Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 51 отговора

София

Мнения: 3 851
Привет на всички  Hug
От няколко месеца се опитвам да направя един супер елементарен кекс и все не става нещо. Вече се чудя къде е проблема та ако може да ми кажете аз ли бъркам някъде или да пробвам друга рецепта.
Това е рецептата от е-кулинар съм я взела
ПРОДУКТИ
4 яйца
2 ч.ч.захар
2 ванилии
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч.олио
3 ч.ч.брашно
1 бакпулвер
кората на 1 лимон
1/2 ч.ч.смлени орехи
какао

Яйцата се разбиват със захарта до пълното и разтопяване, добавя се ванилията, хладкото прясно мляко, олиото, пресятото брашно с бакпулвер и накрая се слага лимоновата кора и орехите. Сместа се изсипва в намазана с олио форма за кекс. Оставя се малко от сместа в която се поставя какаото и се шари отгоре. Пече се в умерена фурна 20-30 мин.

Правя кекса по всичко описано, ноооо печа всеки път близо час,   повечето пъти изгаря отвън, а вътре е един такъв като глетав. Пекла съм го на 200градуса, на 180 слагам го най долу на фурната, дигала съм на малко по високо и всеки път не и не  #Cussing out
Вече ми писна, а много обичаме кекс цялото семейство.
Кажете ми къде бъркам и защо така се получава при мен  #Crazy
 
« Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 22:01 от kimba77 »
Цитирай


Мнения: 311
Здравей. Какво да ти кажа и аз не мога да улуча тези кексове. Дори и да бухне във фурната, после спада, не отварям вратата и изстива в топла фурна. Но не, спада и става супер тънко. Затова вече не правя кексове, а сладкиши, те поне се получават. И баници правя с ръчно точени кори по рецепта стъпка по стъпка, става твърда като камък. Предполагах, че може да е от непресятото брашно, но приятелки ми казват, че също не го пресяват, а им стават по 4 пръста високи кексовете.
Дано ни светнат вещите. Smile
Цитирай

София

Мнения: 3 851
Пресавям брашното, пробвала съм и с не пресято  Mr. Green
А за бухването бухва чак излиза навън и не спада ама на вътре седи глетав  #Cussing out
Цитирай


Мнения: 22
Аз не слагам прясно , а 1 ч ч кисело мляко със съвсем малко сода

И правилно ли чета количеството  на орехите – 12 ч.ч --   по скоро ½  ч ч

Пече се около 35- 45 минутки 
 
Цитирай


Мнения: 311
За глетавото, разбрах, че остава такъв колкото и да го печеш, ако сместта е по-рядка, отколкото трябва, тоест ако брашното е малко. Аз пробвах две рецепти и по двете стои клисаво и недоопечено, въпреки, че го пека 1 час сигурно. Не знам къде греша.
Цитирай

Варна

Мнения: 13
майка ми често казва че прави кесковете по рецепта бърка с миксер и накрая кексовете й стават като подметка а аз моите ги правя на око, бъркам с вилица по време на рекламите и стават страхотни  Very Happy нали умря циганката дето ме хвали та да се похваля сама  Very Happy
всичко по рецептата ти ми изглежда наред, незнам защо не ти се получава.няма значение дали ти е пресято брашното, но обикновено него аз го слагам на око - сега не мога да преценя дали  е малко или много 3 ч.ч. но сместта трябва да ти е с гъстотата на боза. вместо 1 бакпулвер сложи 3/4, във фурната слагай формата по средата -ното долу нито горе, ако горе ти се изпече по-бързо премести долу...друго не се сещам какво да те посъветвам.
Цитирай

София

Мнения: 3 851
Поправих се за орехите 1/2 ч.  Peace
Сместа ми става даже малко по гъста и от боза. А градусите дали не са много 180- 200  newsm78, а сега се стеих и друго в предварително загратя фурна или не.
Цитирай


Мнения: 4 496
Защо не пробваш с друга рецепта?
Аз лично пека кекс по средата , на около 170 градуса в предварително загрята фурна.

Досега най-сполучлив кекс ми се получи по рецептата на Пеполина може би не изписвам правилно ник-а ́и/за нея  bouquet/ , ако искаш опитай! Става наистина страхотен!

Състав

  125 гр. масло
  1 и 1/2 ч.ч. захар
  1/3 ч.ч. олио
  4 яйца
  3 ч.ч. брашно
  1 пакетче бакпулвер
  настъргана кора от 1 лимон
  2 пакетчета ванилия
  1 ч.ч. прясно мляко

Приготвяне:
 
Разбива се омекналото масло със захарта. Прибавя се олиото, едно по едно яйцата, брашното, сразмесения в него бакпулвер и се слага по малко от прясното мляко, като се продължава разбиването, докато се усвоят всички продукти добре. По желание може да се сложи 1 ч.ч. счукани орехи или шепа стафиди. Прибавя се лимоновата кора и ванилията. Пече се в умерена фурна. Аз правя кекса в електрическа тенджера с чашката в средата, защото кекса се надува много

Моя забележка: аз го правя в обикновена форма за кекс.
Цитирай

Варна

Мнения: 13
Поправих се за орехите 1/2 ч.  Peace
Сместа ми става даже малко по гъста и от боза. А градусите дали не са много 180- 200  newsm78, а сега се стеих и друго в предварително загратя фурна или не.


това е номера сместта ти не трябва да е нито много гъста нито много рядка - и в двата случая ще остане недоопечен в средата....затова ти казвам с гъстотата на боза и брашното на око до постигане на тази гъстота...за градусите - 200 не са много, аз ина 250 съм ги пекла кесковете, за кекс -не загрявай фурната предварително защото топлината "ще го гране" изведнъж и ще се изпече само отгоре и отдолу
Цитирай

в гори тилилейски

Мнения: 1 187
И аз имам същия проблем, откакто сменихме фурната. Имам усещането, че не улучвам градусите. Нито кексовете ми стават, нито баниците. А когато използвах фурната на свекито (Раховец) всичко се получаваше.  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 1 152
Същият проблем имам и аз с кексовете, а така ги обичам. Или не слагам правилно количество брашно /тестото само се стича във формата/. Или не пека на правилните градуси, функция на фурната - с и без вентилатор, или не знам вече.... ooooh! ooooh! ooooh!
Такава ми е фурната, ако има значение:
Цитирай

Пловдив

Мнения: 458
Здравейте,момичета.Сасано,фурната ти е страхотна,но пробвай да опечеш кекс без вентилатор.Само на горен и долен реотан.И от опит слагайте само бакпулвер на "Йоткер".Аз например пека кекса винаги на 160 градуса и става.В началото и аз печах на по-високи градуси но не ми се получаваше.Просто няколко пъти като го направиш и сам уцелваш градусите на които трябва да се пече.
Цитирай

София

Мнения: 1 152
gin4e32, вярно пека на 200-220 градуса с и без вентилатор съм пробвала, на средно ниво на фурната. И точно бакпулвер на Йоткер използвам само и пак резултата е .....- така хубаво се надува, пуква се и после спада като подметка.
Цитирай


Мнения: 4 279
винаги пресявам брашното и в него слагам содата
като пека първо на горен и долен след като загрее само на долен щраквам Wink
Цитирай

София

Мнения: 5 447
Здравейте! Позволявам си да пиша в темата, защото съм абсолютна бомба в кухнята, но единственото нещо, което като го приготвя и става за ядене е кекса  Embarassed
Рецептата е:
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч брашно
1 ч.ч. кисело мляко, като в него съм "изгасила" 1 лъжичка сода
1/2 ч.ч. олио
Орехи
Малко какао или кафе, за да се направи шарка

Единственото нещо, което спазвам е първо да разбия яйцата и захарта. После почвам да слагам всички останали продукти както ми падне. Пека в загрята фурна на вентилатор, на максимум градуси, кекса е в обикновена алуминиева форма /подмазана с олио и ръсната с брашно, за да не залепва/ сложена на средното ниво. По някое време намалявам градусите.
Случвало се е да забъркам част от смеската и да я зарежа за 20-тина минути, щото например детето иска помощ за нещо. После се връщам, досипвам, доразбърквам, бързам, цапам, мацам - резултата винаги е страхотен! И най-важното е, че винаги се изпича хубаво!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 51 отговора