Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • зад парка
 • Мнения: 1 577
Ходили ли сте? Помогнал ли ви е? И с какво?

Гледам по американските филми как си решават проблемите ... и се чудя- дали само си дават $$ , или има резон в това.

Понякога чуствам, че независим съвет от психолог за взаимоотношенията в семейството ми, би ми помогнал. Мисля си, че бих си спестила някои грешки...

Не съм се интересувала дали в Бг има и как точно работят. Зная, че ако бях психолог оббаче, щях да работя това. Но уви, съм инженер.

# 1
 • Най-сетне у дома
 • Мнения: 856
Помага. Не са толкова тъпи тези американци, за колкото ги мислим  Laughing
И доста българи ходят вече. Само, че фамилните терапевти много-много съвети не раздават. По-скоро помагат на семейството само да стигне до онова, което е най-добро и работещо за него. Което е доста по-трудно, отколкото даването и приемането на съвети  Simple Smile

 

# 2
 • на 6 ет..под звездите
 • Мнения: 2 175
Абсолютно съм - за! (макар хич да не харесвам американците..)
Най-малкото, защото карат и двамата партньори да говорят за проблемите си..Половината бракове се разпадат от недоизказани неща..

# 3
 • Seattle, WA
 • Мнения: 233
Аз все си мисля, че щом има нужда от консултант/психолог...нещата са непоправими.
Наистина ако двама души стигнат сами до проблема/ите, тогава има шанс..
иначе не си струва усилието..

# 4
 • Мнения: 4 784
До сега не ми се е налагало да ходя, но все си мисля, че ако някой ден изпитам нужда, ще отида без да се колебая.
В Бг приятелите изпълняват според мен в голяма степен ролята на психолог, в смисъл, че с готовност слушат изповеди, но доколко помагат е друга тема.

# 5
 • Мнения: 1 113
Едни приятели бяха пред развод, имаха нужда  от терапевт, но понеже бяха в чужбина, решиха че някакъв чужденец не може да реши българските им проблеми и си намериха друго решение. Организираха посещение на тихо уединено заведение (без децата) , веднъж седмично с уговорката, че всеки ще казва това, което му се е насъбрало през седмицата, но там и само там, а после в къщи - мир и спокойствие. Мисля че имаше ефект, сега чакат бебе  Peace

# 6
 • 32° 6′ N, 34° 49′ E
 • Мнения: 2 511
Има двойки, които посещават консултация още преди брака си, не е задължително да има проблем, който да застрашава съществуването на една връзка  Peace За да е ефикасна консултацията има различни условия, т.е. няма еднозначен отговор на въпроса ти.

Твърдо против съм сравнението на психологическата помощ с помощта, която получаваме от приятели. И при физическа болка не винаги ходим на лекар, понякога се допитваме до приятели, понякога до аптекарите дори, но е ясно, че медицинската помощ е незаменима, въпреки че понякога и билковият чай е достатъчен  Wink Не всеки случай, обаче, е от типа "с лекарство ще мине за седмица, без лекарство - за седем дни". Точно темите в този подфорум показват, че не е толкова лесно за човек да се справи със семейната ситуация. Нима омразата към свекървата или страхът от потенциалната изневяра е признак на добри отношения в семейството?!

Всъщност професионалната консултация не е нито даване на съвети, нито просто изслушване на проблемите  Peace Не е  случайно, че това е професия с не лек прием за обучение и с дълго продължаващо обучение.

Абсолютно съм - за! (макар хич да не харесвам американците..)
Най-малкото, защото карат и двамата партньори да говорят за проблемите си..Половината бракове се разпадат от недоизказани неща..
Hug

# 7
 • Мнения: 4 784
Твърдо против съм сравнението на психологическата помощ с помощта, която получаваме от приятели.
Аз също съм твърдо против.  Както поради доводите, които даваш, така и поради факта, че приятелите много често стават "приятели".

# 8
 • Мнения: 3 424
Помагат, ако и двамата искат да спасят
връзката си. Иначе няма смисъл от него.

# 9
 • София
 • Мнения: 387
помагат, ако и двете страни вярват че може да им се помогне...и стига да го искат...иначе няма как...и е вярно,това че психотерапевтите (не ги бъркайте с психлозите) могат да помогнат на хората да стигнат до проблема и сами да намерят начина по който да се справят с него...

P.S. пиша от името на бъдещ психолог и човек, който е търсил услугите на психотерапевт..

# 10
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Помагат, ако и двамата имат желание да продължат връзката. Иначе е безсмислено. Никой не може да накара двама души, които са си опротивели, да заживеят заедно без проблеми.

А относно американците... не мога да се сдържа да не кажа един виц за нашите и американските консултанти.

Отива американеца на терапия. Уютна стая, мека светлина, нежна музика.
Терапевтът го настанява удобно, слуша го внимателно и го насърчава да споделя.
- Амиии, с жената не се разбираме... тя иска басейн 25 м, а аз - 50 м... Тя иска розова кола, аз искам синя... Печалбата ми тази година е само 1 милион...
А терапевтът повтаря - Отпусни още, отпусни се...

А у нас как е:
Малка стая, доста разхвърляна. В ъгъла кашон с компоти, купчини стари списания, сакове с празни буркани. Терапевтът седи зад очукано бюро, чопли семки и решава кръстословица. Пациентът стои прав и притеснен разказва:
- Докторе, много съм зле, съкратиха ме от работа, жената ме напусна, синът ми взема наркотици...
Кажи кво да правя...
Докторът го слуша разсеяно, по едно време го тупва по гърба и крясва:
- Бе, вземи се стегни бе! Много си се отпуснал!!!

# 11
 • София
 • Мнения: 3 995
Имам приятелка/колежка, която се дипломира като фамилен терапевт. Ами...не съм ползвала специализираните й услуги, по скоро приятелски разговори. Много е добра, след разговор с нея ми е по-повдигнато. Те не са само да сдобрят разделените двойки. Живеем в стресово време, има много тактики, да се отпуснем, да преодолеем дневните ситуации, които често са движещи отношенията у дома. За мен има смисъл.
firebird , вицът е сладък  Peace, но е от началото на миналия век, предполагам. Или явно съвсем се поамериканчили. Щото където ходя е точно като при американците.

# 12
 • Berlin
 • Мнения: 270
Да, помагаме  Peace

# 13
 • София
 • Мнения: 636
Да, помага. Не се колебай!

# 14
Когато ти се струва, че си на дъното на океана, когато слънцето пече, а на теб ти е студено, когато ти се струва, че адът е като детска градина - е, помощ е нужна. Работата на психолога е като всяща друга - натрупан опит и възможност за адекватна реакция. Дали е професионалист или не - вероятно не е от значение, ако си върши работата.
Иначе veni9 е права - "Боже, от приятелите ме пази, а от враговете си - сам ще се опазя".

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт