Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ноем. 2008, 16:33 ч.

Работодатели

 • 1 790
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 233
Първо правя разделението- бивши и настоящи. Второ отнесли са се/ отнасят се несправедливо, лошо и т.н. с нас.  Въпросите са:
Редно ли е да ги "плюем" ако са се отнесли/ се отнасят недобре с нас? Говоря във форуми, между приятели, колеги и т.н.
Къде свършва обективната оценка и започва "плюенето"? Мислите ли, че започвайки нова работа, новият ви шеф звъни на стария и стария умишлено дава негативна или нереална оценка за вас ако сте напуснали например във важен за фирмата момент (т.е. отношенията ви с него не са били розови)? Мислите ли, че повечето шефове в БГ са некадърни (ако да- дайте някой пример за шефски издънки де се посмеем). Учебника по Управление на човешките ресурси табу ли е за българските работодатели? Защитават ли персонала си? Застъпват ли се за него или го излагат пред клиенти противно на принципа "Вътре и огън да гори, пушека навън да не се вижда"? Умеят ли да мотивират персонала си с помощта на други механизми освен финансовите. Що е текучество и има ли то почва у нас? На какво се дължи? 

# 1
 • Мнения: 2 004
Ще следя темата, въпреки, че зная отговорите на повечето.   Mr. Green

# 2
 • Мнения: 1 801
Мислите ли, че започвайки нова работа, новият ви шеф звъни на стария и стария умишлено дава негативна или нереална оценка за вас ако сте напуснали например във важен за фирмата момент (т.е. отношенията ви с него не са били розови)?
Подобно нещо ми се случи само преди няколко месеца. С тази разлика, че бившият ми работодател даде оценка за работата ми пред настоящия, без такава изобщо да му е искана. Добре, че на новото място приеха рецензията му с насмешка и бързо прозряха, че това е отчаян опит да ми навреди, защото е загубил ценен служител. Все пак въпросната случка ми нанесе доста морални вреди. Всъщност вината е и моя, защото имах неблагоразумието да бъда наивно искрена и да споделя къде ще започвам работа, въпреки че знаех що за човек е бившият ми работоател и че от него бих могла да очаквам всякакви подлости и низости.
 Иначе работодатели има всякакви-от абослютно неспособни да управляват бизнеса си и да мотивират и създат екип и много добри мениджъри и управленци, за които работиш с удоволствие и давайки всичко от себе си.
 Относно  т.н. 'плюене' мисля, че няма нищо нередно в това да споделиш с близките си проблемите в работата си, но далеч по-полезно би било ако съумееш да намериш верния тон и момент и да говориш за тях директно с шефа си.

# 3
 • Мнения: 233
Мдаа  Thinking, много е неприятно това. Според мен при положение, че така или иначе няма да се върнеш във старата фирма, старият ти работодател няма какво да спечели от това да говори недобре за теб. Особено в днешно време, когато толкова няма персонал. В случая ако аз съм бивш работодател на някой ще говоря или хубаво или нищо. Да не говорим, че съм чувала и заплахи от сорта на "Хубаво си помисли дали ще напускаш, защото мога да се погрижа да не си намериш работа в този град". Ама, че мотивация. Това естестено беше пресилено, защото влиянието на въпросния шеф беше твъъъъъъъъъърде надценено.

# 4
 • Мнения: 3 424
Абсолютно нормално е нов шеф да се обади
на стар шеф и да попита за служителя това
или онова. Дори писмените препоръки винаги
завършват с подканване за телефонат.

# 5
 • Мнения: 790
Монетата има и друга страна - ако т.нар. бивш шеф е некоректен и гаден тип, то той най-вероятно не е некоректен и гаден само към вас, а и към други хора в сферата, което автоматично му създава лошо име. А ако има лошо име в бизнеса, то негативните му отзиви не се приемат толкова навътре от бъдещите работодатели, предполагам.

# 6
 • Мнения: 233
Абсолютно нормално е нов шеф да се обади
на стар шеф и да попита за служителя това
или онова. Дори писмените препоръки винаги
завършват с подканване за телефонат.

аз не казвам ,че не е нормално. Искам само да кажа, че дори и да си бил перфектен, но примерно си си тръгнал, защото да кажем си бил недооценен, излаган от шефа пред клиенти и т.н. стария шеф от яд че те е загубил може да реши да ти направи мръсно

# 7
 • Мнения: 233
в моят случай накратко бяхме 2ма новаци във фирмата, колежката с повече стаж от мен. Идеята беше стария офис да се премести на ново място и да се отвори нов- по- малък офис само за нас 2те. Но така стана, че стария офис се закри, но не можаха да отварят 2 нови, а само 1. Отвориха този, който беше предвиден за нас. Взеха и съседното помешение, но при персонал от 15 души, нали се сещате, че предвиденият офис + допълнителното помещение беше безкрайно малък за и 8 души, камо ли за 15. Затова кой да уволнят......... ми новаците. Но не ни казаха "Извинявайте грешката беше наша, не можахме да придвидим нещата и т.н." Да не говорим, че карахме 2 месеца без работно място, чакайки ги да отворят предвидения за нас офис. Уволниха ни казвайки "не сте мотивирани"  Sick Sick Ами всеки ще се чувства подтиснат когато дори няма къде да седне и само го прескачат. Така че можеш да отидеш някъде много мотивиран и да те демотивират тотално и обратно. Така, че идеята ми е, че бившия ми шеф сега разправя на новия, че съм немотивирана, никога няма да каже че е допуснал грешка.  Sick
Най- странното беше, че гореспоменатият  уволнявайки ме поради липса на мотивация (т.е. не ме харесва) каза "ще ти дам препоръки"  newsm78 Това по повод на лошия мениджмънт   

# 8
 • Мнения: 233
А ако има лошо име в бизнеса, то негативните му отзиви не се приемат толкова навътре от бъдещите работодатели, предполагам.

Да итова го има, и това например че в моя бранш хубавото е че няма хич персонал, а от дипломата ми зависи акредитацията на фирмата. Така че дори и да чуят лоши неща "Щат, не щат ни взимат, щото няма кой  Mr. Green"

# 9
 • Мнения: 3 424
стария шеф от яд че те е загубил може да реши да ти направи мръсно

Абсолютно непрофесионално от негова
страна. Ако си бил добър служител, пък
те топи. Ако си бил лош служител, пък те
хвали, прави мръсно на новия ти работодател.
И при двата случая се държи непрофесионално.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 379
стария шеф от яд че те е загубил може да реши да ти направи мръсно

Абсолютно непрофесионално от негова
страна. Ако си бил добър служител, пък
те топи. Ако си бил лош служител, пък те
хвали, прави мръсно на новия ти работодател.
И при двата случая се държи непрофесионално.

Ехоооо Лиске,това е България!Нали за БГ Работодатели говорим?!
Какъвто и да си служител,факта,че напускаш  винаги е  бил повод за някоя дребна интрижкаи от страна на работодателя и от страна на бившите колеги.Защото злобата  и завистта почивен ден нямат.

# 11
 • Мнения: 233
Абсолютно непрофесионално от негова
страна. Ако си бил добър служител, пък
те топи. Ако си бил лош служител, пък те
хвали, прави мръсно на новия ти работодател.
И при двата случая се държи непрофесионално.

Да така е ама виж какво съм писала по- горе, защото на мен ми се случи да ме топят, при положение, че съм била относително добра, казвам относително, защото как да се докажеш като дори нямаш и работно място. Но тази им гешка те никога няма да си я признаят. По- лесно им е да казват, че служителя не струва. А колко е по- лесно ако не можеш да кажеш нищо добро просто да си замълчиш, както правех аз всеки пък като ставаше въпрос за бившия ми работодател, ама май вече няма да правя така- по въпроса за "плюенето"  #2gunfire

# 12
 • Мнения: 233
Да ,за БГ говорим. Много си права, Madam Stasita. Те нищо не правят да си задържат ценните кадри, после ние сме им виновни, че сме си тръгнали.

# 13
 • Мнения: 233
имала съм случай където шефа ми (не гореспоменатия, а друг) за да прикрие негова грешка каза пред клиент за колежката ми "Ми тя колежката е объркала щото е малко тъпичка" А тя е най- добрата в нашата сфера, която познавам. И му слугува за мизерни пари. Ако тя го напусне, той какво ли ще каже на следващия работодател, при положение, че със сигерност ще се изяде от яд че я е изгубил- това по въпроса с мотивацията на персонала  Sick

# 14
 • Мнения: 1 159
Ох,тези работодатели,това странно и неразгадаемо племе!Имат си някакви странни критерии,симпатии-антипатии и си действат както им хрумне.Не знам дали ще настъпи денят,в който ще проумея причината,поради която НЯКОИ шефове не държат на стар,обучен персонал,а толерират хора,дошли на изпитателен срок!Лично съм била свидетел на такова чудо(слава Богу,не потърпевш),но е против всякаква логика!Или пък некоректни работници да "лежат на стари лаври" и каквото и да направят,дори в ущърб на фирмата,да се отървават ненаказани... newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт