Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Бургас
  • Мнения: 1 188
Омръзна ми с моята счетоводителка да се занимавам,но понеже не разбира нищо,а ми дава да попълвам разни бомаги,отново ще се допитам до вас.Ако някой може да отговори-добре.
Дадоха ми да попълня това приложение номер 12 към чл 14-декларация за промяна на обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения и/или помощи... и понеже наскоро се омъжих и съм сменена фамилия,постоянен адрес и лична карта,искам да питам кои данни е правилно да въведа-старите или новите.
Питам понеже отдолу нали има за попълване следното:
С настоящата декларирам за настъпване на следните обстоятелства:
1.промяна на фамилно име-това ли се пише или не?
Надявам се все пак някой да е запознат.Ако трябва ще си заплатя за консултацията,че ми омръзна вече.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 352
В НОИ автоматично ще ти се смени фамилията само не знам за колко време става, защото те взимат информация от ЕСГРАОН. Можеш да провериш в сайта на НОИ с коя фамилия излизаш, но незнам на колко време си актуализират информацията. Затова работодателя ти трябва да смени името ти в Декларация 1, която се подава в НАП, а след това информацията от нея отива в НОИ. И ако в Д1 си със старата фамилия ще има разминаване в имената.
Лично аз не  съм подавала при смяна на имената Приложение 12, а към болничния съм прилагала удостоверение за идентичност, което се взима от общината, в която лицето е регистрирано по лична карта. Това е документ, който удостоверява, че двете имена са на едно и също лице.
Иначе мисля, че попълваш приложението с данните от новата ти лична карта. Долу това което ти си написала - промяна на фамилно име и според мен прилагаш удостоверение за идентичност на имената/за всеки случай/.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт