Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • London, UK
 • Мнения: 89
здравейте. имам няколко въпроса, свързани с изплащаните обезщетения и помощи за майчинство и ще ги задам наведнъж. дано да можете да ми помогнете с информация поне за някои от тях. предварително ви благодаря.
 
1. от кога влиза в сила решението държавата да плаща на бабите, които гледат внучето си? бях чула, че е от януари 2009, но май вече е в сила...

2. къде мога да прочета какви документи са необходими и какво точно трябва да направя?

3. и изобщо дали имаме право на тази "заплата" за бабата, тъй като аз в момента съм в отпуск по майчинство за второто ми дете, което е на 1 месец, а първото, за което мисля да подам документи по тази програма, е на 1 г. и 3 м.?

4. в тази връзка - ако не бабата, аз ще получавам ли обезщетението от 110 лв. за първото ми дете, докато съм по майчинство за второто?

# 1
 • София
 • Мнения: 9 973
попитай в закованата тема по-горе`майчино счетоводство` Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 1 729
Има и специална тема за тази програма.

# 3
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 5 352
Програмата вече е в сила, макар че никой не отваря дума. Аз вече действам по въпроса и от декември се надявам да прехвърля майчинството си на майка ми, която така или иначе вече гледа сина ми.
Документите, които трябва да подготвиш не са малко.
от твоя страна:
1. Справка от НОИ, че си осигурена. Става дума за удостоверение за програмата "В подкрепа на майчинството". Изготвя се за около една седмица. Трябва да отидеш в стая 103 на първия етаж. Не е необходимо да носиш документи от работодателя си, стига да си сигурна, че си била осигурявана. Това е, ако вече си се върнала на работа, както съм аз. Незнам дали не трябва да се носи някаква бележка от работодателя, ако все още си в майчинство. newsm78 Телефонът в стаята е 9261826. Много са любезни и ще ти кажат какво трябва в твоя случай и по телефона, за да не се разкарваш излишно.
2. Декларация със свободен текст, че не държиш бабата да представя свидетелство за съдимост и заверена в ХЕИ здравна книжка. Ако обаче става дума за детегледачка, тоест чужд човек, е добре тези документи да ги има. За баба не е необходимо, но тогава се пише тази декларация.
3. Двата акта на раждане на децата - понеже имаш две деца. За всеки случай направи им по едно копие, че нищо не се знае, но носи и оригиналите.
4. Личната карта.
5. Заявление, което можеш да изтеглиш от интернет, а може и на място да попълниш, защото там ще ти дадат формуляр.

От страна на бабата:
1. Лична карта
2. Автобиография
3. Копие от дипломата за завършено образование
4. Копие от последното пенсионно решение, ако е пенсионерка.
5. Стандартно медицинско като за започване на работа
6. Заявление със свободен текст до Дирекция социално осигуряване за работа като детегледачка в рамките на програмата "В подкрепа на майчинството"
7. Удостоверение от областния психодиспансер, че не се води там на регистър. Струва 7 лв и се прави на място.
8. С личната карта трябва да отиде в районното й по местоживеене Бюро по труда и да се регистрира за програмата "В подкрепа на майчинството". Това още не сме го направили, така че незнам колко бързо го правят и какъв документ дават. Казаха, че ставало веднага.

Зави ли ти се вече свят?  Grinning Та с целия този наръч документи ти или бабата отивате в районните Социални грижи и подавате документите. Колко бързо след това става незнам. На мен ми казаха, че било бързо, ама да видим.  Thinking За всеки случай звънни предварително в Социалните и попитай все пак какво ти е нужно, да не би да има още нещо, при условие, че си в майчинство. Незнам дали ти запазват при такова прехвърляне майчинството. newsm78
Успех!  Peace

Последна редакция: пт, 21 ное 2008, 22:07 от lulumba

# 4
 • в очите на дъщеря ми
 • Мнения: 463
  Според мен авторката пита за възможността бабите да гледат внуците и да получават пенсия+240.00лв. за гледане на детето това е възможност за пенсионерите,а програмата "в подкрепа на майчинството" е за хора в трудоспособна възраст.Първото ще влезе в сила от 01.01.2009г.,а второто отдавна е.Поне така разбрах от закованата тема.

# 5
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 5 352
  Според мен авторката пита за възможността бабите да гледат внуците и да получават пенсия+240.00лв. за гледане на детето това е възможност за пенсионерите,а програмата "в подкрепа на майчинството" е за хора в трудоспособна възраст.Първото ще влезе в сила от 01.01.2009г.,а второто отдавна е.Поне така разбрах от закованата тема.

И бабите- пенсионерки се числят към тази програма. Моята майка е пенсионерка и ще си взема пенсията плюс 240 лева за гледане на детето. Аз също мислех, че става дума за две различни неща, но в социални грижи ми обясниха много подробно всичко. И да, всички знаем, че програмата влиза в сила от 1 януари 2009, но на практика вече я прилагат. Започнала е да работи още от миналия месец.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт