Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ноем. 2008, 16:17 ч.

Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев)

 • 152 142
 • 528
 •   1
Отговори
 • На края на света !
 • Мнения: 2 327
Дълго време бях с диагноза Ревматоиден артрит ,не знаех нищо за това заболяване и започнах да чета и събирам информация , но в последствие се оказа че нямам РА ,след още няколко снимки и  изследвания се оказа че съм с Реактивен артрит и  Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) ,за тези диагнози пък дори не бях чувала ,темата за РА ми помогна много ,намерих си чудесна лекарка ,и научих доста неща ,но мисля че е добре  за Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) да пишем в отделна тема .
като за начало ето няколко полезни страници  Peace

Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев)
Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев)
Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев)
АЗ СЕ ПРЕБОРИХ С БОЛЕСТТА НА БЕХТЕРЕВ
РАННОТО ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛЕСТТА НА БЕХТЕРЕВ МОЖЕ ДА ПРЕДОТВРАТИ ФАТАЛНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ
Болест на Бехтерев
БОЛЕСТТА НА БЕХТЕРЕВ ЗАСЯГА МЛАДИ ХОРА


Полезна информация  на английски език  Peace
Ankylosing spondylitis
Ankylosing spondylitis
Ankylosing Spondylitis
Анкилозиращ спондилит и бременност/преведена версия
 
 

Какви са възможностите за лечение анкилозиращ спондилит?

Лечението на анкилозиращ спондилит включва използването на медикаменти за намаляване на възпалението и / или потискат имунитета, физическа терапия, както и упражнение.  Медикаменти намаляват възпалението на гръбначния стълб и други стави и органи. . Физикална терапия и упражнения помагат за подобряване поза, подвижност на гръбначния стълб и белите дробове капацитет.

 Аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) са често използвани за намаляване на болка и скованост на гръбначния стълб и други стави. Често използван НСПВС включват индометацин (Indocin), tolmetin (Tolectin), sulindac (Clinoril), напроксен (Naprosyn) и диклофенак (Voltaren). Техните честите нежелани реакции включват стомашно разстройство, гадене, коремни болки, диария, кървене и дори язва.  Тези лекарства често се приема с храната, с цел да се сведе до минимум странични ефекти.
 При някои пациенти с анкилозиращ спондилит, възпаление на ставите с изключение на гръбначния стълб (като например бедрата, коленете или глезените) се превърне в основен проблем Възпаление в тези стави, не могат да отговорят на НСПВС сами. При тези пациенти, добавянето на лекарства, които потискат имунната система на организма да се разглеждат.
 Тези лекарства, като сулфасалазин (Azulfidine), може да доведе до дългосрочно намаляване на възпалението. Алтернатива на сулфасалазин, която е известна по-ефективна е метотрексат (Rheumatrex, Trexall), който може да се прилага през устата или чрез инжектиране Честите кръвни тестове са проведени по време на лечение с метотрексат поради неговия потенциал за токсичност към черния дроб, който дори може да доведе до цироза на черния дроб и токсичност към костния мозък, която може да доведе до тежка анемия.
Новите изследвания показват, че за устойчиви анкилозиращ спондилит с гръбначния участие, който могат да се противовъзпалителни лекарства, както и метотрексат, сулфасалазин, са неефективниПо-нови, ефективни лекарства за заболяване на гръбначния стълб атака вестител протеин на възпаление (наречени TNF) Тези TNF-блокери лекарства са доказано, че е изключително ефективен за лечение на анкилозиращ спондилит със спиране на болестта активност, намалява възпалението, както и подобряването спинален мобилност.
Examples of these TNF-blockers include etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), and adalimumab (Humira). Примери за такива TNF-антагонисти включват етанерцепт (Enbrel), инфликсимаб (Remicade), и адалимумаб (Humira).
 Няколко основни пункта за лечение на анкилозиращ спондилит заслужават акцент.
 Има един ранен, underdiagnosed етап на спондилит, които възникват пред обикновен X-Ray тестване, могат да открият класически промени. Пациентите, които са третирани рано реагира по-добре да лечения.  Текущи болест-модифициращи лекарства, като например метотрексат, сулфасалазин и лефлуномид (Arava), които могат да бъдат ефективни за съвместни възпаление на ставите от гръбначния стълб, не са ефективни за гръбначния възпаление  Ако нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) не са ефективни при пациенти, чието състояние е доминиран от възпаление на гръбначния (и 50% направя реагира), тогава биологичните лекарствени продукти, които инхибират тумор-некротичен фактор (TNF инхибитори) са посочени. Всички инхибитори на TNF, в това число Remicade, Enbrel, и комбинирана са ефективни при лечение анкилозиращ спондилит. Подобрението, че резултатите за TNF инхибиране е траен, през годините на лечението  Ако инхибитори на TNF се прекрати, независимо по каква причина, рецидив на болестта се проявява при почти всички пациенти за една година. Ако TNF инхибитор след това е възобновено, то обикновено е ефективна.
Орални или инжекционни кортикостероиди (cortisone) са мощни противовъзпалителни средства и може ефективно спондилит и други възпаления в организма  За съжаление, кортикостероиди, могат да имат сериозни странични ефекти при използване на дългосрочна основа. Тези нежелани реакции включват катаракта, изтъняване на кожата и костите, лесно натъртване, инфекции, диабет, и унищожаването на големите стави, като например бедрата.
 Физическа терапия за анкилозиращ спондилит включва инструкции и упражнения за поддържане на правилната поза  Това включва дълбоко дишане за разширяване на белия дроб и стречинг упражнения за подобряване на гръбначния стълб и съвместни мобилност.
Тъй като анкилоза на гръбначния стълб са склонни да причинят предаде кривина, пациентите са инструктирани да се поддържа настръхнал поза колкото е възможно и да извършва обратно разширение упражнения. Пациентите са посъветвани да спи на дюшек посредник и да се избегне използването на възглавницата, за да се предотврати изкривяване на гръбначния стълб. Анкилозиращ спондилит може да включва областите, където ребрата се прикрепя към горната част на гръбначния стълб, както и гръбначен ставите, като по този начин за ограничаване на белия дроб дишане капацитет.Пациентите се инструктират да се разшири максимално гърдите си често по време всеки ден да се сведе до минимум това ограничение.
 Упражняване програми са персонализирани за отделния пациент. Плувен е удобно, тъй като той избягва шокиращ въздействието на гръбначния стълб.
 Анкилозиращ спондилит не е нужно да ограничи участието на пациента в атлетика.
 Пациентите могат да участват във внимателно избрани аеробни спортове, когато заболяването им е неактивен. Аеробни упражнение обикновено се насърчава, тъй като насърчава пълното разширяване на дишането мускулите и отваря дихателните пътища на белите дробове.
 Възпаления и заболявания в други органи са третирани отделно. Така например, възпаление на ириса на очите (ирит или увеит), може да изиска cortisone капки за очи (преди Forte) и високи дози от cortisone от устата. Освен това, атропин капки за очи са често дава да се отпуснете мускулите на ириса.  Понякога инжекции от засегнато cortisone в окото са необходими, когато е тежко възпаление. Болест на сърцето при пациенти с анкилозиращ спондилит може да изисква поставянето пейсмейкър или лекарства за застойна сърдечна недостатъчност.
Болест на сърцето при пациенти с анкилозиращ спондилит може да изисква поставянето пейсмейкър или лекарства за застойна сърдечна недостатъчност. Понякога, пациенти с тежко заболяване на белия дроб, свързани с анкилозиращ спондилит могат да изискват допълнителен кислород и лекарства за подобряване на дишането  Пациентите може да се наложи да се променят техните ежедневните дейности и настройте характеристиките на работните места.  Така например, работниците да коригирате столове и бюра за правилната поза Водачите могат да използват широко за обратно виждане, призма очила за компенсиране на ограниченото движение в гръбначния стълб. Накрая пациентите, които са тежко заболяване на тазобедрената става и гръбначния стълб може да изисква ортопедичната хирургия.

оригинална страница


Програма за обучение в индивидуална лечебна физкултура в домашни … тавни заболявания

Специализирани болници и центрове за рехабилитация и долекуване

Българско  дружество по ревматология

Клиника по ревматология
ул. "Урвич" 13,
тел.: 02/ 9 58 29,42,25,27

Последна редакция: вт, 25 ное 2008, 23:21 от Чародейка

# 1
 • Мнения: 196
Записвам се да следя темата ,сестра ми е с такова заболяване  Cry

# 2
 • На края на света !
 • Мнения: 2 327
bisssy  ,съжалявам за гадното заболяване на сестра ти  Cryнаистина е много тежко и болезнено  Tired
Тя при кого се лекува ?

# 3
 • Мнения: 196
И тя едва това лято разбра за заболяването ,ходи при Проф. Д-р Рашо Колев Рашков ,по поринцип не живеят в България и той и изписа болкоуспокояващи и инжекции(незная какви)който трябва да ги слага всеки месец в продължение на 1 година(доста скъпи в порядака на около 2000лв), и да отиде отново на преглед Sad почти навсякъде в Европа тези инжекции са безплатни за разлига от Бг.Още не е започнала лечението тъй като там Confused не й признават тук направените изследвания и сега започва от начало  ooooh!, надявам се  Praynig да може да ги вземе и да започне все пак някъкъв курс на лечение.От наш познат знаем ,че при него още 4-тата инжекция е дала положителен ефект.Ще гледам да я навия и тя да драсне някой ред в темата и да обясни по-подробно.
А и да попитам за климата ,при тях е доста влажен ,но доктора й казал че на нея и е по-добре от влажния к-т,но аз пък прочетох точно обратното

# 4
 • Мнения: 530
И моят съпруг има някакво съмнение за тази болест. От 3-4 години има болки в гърба, отговарящи на симптомите на болестта. А и му бяха казали, че може да я развие. Правено му  е ЯМР, но там нищо не се доказа. Естествено и изследвания, но честно казано , ходил е при какви ли не светила и никой нищо не му каза конкретно. Затова се и отказа. Сега пие аспирин преди лягане за облекчаване на болката, но при студено време тя доста се засилва.

# 5
 • Мнения: 196
Да ,тук и правиха ЯМР но сега там са казали ,че няма смисъл не показвал.Доколкото знам има тестове се правят ,поне на нея така я откриха ,а след това води и племенника(Слава на Бог на него му няма нищо) той е на 15 години ,трябва ли периодично да му се прави тест  Rolling Eyes?
Сияние ,дано не е тази коварна болест  Praynig но нека да не се отказва ,а да търси помоща на специалисти
П.П виждам че сте от Враца ,ние  сме от Монтана

Последна редакция: нд, 07 дек 2008, 21:36 от bisssy

# 6
 • Мнения: 530
Ох, лошото е, че мъжа ми е много дебела глава. Не мога да го накарам да отиде на лекар. Всяка вечер в нас спорим и накрая стигаме чак до скандал. А пред нас имаме ярък пример на роднина, болен от тази болест. Горкият човечец, движи главата си много трудно. И всичко това станало за 3 месеца.

# 7
 • На края на света !
 • Мнения: 2 327
Доколкото ми е известно  90 % от пациентите са носители на HLA-B27 антиген,включително и аз TiredЯМР не са ми правили засега от 3 години съм на метотрексат ,но според мен ефект няма Sadмоята лекарка ми препоръчва хумира ,която месечно в България излизала около 1800 лв Shocked а доколкото ми е известно в някои Европейски страни лечението се поема от здравната каса,но не и в България ,когато се чувствам много зле пия метилпреднизолон и афламил .
Сияние  най добре е мъжа ти  да потърси специалист ,който да назначи необходимите изследвания и да разберете ,заболяването е доста сериозно и болезнено ,поне за мен .

# 8
 • Мнения: 196
Засега хубавата новина е, че отпуснаха в Португалия на сестра ми въпросните инжекции след набор от изследвания ,без проблем  Hugщом е осигурена се поемат от здр.каса.Сега остава да се  Praynigмолим да подействат ...

# 9
 • На края на света !
 • Мнения: 2 327
bisssy много се радвам за сестра ти , Hugдано скоро сподели ,че се чуства отлично  Peace
А как се казват инжекциите  newsm78

# 10
 • На края на света !
 • Мнения: 2 327
Намерих две интереснистраници  за автоимунните заболявания , Peace
http://www.nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content& … 326&Itemid=31
http://www.lechitel.bg/newspaper.php?b=137

# 11
 • На края на света !
 • Мнения: 2 327
За много години на всички !!!
Весела и спорна 2009  от здраве и късмет , да не се отървете   bouquet

# 12
 • София
 • Мнения: 119
Здравейте, много се радвам , че открих тази тема.
Моят мъж страда от тази болест. Като дете са му поставили диагноза ревматуиден артрит и е лежал в санаториум.  След това е започнал да спортува активно и не е имал проблеми. През 2000 година обаче, точно когато се роди сина ни започна да се оплаква от много силни болки в гърба, а коленете му се пълнеха с течност и ставаха огромни. Влезе във Военна болница и там откриха, че има болест на Бехтерев както и двустранен сакроилит ( това е свързано с таза). Казаха му, че лечение няма, а болкоуспокоителните, които му изписаха му съсипаха стомаха. От 75 килограма 2000 г. в момента е 50кг. Наруши се и зрението му, а на няколко пъти вече викаме линейка посред нощ, защото получава пристъпи. Лекарите го обясниха със свиването на гръдния кош, което му пречи да диша нормално.
В момента има 2ра група инвалидност. Става все по-зле. Скоро си загуби и работата, защото се влоши и побързаха да го изритат.
Напълно се е отчаял, защото му казаха, че лечение няма. Пробва какво ли не. Последно дори пиеше едни билки на фирмата Форевър с алое в тях, защото една жена твърдеше, че сина й за 6 месеца се е излекувал напълно от болестта. Само че при нас ефект никакъв.
Това, което ме тормози най-вече е , че болестта е генетична. Имаме 2 деца  - момчета и умирам от ужас да не са носители на тази адска болест. При мъжете е по-често срещана.
Моля ви, кажете ми лекарство и лечение, които наистина доказано действат. В сайта видях по-долу една снимка на мъж болен от това. Фигурата на мъжа  ми сега е точно като втората снимка. Не искам да си помислям даже, че може да стане по- зле - като последните 2 снимки. Много ви моля пишете ми и ми кажете какво да направи за да преодолее това заболяване.
Чух за противовъзпалителни инжекции (кетопрофен и други) , които са скъпи, но не се знае изобщо дали помагат. Някой интересувал ли се е дали преливане на стволови клетки помага срещу тази болест?
Благодаря ви предварително  Hug

# 13
 • На края на света !
 • Мнения: 2 327
Здравей djreni съжалявам за тежката диагноза на мъжа повярвай ми знам как се чуства той Tiredмоята лекарка казва че когато болеста е активна тогава падат и килограмите.За скъпите лекарства ще чакаме да каже  bisssy сестра и започна лечение с такива и  чакаме новини от нея ,иначе аз съм на метотрексатвече  3 години ,понякога съм много добре ,а понякога нямам сили да стана от леглото ,тогава започвам  пак с кортикостероидите и болко успокояващите чакам да се оправи времето и да започна да ходя по гората ,действа ми много добре ,а за пълно излекуване засега не може да се говори ,целта е да се контролира болеста и да се постигне някаква ремисия .За децата ,аз имам момиченце и момченце ,само за малкия ми казаха да направя изследването за HLA-B27 антиген но когато стане на 15 години ,дано да не е носител  PraynigЕ това е засега от мен надявам се да сте попоаднали на добър лекар и да постигнете така желаната ремисия .А между временно ще се молим учените да открият причините за заболяването и лечени е за болеста  Praynig

# 14
 • София
 • Мнения: 119
А защо само на момченцето? И защо трябва да стане на 15 години? Дадоха ли някакво обяснение? Големият ми син е на 9, а малкия на 4. Чакам и бебе, което за жалост е пак момче. Четох, че при деца симтомите  понякога се появяват преди 15 години, както е станало с мъжа ми.
Вие къде попитахте за тези тестове за децата?
Извинявам се много, че задавам въпрос след въпрос , но съм се побъркала вече.  Sad

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт