Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ноем. 2008, 12:19 ч.

каква риба за дете на 1 година

  • 7 948
  • 30
  •   1
Отговори
Здравейте скъпи майчета,въпроса ми е :приготвяте ли риба на децата си,каква и как я приготвяте? Ние сме на 1година и досега съм давала само хек със зеленчуци.

# 1
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
След годинка все още му взимах само на готови пюрета. А след две годинки му давам, когато ние ядем - била тя печена на фурна или пържена. Скумрия, бяла риба, филета разни, сьомга... всякаква, която хубаво мога да изчистя от кости  Simple Smile

# 2
  • Мнения: 1 217
Хек и треска като беше по-малка предимно,сега и други видове и давам,незнам някоя да е противопоказна,може би по-тлъстите не са за препоръчване.

# 3
  • Испания и Стара Загора
  • Мнения: 1 036
На 1 годинка му купувах готови пюрета с риба и зеленчуци.А сега му давам  хек,сьомга и риба тон,обикновено печени Peace

# 4
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Каквато пожелаеш, стига да е добре почистена от костите. Най- полезни са скумрия, сардела и кольос, защото са с най-голямо съдържание на Ω3. Не се препоръчват големите хищни риби заради оловото, което съдържат. Повечето деца предпочитат рибите с бяло месо, защото нямат толкова силна миризма, но пък те не са полкова полезни Wink.

# 5
  • София
  • Мнения: 5 940
Най-безопасно е на дете на годинка да се дава хек или филе сьомга. Иначе подкрепям това -
Каквато пожелаеш, стига да е добре почистена от костите. Най- полезни са скумрия, сардела и кольос, защото са с най-голямо съдържание на Ω3. Не се препоръчват големите хищни риби заради оловото, което съдържат. Повечето деца предпочитат рибите с бяло месо, защото нямат толкова силна миризма, но пък те не са полкова полезни Wink.

# 6
  • Мнения: 1 763
Аз съм давала само скумрия, защото ми е най-лесно да я чистя от кости.

# 7
  • София
  • Мнения: 288
В нашето семейство сме голями рибо-яди два пъти седмично - децата също след 9-тия  месец, когато ги записах на детска кухня. Там готвят с замразено филе от бяла риба. В къщи приготвям най-често пастърва в/у морска сол - на фурна за 10 мин. Почиствам от кожа и кости и толкова. Става и във фолио с копър и лимон. И скумрията им харесва, но я правя само с доматен сос и зеленчуци, това убива миризмата. Друга риба ядат всякаква - лаврак, пангасиус, хек ...
Не купувам риба в консерва, а готови пюрета съм давала само преди да минат на обща храна, т.е. до 9 месец.
Никога не пържа риба, пържено в къщи нищо няма, дори кюфтенца пека във фурната, а от "пържени филийки" на фурна няма по-вкусно. Така се пести  време /обръщам ги един път/, не пръска, не мирише толкова, използва се малко олио, а и е по-добре за стомахчетата.
 Hug

# 8
  • ...
  • Мнения: 3 092
давам готови пюрета и хек (печен)

# 9
  • Мнения: 1 449

Риба преди 1 год.:
- всички бели риба = лека за храносмилането, слаб алерген (хек, мерлуза, треска, пастърва, калкан, щука и т.н.)
- може и някои по-мазни риби, по преценка или според местните педиатрични препоръки (напр. шаран) = мазнините са важни за възрастта под 1 год.

Риба след 1 год.:
- всички бели риби
- повечето по-мазни риби (шаран, сьомга, скумрия, тон, сом и т.н.)

Рибни храни, които се избягват при малки деца:
- едри морски риби (заради натрупването на тежки метали)
- морски дарове, разкообразни (силен алерген, обикновено след 3 год.)
- консервирана скумрия и риба тон (особено под 1 год., съдържат хистамин)

# 10
  • София
  • Мнения: 1 218
Готвя Пангасиус.
Само няколко пъти съм давала готово пюре.

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 7 700
Според вкуса на детето според мен, като избягваш черупчестите поне до две год, че са много алергизиращи. Мойте освен хек нищо дрего не ядат за сега. Опитвах много видове не щат да ги опитат даже.

# 12
  • Варна- на крачка от Морската градина
  • Мнения: 2 960
все още му давам само от готовите пюренца с риба-предимно на Хипп Peace

# 13
Благодаря ви за изчерпателните отговори,решила съм тези дни да му приготвя сьомга или скумрия -печени,защото хека досега съм го приготвяла винаги задушен със зеленчуци.

# 14
  • София
  • Мнения: 1 334
Аз му давам сьомга на пара като и добавям и варени зеленчуци като картоф, морков и чушки.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт