Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 ноем. 2008, 22:47 ч.

Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

 • 23 322
 • 339
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 897

        Момичета, ние от сдружение „Настоящи и бъдещи майки” искаме да ви информираме за положителните промени, които Парламентът прие в Кодекса за социално осигуряване, в частта му за майчинството. Искаме да благодарим на всички, които взеха участие в протестите и в подготовката им, както и на всички които се подписаха в подписката. Уверяваме ви, че тези промени бяха приети и благодарение на нас, което беше публично признато. Надяваме се като видите, че от нас зависи децата ни да имат по-добро бъдеще и че можем да променим нещата да се включите по-активно в бъдещите ни мероприятия. В тази тема може да получите отговори на вашите конкретни казуси от юристи и счетоводители.

Какви са промените на Кодекса за социално осигуряване относно майчинството?

 Arrow болничният за бременност и раждане от 1.01.2007г. е 315 дни
 Arrow след тези 315 дни обезщетението за отглеждане на дете се увеличава от досегашните 180 лв на 220 лв
 Arrow След тези 315 дни, отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст може да се прехвърли на бащата или на един от родителите на майката или бащата на детето, ако те работят по трудово правоотношение. Лицето, на което се прехвърли този отпуск ще получава 220 лв.
 Arrow предвижда се нова възможност, ако майката иска да се върне на работа след изтичането на тези 315 дни тя ще може да си наеме детегледачка от Агенцията за социално подпомагане и обезщетението, което би получавала тоест 220 лв да се плащат  на детегледачката, като държавата поема осигуровките.

Ето и отговорите на някои често срещани въпроси:

 Arrow  за да получавате майчинство е необходимо да имате 6 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болнични да се водите на трудов договор - безсрочен или срочен със срок до навършването на 2 г. възраст на детето.

 Arrow  болничният за бременност и раждане не може да бъде по-малък от МРЗ (минимална работна заплата) незвисимо от това каква заплата сте получвали и на каква сума са ви осигурявали. МРЗ за 2008г е 220лв.

 Arrow   болничният за бременност и раждане е в размер на 90 % от средния осигурителен доход за 6 месеца назад, но не може да бъде по-голям от нетното ви възнаграждение, тоест не може да получавате повече отколкото като сте били на работа.Старите теми:

1 ЮНИ - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!
1 юЛи-ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО
1 юЛи - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА-ПРОДЪЛЖЕНИЕ
1 юли -ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО (продължение)
1 юли -ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО (продължение 2)
1 юли -ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО (продължение 3)
НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени
НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени I
НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени III
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 4 част
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 6 част
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 7 част
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 8 част

# 1
 • Русе
 • Мнения: 496
Моля за помощ.Не разполагам с време да прочета всичко.Имам дьщеря на 7г.Сега сьм бременна в 4мес.Не познавам новите закони и никои не ми каза,че трябва да имам 6мес. стаж.Безработна сьм,но моя приятелка  с ф-ма се сьгласи да сключим договор.Здр. осигуровки са ми платени до декември включ./аз сама си ги плащам като безработна/.Не сьм регистрирана в БТ.Вьпроса ми е ще получавам ли болнични и маичинство ако сьм осигурена за по-малко от 6 мес. преди раждане?Загубих много време поради незнание пьк и никои не м и каза досега.Ако не може такьв вариант,то тогава ще трябва да се регистрирам в БТ.Благодаря предварително.Ако може мес. да са по-малко от 6,тази сед. трябва да сключа договор.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 352
Моля за помощ.Не разполагам с време да прочета всичко.Имам дъщеря на 7г.Сега сьм бременна в 4мес.Не познавам новите закони и никои не ми каза,че трябва да имам 6мес. стаж.Безработна сьм,но моя приятелка  с ф-ма се сьгласи да сключим договор.Здр. осигуровки са ми платени до декември включ./аз сама си ги плащам като безработна/.Не сьм регистрирана в БТ.Вьпроса ми е ще получавам ли болнични и маичинство ако сьм осигурена за по-малко от 6 мес. преди раждане?Загубих много време поради незнание пьк и никои не м и каза досега.Ако не може такьв вариант,то тогава ще трябва да се регистрирам в БТ.Благодаря предварително.Ако може мес. да са по-малко от 6,тази сед. трябва да сключа договор.
За да излезеш в отпуск за бременност и раждане трябва да имаш 6 месеца осигурителен стаж, но този стаж не е задължително да е точно преди отпуска, а въобще да момента. Ти нямаш ли някакъв стаж от преди?
Ако все пак имаш стаж от преди обезщетението се изчислява от осигурителния доход от 6-те месеца, предхождащи месеца, в който започва болничния лист. За месеците, който не ти достигат от този 6-месечен период като осигурителен доход ще се вземе минималната работна заплата.
Ако приятелката ти те назначи и не ти се събират 6м. осиг. стаж от преди ще започнеш да получаваш обезщетение от датата, от която ще ти се съберат 6 мес. осигурителен стаж. Просто този период, който  не ти достига ще ти се води като неплатен отпуск /дължи се само здравна осигуровка/. След като направиш осигурителен стаж-6 месеца, започват да ти изплащат обезщетението.
# 3
 • Русе
 • Мнения: 496
  anii_ta                           [                  /color],благодаря ти.Спестяваш ми едно голямо чакане в НОИ за тези отговори.За сьжаление,преди год. ,когато работех не благоволиха да сключат договор с мен.При пьрвата ми бременност има няколко мес. стаж,от около 2год. дьщеря ми е с ТЕЛК/аз сьм придружител/ и знам,че докато е с ТЕЛКпак имам стаж.Ако това не вьрши работа,ще сключим договор и ще загубя мес. досега.Т.е за тях няма да получа нищо.А болничният ще ми го издават от др.месец.                                          .Още нямам.Правилно ли сьм разбрала всичко?

# 4
 • София
 • Мнения: 1 352
При всички положения, за да получаваш обезщетение за бременност и раждане, а и след това обезщетение за гледане на дете трябва да си на трудов договор т.е най - добре приятелката ти да те назначи. Ще си вземеш болничен 45 дни преди термин, но просто докато не ти се съберат 6 месеца осигурителен стаж няма да ти се плаща нищо и в момента, в който достигнеш 6 мес. стаж ще започнат да ти плащат. След като при първата ти бременност имаш няколко месеца стаж може да ти стигнат, най - добре си провери хубаво колко ти се събират.
Иначе, ако не те назначат на трудов договор ще получаваш от Социално подпомагане месечна помощ в размер на 100лв до навършване на една година на детето, ако доходът на член от семейство е по малък от 300лв. за 2008 / за 2009 може да стане 350/.

# 5
 • Русе
 • Мнения: 496
 HugЩе си потьрся тр. книжка тогава.Не сьм я поглеждала от пьрвото си раждане.Може пьк и да се сьберат 6мес.Ако не ми ги приспаднат,ще си почакам да станат.и ще сключа договор. Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 1 352
Трябва сега да сключиш трудов договор, за да имаш повече месеци на по - висок осигурителен доход. Колкото по- бързо го сключиш толкова по- добре.

# 7
 • Мнения: 9
Моля за разяснение. В момента ползвам третия болничен след раждането на сина ми. След като изтече искам да се върна на работа и да се откажа от отпуска по майчинство. Работя на трудов договор ако това има значение. В този случай ще получавам ли обезщетение?

# 8
 • София
 • Мнения: 1 352
Моля за разяснение. В момента ползвам третия болничен след раждането на сина ми. След като изтече искам да се върна на работа и да се откажа от отпуска по майчинство. Работя на трудов договор ако това има значение. В този случай ще получавам ли обезщетение?
При започване на работа след изтичане на 135-те дни болнични /след 3 ия болничен/ ще получаваш само само заплатата си, без обезщетения. Вече след изтичане на отпуска за бременност и раждане т.е. след 315 те дни ще получаваш 50% от обезщетението при отглеждане на малко дете - 110 лв. в момента. Като то не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".

# 9
 • Мнения: 9
Благодаря ти anii ta  bouquet. Мога ли да попитам ако се върна на работа, но с граждански договор как би се разглеждал моя случай.

# 10
 • Сливен
 • Мнения: 91
Ако съм разбрала правилно трябва да имаш 6 месеца стаж по Трудова книжка за да ти дадът майчинство? а не 6 месеца преди да излезеш? дори и в момента да съм безработна ако имам 6 месеца стаж по книжка пак ще получа майчинство

# 11
 • София
 • Мнения: 1 352
Ако съм разбрала правилно трябва да имаш 6 месеца стаж по Трудова книжка за да ти дадът майчинство? а не 6 месеца преди да излезеш? дори и в момента да съм безработна ако имам 6 месеца стаж по книжка пак ще получа майчинство
За да излезеш в отпуск за бременност и раждане и след това в отпуск за отглеждане на дете  трябва да имаш 6 месеца осигурителен стаж, като този стаж не е задължително да е точно преди отпуска, а въобще да момента. Това е едното, другото което е, че трябва към момента на излизане в болничен за бременност и раждане да си на трудов договор. Ако си безработна ще получаваш помощ от Социално подпомагане за 1 година, ако доходът на член от семейство е по малък или равен на 300 лв. за 2008 г.

# 12
Искам да попитам компетентните по тези въпроси майчета следното: Терминът ми е определен по най-груби сметки за 23-ти април,2009, но аз най-вероятно ще раждам секцио и ще е по-рано.Осигуряват ме на по-висока заплата от октомври тази година.Въпросът ми е:за базов период при изчисляване на обезщетенията по бременност и раждане (315 дни)се смятат 6-те месеца преди термин или 6-те месеца 45 дена преди термин,защото във втория случай май нещо сметката не съм си я направила както трябва?

# 13
 • София
 • Мнения: 1 352
Искам да попитам компетентните по тези въпроси майчета следното: Терминът ми е определен по най-груби сметки за 23-ти април,2009, но аз най-вероятно ще раждам секцио и ще е по-рано.Осигуряват ме на по-висока заплата от октомври тази година.Въпросът ми е:за базов период при изчисляване на обезщетенията по бременност и раждане (315 дни)се смятат 6-те месеца преди термин или 6-те месеца 45 дена преди термин,защото във втория случай май нещо сметката не съм си я направила както трябва?
Базата е 6 месеца преди излизане в болничен 45 дни преди раждането. Ако термина ти е 23 април 2009, тогава трябва да излезеш в болничен 45 дни преди термин на  9 март и базата ще ти е септември '08 - февруари '09.

# 14
 • NL
 • Мнения: 4 363
Здравейте,
Имам въпрос,но на кратко ще обясня ситуацията,април 2008 г. ми свърши майчинството за отглеждане на дете до 2 г.,до септември 2008г са ми внасяни всички осигуровки,но от септември излезнах и в неплатено майчинство за отглеждане на дете до 3 г.,в момента съм бременна със второ в 5-ти месец и въпросът ми е,мога ли от януари да прекратя неплатеното майчинство за отглеждане на дете до 3г. и да излезна в болничен до термина ми на раждане и ако е възможно то болничните от НОИ ли се изплащат само или и от работодателя,не ми е ясно  Blush .Осигурена съм на 250 лв,но от април до септември заплатата ми е 815 лв....
Благодаря ви за отговора и помощта   bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт