвам предварително сушените плодове и стафидите във вода...В голяма купа смесвам подсладените ябълки със стафидите и другите сушени плодове,лимоновата кора,галетата,бадемите и канелата.Разстилам блатовете на масата/в един пакет има два/ и в средата им слагам сместта.Двата края на така получения щтрудел се подвиват.Отгоре се намазва с разбито яйце и тук -там се набожда с вилица,за да излиза парата.Пече се в предварително загрята силна фурна до златисто кафяв цвят.
 
 
 
3-ти ден-Въглехидрат
Сладкиш с грейпфурт и шоколад
продукти: 3 розови грейпфурта,Бутер тесто/при мен Нестле 230 гр./,100 гр.шоколад ,1 ч.л. кафява захар,4 ч.л. смлени бадеми
приготовление:Обелваме грейпфуртите с остър нож и махаме всички бели ципички; 2.Нарязваме на малки парченца шоколада ;3. На дъното на кръгла форма с диаметър 26 см. разстиламе тестото.Порьсваме със смлените бадеми ;4. Отгоре нареждаме парченцата грейпфурт и поръсваме с парченцата шоколад ,кафява захар и нарязани бадеми ;5.Печем сладкиша около 20 мин в предварително загрята на 220 градуса фурна.Сервираме го студен.

рецептата видях в исп.списание ''Cocina fasil''...Вкусът на леко горчивия плод и шоколада е неустоим!

« Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 11:26 от ЗлаВещица »
Цитирай

на поляната с цветя

Мнения: 69
Рецепти от"Гответе с мен"

2-ри ден-Варива
Пълнени картофи със зеленчукова плънка
1 кг картофи
2 стръка праз
2-3 чушки от туршия
2-3 кисели краставички (без захар)
1/2 ч.л. червен пипер
сол
чубрица

Картофите се обелват и сваряват. Отдолу се изрязват (за да стоят прави), а отвътре се издълбават. Празът се нарязва на калелца и се запържва  в 5 с.л. олио, добавя се 1 ч.ч. вода, нарязаните чушки, киселите краставички. Като поизври водата, се прибавят червеният пипер, солта и чубрицата. Картофите се пълнят със зеленчуковата смес и се пекат в намазнена тава 20-25 мин



2-ри ден-Варива
Пълнени картофи с гъби
картофи  1-1.500 кг
гъби        200 гр.
праз лук  1 по-малък стрък
зехтин,маргарин
сол,черен пипер,мащерка,индийско орехче,зелени подправки на Маги

В подсолена вода картофите се варят до полуготови.С помощта на лъжичка се издълбават като ладийки и се нареждат в намазана тава.Във всеки картоф се слага по малко маргарин и се посолява леко.Гъбите и праза се нарязват на ситно и се запържват в няколко лъжици зехтин.Прибавят се и наситнената вътрешност на картофите и сместа се задушава още малко,за да се сотират и картофите.Слага се сол на вкус,щипка инд.орехче,черен пипер,щипка мащерка и половин ч.л. от зелената подправка на Маги. Картофените ладийки се пълнят със смес ,поливат се с малко разтопен маргарин. Ако остане от плънката,тя се разстила между картофите в тавичката.Налива се вода -около 1 ч.чаша,покрива се с фолио и се пече в предварително загрята фурна -200-250*

                                                                                                                                                                2-ри ден-Варива
Праз с ориз на фурна на Бордовски                                                        
1 глава лук
4 с.л. зехтин
4 стръка праз
400 мл.смлени домати
120 мл. ориз басмати
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
2 дафинови листа
1 с.л. универсална зеленчукова подправка


Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина до прозрачност. Добавя се червения пипер и доматите.Сместа се сваля от огъня и се изсипва в тавичка. Добавя се праза, нарязан на парчета 3 - 4 см, останалите подправки и около 500 мл. вода.Всичко се разбърква и се пече във фурна на 220 градуса до омекване на праза. Поръсва се с ориза, разбърква се и се допича за петнайсетина минути.
 
 
 
2-ри ден-Варива
Пържен зрял фасул300 гр. сварен зрял фасул
5-6 печени пиперки / по-месести/
2 ск. чесън
1 гл. лук
150 гр. универсална подправка
6-7 с.л. олио
1 ч.л. вегета
1 ч.л. червен пипер
джоджен

Загряваме олиото в дълбок тиган. Слагаме в него ситно нарязания лук. Пържим на умерен огън, докато стане стъклен, след което прибавяме фасулът и универсалната подправка. Пържим около 15 минути и добавяме едро нарязаните пиперки и чесън. Доливаме и съвсем малко вода. В купичка смесваме вегетата и червения пипер и разреждаме на рядка кашица с малко студена вода. Отместваме тиганът от огъня и я изсипваме вътре, като бъркаме постоянно. Връщаме тиганът отново на огъня и оставяме ястието още няколко минути, като не спираме да разбъркваме. Готовото ястие подправяме със ситно нарязан пресен джоджен или добре стрит сух.



2-ри ден-Варива
Кисело зеле с ориз, праз и орехи
1 средна кисела зелка
1 стрък праз
1/2 чаша ориз басмати или див/на Аброрио/
орехи
черен и червен пипер, риган
суха червена чушка/ако има/

В олио се задушава за кратко нарязания праз. Слага се нарязаното на ситно зеле.Сипва се малко водичка/ако е по-кисело зелето, а ако не е- зелев , кисел сок/ и се остава да поври 15 мин. Прибавя се ориза и течност 1: 3, пипера, орехите начупени, сухата чушка и малко риган.
Аз слагам и малко лют червен пипер.
Това е любимо ядене в нашата къща.То е вариация на постните ми зелеви сърмички , но не се губи време за безкрайното увиване на малки сърмички.
« Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 11:43 от ЗлаВещица »
Цитирай

на поляната с цветя

Мнения: 69
Сладки изкушения от "Гответе с мен" за въглехидратния ден


3-ти ден-Въглехидрати
Постен сладкиш с череши
Продукти:
1 ч. =200мл.
1ч вода,
2 ч. брашно,
1ч. захар,
5 с.л.олио,
1 с.л.мед,
2с.л.кокосови стърготини,
1 ч.л.сода бикарбонат,
1/2 ч.л.бакпулвер,
1 капсулка ванилия,
кората на 1 лимон,
50 гр.стафиди,
1 шепа череши,
пудра захар за поръсване.
Приготвяне:
Водата, захарта, медът и олиото завираме, докато се разтопи захарта и оставяме да изстине.Брашното, кокосовите стърготинки и стафидите смесваме, разбъркваме добре.В течната добавяме ванилията, содата и бакпулверът и разбъркваме.Смесваме течнта с брашнената смес.Разбъркваме тестото и добявяме лимоновата кора.Намасляваме формичката и поръсваме с брашно.Изливаме половината от тестото , подреждаме обезкостените и разполовени череши и отгоре изливаме останалото тесто.Печем в предварително загрята фурна на 180*С до порозовяване.Изваждаме и още горещ поръсваме с пудра захар или обръщаме и правим някаква заливка или глазура.
 
 

3-ти ден-Въглехидратен
Постна боровинкова тарта
Тесто:
2 ч.чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
2/3 ч.чаша захар
120 гр. маргарин
ванилия
1 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. овесени ядки
бурканче сладко от боровинки
Пресява се брашното с бакпулвера и добавя захарта, нарязания на дребно маргарин и ароматизира с ванилия . Правят се трохи и замесва тесто. Отделя се ¼ от него. Голямото количество се поставя в тава /с хартия за печене/ или в малки формички /тарталетки/. Уплътнява се по дъното и с малък борд около стените.
Получената празнина се запълва с гъсто сладко от боровинки / може и друго по избор/.
Оставената част от тестото се обърква с овесените ядки, кокосови стърготини – отново се оформят трохи и с тях се поръсва сладкиша.
Пече се в загрята на 200 º С фурна за около 25-30 мин.
Изчаква се да изстине, реже и сервира, поръсен с пудра захар.
Ако разполагате с шоколадов кувертюр /без мляко/ може да се настърже в трохите за поръсване.



3-ти ден-Въглехидратен
Постни мюсли фъчове
1 чаена чаша = 250 мл.
2 ч.чаши мюсли / гранола
 /или леко запечен микс от овесени ядки1 ч.чаша, натурален корнфлейкс 1/2 ч.чаша , смес от ядки - орехи, бадеми, лешници, кокос, сусам;
и сушени плодове - стафиди, кайсии, портокалови кори и др./
100 гр. маргарин
3 с.л.мед
3 с.л. какао
¼ чаена чаша кафява захар /на вкус
¼ ч.чаша натурален сок /портокал/
Загряват  се маргарин, захар, мед, сок и какао до стопяване на захарта и маргарина.
Залива се мюслито, разбърква се и добавя ванилия или канела. Уплътнява се и оформя по желание върху хартия за печене. Охлажда се в хладилник за стягане.
Реже се на порции – фъчове, може и да се залее с глазура.



3-ти ден-Въглехидратен
Постни палачинки
Продукти:
1 ½ чаша брашно
½ л. вода, аз я замених с газирана вода
5 с.л. олио
1 – 2 ч.л. захар
1 щ. сол
1 щ. сода бикарбонат

Разтваря се във водата солта, захарта, излива се брашното и замесва рядко тесто.
Добавя се содата, олиото и разбърква.
Изпичат се на добре загрят тиган, намазан с олио.
Готови се мажат с мед, конфитюр или друга плънка и навиват на ролце.
« Последна редакция: сб, 21 авг 2010, 15:25 от ЗлаВещица »
Цитирай

на поляната с цветя

Мнения: 69
2-ри ден-Варива
Пълнени печени картофи
Количеството на продуктите е по лична преценка и вкус Peace
Избират се едри и здрави картофи, измиват се, подсушават се и се разрязват на две. Изпичат се добре. Когато са леко охладени колкото да могат да се държат в ръка се издълбава по средата й гнездо. Издълбания картоф се смесва със ситно нарязан праз, ситно нарязани черни маслини, няколко пасирани скилидки чесън и 1с.л. маргарин-това се разбърква до еднородна смес. При нужда се посолява. Сместа се шприцва във всяка половинка. Украсява се с кисела краставичка (без захар) и стръкче магданоз
« Последна редакция: вт, 02 окт 2012, 16:27 от ЗлаВещица »
Цитирай

на поляната с цветя

Мнения: 69
1-ви ден-Белтъчен
Пиле капама
1 кг. пилешко месо
2-3 с.л. олио
1 ч.ч. гъби(може и сушени)
1-2 моркова
4-5 глави кромид лук
черен пипер на зърна
1 глава целина
4-5 скилидки чесън
магданоз
сол
2-3 с.л. доматено пюре

Месото се нарязва на порции и се задушава в олиото. Всички продукти се нарязват на дребно и се прибавят към месото. Изсипват се в пръстен гювеч и се заливат с доматеното пюре и малко топла вода. Съдът се затваря с капак и ястието се пече при 200 градуса около 1 час.


1-ви ден-Белтъчен
Заек с гъби, лук и чушка
600 гр .заешко
300 гр. гъби
3-4 глави кромид лук
1 червена чушка

за маринатата:
пилешки бульон
олио
дафинов лист
черен пипер
червен пипер
соев сос


Месото се маринова предварително най-малко за 2 часа. Пече се в глинено гърне. Запържват се кромида, гъбите и чушката. Прибвят се в гърнето 6-7 мин. преди да е готово месото. Пече се на 150 градуса до готовност.
« Последна редакция: вт, 02 окт 2012, 16:30 от ЗлаВещица »
Цитирай

на поляната с цветя

Мнения: 69
3-ти ден-Въглехидратен
Смокинови хапки
за закваската:
24 гр. прясна мая
1/2 кафена чашка брашно
1 ч.л. захар
80 мл. хладка вода

за тестото:
700 гр. брашно
4 с.л. канела
1 и 1/2 ч.л. сол
335 мл. хладка вода
200 гр. смокини(пресни или сушени)
1/2 к.ч. захар
маково семе за поръсване

Забърква се закваската от изброените продукти и се изчаква да втаса. С продуктите за тестото(без смокините) и втасалата закваска се меси тесто. Оставя се да удвои обема си. Смокините се нарязват на малки парченца. От тестото се оформят плоски кръгли тики. Поръсват се със захар и в средата им се слагат 8-10 малки кубченца смокиня. Плънкта се покрива с краищата на питката като и се придава форма на смокиня, като  тестото се изтегля нагоре като опашчица. Тестените смокини се намазвт с олио и се оставят да втасат до увеличаване на обема си. С нож се правят малки разрези откъм опашчиците по подопие на истинските смокини(които се пукват като узреят) Обилно се поръсват с маково семе от всички страни и се пекат във форма с незалепващо покритие.
Цитирай
0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.
15-29 от 478 отговора