Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 1
 • Мнения: 297
Детската градина работи съвместно е ЧНУ "Ерих Кестнер" и има немска група.

Какво по-точно те интересува?

# 2
Интересува ме кога се подават документи, колко е таксата, какви групи има, какви са отзивите за персонала , колко е таксата , каква е базата ,колко деца са в група и т. н. Всичко което може да се разбере. Дъщеря ми е на 1 год и 10 мес и догодина ще трябва да ходи на градина . В момента е на ясла 36 Слънчево зайче, но не сме от района и за това искам да знам кога трябва да подам документи и ще се доредим ли и въобще дали избора за градина е добър.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 138
Светлана, изборът ти е много добър т.к. децата от тази градина могат да влязат по-лесно в 55 у-ще, което работи съвместно със сдружение Шилер. Виж темата за Шилер - там има линк и към много голяма тема за 55 -то и Шилер в dir-а.
Аз за съжаление много късно чух за тях smile3516

# 4
Благодаря ,ще погледна че нищо не знам за 55-то.
А английски изучава ли се в тази градина ? Някой знае ли?
И кога да си подам документите за да ни приемат догодина септември ?

# 5
 • Мнения: 297
165 ДГ е държавна детска градина и там важат правилата за държавните градини. Едновременно с това имат договор с “Ерих Кестнер” (такъв има и 7 градина) и са им отпуснали помещение, където всяка сутрин се провеждат занятията по немски език. Учебната година в немската група е от 15.09. до 15.06., по 4 учебни часа (30 мин.) всяка сутрин. Учат деца от 2 до 4 група в детската градина. Таксата за изминалата учебна година беше около 780 лв, които се плащат на “Ерих Кестнер” на 2 вноски – през септември и след Нова година. Отделно от това се заплаща таксата в държавната градина. В тази детска градина трудно се намират места, но ако искаш в немската група – обикновено не отказват. Желателно е да се подаде молба предварително, преди лятната ваканция, и да се пише, че е за немската група. За съжаление от 01.07. градината излезе в лятна ваканция. Аз подадох молбата още през април и в началото на семпември ми се обадиха за потвърждение.
Приемането на деца в немската група е от 2 група на детската градина, като направиха изключение за мен и още едно дете на следващата година. Дъщеря ми я преместих от друга детска градина и там беше започнала 1 група на 2 години. Директорката на 165 ДГ искаше тя да повтаря 1 група (“За да бъде с набора си“), но заради немския се съгласи да я запише във втора група. Така че започна на 3 години, но масово е 4 години.

Лекси, другото детенце беше родено през август 2000, т.е. почти колкото твоята щерка.

В ”българската група” децата са около 30, но тези които учат немски поне до обяд са в по-малка група.
През първата година имаше 2 немски групи – в нашата бяха 8 деца. Децата бяха разделени на две възрастови групи, като в нашата бяха малките, които не са учили езика досега. През тази година беше само една група и децата са от 4 – 7 години (около 15 деца). По договор са максимум 16. Аз много се притеснявах, че ще учат с 4 група, но се оказа че малките се справят много добре. Имаше деца, които дойдоха тази година в 3 група и започнаха немския от нула. Въпреки това учиха нови неща и затвърждаваха старите.
Много съм доволна от учителките от “Ерих Кестнер”. От април т.г. се смени учителката, но новата също е много добра. За първи път виждам смяна на учител по този начин – две седмици заниманията се провеждаха от двете учителки, за да може децата да свикнат с новата и тя с тях, с материала и т.н. Децата го приеха много нормално, въпреки че бяха силно привързани към старата. Учебните програми, материали и игри са предоставени от “Ерих Кестнер” и са същите като тези в Люлин. За Laterne fest (немски празник на фенерите) вземат децата с бусче и празнуваме заедно в Люлин. В края на годината имаше Парад на приказките - представление пред родителите, а преди това и открит урок.
От госпожите в българската група също съм доволна, въпреки че едната напусна, 6-7 месеца имаха заместник и след това дойде нова титуляр.
За децата, които не учат немски има възможност да учат английски – по стандартната схема за държавните градини – 2 пъти седмично по 1 или 2 часа.
Градината не е много голяма – 4 групи, имат хубав двор и плувен басейн, ходят на ски-училище /по желание/. Отново по желание има латино танци, гимнастика, футбол. Има медицинска сестра и охрана.
Ето адрес и телефон на градината - ул. “Чарлз Дарвин” 19, тел. 72 01 02.
Директорката се казва г-жа Василева, но молба може да подадеш и при домакинката. Детската градина се намира на пресечката на “Жолио Кюри” и “Чарлз Дарвин”. Доколкото знам от 1 септември започват отново работа.

Относно приема в 55 училище – детската градина, която се ползва с предимство е 133. По същия начин 165 и 7 детски градини са третирани като ”филиали” на “Ерих Кестнер”. Задължително обаче се държат 2 теста – за начална училищна готовност и по немски език.

Ако сте решили детето да учи в 55 училище, може би е по-добре да започне в 133 детска градина. Аз харесах ”Ерих Кестнер” и детето ми е щастливо там.

Sorry за дългия постинг, дано съм отговорила на въпросите ви.

# 6
 • Мнения: 297
 Embarassed Пропуснах...
За съжаление няма организиран транспорт, но има деца, които не са от района. В този случай трябва задължително да се говори с директорката при подаването на молбата.

# 7
Много благодаря за отговора. Искаше ми се да учи английски, защото и двамата с баща и го знаем, апък за немския си мислехме да е чак в училище, но ако имаме по-голям шанс да влезем в немската група няма да го пропуснем. Ще подам молба този септември и ще говоря с директорката- дано да успеят да я вземат догодина септември, когато ще е на 2г и 11 м. Дано това че е била на ясла и то в района да има някакъв положителен ефект за приемане в градината (понеже много майки се оплакват че трудно се намират места за деца които не са ходили на ясла).
Ако някой има още информация много ще се радвам да я сподели.Благодаря.

# 8
А какво е работното време на градината ?В колко започва сутрин и в колко часа искат да се взимат децата? И още какво друго се иска за градината освен таксата (да се оставят пари или както в яслата всеки месец да се носят сапуни, пижами, тоал. х-я ,мин. вода, салфетки и т.н. )и още плуването , и другите допълнителни занимания поколко се плащат?Май много започнах да питам. Благодаря.

# 9
 • sofia
 • Мнения: 5 898
Светле, аз пък да те питам за 36 ясла, където сте в момента. Синът ми ,живот и здраве, септември тръгва там.
та какви са ти като цяло впечатленията от яслата. Това за консумативите го подразбрах  Simple Smile, а как стои въпроса с допълнителните харчове?

# 10
 • София
 • Мнения: 7 138
ucu мерси за изчерпателния отговор Grinning

# 11
 • Мнения: 297
А какво е работното време на градината ?В колко започва сутрин и в колко часа искат да се взимат децата? И още какво друго се иска за градината освен таксата (да се оставят пари или както в яслата всеки месец да се носят сапуни, пижами, тоал. х-я ,мин. вода, салфетки и т.н. )и още плуването , и другите допълнителни занимания поколко се плащат?Май много започнах да питам. Благодаря.

Светлана, работното време е като на всички държавни градини - от 7 до 19 часа. Сутрин рано и след 18.00 часа има сборна група с една дежурна учителка. Случвало ми се е да я взема последна след 18.30 - не е имало проблем от страна на учителките и охраната. В някои ДГ знам, че има такъв.
Обикновено на първата родителска среща родителите от групата решават да съберат еднократно определена сума за допълнителни материали, пособия, играчки или нещо друго, което е необходимо. По желание на родителите може да се носи спално бельо от вкъщи. Всики месец - салфетки, т. хартия и сапун. Минерална вода може да си носи в шишенце, но и нам има от големите машини за топла и студена вода. За допълнителните занимания – танци, гимнастика – излизат 10-12 лв. на месец, плаща се на посещение.Държавната такса за ДГ е 40 лв./месец.
Ако търсиш детска градина с английски в района, провери и 70 – намира се на пресечката на Гагарин и Жолио Кюри. Чувала съм добри отзиви за нея, бях подала и там молба. Но ни приеха в немската група на 165.
Успех!

# 12
Светле, аз пък да те питам за 36 ясла,

Там се плаща 40 лв. такса за месец ако детето не е отсъствало иначе е по-малко (изчисляват го около 2лв. на ден)Носим мин. вода 6л, от големите салфетки голям пакет, 1 голям пакет мокри кърпи, 4 рола тоал. х-я, 1 сапун и съответно си носите памперси - искат по 3 на ден но вие си решавате по-колко повече ще носите според детето и кога  дали всеки ден или веднъж седмично примелно. като консумативите незнам дали за всяка група са такива- ние сме в 4. Когато постъпвахме носихме чаша (алпака)която да може да се изварява а също и лъжица малка , и чаршафи понеже групата още нямаше, термометър за там  не си спомням друго. иначе пижама си носиш те ти я дават да си я переш , а и 5 лигавника носихме. Само пижамата си взимаме за пране другото си го оправят в яслата. Плащали сме по 2лв. за театър ако има на някой празник ,ако им правят снимки 2лв приблизително - те питат, или някакви картички  ако правят пак те питат дали искате плаща се. Н а 1 март ни взеха 20ст. за мартеница а на 1 юни носихме балони и лакомства (от които им бяха останали и им даваха цялата следваща седмица).Други плащания не сме правили досега.Кухнята им е хубава и злоядите прояждат.Общо взето аз нямам оплаквания ,не съм я взимала наакана примерно ако е била преди да я взема като видя я преобуват. Носите си комплект резервни дрехи които на нас ни стоят в шкафчето и ако се намокрят или т.н. ги преобличат зимата дори ни ги връщаха изсушени на парното.Добре е като цяло. това са моите впечатления.

# 13
Благодаря ти за търпението да ми отговаряш ucu.
Може да поразпитам за 70 -знам къде . Не съм чувала нищо за нея .
Ако някой знае нещо за там ,моля да ми пише.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 190
Моята дъщеря преди две години посещаваще тази детска градина Като цяло съм доволна от персонала и обучението , но тъй като ние се преместихме от първа група на 29 одз се наложи да търся връзки, за да я приемат Оказа се доста сложно Може би е хубаво да пуснеш по-отдалеч молба за да не могат да ти откажат, а може сега децата да са по-малко и да не е проблем както беше при нас
Успех

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт