Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 ноем. 2008, 16:55 ч.

Майки, раждали в Болница - Приятел на Бебето

 • 10 704
 • 96
 •   1
Отговори

Анкета

Майки, раждали в Болница - Приятел на Бебето

Опции:

 • Мнения: 3 595
Майки, раждали в Болница - Приятел на Бебето, доволни ли сте от грижите за кърмене, които получихте там?

Ето какво можете да очаквате от една болница, носеща титла Приятел на бебето.

В коя болница (и кой град) родихте? Положителен ли беше вашият опит с началото на кърменето в болницата, прилагаха ли се Десетте стъпки за успешно кърмене (дадени по-долу)?

СЛЕД изписването от болницата имахте ли към кого да се обърнете за съвет и практическа помощ (не от форума) - на място?

Има ли група за взаимопомощ от майки за майки към болницата, в която родихте?

Болници - Приятел на Бебето у нас са:
МБАЛ гр. Добрич
МБАЛ – гр. Генерал Тошево
МБАЛ гр.Враца
Кърджали
Втора МБАЛ гр. София
МБАЛ – гр. Шумен
УМБАЛ гр. Плевен
МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора (от м. август 2008 насам)
СБАГАЛ "Майчин Дом" - гр. Варна (от м. август 2009)
АГ болница - гр. Варна (от м. януари 2010)
Десет стъпки към успешно кърмене (УНИЦЕФ/СЗО)

Всички здравни заведения, в които жените раждат и се осъществяват грижи за новородените, трябва да изпълняват следните десет изисквания:

1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на зеведението.
2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.
3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.
4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането.
5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си.
6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.
7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.
8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.
9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки.
10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.
(Това е официалният превод, признат от СЗО в Копенхаген.)Инициативата Болница Приятел на Бебето (БПБ) е създадена от Световната Здравна Организация (СЗО) и УНИЦЕФ през 1991г., следвайки Декларацията Иноченти от 1990 г. Инициативата е глобално усилие, за подобряване на майчините грижи, която да даде възможност майките да кърмят бебетата си, за да получат най-добрия старт в живота. Цели да подобри грижите за бременните жени, майките и новородените в здравните заведения за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето.


Моля в анкетата да се включат само майки, които са раждали в гореспоменатите болници през последните 3 години, а за болницата в Стара Загора след август 2008 г., във Варненските болници - след август 2009 и януари 2010.


Последна редакция: сб, 24 юли 2010, 11:45 от Бу

# 1
 • Мнения: 11 610

Болници - Приятел на Бебето у нас са:
МБАЛ гр. Добрич

Моля в анкетата да се включат само майки, които са раждали в гореспоменатите болници през последните 2 години, а за болницата в Стара Загора след август 2008 г. [/color][/i]

Не съм раждала през последните 2 години, а преди 9 и 12 години в една от посочените болници. Преди повече от 12г.(близо 13г. ще станат скоро) родих в МБАЛ-Добрич и тогава бях насърчена от персонала да кърмя. Когато имах проблеми с гърдите(аз и още една мама най-големи)ни помогнаха с горещи компреси, чайници нряха с вода заради нас и така......Не се даваше вода, изцеждах и давах кърма, дори когато се наложи 1 път за 6ч. и един път за 18ч. Бебо да бъде на фотолампа. Обясниха ми - макар и не с ентусиазъм, но без аз да ги помоля - как се кърми бебе. След 3 години, когато раждах пак там дъщеря си - режима за кърмене бе пак същия. С тази разлика, че бях поощрена от неонтоложката д-р Матеева да кърмя, отговори ми на всички въпроси тогава, помогна ми, когато имах нужда и проблеми(въпреки,че бяха къде-къде по-малко от първия път), насърчи ме да кърмя и тъй като жълтеницата не бе така силна този път, но все пак имахме - ме посъветва да не давам глюкоза, а с кърма всичко ще мине. Така и стана. Благодарна съм на тази жена. Вода не се дава в отделението. Още тогава чух,че родилното е по програма за насърчаване на кърменето и то от няколко години. Така че не изключвам и когато съм родила сина, болницата пак да е била с тази програма. Бебетата бяха при нас. Доволна и спокойна се чувствах тогава.

За разлика от раждането ми и престоя ми преди 5г., когато родих в Благоевград. Пълна анархия по отношение на кърменето. Там всяко бебе още от 2-я ден бяха с шише и системно не дохранване, а хранени. Не са с майките си. Добре, че имах опита от Добрич, та си го гледах не както ме съветват в Благоевград, а каквото чух от лекарите в Добрич преди години.


Но , за съжаление, в последните години не чувам добри отзиви за родилното в Добрич. Явно системата се изражда......

# 2
 • Cheltenham/UK
 • Мнения: 479
Аз родих във Втора МБАЛ гр. София юли месец тази година (2008).  Точно поради тази причина, че е приятел на бебето, но уви. Тази болница не е приятел нито на бебето, а още по-малко на майката. В друга тема, посветена на раждането в тази болница, подробно съм описала преживяванията на мен и бебето там.

Конкретно по темата: от 10те изисквания там е застъпено само едно:
7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.

# 3
 • София
 • Мнения: 711
Аз раждах преди година и 3месеца във Втора Градска. Подкрепям мнението на gnidka
Когато ми донесоха бебо ми казаха: "Хранете се , там пише как" - сочейки ми един плакат, на който е пояснено как се кърми.

Наистина само това се спазва : 7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.

Бебо си пристигна при мен със шишето с биберон с глюкоза вътре.
Въпреки че имах сериозни проблеми с гърдите, понеже малкия не искаше да захапе и вече бяха ми станали целите на бучки и умирах от болки никой не дойде да го сложи и да ми покаже правилно ли го слагам, в мен ли е проблема, той ли просто не иска и т.н. Идваха, показваха ми плаката и до там .... Добре, че имам позната акушерка там (която обаче беше майчинство тогава), та тя ми помогна...  Hug

# 4
 • Шумен
 • Мнения: 194
Раждах в МБАЛ-Шумен на 14.03.2007г.Наистина останах много доволна и преди и по време и след раждането!
След това съм доволна и от екипа в ''новородени''.Обясняваха ми всичко ,за което попитах. Спазваха се и всички 10 стъпки Peace Това е мое наблюдение!
За съжаление на такова отношение не се радват всички жени,постъпили в отделенията(наблюдение и обсъждане с различни жени).

# 5
 • В щастливите очи на един малък ангел
 • Мнения: 189
Родих скоро в Плевен/по линийката се вижда/,но искам да кажа,че не се спазват никои от препоръките,освен таз,в която се казва да не се разделят майката и детето.Добре,че бях почела малко,а ако не бяха момичетата от Плевенския форум сега щяхме да сме на АМ.
В родилното нито ме окуражаваха,нито ми помагаха,като се оплаках,че не ми е слязла кърмата и ме болят гърдите ми донесоха шише с мляко за дохранване.Слава Богу имах позната в отделението и тя идваше и ми помагаше.Но има мноооого какво да се желае от персонала в отделението за съжаление.

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 1 738
И аз раждах в болницата в Плевен през ноември 2006г. Пълна трагедия. В отделението акушерките са изключително нелюбезни и груби. Дадоха ми бебето без дори да ми покажат как се слага на гърда, а други съвети изобщо не получих. Добре,че се бях информирала преди това. Не бих родила отново там именно заради това,че в отделението са много далече от това,което трябва да е едно отделение за новородени. Превръщт най -хубавия момент на човек в неприятен.

# 7
 • Плевен
 • Мнения: 51
За съжаление трябва да кажа, че моето мнение се покрива едно към едно с това на нади_миши. Не съм получила нито съвет, нито помощ, само грубости и тъпотии. Когато първите пъти Мърко не успя да засуче, акушерката ми каза, че и вдигам кръвното и защо не мога да кърмя, не съм ли гледала как става. ShockedТогава разбрах, че ще се оправяме сами, добре, че детенцето ми е добро и добре, че е форума, така с общи усилия все още го кърмя и не съм го дохранвала въобще до сега. Имаше само един доктор от деткста консултация, дето минаваха всеки ден, само той се държеше адекватно о говореше полезни неща, за съжаление не съм запомнила името му в бъркотията.

# 8
 • Плевен
 • Мнения: 498
И двата пъти раждах в МБАЛ Плевен.От персонала ,който се грижи за родилките съм много доволна/двата пъти раждах със секцио/,но персонала,който се грижи за бебетата е под всякаква критика.И двата пъти не съм кърмила,нямах кърма.Бях свидетелка на много неприятни ситуации.При първото раждане ,стажантки задавиха бебето на друга майка в моята стая докато го къпеха,бебето се нагълта с вода,посиня,направо настръхвам като се сетя,не знаеха какво да правят,добре че дойде старшата акушерка ,че.....Когато родих вторият път,беше вечерта в 20 часа,след операцията ме качиха в стаята,бях с епидорална и не можех да стана до сутринта.Помолих три пъти да ми покажат Ани,но никой не благоволи.На сутринта ,когато санитарката дойде да ми помогне да стана,веднага отидох при бебетата.С моето имаше проблем/слава - богу днес всичко е наред/,но факт е че никой не ме уведоми

# 9
 • Враца
 • Мнения: 728
Раждах миналата година в МБАЛ-Христо Ботев гр. Враца
Останах със смесени чувства оносно отношението на персонала, но общо взето съм доволана с малки изключения. Имаше само една-две акушерки който се отнесоха любезно и ми бяха в помощ и се радвам че бяха на смяна първите дни след раждането, когато имах най много нужда от обяснения и търпение. От тях получих първите напътствия за кърменето и съвсем успешно кърмих детето си до преди седмица. Но имаше и акушерки който успяха дори да ме разплачат с безотговорното си отношение и безразличие. Също бих споделила и първото си впечатление от завеждащата детска ненатология, която дори не ме изчака да излезна от упойка и ми се нахвърли с обвиения, че аз съм виновна за това че детето ми е в кувиоз и прочие (неща за който не бих искала да си спомням), и изкара едва ли не, че не съм си вадила цигарите от устата и не съм излизала от кръчмите. Напдките и бяха много остри, обиждащи и особенно неуместни за жена с усложнения при беременноста, нестига че изтърпях ужаса от това че може да се случи най лошото а ми и бях обвинена, че аз съм го предизвикала.

# 10
 • гр.Враца /обл.Търговище гр.Опака
 • Мнения: 41
раждах тази година в МБАЛ враца, доволна съм от грижите положени ми там, бях със секцио и постоянно имаше хора покраи мене, за кърменето може и малко да се оплача че не обясняват много добре и в един момент си мислех че не го правя както трябва, а то просто детето в началото яде по много малко, радвам се че вече е на  5 месеца и продължавам да кърмя, но имаше майки които се отказаха още там да кърмят и то не поради липса на кърма

# 11
 • Мнения: 1
Преди две години раждах МБАЛ Плевен- напълно съм съгласна с всички от Плевен,само ругатни и хокания получих от акушерките.Една вечер Краси ревеше от 12 до 3 бях се побъркала и отивам да питам нещо за помощ ,а акушерката ми отвърна ами плаче нали е бебе виждаш ли тези тука всички реват прибрах се стаята и започнах да плача Краси реве и аз добре ,че се умори и заспа.Да не говорим ,че не бях уговорила лекар ,а детето беши пълно седалище и никой не ми каза какви са последствията от това да го родя седалищно, е родих без усложнения за детето слава богу.Преди два месеца родих в частното МБАЛ Авис Медика платих си ,но нямам думи за отношение и прочие.

# 12
 • Плевен
 • Мнения: 498
Имаше само един доктор от деткста консултация, дето минаваха всеки ден, само той се държеше адекватно о говореше полезни неща, за съжаление не съм запомнила името му в бъркотията.
Това е Д-р Максим Йонов-невероятен неонтолог

# 13
 • Шумен
 • Мнения: 854
Честно казано не съм сигурна как да гласувам newsm78 Родих преди около месец в МБАЛ Шумен, една част от стъпките си се спазват - бебетата са при нормално родилите мами (и преди беше така), имаше едни разпечатки с всички положителни страни на кърменето, няма добавка освен ако майката няма грам кърма и т.н. Доколкото разбрах на някои от майките са им обяснявали/показвали как да кърмят в началото, на други не, мен директно ми казваха - "Теб ти е второ и си знаеш, нали ?" Което си беше вярно Grinning Вода си имахме още от началото, макар че бях чувала преди година, че въобще не дават. Спрямо 4 години по-рано имаше разлики, но те бяха при други неща и то не към по-добро.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 063

Родих преди 2 години във Втора МБАЛ гр. София.
Гласувах с друго , защото на практика голяма част от десетте стъпки не бяха спазени.

Десет стъпки към успешно кърмене (УНИЦЕФ/СЗО)

Всички здравни заведения, в които жените раждат и се осъществяват грижи за новородените, трябва да изпълняват следните десет изисквания:

1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на зеведението. - имаше само един постер на стената в стаята и това беше
2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето. Нямам идея за това
3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето. Нищо не са ме информирали, добре че бях чела преди това
4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането. След два часа
5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си. Само погледнаха и казаха "Добре"
6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини. Имаше шише с вода в креватчето
7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни. Така беше!
8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им. Караха ми се, че детето лежеше с мен в леглото, при положение, че ми беше трудно да седя
9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки. Не са давали, нито аз съм носила
10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом. Нямаше такова нещо
(Това е официалният превод, признат от СЗО в Копенхаген.)


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт