Лесни и икономични рецепти

  • 60 498
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 3 675
Не знам дали има друга такава тема, но ми се иска тук да ми дадете идеи за ястия, които да са хем бързи, хем икономични.Ето аз попаднах на следната рецепта и смятам да я сготвя довечера.Истината е, че работя до късно и почти всички пазари и магазини за зеленчуци затварят, докато се прибера.Дайте идеи, може местни и безмесни ястия, също така и супи.

http://www.bordovsky.net/index_files/page0404.htm

# 1
  • Мнения: 5 001
Пипер с мляко

Печени и обелени,почистени от семето чушки се нарязват на по-едро.Позапържват се в сгрято олио,добавят се 2-3 с.л. брашно и се залива с прясно мляко до желаната гъстота.Посолява се на вкус. Това е.Да ви е сладко!

# 2
  • Мнения: 5 001
А тази рецепта научих от Желязната лейде тук във форума.

Пържено кисело мляко с яйца

Необходими продукти:

2 яйца/за 1 порция/;
1 кофичка кисело мляко;
олио;
3-4 скилидки чесън;
сол;
1 ч.л. червен пипер;
трохи от 1 филийка хляб;

Време за приготвяне: 1 цигара време;

Изпържват се яйцата на очи и се слагат по 2 в плитки, но широки чинии. В загрятата мазнина /след като изпържим яйцата/ се натрошава средата на 1 филия хляб и се пържи до леко порозовяване. Добавя се 1 лъжичка червен пипер и с тази смес се залива предварително разбърканото с чесън и сол кисело мляко. Запърженото мляко се изсипва върху яйцата. Невероятно ухае и е божествено вкусно. Върви с препечени филийки, ама поне 1 хляб изяжда!

# 3
  • Мнения: 3 675
Това с яйцата е добра идея, другото нещо за което се сещам е бъркани яйца със сирене, поръсени отгоре с червен пипер.

# 4
  • Мнения: 5 001
Яйцата под всякаква форма са на почит у нас:
Омлет с кашкавал
Праз(или лук) с яйца
Яйца по панагюрски
Бъркани яйца с наденица(сушеница или суджук)....и т.н.  Crazy

# 5
  • София
  • Мнения: 12 554
Гювечетата са и бързи и икономични.

Слагаш по 1 плочка сирене върху нея домат или доматено пюре, нарязан 1 кренвирш и чукваш отгоре по 1 яйце. Плюс олио и чубрица и печеш. Стават за 15-20 минути.

# 6
  • Мнения: 5 001
2 чаши ориз се сваряват в подсолена вода.Половината ориз се слага в намазнена с масло тавичка,отгоре се настъргва обилно кашкавал.Отгоре се слага останалата част от ориза,заглажда се и се слагат парченца масло отгоре.Запича се за 5-10 минутки. и е готово.Може да се зползва и за гарнитура и за основно...

# 7
  • Мнения: 3 675
Аз реших да готвя супа топчета, защото като видях че цената на тиквичките е три лева бързо се отказах.
Мога ли да я направя без домат, защото мъжът получава киселини.Питам, защото във всички рецепти за супа топчета пише, че трябва да се добави и домат или доматено пюре.

# 8
  • Мнения: 5 001
Може разбира се....Аз например не слагам Grinning

# 9
  • Мнения: 3 675
Ето един интересен сайт на който попаднах преди малко - http://www.cuisineeurope.com/cms/bg/recipes-bulgaria-supa-topcheta-bg

Аз и застройка не слагам, защото мъжът ми казва, че го боли корема.Не знам дали ще се получи като класическата супа, но ще пробвам.

# 10
# 11
  • Мнения: 589
Ориз с гъби на фурна:задушавам глава лук в малко мазнина,добавям нарязани пресни печурки(количеството-по желание),може и консерва,слагам ориза(изчистен и измит) и доливам гореща вода.Водата е в съотношение 1: 3(на чаша ориз 3 чаши вода)Подправям с чубрица,сол и магданоз,мятам в гореща фурна и след 20-30 минути е готово.
 Разновидност-ориз с праз-лук и маслини...а може и комбинация от двете рецепти:)У нас тази гозба се тачи за вечеря,мъжете ми я хапват с кисело мляко:)

# 12
  • Мнения: 99
Пипер с мляко

Печени и обелени,почистени от семето чушки се нарязват на по-едро.Позапържват се в сгрято олио,добавят се 2-3 с.л. брашно и се залива с прясно мляко до желаната гъстота.Посолява се на вкус. Това е.Да ви е сладко!
Това е супер вкусно-правих я за първи път в неделя и мъжът ми остана много доволен от рецептата за Печени пиперки с кисело мляко(на Бордовски) Имам я от този сайт(но Бордовски пише в "Гответе с Мен") Тази пецепта я препоръчвам с две ръце-пробвайте Peace

Ориз с гъби на фурна:задушавам глава лук в малко мазнина,добавям нарязани пресни печурки(количеството-по желание),може и консерва,слагам ориза(изчистен и измит) и доливам гореща вода.Водата е в съотношение 1: 3(на чаша ориз 3 чаши вода)Подправям с чубрица,сол и магданоз,мятам в гореща фурна и след 20-30 минути е готово.
Сякаш аз съм го написала-бързо, вкусно и създава усещането, че е ориз с месо Peace

Аз правих онзи ден пиле с гъби, топено сирене и сметана. В йена тенджера сложих лук на шайби, консервирани гъби, сварено пилешко месо(беше домашно пиле и за това сварено), кубчета топено сирене и заливам със заквасена сметана. Стана много вкусно и според мен е много лесна и бърза рецепта с невероятен резултат.
А аз се записва да ви следя  bouquet

# 13
  • Мнения: 307
Аз правя някаква моя измислица- излиза 4-5 лв.
В йенска тенджера или гювече слагам зеленчуци (замразен фикс "Гювеч" или пък всичко,което имам вкъщи-картофи,моркови,чушки и т.н.) ,купувам един,два шницела,нарязвам на парчета,запържвам малко и добавям и тях към зеленчуците. Накрая разбивам 3-4 яйца. Всичко разбърквам ,доливам вода и слагам във фурната. След 30-40 минути е готово и вкусно.

# 14
  • София
  • Мнения: 1 223
Скумрия на фурна:

за 6 порции /толкова ми побира тавата/
3 едри скумрии /гледайте да са с бистър поглед  Mr. Green/
1 буркан домати
1 голяма глава лук
3-4 дафинови листа
2-3 стръка пресен девесил /и със сушен става и без хич, става/
сол и черен пипер на вкус
зехтин или олио
магданоз

Почиствате скумрията и разделяте я на 2 равни половини, по желание филетирате /най-лесно се обработва, когато е полу-замразена - важното е да отстраните напълно черната ципа и чернилката около гръбначната кост/.Намазвате тавичката с мазнина,  ако имате пресен девесил слагате клонките най-отдолу, нареждате отгоре предварително овкусените със сол и черен пипер филета /трябва да са плътно едно до друго/,  слагате отгоре предварително нарязания на шайби и  раздробен на ивици лук /кръгчета/, поливате филенцата с тънка струйка зехтин/олио . Накрая добавяте пасираните домати, слагате дафиновия лист и печете на 200 гр. с фолио, докато поизври до сгъстяване. Махате фолиото и печете още десетина минути - за приятен загар на лукчетата /иначе е като варена/. Накрая поръсвате с магданоз и поднасяте с каквато гарнитура предпочитате - аз поднасям с дежурната картофена салата и резени лимон.
Не става много бързо /около 40-50 мин. с подготовката/, но е евтино и вкусно - гарантирам. През лятото слагам пресни домати, нарязвам няколко на шайби,  и отгоре заливам с настъргани - искат повечко печене, но вкусът е по-добър и изглежда по-естетично.

И още една скумрия - на скара /ако е барбекю с дървени въглища, най-добре/.
Почиствате и нарязвате както по-горе. Правите марината от 100 гр. зехтин/олио, 1 с.л. сол, черен пипер /по желание/  и сокът от 1 лимон. Овалвате добре всяко филе, нареждате в дълбок съд и заливате с остатъка. Оставяте на хладно за 20 мин. и печете.
А карагьоза как ставааааа, но много трудно намирам по-едричък Crazy

# 15
  • Мнения: 22 428
Ето нещо лесно и бързо, което онзи ден готвих.

Пилешко филе с топено сирене и сметана.
Подреждате си филетата в тава, слагате нарязаното на кръгчета топено сирене, отгоре заквасена сметана, слагате фолио и печете. По принцип в рецептите дават всичко да се запържва и да се готви по-скоро на котлон, отколкото във фурна, но първо нямам време, после така става много по-бързо. Просто слагаш да се пече и след 30мин е готово. )
Могат да се сложат и гъби вътре, или всякакви други зеленчуци. )) Задушава се чудесно и е много вкусно и ароматно. )

# 16
  • Мнения: X
Ето и от мен една бърза и лесна..
Пилешко месо ситно нарязано
червено вино
соев сос
подправки на вкус(аз слагам много)
голямо количество лук,нарязан на шайби
Месото се запича в не залепващ тиган без мазнина или много малко зехтин,запичам и лука,добавям соев сос ,после виното и подправките.Задушавам малко и готово
Пак същата,но може и с кисели краставички и гъбки
Става много бързо Wink

# 17
  • Мнения: 832
Аз правя много бързо миш-маша.Става и много вкусен. Само нарязвам печен пипер, задушавам го,после сипвам доматен сос, оставям да изври, ако е необходимо го сгъстявам с малко брашно.После слагам разбитите яйца и накрая сирене. Не пека във фурна.

Панирано сирене или кашкавал с гарнитура също е бързо ястие,подходящо за късна за вечеря.

# 18
  • Мнения: 248
Аз много често вечер приготвям пържени картофи и ги разбърквам с предварително разбити яйца и връщам на котлона за 2-3 минути и става голяма вкуснотия. Когато са готови поръсвам с настърган кашкавал или сирене, добавям чубричка или червен пипер. Става да си оближеш пръстите!

# 19
  • Мнения: 90
Това с пържените картофи звучи много интересно.

# 20
  • Мнения: 175
нарязвате си картофки като за пържене ,слагате им малко вода и олио,сол и ги запичате,почти когато станат готови прибавяте към тях нарязан кренвирш,печете още 5мин и изключвате фурната,прибавяте натрошено сиренце и една майонеза разбърквате хубаво и бон апети,не е нищо особенно но мойте деца много го харесват

# 21
  • Мнения: X
Сега се сетих и аз за една с кренвирши.
Срязвам кренвиршите на две по дължина,нареждам ги в тава,слагам отгоре кашкавал заливам с доматен сок(аз ползвам домашен),слагам чесън (много),слагам подправки и хоп в фурната
Бързо и лесно

# 22
  • Мнения: 104
И аз да се включа с един "бъркоч" моя мъж го обожава. Запържвам леко някаква наденица. може да е домашна или купешка. Нарязвам кисели камбички няколко броя ( колкото си прецените ) чуквам 3-4 яйца и обърквам всичко, докато се запуржат яйцата. Няма кой знае какъв вид, но е хубаво на вкус. Камбичките му придават леко кисел вкус. Дано ви хареса и на вас  Peace

# 23
  • Мнения: X
И аз да се включа с един "бъркоч" моя мъж го обожава. Запържвам леко някаква наденица. може да е домашна или купешка. Нарязвам кисели камбички няколко броя ( колкото си прецените ) чуквам 3-4 яйца и обърквам всичко, докато се запуржат яйцата. Няма кой знае какъв вид, но е хубаво на вкус. Камбичките му придават леко кисел вкус. Дано ви хареса и на вас  Peace

И аз правя нещо подобно, но слагам вместо наденица-шпеков салам и добавям още-кис.краставички, маслини-без костилките и сирене.
Една колежка миналата седмица сподели, че правила пържени картофи с яйца и сирене newsm78 Не съм пробвала, но каза, че ставало много бързо и в същото време много вкусно.

# 24
  • София
  • Мнения: 708
Не е основно ястие, но пък е вкусно и бързо:
Брускети- запичат се на тостер филийки, натриват се с чесън, напояват се с малко зехтин, поръсва се чубрица и се слага нарязана маслинка.

# 25
  • Мнения: 219
Много бърз и хубав кекс:
1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко+1ч.л. сода бикарбонат, 1/3 ч.ч.олио, 1ч.ч.захар, 1ч.ч. брашно, 1ч.ч. орехи  нарязани на дребно, есенция /лимон/ и какао. Бърка се с дървена лъжица и хоп във фурната. Без орехи не става хубаво.

# 26
  • Мнения: 511
Манджа с яйца
Загрява се олио,червен пипер и се налива вода.
След като заври водата се пуска малко сол и се чукват яйцата.
След като се сварят,отделно разбивам брашно с вода на  каша и добавям при яйцата.
Ето ви една рацапта и за един бърз сладкиш-локумка:
1ч.ч захар
2ч.ч брашно
1ч.ч кисело мляко
1л.сода за хляб
10л.олио
Всичко това се разбърква.В поръсена с олио и брашно тава се изсипва сместа.Отгоре се нарязва локум и се поръсва със смлените орехи.След което се пече.
Ето и още един сладкиш:
1яйце
1ч.ч кисело мляко
1ч.ч захар
1ч.л.равна сода за хляб
1бурк.сладко,може и по-малко
смлени орехи
брашно колкото да се получи кексова смес
Всичко се обърква и се пече.След като е готов се поръсва с пудра захар.

# 27
  • Мнения: 3 313
супер идеи   chef

# 28
  • Мнения: 2 164
Нарязвам картофи на кубчета, задушавам ги в мляко, добавям розмарин, кашкавал, сирене и сметана за готвене и са готови!

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 2 163
Запис страхотни сте  Peace

# 30
  • Мнения: 66
Ето и от мен една бърза ,евтина и любима на моето семейство рецепта:
                               Ризото
              1/2 торбичка зеленчуков микс/цареица ,моркови и грах/
              1/2 глава лук
               непълна ч.чаша ориз(бисерен)
               200 г пуешко месо
               1 кубче пил. бульон+лъжичка пикантина или универсална подправка
   В касеролка се запържва съвсем леко1/2от лука,добавя се ориза и се залива с топла вода(2.5 ч.ч.),вари се до полусваряване)
   В друга касеролка се задушава другата половинка лук ,добава се микса като се бърка,той си пуска вода,защото е бил замразен,
добава се половин чаша вода,задушава се,преди да се изпари нацяло ,се добавя пуешкото,нарязано на кубчета,разбърква се и се добавя ориза и кубчето бульон с пикантината.Под капак се държи на котлона най-много 5 минути.сместа трябва да е пухкава и редичка ако иска още вода добавете и изключете огъня.Яде се топло,ама то и не остава за да изстине......Количеството е достатъчно за да нахрани
4 членно семейство с добре похапващ си татко!

Общи условия

Активация на акаунт