Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 ноем. 2008, 15:22 ч.

Въпросче относно име на новородено

 • 3 534
 • 25
 •   1
Отговори
Въпросче, възможно ли е от двама родители , които нямат сключен брак, бъдещото им дете  да носи бащиното  име, но да не носи неговата фамилия, а фамилията на майката - майката не харесва родата на мъжа си, и не иска детето да носи тяхната фамилия, освен името на баща си Embarassed??!!!

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 816
Тука някой юрист трябва да се изкаже, аз за съжаление не знам.

# 2
 • Мнения: 14 965
Не, името на бащата не включва само личното му, а и бащиното, и фамилното.
Номерът става само, ако бащата преди раждането смени фамилията си. Бащиното обаче няма да може. 
А и за фамилията трябва да има някакво разумно основание, опасявам се, че претекст от рода на "гаджето не ми харесва фамилията" няма да се приеме благосклонно от съда. Mr. Green

# 3
 • Мнения: 4 966
Майката и бащата могат да сключат брак и бащата да приеме фамилията на майката.
Това е начинът.

# 4
 • София
 • Мнения: 11 445
Майката и бащата могат да сключат брак и бащата да приеме фамилията на майката.
Това е начинът.
Супер!!!  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Ужас какво ли не правят хората  Crazy
Чудя да как харесва мъжа си с такава фамилия... Crazy

Последна редакция: пн, 17 ное 2008, 17:26 от Vache

# 5
 • Мнения: 1 411
Възможно е да не се приеме фамилията на бащата за фамилия на детето, а името на бащата на бащата на детето - примерно ако бащата е Иван Петров Николов, детето да е Красимир Иванов Петров.

# 6
 • Мнения: 4 966
Възможно е да не се приеме фамилията на бащата за фамилия на детето, а името на бащата на бащата на детето - примерно ако бащата е Иван Петров Николов, детето да е Красимир Иванов Петров.

Ама тя не харесва не фамилията (фамилното име), а родата (това включва, предполагам, бащата на бащата, майката на бащата и т.н.)...

# 7
 • Мнения: 1 411
А да, не съм дочела явно.
Е да, ама нали се сеща, че гена си е ген и детето й винаги ще го носи, независимо на кой го кръсти.

# 8
дядото и бабата фактически, са разведени от години, дядото  е пълна отрепка, но бащата на детето, носи неговите имена, майка му/бабата/ e с друга фамилия, нямам нищо против нейната, но не и на този, който му се води дядо Sick А без да подписваме, мислите ли ,че детето , може да вземе фамилията на майката!

# 9
 • Мнения: 14 965
Не, доколкото знам. Има си закон за именуването.

# 10
 • Мнения: 6 194
Мисля, че ако в акта пише, че бащата е неизвестен, детето взима като бащино първото на майката, а като фамилия - нейната или нейното бащино.  newsm78

# 11
 • София
 • Мнения: 11 445
Не може! По закон името на детето се образува от собственото име, бащиното и фамилното. Фамилното име е задължително на бащата, или се образува от името на дядото. Горе са ти дали пример. Това говорим ако е припознато. Между другото се допуска ако никой не припознае детето то да носи бащиното и фамилното име на бащата на майката. С идеята да няма бащино женско име. На моя колежка, която си осинови сама детенце то носи бащино и фамилно име като нейното. Ама като гледам тия неща изобщо не те устройват, защото закона допуска или фамилията на бащата, или фамилия образувана от името на дядото.
Едиствения начин е да не го припознава, но ми се струва крайно неудачен, защото в акта за раждане ще пише баща - неизвестен. Потърси закона за българските имена и там прочети.

П.С. Замисли се дали всъщност проблема е чак толкова голям. Все пак и мъжът ти носи това име!

# 12
 • Мнения: 14 965
                         ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ


Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.
 

 
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име при сключване на граждански брак се формира съгласно правилата на Семейния кодекс.

(3) Децата от едни и същи родители се вписват с еднакво фамилно име.

(4) Когато едно лице е известно в обществото с псевдоним, същото лице може по решение на съда да прибави псевдонима към своето име.

 

Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката.

 

Чл. 16. (1) Името на детето, припознато след съставянето на акта за раждане, се определя по реда на този закон.
(2) Името на дете, произходът на което е установен по съдебен ред, се определя от съда по реда на този закон.

 
Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

# 13
 • Мнения: 1 527
Вариант е и мъжът ти да си смени фамилията, но това не става така лесно.
Или се оженете и той да приеме твоята фамилия.

# 14
 • Мнения: 14 965
Аз друго си мисля - фамилията на дядото не е неговото собствено име, това е фамилията на рода. Поразучи на кой прадядо името е това - може да се окаже, че е на някой много добър и достоен човек, чието име ще е чест за детето ти.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт