Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 ноем. 2008, 16:11 ч.

Ммммм!!!Сладкооо!

  • 558 079
  • 243
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
  Много вкусен тутманик!
  Тестото е много сполучливо.Ако му се махне плънката ,получава се чудесно хлебче.

  7г суха мая (д-р Йоткер)
  5-6 с.л. зехтин или олио
  1 и 1/2 ч.ч. топла вода
  1 с.л. захар
  1/2 с.л. сол
  2 с.л. кисело мляко,в което загасяваме около 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  брашно за доста меко тесто
  
  натрошено сирене и малко олио за плънката

   Замесваме тесто от горепосочените продукти.
   (Не бързаме при замесването.Първо смесваме всичките продукти със съвсем малка част от брашното,до консистенция на гъста боза.Оставяме сместа да почине малко.После добавяме брашното до меко тесто и отново оставяме да почине 15-тина минути.)
   Замесеното тесто разделяме на 2 части.От всяка част с ръце оформяме дълъг правоъгълник,като разтегляме тестото.Всеки правоъгълник намазваме с олио и поръсваме с натрошеното сирене.Завиваме на руло.А рулата на охлюв.Слагаме охлюва в намазнена с олио тава (24 см диаметър).
   Оставяме да втаса,докато удвои обема си. При мен отне около 1 час и 45 минути,като последните 45 минути го държах във фурната на 40 градуса.
    Намазваме втасалия тутманик с олио (без жълтък).
    Печем до суха клечка.
    Изпечения тутманик увиваме в кърпа.
    Да ви е сладко! Heart Eyes


    

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 17:47 от Селма

# 121
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Ефектен кекс "Какаов пръстен" 2.  Wink


    Още една определено по-сполучлива рецепта.
    
    Пухкав, ароматен и леко влажен резултат! Heart Eyes
    Опитайте и вие!  Hug

    1 чаена чаша = 250 мл

    3 яйца
    1 ч.ч. захар
    1/2 ч.ч. олио
    1/2 ч.ч. прясно мляко
    1 бакпулвер
    1-2 ванилии
    1 лимон
    1 и 1/3 ч.ч. брашно
    1-2 с.л. какао за пръстена
    (стафиди,ситно натрошени орехи по желание)

    Настъргваме кората на лимона.И изтискваме лимоновия сок.
    Смесваме всичките продукти ,без какаото,прибавяме кората и сока на лимона.
    Изспиваме сместа с намаслена и набрашнена тавичка,като оставяме от нея около 3-4 с.л..Към остатъка от сместа прибавяме какаото.С оцветената смес рисуваме кръг,както е показано на снимките.
   Печем до суха клечка.
   Покриваме  с шоколадова глазура.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

  

    

Последна редакция: вт, 07 фев 2017, 07:47 от Селма

# 122
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Домашна лапша.
   Много вкусно макаронено изделие.
   От минимум продукти.

   1 яйце
   щипка сол
   брашно ,колкото поеме яйцето за еластично тесто

   От това количество продукти се получава една голяма порция(или 2 малки),цялата я виждате на снимката . Peace
   Замесваме тестото.Разточваме го по-тънко (1-2 мм) в/у хубаво набрашнен плот .Нарязваме разточеното тесто на ленти с широчина 4-5 см.Всяка лента се нарязва на тънки ивици (сламка).
   Тази сламка варим във подсолена вода,както обикновено варим каквато и да е паста.До готовност.
   Отцеждаме.Подправяме с краве масло,по желание и сирене или кашкавал.
   Бон апети! Heart Eyes
  

Последна редакция: нд, 11 апр 2010, 20:16 от Селма

# 123
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Питчици с пълнеж или без пълнеж.
    
    1 пакетче суха мая 11 г
    2 яйца
    300 г хладка вода или мляко
    1 с.л. оцет
    6 с.л. олио
    щипка сода бикарбонат
    1 с.л. захар
    1 с.л. сол
    брашно,колкото поеме

     за плънката:разтопено масло,нарязани на кръгчета кренвирши и/или натрошено сирене

    Замесваме средно меко тесто.Разделяме го на 4 части.Всяка част разточваме на правоъгълник.Всеки правоъгълник намазваме  разтопеното масло и поръсваме с избраната плънка.
     Завиваме правоъгълника на руло.Рулото завиваме на охлюв.
     4-те "охлюва" слагаме във намазнена форма.Оставяме ги да втасат хубаво (1 час-1 час и половина).Намасваме ги с олио.Печем до готовност.
     Готовите питчици намзваме с краве масло и ги увиваме в кърпа.
     Да ви е сладко! Heart Eyes


    

# 124
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Цитрусов пай.
   По мотиви на няколко рецепти от интернет. Peace
   Сладкиш с много силен и изразителен цитрусов вкус!За любители на по-кремести и истински сочни сладкиши.  Simple Smile

   маслена кошничка:
   125 г масло
   1 ч.ч. + 1/4 ч.ч. брашно
   1-2 с.л. студена вода

   цитрусов крем:
   1 и 1/2 ч.ч. мляко
   3 жълтъка
   2/3 ч.ч.  захар
   4-5 с.л. брашно
   20-30 г краве масло
   ванилия
   цитрусови корички (на 1-2 портокала или лимона) или цитрусова есенция
   сок от 1 среден лимон

    белтъчена "шапка":
    3 белтъка (+ няколко кристалчета лимонтозу) разбити с 3 с.л. с връх захар
    ванилия

    Направа на кошничката:
    В голяма купа сипваме брашното,върху него слагаме парчета студеното масло и ги нарязваме заедно с голям нож.След като парченцата станат достатъчно дребни ,слагаме ванилията и  намачкваме с ръце получените трохи.Прибавяме към тях една по една супени лъжици студената вода.И бързо замесваме тестото.Получава се със сравнително лепкава консистенция.Слагаме го в найлонов плик и го прибираме в хладилника поне за половин час,да се охлади добре.
   Разточваме тестото на кръг и го пренасяме с помощта на точилката във формата с падащо дъно.Тестото трябва да покрива и стените на формата,за да се образува кошничка.Набождаме тестото с виличка и го печем в загрята фурна до готовност.

   Направа на крема:
   В тенджерка разбъркваме сухите съставки:брашното,захарта,цитрусовите корички.Прибавяме жълтъците.Малко по малко и млякото.Слагаме тази смес на котлона и варим до хубаво сгъстяване.Дърпаме я от котлона.Прибавяме маслото,ванилията и лимоновия сок.Оставяме настрани,за да се охлади леко.

  Белтъчената шапка:
  Към белтъците прибавяме няколко кристалчета лимонтозу (или няколко капки лимонов сок).Разбиваме ги до побеляване.Постепенно прибавяме и захарта,и ванилията.Продължаваме да разбиваме до твърда пяна.

  Сглобяване:
  В изпечената вече кошничка изсипваме цитрусовия крем и го разпределяме равномерно.Отгоре го покриваме с белтъчената маса.Връщаме сладкиша във фурната ,включена на горен реотан на 90-100 градуса.Печем около 45 минути. (Ако белтъците започнат да кафенеят ,намалете градусите на фурната,вероятно е по-силна,отколкото трябва.)
   Готовият сладкиш се консумира в добре охладен вид.
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

 
 


      

  

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 21:39 от Селма

# 125
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Торта "Шоколадова свежест".
     Какво й е толкова свежо на тортата?Лимон!Коричките в блатовете и сока,с който са сиропирани.
     Една наистина вкусна и сочна тортичка.И е доста лекичка на вкус.  Simple Smile
     1 ч.ч. = 220 мл

     Пандишпанов блат:
     4 яйца
     1 ч.ч. захар
     4 с.л. студена вода
     4 с.л. олио
     1 шоколадов пудинг д-р Йоткер на прах (не се вари)
     брашно (гледай коментара по-долу)
     настъргана кора на 1 лимон
     ванилия

     Крем:
     800 г заквасена сметана
     2/3 ч.ч. захар
     ванилия
     1-2 с.л. какао на прах
     
      Сок от 1 лимон за сиропиране.
      По желание между блатовете може да се сложат сини сливи,смлени орехи и малки парченца натурален шоколад.

     Блат.Блат.Приготвяме стандартен пандишпанов блат,като разбиваме по отделно белтъците и жълтъците.Постепенно добавяме и останалите продукти и пудингово-брашняната смес.
   В една чаша сипваме пудинг на прах на д-р Йоткер,досипваме брашно,колкото да напълним чашата.Тази смес ще ни замести брашното.
   Изпичаме блата в намаслена и набрашнена тавичка (24 см),до суха клечка.
   Оставяме го да изстине напълно.
   Срязваме го на 3.

    Крем.Разбъркваме заквасената сметана,захарта и ванилията.

    Сглобяване.Най-долния блат не сиропираме,за да имаме стабилна основа.Намазваме го с 1/3 от крема.По желание поръсваме с орехите,сливите и настъргания шоколад.
    Втория блат сиропираме с половината от лимоновия сок.Намазваме с крема,поръсваме с пълнежа.
    Третия блат сиропираме,намазваме с крема и украсяваме ,както ни хрумне :с настърган шоколад или поръсваме с какао,или с натрошените орехи,или рисуваме нещо с шоколадова  глазура.....
   
    Оставяме тортата  да стегне в хладилника поне за 1 нощ.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes




     

# 126
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Селски зелник.
   Защо "селски"? Тестото има характерен мирис на сода бикарбонат,както и силен аромат на плънката от задушеното зеле.Цялата тази смесица на аромати и вкусове лично на мен ми напомня типично селско печиво.
   Получава се доста голям(за голяма тава).Изяжда се страшно бързо!  Crazy  Hug

   За тестото:
   500 мл кефир или кисело мляко разредено с прясно мляко  (вода)
   1/2 ч.л. сода бикарбонат
   1 яйце
   2 с.л. разтопено краве масло (може и олио)
   брашно,колкото поеме за твърдо еластично тесто
 
    За плънката:
    зеле (една зелка не от най-малките)
    1-2 глави лук
    зелени подправки:копър,магданоз,лук
    сол и чер пипер на вкус

   Олио за намазване на корите

   Приготвяме плънката.Зелето  и лукът,нарязани на сламка, задушаваме в олио в дълбок тиган до готовност.Към края на задушаването добавяме и зелените подправки.
    Оставяме зелето да изстине.

    През това време замесваме тестото.
    Първо загасяваме содата в киселото мляко,после постепенно добавяме и останалите продукти.
    Замесваме хубава топка.Разделяме я на 4 части.Разточваме всяка част в/у много хубаво набрашнен плот.Тестото се разточва максимално тънко.
     Разточеното тесто намазваме с олио.Поръсваме щедро с плънката.Завиваме на руло,а после на охлюв.
     Още веднъж напомням,плота трябва да е набрашнен много добре,иначе тестото ще лепне към него.
     По същия начин процедираме с останалите части от тестото,като ги увиваме около първия охлюв.
   
     Намазваме зелника с малко олио смесено със равно количество кисело мляко (около по 1 с.л. )
     Печем до готовност.
     Готовия зелник,намазваме с краве масло и го завиваме в кърпа,за да омекне.
     Да ви е сладко! Heart Eyes

 
   

# 127
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Палачинки с картофена плънка.
    1 ч.ч.=220 мл
  
   2 яйца
   5 с.л. олио
   щипка сол
   2,5 ч.л. захар
   1/2 ч.л. сода бикарбонат загасена в 1 с.л. оцет
   2 ч.ч. брашно
   3 ч.ч. прясно мляко (може да се увеличи или да се намали малко,зависи от брашното)

   краве масло за намазване

   Плънка:пюре от сварени картофи,2 глави запържен лук,натрошено сирене,зелени подправки,сол,пипер.....

   Сваряваме картофите,намачкваме ги на пюре.2-те глави лук нарязваме на кубчета,запържваме в олио до златисто.Прибавяме лука заедно с олиото към пюрето.Подправяме.Оставяме да изстине,докато се занимаваме с пърженето на палачинките.

   Забъркваме сместа за палачинките.
   В дълбока купа разбъркваме яйцата със олиото,захарта,солта и загасената сода.Прибавяме брашното.И най-накрая постепенно и млякото.

   Пържим палачинките,като намазняваме тигана само веднъж за първата палачинка.
   Всяка изпържена палачинка леко намазваме с краве масло.Редим ги една върху друга и задължително покриваме с капак,докато пържим останалите.Така палачинките се получават нежни и меки.

    Всяка палачинка намазваме с пюрето.Завиваме,както ни харесва.
    Сервираме с кисело мляко или заквасена сметана.
    Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 20:03 от Селма

# 128
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
     Желиран сладкиш -импровизация
      Абсолютно импровизиран сладкиш,търпи и още импровизации.Можете да спазите точно рецептата.  Peace
      Или я приемете само ,като идея, и си развихрете фантазията.  Wink
      1 ч.ч.=220 мл

      половинка стандартен кекс (по-добре с шоколадов вкус и някакви ядки) или пакет бисквити около180-200 г
      2 малки банана (може да бъдат и ягоди,и праскови,и ананас,череши,вишни,кайсии или друго)
      кокосови стърготини
      2 пакета желатин(ако е на Йоткер,1 пакетче е достатъчно)
      800 г заквасена сметана (може да бъде и повече,ако пожелаете)
      2/3 ч.ч. захар (или повече,зависи от количеството на заквасената сметана)
      ванилия

    Ако нямате под ръка половинка кекс,можете да го изпечете по рецептата,която ползвах аз:
  
    1 яйце
    1/2 ч.ч. захар
    1/4 ч.ч. пр. или кисело мляко
    1/4 ч.ч. олио
    1/2 ч.л. бакпулвер
    2/3 ч.ч. брашно (част от което може да бъде заменено с какао)
    ванилия,стафиди,нарязани на едро орехи
    Печем в намазнена и набрашнена тавичка (24см) до "суха клечка"


    Изпечения кекс нарязваме на парчета,като половин длан.Може да ги сиропираме,за да е по-сочен сладкиша.Аз ги сиропирах със прясно изтиснат лимонов сок.Няколко парченца слагаме на дъното на купата ,в която ще охлаждаме сладкиша.
    Разтваряме желатина,както обикновено,в около 1/2 ч.ч. вода.
    В друга купа разбъркваме заквасената сметана със захарта и ванилията.Към нея прибавяме разтворения желатин,разбъркваме хубаво.
    Прибавяме към сметаната бананите,нарязани на кръгчета,кокосови стърготини и останалите парчета кекс.Разбъркваме внимателно,за да не натрошим прекалено кекса.
     Тази сметаново-бананово-кексовата смес изсипваме в първата купа,на дъното на която вече са наредени първите парченца кекс.Заглаждаме леко повърхността.
     Охлаждаме около 5-6 часа,може и повече.
     Преди да обърнем сладкиша в плоска чиния,с нож му помагаме да се отлепи от стените на купата.
     Обръщаме го.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

  

   Ако кекса,които ползвате не е шоколадов,можете да покриете сладкиша с шоколадова глазура.




    
      

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 09:15 от Селма

# 129
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
  Ябълков кекс с грис.

  3 малки яйца(или 2 големи)
  1 и 1/4 ч.ч. захар
  1 ч.ч. грис
  1/2 ч.ч. олио
  1/2 ч.ч. прясно мляко
  пакетче канела
  настъргана кора на половин лимон
  ванилия
  малка шепа стафиди ( по желание)
  шепа нарязани орехови ядки
  1 голяма ябълка (или средна ябълка и половина) настъргана на ренде
  1 бакпулвер
  1 ч.ч. брашно

  Глазура: сок от половин лимон,2 с.л. захар,ванилия

  Смесваме всичките продукти в реда,в който са изписани.Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма.Печем на умерена температура до "суха клечка".

    Глазурата.Към сока на половин лимон прибавяме 2 с.л. захар и слагаме на тих котлон,докато  захарта се разтвори.Дърпаме от котлона и прибавяме ванилията.

   Готовия кекс намазваме с глазурата,най-добре с помощта на четка.
   Да ви е сладко! Heart Eyes


 

 
 

# 130
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Пастрома от свинско месо.
    Консумира се в топъл вид с някаква гарнитура.Както и в студен вид,като мезе.
    Има силен вкус.Месото се получава хем крехко,хем запазило влакната си.
    Времето на приготвяне,както и самата процедура може да ви се покажат леко дълги и тромави,но на практика нещата са доста елементарни и непретенциозни.

     Парче свинско 500-600 г
     солена вода около 500 г + 2 с.л. сол
     5-7 скилидки чесън
     подправки:кимион,куркума,кориандър,червен,черен пипер,др.,каквото обичате
     малко олио или зехтин (може и майонеза)
     фолио за печене

    Месото накисваме във соленатa вода за няколко часа (аз го оставям в хладилника за една нощ или половин ден.Ориентирайте се по това,кога искате да ви е готово месото и в какъв вид ще го консумирате :топъл или студен ) .
     Солената вода трябва да покрива месото.Съответно при нужда може да увеличите количеството й.

     След като месото е постояло във солената вода,изваждаме го,леко изстискваме и го надупчваме с остър нож.Във всяка дупка мушкаме по половинка/третинка скилидка чесън.
     После леко натъркваме месото с олио или зехтин( майонеза), и го овалваме  в подправките.Желателно е да не съдържат сол.
    Увиваме го във фолио и слагаме да се пече  в силно сгорещена (200-220 г) фурна за около 1 час.После изключваме фурната (аз захлупвам месото с капак) и изваждаме месото ,когато тя е напълно изстинала (преди това гледаме да не я отваряме  Naughty ).

     Бон апети!  Heart Eyes

     Първата снимка е в "горещ" вид.Втората в студен.


     
   
   

# 131
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Ябълков кекс а ла пудинг.
   Консистенцията му е доста "мокра",което според мен я доближава до консистенцията на пудинга.
   Вкусът - силно ябълков плюс букет аромати,които обичам да включвам във ябълкови произведения.
   На вид не вярвам много да ви впечатли  Laughing ,но само го опитайте и ще се убедите колко е вкусен и необичаен! Wink

   3 яйца
   1 и 1/3 ч.ч. захар
   150 г маргарин (масло)
   3 средно големи ябълки (почистени и настъргани)
   1/2 ч.ч. пр.мляко
   голяма шепа едро нарязани орехи
   настъргана кора на един портокал/лимон/,канела,щипка индийско орехче,2 ванилии
   1 бакпулвер
   2 ч.ч. брашно (може част от брашното да замените с лимоново нишесте)

   Всички продукти се смесват в реда на изписването им.Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма.
   Пече се до до готовност (малко по-дълго от обикновен кекс).
   Може да се покрие с лимонова глазура (2 с.л. лимонов сок+ пудра захар )
   Да ви е сладко!  Heart Eyes


   

# 132
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
  СьІрники.
  Сладки,пържени изварени изделия.

  350 г извара
  1 яйце
  2 с.л. захар
  1 пак. ванилена захар
  3 с.л. брашно (плюс още малко за овалване)
  щипка сол
  1/2 ч.л. бакпулвер

  Забъркваме сместа от посочените продукти.
  Набрашняваме плота.Взимаме по една супена лъжица с връх от сместа и я овалваме в брашното на плота,докато получим топка.От топката с потупване с  по-широк нож оформяме кръгче с дебелина около 1 см.
   Размерът им е колкото една или половин длан(зависи,какво количество от сместа ще гребнете с лъжицата).Така един по един оформяме всичките сьІрники и ги пържим от двете страни в тиган със сгорещено олио на умерен огън.
   Сервираме с кисело мляко,конфитюр,заквасена сметана.....
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: вт, 31 юли 2012, 13:27 от Селма

# 133
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
   Много меки палачинки.
   Основата на тази рецепта ми сподели форумката Галина Димова,за което много й благодаря!   bouquet Палачинките се получават изключително мекички.

   5 големи яйца
   1 и 1/2 ч.ч. брашно (ч.ч.=250 мл)
   1 с.л. олио (след преполовяване на сместа сложих и още 1 с.л.)
   1 с.л. захар
   2 щипки сол
   ванилия
   0,5 мл прясно мляко

   Яйцата се разбъркват със сухите съставки и половината брашно.Постепенно се добавя и млякото,и останалото брашно.Бъркаме непрекъснато,за да избегнем появата на бучки.Гъстотата на тестото се регулира с добавяне на мляко или брашно,ориентирайте се по първата палачинка.На мен ми допада точно тази гъстота,която се получава от посочените пропорции.
   Намазняваме тигана само за първата палачинка.
   Печем и от двете страни.
   Слагаме пълнеж (сладък/солен) по желание.
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 05 мар 2011, 07:44 от Селма

# 134
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
    Сладък салам.
    Интересен руски сладкиш.Порцията е доста голяма,аз я деля на 2.

    сгущенка (подсладено кондензирано мляко) - 1 буркан (400 г)
    200 г краве масло-разтопено
    какао 5-6 с.л..
    обикновени бисквити около 800 г- едро натрошени (количеството е ориентировъчно.Или бисквити Закуска,от които отиват много по-малко бисквити.)
    фъстъци около 200 г - едро натрошени (някои слагат и орехи,но с фъстъци е по-вкусно)
    ванилия 1-2-3
    ром(водка) или есенция ром 1 капсула
    (по желание може да се добави малко лимонов сок и лимонова кора)

    Смесваме сгущенката,маслото,какаото,ароматите,добавяме натрошените бисквити и фъстъците.Последните 2 добавям на порции,докато не получа нужната консистенция на сместа,а тя трябва да е нещо ,като много гъста каша.
    От получената смес  в/у парче найлон оформяме "саламче" ,и го завиваме в найлончето.
    Оставяме в хладилника за няколко часа.
    Поднасяме нарязан на кръгчета.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: нд, 09 яну 2011, 17:37 от Селма

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт