Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • На хълма
 • Мнения: 138
Здравейте!
Догодина ни предстои одисеята "Нанасяне в нов апартамент", та да ви питам какъв е реда при довършителните работи.
Питам например кое се поставя първо-настилките или вратите. Един казва: "Първо си правиш пода, после монтираш касите, за да е точно и касата да обхване пода и стените". Това последното не го разбрах, обаче от приятелка знам, че така са постъпили и не знам как са мерили при тях, но сега се налага да къртят, защото отвора е прекалено мълък за да се вмести касата.
Друг един пък ме убеждава "Те в НС вратите са сложени (при нас ги няма, но не се задълбочих да обяснявам), затова плочките или другите настилки ги нагласяш според вратата, за да не ти зее после". Ха сега де!?!
И за климатиците се чудя. Един спец се опитва да ме убеди, че няма проблем да си боядисам, а те можели после по всяко време да ми монтират телата, т. е. да ми разкъртят новичките стени. Изобщо моля, да споделите опит, че от съветите на всякакви майстори вече лошо ми става.

# 1
 • София
 • Мнения: 223
За климатика смятам, че е по-добре да се сложи преди да се шпаклова и да се скрият/вкопаят тръбите, за да не ти вадят очите после. Или пък да се прекарат само тръбите, а тялото после.

# 2
 • London
 • Мнения: 8 444
Климатикът след шпакловка и замазка. При окачването на телата не би трябвало да къртят нищо.

Според мен първо подовете и после вратите. Ако се окажат по-дълги, лесно може да се зарежат.

# 3
 • София
 • Мнения: 223
Кърти се ако вкопават тръбите на климатика. Това разбира се зависи от местоположението на външното и вътрешното тяло, може да не се наложи.

# 4
 • София
 • Мнения: 71
На първо място според мен трябва да е мръсната работа...плочките в баните, изравняване на нивата в стаите, ако има нужда...замазки да не дрънчи паркета. Климатиците също са преди шпакловката защото иначе тръбите се скриват в едни пвц канали и не са много симпатични. След това подът...различните настилки и последно според мен са вратите. Много е важно стените около вратите да са идеално прави, защото се получават едни луфтове и вратата не може да пасне точно...доста грозно става. Хубаво е ако настилките са различни в две помещения вратата да се падне точно посредата между двете.

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 356
1.за вратите и замазките- първо се поставят вратите с касите и след това замазки и подови настилки/гранитогрес,теракот,мокет,балатум или др./ за да се хване нивото на вратата-и както се казва и да не зее Mr. Green
2.климатиците-зависи от майсторите,но...както казва Elika,зависи и от местоположението на външното и вътрешното тяло Peace

живеем в къща,но климатика е поставен скоро и нямам никакви тръби и кабели вкъщи-всичко е на терасата/отвън е захранването на климатика/пробиха от вътрешната страна 2 дупки за вътр.тяло и това е Crazy,но...под зоркото око на мъжа ми,че...ония майсторите други теории развиваха преди да го поставят Mr. Green

# 6
 • София
 • Мнения: 71
За вратите не съм съгласна, с каква цел ще слагаш касите и върху тях да се прави замазка, логично е касата и вратата да се постави върху готов под, ако евентуално един ден е сменяш да не я измъкваш от замазката и паркета...

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 356
добре по пътя на твоята логика,ако решиш да смениш паркета с мокет примерно какво правиш , сменяш и вратата ли? пък и колко често се сменят врати и подови настилки.говорим за здравина на вратата не за постоянни ремонти

винаги касата е по-дълга от таблата на вратата - със цел застопоряване в долния и край със замазка и под.настилка/паркет,теракота и пр./  bouquet

# 8
 • София
 • Мнения: 71
Има хора където си сменят вратите на 2 години Simple Smile
Моята логика е такава, а и на всички фирми, при които ходих да се консултирам за врати.
В края на краищата всеки сам си избира, варианти много...разликата е в крайния резултат  Peace

# 9
Интересна дискусия.
За климатика, както и за всички монтажи, които изискват преди това къртене - правят се на първия етап, а след това пълнежи и шпакловки.
За вратите - винаги първо се слагат касите, фиксират се с т.нар. обтяжки, след това се пълни фугата между касата и стената обикновено с полиуретанова пяна и се затварят с первази и толкоз. Всички видове настилки  - след това.

# 10
 • Мнения: 4 380
С вратите и настилките може да е и по двата начина, зависи от вратите и касите им (доколко страничните греди на касите са по-дълги и пригодени за вкопаване).  Когато се полагат първо подовите настилки и после вратите, касата стъпва на подовата настилка и се монтира в стените отстрани. Фугите се запълват с монтажна пяна и се покриват с молдингите на вратата. При смяна на подовата настилка евентуално, ламелата или плочката лесно се изваждат от под касата на вратата. При другия вариант касата остава вградена в подовата настилка, а самата врата започва от по-високо ниво за да има място за полагане на подова настилка. По-лошия вариант, т.к. смяната на вратата е по-неудобна и изисква къртене и на пода.

При климатика също може да е по двата начина и зависи до голяма степен от климатика. Има климатични инсталации за цяла къща, които са абсолютно вградени и естествено се полагат в процеса на строеж. Обикновенни с външно и вътрешно тяло могат да бъдат монтирани по всяко време без особено къртене.

п.с. Миоки, ти нещо за реални клиенти и обекти ли ми говореше? Някои технологии в строителството трябва да се знаят по-добре от компютъра.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 954
Вратите се слагат, когато се стигне до мебелировка - след настилка, боя и т.н. Евентуално след тях се правят корекции на боята. Ако боята не търпи корекции, добрите бои са така, само боядисване след врати и каси. Луфтовете около первазите на вратите се запълват с акрилен силикон и дребните неравности не бият на очи. Врати преди мокри процеси е безмислен риск. Врата се прави по мярка, но дори да е стандартен размер и производство, при монтажа има възможност да се варира с по-няколко сантиметра и в ширина и във височина. Добре е размерите да се вземат преди настилките да се монтират, но когато вече са избрани и закупени,  защото понякога от фирмата за врати препоръчват дребни корекции на отвора в името на перфекционизма  Mr. Green

Идеалното монтиране на климатик предполага вкопаване на тръбите, за да не висят отвън по фасадата карантии. В този случай се прави преди шпакловката или поне преди боядисване с корекция на шпакловка. Естествено винаги можеш да пернеш климатика без боядисване, винаги може и карантиите му да висят навън, увити в изолирбанд. Нормално е и от масовит ефирми за климатици да ви убеждават, че изолирбанда по фасадата е по-добър за вас, отколкото вкопаването. Едновремонно на две места монтирах китайски и друг - от доста висок клас. Естествено едните препъръчаха вкопаване, други си изпяха песента, че като вкопаеш нещо, пък после стане гаф и пак ще копаеш  Crossing Arms
Винаги има вариант и нищо да не се налага, ако двете тела са съвсем близо - зависи от помещението и дали е сплит с-мата.

Авторката на темата - има много писано за всичко, което ще се наложи да правите - прегледайте Библиотеката. Всичко, което писахме в темата много по-подробно е описвано там многократно.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 858
Диана, на нас , в ново строителство, наистина ни бяха сложили вратите. Майсторът ги свали, направи първо подовете, после фината шпакловка, боята и накрая пак ги монтира. Изобщо не ни е питал, иначе пита за всяка подробност, смятах, че е стандартна процедура. Отстрани по някакъв начин той си уплътнява нещата. За климатика са ти казали вече.
Бих искала да ти подхвърля друго. Помисли за окабеляването. Хубаво е преди шпакловката да си наясно къде ще ти рутера или компа, разните контакти, колоните примерно, ако имаш дом. кино, СОТ- ако искаш да слагаш. За да могат всички тези кабеляци да се вкопаят, а не после да ти се точат като змии из къщата. Особено за колконките и СОТ-ние го пропуснахме, естествено, затова ти го казвам изрично.  Peace
 Друго удобно е да снимаш кабелите преди да се шпаклова. Това за всички електрики. После, ако нещо изгори, да не се чудиш къде точно беше и да се налага да разбиеш една стена.
Друго ,което се сещам-проектът за кухнята да се направи преди шпалковките. При нас се наложи да се мести вода, контакти- с по 10 см, но отваря работа.

# 13
Понеже явно настъпва някакво недоуточнение - вратите се състоят от 2 елемента - каса и крило. Касите винаги се залагат преди настилките, крилата - когато Ви е кеф и прецените, че няма да се зяносат.

# 14
 • София
 • Мнения: 419
Понеже явно настъпва някакво недоуточнение - вратите се състоят от 2 елемента - каса и крило. Касите винаги се залагат преди настилките, крилата - когато Ви е кеф и прецените, че няма да се зяносат.

Не съм много съгласна с това.
Фирмата, при която си правехме вратите изрично искаше да са положени всички настилки, замазки и т.н. преди да дойде даже размерите да вземе.

Пък и според мен, дори да си махнал крилото, при тези мръсни процеси като полагане на подова замазка и т.н има голям шанс да се нарани касата, не само крилото може да понесе щети...

но това все пак е мнение на непрофесионалист, а на човек, който в момента активно се занимава с ремонт.   bouquet

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт