Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 77 отговора

София

Мнения: 1 035
Във всяка кухня има шкаф или поне рафт с бурканчета, шишенца, пликчета, разни от тук - от там събирани, пълни с всякакви подправки – от най-обикновени, растящи в градината, до супер екзотични, дошли от другия край на света. Всеки от нас предполагам си има своите любими миризми, без които нито една манджа не може да стане. Разкажете за своите любими подправки – кои ползвате най-често, без кои не можете, коя подправка за какви ястия използвате? Има ли ястие, което ще се спрете да направите, ако ви липсва подходящата за него подправка?

Аз ще започна. В моя шкаф има доста неща. Някои ползвам ежедневно, други доста често, а трети – от дъжд на вятър. Признавам, че имам и неща, купени под влиянието на моментен импулс (чисто любопитство), и никога до сега неизползвани hahaha. Най-често използвам риган, босилек, розмарин, черен пипер (но също и розов и зелен и бял), дафинов лист, дивисил, мащерка – набрана по поляните, градински чай. Разбира се копър, магданоз, целина... От скоро се сдобих и с една туфа калоферче   chef – не бях го и виждала преди – страхотен аромат има – между джоджен и лимон и мента.
Обикновено имам  и бахар, кориандър, кардамом, индийско орехче, канела, ванилия, карамфил.... както идва и Коледа, трябва да се проверят тези последните, дали не са се измирисали вече... Много ми се иска да си купя и звездовиден анасон – той на всичкото отгоре е и много красив  Very Happy.
А относно ястие, което не бих приготвила заради липсваща подправка  - това са лозовите сърмички, ако нямам копър 35!

Хайде вие сте наред, ще ми бъде любопитно да разбера какво има из вашите бурканчета!
Цитирай


Мнения: 6 553
Замислих се ,като прочетох темата...отивам да видя...

Освен тези,които си изброила,открих в шкафа и :  3 вида къри, кайенски пипер,люти чушчици-сушени-китайски и мексикански, китайска подправка 13 аромата, зелен пипер "Ма джао", цветен пипер /зантоксил/, императорско плодче /гоуци/...сигурно ще изровя и още,които много рядко ползвам ,но съм купила под влияние на някакъв интерес към определен вид кухня...
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Има ли ястие, което ще се спрете да направите, ако ви липсва подходящата за него подправка?

Най-често използвам риган, босилек, розмарин, черен пипер (но също и розов и зелен и бял), дафинов лист, дивисил, мащерка – набрана по поляните, градински чай. Разбира се копър, магданоз, целина...
Обикновено имам  и бахар, кориандър, кардамом, индийско орехче, канела, ванилия, карамфил....
А относно ястие, което не бих приготвила заради липсваща подправка  - това са лозовите сърмички, ако нямам копър 35!

Много хубава тема, мислех тия дни да пускам такава  Blush
Да, има ястия, които няма как да се направят, ако я няма специфичната подправка - сух таратор без копър; боб без джоджен... много са  Smile
Любимата ми подправка е индийското орехче  Smile От популярните най-рядко използвам магданоз, не съм му фен и това си е  Tired
Бахар слагам само на туршиите. Кориандър не харесваме. Канела и ванилия, разбира се, са за десертите. Целина - рядко. Много миризлива  Crazy  Карамфил и амонячна сода - за курабийките на мама  Love
Босилек - само на моцарела и домати със зехтин.
Но черния пипер, доскоро недолюбван от мен, слагам вече на всичко  Very Happy
О, лозови сърмички, обожавам ги.  Smile На лозови сърмички не слагам никога копър  Twisted Evil
Цитирай

близо до морето

Мнения: 1 312
Aми ние в нашето семейство много обичаме подправките Love
и всички са ни любими,няма някоя която да мразим и да не ползваме  Hug
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Аз имам в кухнята си:
джоджен(сушен и в саксия),чубрица,риган,бахар,черен пипер,червен пипер,лют пипер-собствено производство,мащерка(аз съм си я събирала),дафинов лист(имам в саксия),босилек(имам в саксия),розмарин(имам в саксия),копър,магданоз,целина(само за супи),карамфил,ким,кимион,девисил,канела,ванилия....Това се сещам засега....А,да...екзотичните подправки ги купувам само ако ще се готви нещо от съответната кухня....Т.е. не разполагам с тях постоянно...
« Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 17:20 от TheNMaster »
Цитирай

München

Мнения: 2 567
Най-много използвам чубрица Smile Иначе имам задължително замразени или пресни магданоз и копър. Обичам риган, индийско орехче, босилек, дафинов лист, джоджен, мащерка, розмарин. Целината ми е от корен, замразена.
Цитирай

София

Мнения: 7 046
Най- любимата ми подправка е пресния босилек.  Love
Цитирай


Мнения: 7 473
Кимион ми е любимата подправка  Crazy много ми харесва аромата Crazy
Чесън, копър, чубрица и червен пипер са другите най-често ползвани в къщи. Laughing
Цитирай


Мнения: 4 437
Имам всякакви подправки.Любимите ми са босилек  и копър.
Не бих сготвила нито едно ядене,ако нямам която и да е подправка за него.Обикаляла съм цял град,докато намеря нещо,което ми трябва за вечерята примерно.Не си представям таратор или картофи соте без кипър примерно.
Цитирай


Мнения: 1 997
Най-използвани подправки в нашата кухня:чубрица,джоджен,риган,черен и червен пипер,къри,босилек,дафинов лист,бахар,кимион,ким.Замразени: магданоз,копър и кервиз.Не използвам индийско орехче и карамфил.
Цитирай

София

Мнения: 559
към ястията обикновенно слагам черен пипер чубрица, магданоз и копър(Ако е картофена манджа или леща), ползвам и джоджен и риган също при някои ястия Peace
Цитирай


Мнения: 8 605
Обичам подправките и използвам всякакви. Но най-любими са ми кимион, канела, ванилия, дивисил. А магданоз /от къдравия, по-ароматен ми е/  унищожавам в промишлени количества. Embarassed
Цитирай

в Австрийско...

Мнения: 1 951
Имам вси`ки иzброени до тук, плюс джинджифил, къри, шафран, салвия. Някои поzвам много рядко, само zа определени ястия.
Аz също не бих сготвила ядене ако ми липсва определена подправка, особено ако е нещо традиционно, от рода на джоджен на боба. С нови рецепти съм по-склонна да zатворя едно око.
Най-често употребявам чубрица, босилек, мащерка.
Цитирай

София

Мнения: 3 255
Много са - чубрица, чесън, копър, кимион, ванилия, канела, инд.орехче, джинджифил, куркума, мащерка, риган, босилек....
Мразя джоджен
Цитирай

София

Мнения: 1 035
Ха, сега се сещам и аз за още много, като ви чета - ами джинджифил, разбира се, на корен и сушен, кимион, шафран, червените пипери - домашни, естествено, и всякакви смески между тях. На времето свеки беше ми донесла от Индия тандури чикън - е няма такъв аромат друг!
Сещам се, че бях купувала преди време от Елемаг сушен лук - супер удобно и прекрасно - бухаш една шепа в менджата, и готово.

Но виж - ненавиждам чубрицата - имам в градината, както имам и майорана, риган, босилек, дафинов лист, салвия и розмарин, бера я, суша я, и никога не я ползвам,  Twisted Evil
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 77 отговора