Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора

София / Божурище

Мнения: 110
Интересуваме как да направя скариди със сос от майонеза и кетчуп????
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Е, да сготвиш кетчуп и майонеза няма да стане.  Confused Просто ги изчисти, свари ги с лук и мокрови и си ги топвайте в едно от двете и  това е  Smile

Иначе със сос ги правя така:

Килограм замразени скариди, една глава чесън, 200мл бяло вино, 50гр масло, сол, черен пипер, 150мл сметана.

Слагате да заври маслото, добавяте скаридите. Предварително леко ги размразявате - или в студена вода, или леко ги стопляте с вода на котлона, или на стайна температура, за да можете да изчистите всичко излишно. След тях слагате пресованата глава чесън и подправките. Добавяте виното и бъркате и чакате почти да изври. Тогава сипвате бавно на струйка сметана, като бъркате непрекъснато. Оставяте на огъня до приятно сгъстяване на сосчето.

« Последна редакция: нд, 23 ное 2008, 18:47 от Блонди »
Цитирай


Мнения: 1 705
Никога не съм готвила скариди, а ми се иска.
Блонди, има ли значение, какви ще са скаридите?
Цитирай


Мнения: 2 058
Скаридите минават ли някаква термична обработка преди консумация?  Embarassed  Shocked
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Скаридите минават ли някаква термична обработка преди консумация?  Embarassed  Shocked
Разбира се,че минават....Или се варят или пекът или се задушават....
Когато са сурови са едни сиви на цвят,а когато минат термична обработка почервеняват.
Цитирай


Мнения: 2 058
Имах предвид следното:
В маркетите ги продават замръзени в пакети(дори нямат очи и мустаци...) на външен вид приличат на ролца от раци...
Те имат ли нужда от термична обработка?

Аз съм виждала рецепти за салатки със скариди и се питах дали
може да се използват такива скариди(без обработка като ролца от раци) за които писах или трябва
да се сварят предварително...
Цитирай

out of space

Мнения: 7 341
или трябва да се сварят предварително...

Трябва, иначе са  Sick
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Кипват се в подсолена вода.После им махам хитиновата обвивка и ги приготвям както съм решила....
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 77
Аз си купувам замразени тигрови и ги приготвям така: в тиган слагам зехтин половин глава лук и 2-3 скилидки чесън, след като загрее зехтина слагам размразените и отцедени скариди. пържа докато започнат да се цепят люспите и се покаже месото. Стават много приятни на вкус. След това може да се добави сос, но го предпочитам отделно.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Блонди, има ли значение, какви ще са скаридите?

Не, с всякаквите размери е едно и също  Smile

Когато са сурови са едни сиви на цвят,а когато минат термична обработка почервеняват.

А, зависи от породата им - има и сурови розовки  Flutter

Аз винаги ги кипвам с лук и моркови и бяло вино, защото силната им миризма не ми допада много. Въпрос на вкус, разбира се  Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 1 595
В нашето семейство са на почит скаридите. На седмица веднъж правя. Ето и моята рецепта: охладени скариди/ от Метро или Пикадили/, чесън- глава, чили, сметана, синьо сирене.
Загрявате мазнина- малко и добавяте чесъна нарязан на ивички, след това скаридите. При постоянно бъркане и когато прецените, че са готови прибавяте синьото сирене, сметаната и ако ви се стори рядък соса добавяте пшенично нишесте да се сгъсти сосче
« Последна редакция: пн, 24 ное 2008, 18:14 от dolores »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
И как ги ядете с тез очи и краци  Sick
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 77
И как ги ядете с тез очи и краци  Sick
35който може ги яде, аз предпочитам да ги махна 35
Цитирай

София

Мнения: 5 000
И как ги ядете с тез очи и краци  Sick
35 35 35 35
Хитиновите обвивики могат много сериозно да раздразнят стомаха и червата.Да не говорим за острите неща на главата на скаридите  ooooh! ooooh! ooooh!
Че на всичкото отгоре не се и разграждат от стомашният сок.Така,че внимавайте.....
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Имахме гости скоро и съм направила таз чудесия:



като съм оставила само крайчето на опашката, за да се хване, топне в сосчето и да се хапне, без да се цапаш. А опашките едни твърди, разперени  Crazy И единият от гостите, бре, хрупа ли хрупа нещо, притесних се да не са песъчинки някакви, а той с все опашките ги яде. Така каза, че ги ядяли в Бургаско- цели и непочистени  #Puppy dog
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора