Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Статията се публикува за първи път и се основава на опита в първата Клиника за лечение на болката у нас. Научният доклад е изнесен пред Четвъртата конференция на Българската асоциация за иследване и лечение на болката с Международно участие в Хисаря, юни 2008.
   Всички авторски права са на д-р Руйчев


КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДИСКОВА ХЕРНИЯ?

Дисковата херния е фаза и степен от развитието на дисковата болест. Илюстрациите събрани от различни сайтове показват какви са възможните промени в дисковете между прешлените.
При нас първото нещо е да запознаем пациента как загубата на еластичност в походка и движения уврежда хрущяла, кои движения го натоварват и могат да избутат пулпата навън, предизвиквайки херния. Така се обясняват симетрията и механиката на тялото, пациентът учи кое да и кое не. След това учи оздравителната гимнастика – как? 
 
ОБИКНОВЕНО КОИ И КАК ЛЕКУВАТ ДИСКОВА ХЕРНИЯ?

Семеен лекар – обезболяващи хапчета – до 30% ефективност.
Невролози – има стандарти за клиничната пътека, които и да се изпълнят ефектът не надхвърля горните 30%. Част от тях, като вливане на манитол за отбъбване на притиснатото коренче са дори смешни от гледна точка на истинската интензивна терапия. Останалото са витамини и кортикостероиди вътремускулно. За съжаление „пътеката” за консервативно лечение от НЗОК изцяло е дадена на невролози... Въпрос на лоби в касата! 
Неврохирурзи и ортопеди – лечението е оперативно. Най-често у нас се прави ламинектомия - извлича се „изскочилото” съдържимо на диска и се „освобождава” коренчето на гръбначният нерв през нормален разрез . По света /имах такъв пациент опериран в Турция!/ се прави микрохирургия – камера и лазер влизат епидурално – между маншона тапициращ прешленните отвори за гръбначният мозък и твърдата мозъчна обвивка. Лазерът отпрепарира нервното коренче от срастванията му. Точно „срастванията” са ключът на проблема. Уви, те се получават и след оперативна намеса. Уви, оказва се, че това което боли не е процесът на притискане, колкото процесът на удебеляване и срастване на меките тъкани... Затова локално приложените анестетици и кортикостероиди обезболяват и лекуват. Това направление в клиниките за лечение на болката е най-популярното и скъпото на Запад. Специалисти по анестезиология усъвършенстват допълнително по 3 годишна програма/Австрийски модел/ инвазивни блокове и техники за да поставят при нужда лекарството епидурално около увреденото място.
У нас обаче Директорът на „Света Анна” София през 2006 г. отказа да инициира утвърждаването на подобни стандарти. Вместо това принуди кадрите в първата съществуваща Клиника за лечение на болката от щатен персонал да станат частни наематели в „поверената му болница”.
Без финансовата власт на клиничната пътека този метод у нас стана изключително скъп. Въпреки  всичко -  медицински и кадрово той е практически достъпен при нас -  чрез наемане на операционна зала в друга болница за извършване на манипулацията...   

"Failed back surgery syndrome" или СИНДРОМ НА НЕУСПЕШНИТЕ  ГРЪБНАЧНИ ОПЕРАЦИИ всеки може да го набере в търсачките. Оказа се, че до 40% от оперираните имат рецидив на същото или друго прешленно ниво. Или просто хирургичното отстраняване на тъкани не  отстранява болковият синдром. Нещо повече – световно мегапроучване доказва, че 3 г. след операцията   пациентите имат по-често болки, отколкото  неоперирани, но качествено и своевременно лекувани с Традиционна Китайска Медицина. При нас след комбиниран преглед по правилата на двете медицини – Източна и Западна – първо се предлага специално лечение с китайска медицина. Основният курс е само от 3 сеанса акупунктура. 1 контролен ушен сеанс. Ефективността е над  2:1!

МАНУАЛЕН ТЕРАПЕВТ – добре обучен специалист има шанс 50% да ви отблокира хернията. За съжаление манипулацията често не е съвсем безопасна, особено при шийна херния... Масажите са безспорно добро – релаксиращи или точкови. При нас се прилагат също.

ФИЗИОТЕРАПИЯ И БАЛНЕОЛЕЧЕНИЕ – лично аз предпочитам второто. В края на краищата, когато не познаваш конкретно кои биологични точки имат нужда от въздействие и как, можеш да потопиш цялото тяло в термоелектролитен воден разтвор с надеждата те сами да обменят през кожата което им в излишък навън и което не им достига – навътре... 

ВНИМАНИЕ : ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА МЕЖДУ СТАТИСТИКА И ИНДИВИДУАЛЕН РЕЗУЛТАТ! ОСТРИ НАРУШЕНИЯ ПО ГОЛЯМА И МАЛКА НУЖДА ИЛИ ПАРАЛИЗА НА НЯКАКЪВ МУСКУЛ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗИСКВАТ КОНСУЛТАЦИЯ С НЕВРОХИРУРГ! КОЕТО НЕ ПРЕЧИ  ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ И СЪС СПЕЦИАЛИСТ ПО БОЛКАТА.
Д-р Богдан Руйчев,анестезиолог, специалист по китайска медицина, пейн килър. 02/974 49 29; 0888 68 36 76; painsvanna@abv.bg

# 1
  • София
  • Мнения: 1 609
Изброените тук методи лично на мен са ми известни.
Очаквах да пишете повече подробности за конкретните методи, използвани във вашата клиника.  Hug

Последна редакция: вт, 18 ное 2008, 20:33 от sophsan

# 2
  • Варна
  • Мнения: 803
И аз се записвам в темата.

# 3
  • в розовия свят
  • Мнения: 309
А прилагането на кортикостероиди и анестетици предотвратяват ли срастването на тъканите?И колко време след вашите процедури пациента няма да има болка. Може би е индивидуално но ,ориентировъчно.

# 4
Кортикостероидите /както и качествената китайска медицина/ предпазват тъкмо от сраствания. Всичко разбира се е строго индивидуално, в т.ч. и дълготрайността на ремисиите. Но там е работата, че при "пакетното лечение" целта е да се обучат хората в ремисия как да контролират болното място да не се връща към остра фаза.
Това е и "по-подробното" в нашите методи, че се прилагат всичките /без операция/ на едно място, за всеки пациент до ефект. Това е и принципът на новата специалност "пейн мениджмънт" или "контрол над болката". А най-подробното са числата на резултатите.
Желая ви успех на всички, останалото вече е въпрос на личен контакт.   

# 5
  • HappyLand
  • Мнения: 302
Изброените тук методи лично на мен са ми известни.
Очаквах да пишете повече подробности за конкретните методи, използвани във вашата клиника.  Hug
Аз съм със същата позиция Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт