Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 ноем. 2008, 14:12 ч.

Кои са любимите ви подправки?

  • 4 731
  • 77
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 039
Във всяка кухня има шкаф или поне рафт с бурканчета, шишенца, пликчета, разни от тук - от там събирани, пълни с всякакви подправки – от най-обикновени, растящи в градината, до супер екзотични, дошли от другия край на света. Всеки от нас предполагам си има своите любими миризми, без които нито една манджа не може да стане. Разкажете за своите любими подправки – кои ползвате най-често, без кои не можете, коя подправка за какви ястия използвате? Има ли ястие, което ще се спрете да направите, ако ви липсва подходящата за него подправка?

Аз ще започна. В моя шкаф има доста неща. Някои ползвам ежедневно, други доста често, а трети – от дъжд на вятър. Признавам, че имам и неща, купени под влиянието на моментен импулс (чисто любопитство), и никога до сега неизползвани hahaha. Най-често използвам риган, босилек, розмарин, черен пипер (но също и розов и зелен и бял), дафинов лист, дивисил, мащерка – набрана по поляните, градински чай. Разбира се копър, магданоз, целина... От скоро се сдобих и с една туфа калоферче   chef – не бях го и виждала преди – страхотен аромат има – между джоджен и лимон и мента.
Обикновено имам  и бахар, кориандър, кардамом, индийско орехче, канела, ванилия, карамфил.... както идва и Коледа, трябва да се проверят тези последните, дали не са се измирисали вече... Много ми се иска да си купя и звездовиден анасон – той на всичкото отгоре е и много красив  Grinning.
А относно ястие, което не бих приготвила заради липсваща подправка  - това са лозовите сърмички, ако нямам копър Joy!

Хайде вие сте наред, ще ми бъде любопитно да разбера какво има из вашите бурканчета!

# 1
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 873
Замислих се ,като прочетох темата...отивам да видя...

Освен тези,които си изброила,открих в шкафа и :  3 вида къри, кайенски пипер,люти чушчици-сушени-китайски и мексикански, китайска подправка 13 аромата, зелен пипер "Ма джао", цветен пипер /зантоксил/, императорско плодче /гоуци/...сигурно ще изровя и още,които много рядко ползвам ,но съм купила под влияние на някакъв интерес към определен вид кухня...

# 2
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Има ли ястие, което ще се спрете да направите, ако ви липсва подходящата за него подправка?

Най-често използвам риган, босилек, розмарин, черен пипер (но също и розов и зелен и бял), дафинов лист, дивисил, мащерка – набрана по поляните, градински чай. Разбира се копър, магданоз, целина...
Обикновено имам  и бахар, кориандър, кардамом, индийско орехче, канела, ванилия, карамфил....
А относно ястие, което не бих приготвила заради липсваща подправка  - това са лозовите сърмички, ако нямам копър Joy!

Много хубава тема, мислех тия дни да пускам такава  Blush
Да, има ястия, които няма как да се направят, ако я няма специфичната подправка - сух таратор без копър; боб без джоджен... много са  Simple Smile
Любимата ми подправка е индийското орехче  Simple Smile От популярните най-рядко използвам магданоз, не съм му фен и това си е  Tired
Бахар слагам само на туршиите. Кориандър не харесваме. Канела и ванилия, разбира се, са за десертите. Целина - рядко. Много миризлива  Crazy  Карамфил и амонячна сода - за курабийките на мама  Heart Eyes
Босилек - само на моцарела и домати със зехтин.
Но черния пипер, доскоро недолюбван от мен, слагам вече на всичко  Grinning
О, лозови сърмички, обожавам ги.  Simple Smile На лозови сърмички не слагам никога копър  Twisted Evil

# 3
  • близо до морето
  • Мнения: 1 312
Aми ние в нашето семейство много обичаме подправките Heart Eyes
и всички са ни любими,няма някоя която да мразим и да не ползваме  Hug

# 4
  • София
  • Мнения: 5 001
Аз имам в кухнята си:
джоджен(сушен и в саксия),чубрица,риган,бахар,черен пипер,червен пипер,лют пипер-собствено производство,мащерка(аз съм си я събирала),дафинов лист(имам в саксия),босилек(имам в саксия),розмарин(имам в саксия),копър,магданоз,целина(само за супи),карамфил,ким,кимион,девисил,канела,ванилия....Това се сещам засега....А,да...екзотичните подправки ги купувам само ако ще се готви нещо от съответната кухня....Т.е. не разполагам с тях постоянно...

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 17:20 от TheNMaster

# 5
  • München
  • Мнения: 2 567
Най-много използвам чубрица Simple Smile Иначе имам задължително замразени или пресни магданоз и копър. Обичам риган, индийско орехче, босилек, дафинов лист, джоджен, мащерка, розмарин. Целината ми е от корен, замразена.

# 6
  • София
  • Мнения: 7 061
Най- любимата ми подправка е пресния босилек.  Heart Eyes

# 7
  • Мнения: 7 474
Кимион ми е любимата подправка  Crazy много ми харесва аромата Crazy
Чесън, копър, чубрица и червен пипер са другите най-често ползвани в къщи. Laughing

# 8
  • Мнения: 4 437
Имам всякакви подправки.Любимите ми са босилек  и копър.
Не бих сготвила нито едно ядене,ако нямам която и да е подправка за него.Обикаляла съм цял град,докато намеря нещо,което ми трябва за вечерята примерно.Не си представям таратор или картофи соте без кипър примерно.

# 9
  • Мнения: 2 094
Най-използвани подправки в нашата кухня:чубрица,джоджен,риган,черен и червен пипер,къри,босилек,дафинов лист,бахар,кимион,ким.Замразени: магданоз,копър и кервиз.Не използвам индийско орехче и карамфил.

# 10
  • София
  • Мнения: 559
към ястията обикновенно слагам черен пипер чубрица, магданоз и копър(Ако е картофена манджа или леща), ползвам и джоджен и риган също при някои ястия Peace

# 11
  • Мнения: 10 197
Обичам подправките и използвам всякакви. Но най-любими са ми кимион, канела, ванилия, дивисил. А магданоз /от къдравия, по-ароматен ми е/  унищожавам в промишлени количества. Embarassed

# 12
  • в Австрийско...
  • Мнения: 1 951
Имам вси`ки иzброени до тук, плюс джинджифил, къри, шафран, салвия. Някои поzвам много рядко, само zа определени ястия.
Аz също не бих сготвила ядене ако ми липсва определена подправка, особено ако е нещо традиционно, от рода на джоджен на боба. С нови рецепти съм по-склонна да zатворя едно око.
Най-често употребявам чубрица, босилек, мащерка.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 270
Много са - чубрица, чесън, копър, кимион, ванилия, канела, инд.орехче, джинджифил, куркума, мащерка, риган, босилек....
Мразя джоджен

# 14
  • София
  • Мнения: 1 039
Ха, сега се сещам и аз за още много, като ви чета - ами джинджифил, разбира се, на корен и сушен, кимион, шафран, червените пипери - домашни, естествено, и всякакви смески между тях. На времето свеки беше ми донесла от Индия тандури чикън - е няма такъв аромат друг!
Сещам се, че бях купувала преди време от Елемаг сушен лук - супер удобно и прекрасно - бухаш една шепа в менджата, и готово.

Но виж - ненавиждам чубрицата - имам в градината, както имам и майорана, риган, босилек, дафинов лист, салвия и розмарин, бера я, суша я, и никога не я ползвам,  Twisted Evil

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт