Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 ноем. 2008, 17:31 ч.

Кръвни показатели. Въпрос?

 • 18 097
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 17 548
Някой може ли да ми каже на какво са тези показатели (оградените в червено), защото единствено те надвишават референтните стойности?
http://www.prikachi.com/files/456806D.jpg

# 1
 • Мнения: 3 676
Това са показатели, които показват способността на кръвта да се съсирва или нейните антикоагуантни свойства.Според мен високите стойности показват, че кръвта е по-гъста.Обикновено за разреждане на кръвта се пие Синтром.

А това го взех от друг форум

никъде не мога да намеря обяснение на прост език (и в интернет) какво точно е протромбиново време, INR и протромбинов индекс, както и има ли и каква е разликата между тях. Ще ви бъда много благодарна, ако обясните. Този месец не пих аспирин-протект (защо - това е друга тема), и резултатите ми от вчера, 28.10, са следните:

протромбиново време - 10.7 (реф. ст. 11-14)
INR - 0.79
протромбинов индекс - 148.5 (80-120%)
фибриноген - 2.7 (2-4.5)

Бих искала и сама да мога да си отговоря на въпроса какво значат всеки път резултатите.

Целта на антиагрегантното лечение е да се намали съсирваемостта на кръвта,което е гаранция че няма да се образуват някъде в организма тромби (съсиреци), които могат да предизвикат емболия (запушване на кръвоносен съд).
За постигане на тази цел и нейното оптимизиране,се използват няколко критерия ,а именно посочените по-горе.Протромбиновото време,INR протромбиновият индекс са показатели за процеса на кръвосъсирване.
По важни са Протромбиновият индекс който трябва да бъде между 30 и 70 %,и INR между 2.0 и 3.0.Тогава се приема че целите на антикоагулантната терапия са постигнати.

# 2
 • Мнения: 17 548
Благодаря! Hug Това го прочетох преди няколко дни, а другото е някакъв чернодробен показател, но аз се интересувам по-скоро какво означават завишените им стойности и какво се прави в този случай. Дали при такова увеличение на протромбиновият индекс е необходим прием на антикоагуланти и дали има проблем с черния дроб, нуждаещ се от лечение. Признавам си Blush не съм формулирала правилно въпросите. На приятел са и обещах да му намеря информация, а не мога.

# 3
 • Мнения: 3 676
Според мен, ако има проблеми с черния дроб би трябвало да са повишени чернодробните ензими.АСАТ, т.н.Ако твоят познат има проблеми със сърцето и взема бета блокери възможно е, протомбиновото време да се вдигне от това, поне така съм чувала,но не съм лекар.

# 4
 • Мнения: 17 548
Цитат
ЛДХ (LDH), ЛДХ1 (LDH1), ЛДХ5 (LDH5)
ЛДХ (лактатдехидрогеназа) е ензим с решаваща роля за обмяната на въглехидратите. ЛДХ е широко застъпена в човешкия организъм. Съдържа се в различна концентрация в следните органи: бъбреци, сърдечен мускул, скелетна мускулатура, задстомашна жлеза, черен дроб.
Общата ЛДХ се състои от 5 молекулни ензимни варианти (изоензими): ЛДХ1, ЛДХ2, ЛДХ3, ЛДХ4 и ЛДХ5 .
ЛДХ1 и ЛДХ2 (ХБДХ = HBDH) са характерни за сърдечния мускул, еритроцитите, мозъка. ЛДХ4 и ЛДХ5 – за черния дроб и скелетната мускулатура.
Поради това, че ЛДХ е широко разпространена в много различни тъкани, покачването на стойностите на общата ЛДХ е неспецифично, но в комбинация с други показатели се използва при диагностиката на голям брой различни заболявания.
По-голямо клинично значание има изследването на изоензимите на ЛДХ.
Повишени нива на ЛДХ1 и ЛДХ2 са характерни за миокардния инфаркт, някои видове анемии с повишено разрушаване на червените кръвни телца и др.
ЛДХ5 се повишава при заболявания на черния дроб, скелетната мускулатура и др.

Ето това открих за ЛДХ-тата. Тук пише че ЛДХ5 се променя при заболявания на черния дроб.

Значи проблеми със сърцето няма, но той води безумен начин на живот от към хранене и алкохол. Два месеца живее като аскет, абсолютно природосъобразно до вманиаченост, която е направо стряскаща и после един месец яде и пие като за последно. Ми то този негов организъм се ошашави вече. Има някакви болки от към черния дроб и отишъл да му направят пълна (или там каквато се води) кръвна картина. Дали му ей това в лабораторията и нищо не му казали. Няма време да ходи по лични лекари и ли други някакви и хоп - кажи сега какво ми е, ти можеш да намериш отговор! И аз търся... Laughing

# 5
 • Мнения: 7
Здравейте !
токущо получих изследванията на дъщеря ми.
Притеснява ме нивото на левкоцитите - 9.8 от 4.0-10.0 са посочени като обичайни
тя е само на 1 год. имам ли основания за притеснение
и къде мога да се информирам повече по тази тема

# 6
 • Мнения: 17 548
Цитат
WBC - Левкоцити - бели кръвни клетки. Върху броя на левкоцитите играят роля възрастта, храненето, емоции, физически напрежения, показват и денонощни колебания. Физиологично броят на левкоцитите при новородени е повишен, но започва да спада към втория ден след раждането. Повишение на левкоцитите (левкоцитоза) се среща най-вече при инфекциозни процеси, гнойни процеси, токсични въздействия, левкози и други. Намаление на левкоцитите (левкопения) се наблюдава най-често при вирусни заболявания, ендокринни заболявания, йонизираща радиация, въздействия от токсични и химични вещества, медикаментозни въздействия и други.
Или просто напиши левкоцити в Гугъл ще прочетеш милион неща. Peace

# 7
 • Мнения: 35 178
... Притеснява ме нивото на левкоцитите - 9.8 от 4.0-10.0 са посочени като обичайни
тя е само на 1 год. имам ли основания за притеснение ...

Нямаш основания Simple Smile

Тези 4-10 са за хора над 14 г., за 1 годишно границите са 6.0 - 17  Peace

Тук можеш да разгледаш всички показатели и границите им според възрастта  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт