Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 ноем. 2008, 22:24 ч.

Аларма - Ин витро историята ми!

 • 18 091
 • 61
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7
Здравейте,
 
Пиша, след като бях провокирана от темата за ин витро процедурите, които от следващата година държавата ще финансира...
Много благодородно и похвално! Но - смятам, че това добро дело ще бъде опорочено.
Имам пълното основание да считам, че лекари и клиники ще направят много пари по изключително подъл начин.
Защо ли? Ами защото - миналата година, в началото на зимата сметнах, че имам проблем и след разговор с личния ми лекар бях насочена за консултация лъм Център по репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София" /http://www.ivf.bg/.
Записах си час и бях измумена от огромния брой чакащи за преглед. Оказа се, че има много, много жени с проблеми. Час се записва за след седмици. А когато дойде денят се започва едно чакане пред кабинета на лекаря титуляр... През това време човек може да види колко жени идват, за им бъдат поставени инжекциите за стимулация. Това е подготвителна процедура за последващо ин витро.
Чакам, гледам и си мисля - колко тъжни жени и колко голяма надежда имат.
Докато чаках да дойде денят за моя преглед си направух някои изследвания - по съвет на гонеколог /хормони и др., както и спермограма на партньора ми/.  Чувствах се готова за прегледа.
Да, дойде денят. Влязох в кабинета на доктора, седнах и започнахме разговор. На 5тата минута ми бе казано, че изследвания, които не са правени в този център не се приемат. Спермограма от "Майяин дом" ми бе подхвърлена обратно. Както и другите изследвания.
И се започнаха няколкоседмични срещи с доктора, прегледи, които струват пари и повторение на изследванията, но тук, в тази клиника. А тези изследвания са скъпи...
Резултатите си получавах не винаги грамотно - например спермограмата на партньора ми ми бе дадена като разпечатка, на която се виждаха резултатите на друг човек /функцията track changes в word явно не се владее/.
В една понеделнишка сутрин, след поредния преглед чух следното - единият ви яйчник изобщо не работи, нямате шанс да забременеете нормално, партньорът ви има проблеми. Добре е до края на седмицата да внесете 3000лв. и да започнем стимулация веднага. Няма друг начин, а и с тези ваши резултати не смятам, че ин витро ще е успешно. Попитах не може да ли процедурата да се покрие от здравната каса, докорът каза, да, може, ще ви включа в списъка за следващата година, едва ли ще попаднете в бройката на касата, а догодина вече съвсем няма да имате шанс за забременяване.
 
Можете да си представите в какво състояние си тръгнах от кабинета. През деня проверих как се взима кредит за "Искам бебе". И се започна писане на въпроси във форуми... Няколко часа по-късно имах записани часове в още две клиники, за да потвърдят, че ин витро е неминуемо.
Следващите няколко дни бяха пълен ад  - излизах от работа, ходех на прегледи и ... в една от клиниките лекарката ми стана особено симпатична. Тя прегледа изследванията и беше доста учудена защо смятам, че имам проблем... Попита и дали са правени цветна снимка, за да се установи има ли запушване на тръби, както и някои други изследвания... Не, не бяха правени.
Лекарката ме помоли да се успокоя и назначихме час за преглед при нея в подходящ физиологичен момент, за да може да провери тя някои неща, които доста я съмняваха.
Според нея проблем нямаше. А след 2 месеца бях бременна. Без ин витро. По най-нормален начин. Оплоден беше яйчникът, който не работел...
Сега имам син на 8 месеца.
 
Когато забременях и през цялата бременност не можех да повярвам как може да се правят пари от здрави хора и да се спекулира с темата безплодие. Но не сигнализирах срещу лекаря от център "София", защото ме беше страх и бях много суеверна.
Ето, минаха 8 месеца и ви пиша. Веднъж бях събрала смелост и писах в един форум, но темата бързо беше пратена на някакво затънтено място. Все пак две жени успяха да ми пишат и им дадох контактите на лекарката, която следеше бременността ми и при която родих в 1 АГ "Света София".
Убедена съм, че ако не половината, то поне 1/3 от жените в център "София" нямат проблем. Че просто им взимат парите.Този център е един от най-известните и посвещавани. Докторът се счита за голям капацитет и напоследък е въвел още по-нов метод в областта. Може и така да е. Но мен ме излъга, прични ми огромна мъка. И само това, че работата ми ме е научила да търся второ, трето мнение и да съм борбена, беше причина да не се подложа на процедура, която да напълни неговия джоб, а при мен да доведе кой знае до какво.
Представяте ли си как вижда част от 10те милиона да минават през клиниката му?
За мен такова поведение е престъпно.
 
С уважение
Майка на момченце

# 1
 • София
 • Мнения: 1 334
Бенетон,има и чудеса,които дори медицината не може да обясни.Не е необходимо да се правят подобни генерални обобщения-кой бил мошеник,кой не.
Освен това след като си толкова благодарна на тази лекарка,можеше публично да й благодариш.Много момичета така правят.Като ясно показваш кой е лъжеца,то поне да видим кой е специалиста Whistling

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 3 155
Бенетон, аз като бивш пациент на цитираната от теб клиника, смея да твърдя, че доста от нещата, които си описала са поднесени некоректно и не отговарят на истината Naughty
За чудесата Аниа е права. Имам позната, която след години ходене по мъките забременя от ин-витро процедура, тъй като и двете и тръби бяха запушени. Година след раждането забременя съвсем неочаквано и лекарите бяха...  Shocked

# 3
 • по света и у нас
 • Мнения: 862
Бенетон, аз като бивш пациент на цитираната от теб клиника, смея да твърдя, че доста от нещата, които си описала са поднесени некоректно и не отговарят на истината Naughty
Peace Peace Peace
Аз като настоящ пациент на клиниката мога да опровергая написаното от теб на 200%л
Докторът, чието име не цитираш, по незнайни за мен причини  newsm78 е помогнал на много семейства да сбъднат мечтата си. Персоналът във въпросната клиника е повече от вежлив и внимателен. Изследванията се прават старателно и се поднасят по същият начин.
Мисля че е крайно некоректно и безотговорно да поднасяш недостоверна информация в ущърб на човек, който не почива, не се храни нормално, не спи нормално и какво ли още не, само защото е посветил живота и работата си на такива като мен, чакащи някой да сбъдне мечтата им.
Съжалявам че си толкова огорчена, но не вярвам на почти нищо от написаното от теб за съжаление.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 480
Бенетон, не вярвам и една хилядна от това, което си написала... Аз съм пациентка на д-р Владимиров и съм възмутена от написаното от теб. Аз пък съм готова на ин-витро, приготвила съм си и пари..., но доктора твърди, че при мен това не се налага и не ми ги иска! Все ще се намери някой да слага етикети, ей!

# 5
 • v. turnovo
 • Мнения: 942
Аз също съм пациент на въпросната клиника и честно казано съм на противоположно на авторката мнение.Като започна от това,че всичките ми предварителни изследвания бяха признати/ макар и да бяха правени в провинцията/, даде ми се адекватна диагноза и ми бе препоръчано точното лечение при точен д-р и то пак в провинцията , за да може да не утежнявам личния си бюджет и за мое удобство. Честно казано не виждам защо е тази антиреклама newsm78 .Все пак лекарите на са Господ , аз лично смятам,че щом ти е казано,че имаш проблем,вероятно е било така.А по повод на естественото ти забременяване - чудесно! Познавам не е едно и две такива чудеса,но от това не следва да се правят генерални негативни заключения.

# 6
 • Стара Загора
 • Мнения: 7 026
Бенетон не мисля, че имаш въобще право да осъждаш клиниката най-малко защото си била пациентка на тази клиника....и най-маклото защото тя е давала щастие на много семейства.
Второ - всяка уважаваща себе си клиника няма да вземе под внимание изследвания правени в случайни клиники а не в клиники по стерилитет/визирам спермограмата ви в Майчин дом/
И трето - аз вярвам в чудесата. Те се случват всеки ден на някого. Дерзай.
Наслаждавай се на детенцето си и се моли всяка една от жените, които се борят ежеминутно да постигнат такова чудо.
Аз вярвам в това.... Hug
Не се възмущавай от броя на жените чакащи там....записващи с месеци напред часове...те са като теб...борещи се и искащи.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 3 193
Beneton,няма да коментирам цялото ти изказване.Аз съм пациентка на същата клиника и искам да подчертая,че не съм имала никакъв проблем от страна на д-р Владимиров при подготовката на документите ми за кандидатстване по Касата.Също така аз съм с диагноза намален яйчников резерв-нито веднъж доктора не ми е казал,че нямам време,нито веднъж!!!Напротив,винаги ме е успокоявал,давайки ми ясни и разбираеми за мен обяснения и примери от неговата и световната практика.Признавал е почти всичките ми изследвания,казвам почти,защото доста от тях си имат някаква давност във времето.Изобщо какво повече да кажа за лекар,който гледа съвестно работата си.Уважавам го и за това,че никога не дава напрази надежди и обещания,представя ти ситуацията такава,каквото е.И още нещо-на мен не ми е поискана и дна стотинка предварително.
Все пак се радвам,че твоето чудо е факт.Пожелавам ти много здраве,наслаждавай се на радостните мигове с детенцето си,но недей да слагаш такива етикети на един от малкото специалисти по стерилитет в страната ни!

# 8
 • Видин
 • Мнения: 961
И аз ще се включа на страната на Д-р Владимиров.
Да, не призна изследванията ми.Направих си други в клиниката.Направихме спремограма, направихме хидротубация.Заключението на доктора беше, че нещата и при двамата са наред и впредвид това че имам едно дете и и съм забременявала без проблем ми каза да се успокоя и да  продължавам да опитвам.Не ми каза, че няма шанс или че вече нямам време...
Остана уговорката,че ако не стане нищо до Нова година и решам можем да преминем към инсе.
Това е.Впечатленията ми са съвсем  различни то твоите.

# 9
 • София
 • Мнения: 646
И аз искам да се включа с мнение за тази клиника, което е доста различно от това на авторката на темата. Била съм там 1 път - след като д-р  Стаменв чми направи цветна снимка и заключи - хизросалпинкс - трябва да се махне  тръбата  и минавеме към инвитро. Сещате се ,че исках второ мнение преди да си махна и втората тръбата и така попаднах при д-р Владимиров. Искам да ви кажа ,че отношонието му беше чудесно, изслуша  ми цялата история, разгледа всички изследвания и епикризи, задава си въпросите, които го интересуваха , прегледа ме и се каза мнението - няха хидросалпикс - и ми  каза че има избор м/у 2  неща инвитро или  нова лапоросокпия за да се види точното състояние на тръбата. Не е имало натиск за започване на процедура, а за внасяне  веднага пари в касата на клиниката за инвитро изобщо не е ставало дума. Даже минах с  талон от лечната лекарка за прегледа .За да съм сигурна в  правилната диагноза отидох при 3 лекар, който също отрече наличието на хидросалпинкс, но аз се реших на 3 лапароскопия. Хидросалпинкс нямаше, имаше прищипване на тръбата. За съжаление вече почти 1 година след лапарото не съм бременна, но ако реша да правя инвитро това ще е наистина в клиниката на д-р Владимиров.

П.П. От всеки един лекар има доволни и недоволни и това е нормално, нека не правим такива генерални изводи за който и да е от тях.
Честито ти момченце! Раздвай се, че си имала този късмет!

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 3 280
Като пациентка на клиниката и на д-р Владимиров ,  искам да изкажа и моето мнение
Не вярвах че ще срещна нещо подобно написано точно за тази клиника , но явно има и такива хора , които винаги си мислят , че някой иска да ги излъже и да им вземе парите .
Залагам двете си ръце и твърдо заставам зад думите си , че д-р Владимиров е много внимателен лекар , добър професионалист и не вярвам на нито една дума написана от авторката .
Преди да пуснеш такава тема , трябваше да помислиш , че тя може да позвлияе на някое момиче което се е спряло на този лекар и по този начин ти ще я лишиш от мечтата и да има най- святото , а именно свое дете . Да аз направих инвитро при него , да беше неуспешно и да забременях след него по естествен начин , но за миг не съм си и помислила , че съм си хвърлила парите на вятъра , защото в следствие на хормоните приемани по време на процедурата , явно са имали остатъчно влияние и съм имала овулация , явно е била и на този яйчник с проходимата тръба и е настъпила бременност по естествен път , при положение че цикъла ми е 90-120 дни . Но това за мен е чудо и за него благодаря на д-р Владимиров .
Преди да стана пациент на клиниката бях и при други лекари, също добри специалисти  , не останах доволна от тях , но не съм писала мнения и теми , защото знам че ако не са помогнали на мен , то са помогнали на други двойки и затова заслужават нашите уважения .

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 44
Аз не съм пациентка на въпросната клиника, но не мога да разбера, защо когато някое момиче напише, че е останало разочаровано и е било излъгано, всички се втурвате да я нападате и да я изкарвате едва ли не лъжкиня.
Ето, аз например следях много теми във форумите на "БГ мама" и "зачатие" и четях само, ама само положителни мнения за клиниката, която в последствие избрах. Дойде време и аз започнах да посещавам въпросната клиника  оказа се, че нищо от това, което е писано за нея по форумите не съвпада с реалната картина. Сега ми предстои инвитро, а аз въобще не съм добре подготвена за процедурата. Лекарят ми ме преглеждаше всеки път за по 5мин., не е отворил и дума за по-задълбочени изследвания, трябва да призная,че много от нещата съм направила на своя глава. А аз иначе ходя в най-успешната клиника .....
В резултат на отделеното ми внимание, сега съм адски притеснена и се чудя как сама да изпипам нещата - търся информация какво още е задължително да направя преди процедурата, защото иначе ще действаме на сляпо и няма да се вземат в предвид много други фактори които биха попречили. Държа да отбележа, че аз не съм лекар и не е моя работа аз да предполагам какво да изследвам и какви манипулации да правя.
Ще ми кажете "ами смени клиниката тогава" Да,  на пръв поглед това е мн. лесно,само че аз нямам нито пари, нито време, нито нерви да започвам отново и отново. Все пак всички пациентки от тази клиника са "програмирани" да казват, че са много доволни. Тези като мен, които говорят истината не я пишат по форумите, защото няма смисъл - всички "стари кучета" започват да пишат нападателни коментари.
А... между дрогото съвсем вярно е, че много от жените, които чакат пред кабинетите за инвитро, въобще не се нуждаят от такава процедура, а се нуждаят само от адекватно лечение. И понеже няма кой да им го приложи, те са излъгани и носочени да правят инвитро. Това, че има забременели жени по естествен път с две запушени тръби не е никакво "чудо", както навсякъде пишете, това си е чиста некадърност и поставяне на диагнози ей така на изуст!

Преди да стана пациент на клиниката бях и при други лекари, също добри специалисти  , не останах доволна от тях , но не съм писала мнения и теми , защото знам че ако не са помогнали на мен , то са помогнали на други двойки и затова заслужават нашите уважения .
...Или пък са навредили на още повече жени..., но всеки сам да го разбира на собствен гръб, нали? - Типично по български  "аз да се оправя, пък другите да се спасяват"  после се оправдаваме съвсем тактично " аз не съм доволна, ама на другите може да помогнат за това трябва да ги уважаваме" Joy

Ето, повечето така мислите- ще пишем само за положителните страни на лекарите, защото другото е антиреклама и злоба.
Аз не съм настроена негативно спрямо лекарите, но няма да пиша само хвалебствия, защото били отзивчиви и любезни. Много от вас не са се лекували в други добре развити държави, аз съм се лекувала и ще ви кажа, че там един лекар не може да си позволи дори за минута  да има лошо отношение към болния, пък камо ли да се отнася повърхностно към работата си! И понеже ние българките не сме срещали това отношение масово във всяка болница, сме много доволни от това като ни се усмихне един лекар и ни обърне внимание за няколко минути. Ами така е, защото това е рядкост и едва ли не, вярваме че "сме погалени от съдбата".  Ако пък  збременеете от инвитро от еди кой си лекар - край! Той вече е с титла "светец" и вие сте му благодарни до живот . Защо? Защото един си е свършил работата както трябва.  Ами в развитата Европа всеки си върши така работата иначе е вън от системата! Там някой като е недоволен се бунтува и си търси правата, та дори да е сам,  му се взима оплакването под внимание, защото може да е един, но е ЧОВЕК и има своите права.  А ние винаги си мълчим като овце, затваряме си очите и нищо не правим - ей за това ще става все по-зле в тая държава.
Успех на всички ви!

# 12
 • София
 • Мнения: 4 480
Мери, мисля, че никой няма интерес от това да пише хубави неща, които всъщност не мисли... Лично аз изразих учудване от изказването на авторката, тъй като не се припокрива с моя опит въобще.

И все пак - ти за клиниката на д-р Владимиров ли говориш (тъй като темата е за нея) или за някоя друга?

Мнението ми (, което съвпада с това на мъжа ми) е, че клиниката на д-р Владимиров е добре организирана, получаваме нужното внимание и адекватно ни се отговаря на въпросите. Считаме, че това не е случайно. Репродуктивните проблеми са сериозна област и ако към нея не се подходи достатъчно професионално, това със сигурност ще има отзвук - точно защото хората говорят помежду си за тези неща и си споделят истинските впечатления. Този отзвук е безспорно важен за самите лекари, тъй като броя на пациентите им зависи от това...

Дай Боже да постигнем мечтата си. Пожелавам го и на всички вас!  Praynig

# 13
 • София
 • Мнения: 646
Да Мери, парва си - предполагам за коя клиника говориш и аз точно за този доктор казах , при мен какво се получи и защо попаднах при доктора от авторката на темата.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 44
Прасковка, аз не искам да правя антиреклама на който и да е лекар, умишлено не написах името на клиниката в която ходя,  между впрочем то се подразбира за коя става въпрос. Не коментирах и качествата на лекарите там, но аз също съм една от многото излъгани, разочаровани и претупани пациентки, които много рядко се осмиляват да пишат за това. Знам и за някои от грешките на Владимиров, но не коментирам, защото не съм му пациентка и нямам право да обсъждам човек, когото не познавам, общувала съм с негови пациентки, питала съм ги за впечатленията им и това е. Една от тях  ми е приятелка и много пострада при него, но не аз трябва да пиша за това, а самата пострадала - тя обаче мълчи, не иска да говори за това, естествено смени клиниката и толкоз.  Ето това е болното, няма значение в коя клиника са допуснали грешката, има значение само едно- да не ни увредят физически и психически повече, отколкото сме!
Важно е в случая да споделят и онези, които са огорчени и разочаровани, защото наистина се мълчи много по тези важни теми.  Далеч съм от  мисълта за антиреклами и реклами, че кой има ползи от това? Ще ми се да сме по-искрени и по-съпричастни. 
Аз също съм мислила по въпроса за смяна на лекаря ми и една от алтернативите ми е била за клиниката на Владимиров.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт