Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 289
Хайде помагайте! Мъжът ми от година мрънка за боб със зеле! Аз не знам как става. Дайте идеи, ликове... предпочитам да е готвено, а може и печено на фурна... с ориз или без, с какви подправки... Хайде моля..
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Боб с кисело зеле

Боба се полусварява с една глава лук,1 морков,джоджен,1 чушка.
Зелето се нарязва и се задушава с олио в тенджера,след като си попромени цвета се добавя 1-2 с.л. червен пипер.
Зелето се прехвърля в пръстен гювеч(или тава),смесва се с боба,слагат се 1-2 дафинови листа,налива се от водата дето е врял боба колкото да се покрие зелето.Обърква се и се пече докато хубаво омекне зелето(ако е в тава се слага фолио отгоре...Маха се чак накрая за да хване приятен загар)
Цитирай

София

Мнения: 10 816
Моята баба го прави на чорба.
Сварява се бобът. В друг съд сваряваш леко киселото зеле. Като поуври бобът при него се слага зелето. Прави се запръжка от мазнина, червен пипер и лук. И като подправка се слага дафинов лист.
Цитирай

къде ли не

Мнения: 774
Аз бих използвала или предварително сварен боб в тенджера под налягане (най-бързо) или боб от консерва.

Отделно бих запържила месото, после бих добавила зелето, 1 ч. л. червен пипер, около 1 ч. ч. вода. Бих покрила тенджерата и бих оставила да къкри около час, като разбърквам от време на време. Накрая бих добавила прецедения боб, сол, черен пипер (може на зърна), може и 1-2 дафинови листа. После бих прехвърлила  в тава и бих пекла до извиране на течноста и до запичане.

Тъй като не си уточнила дали прясно или кисело зеле - това е рецептата за кисело. Ако е прясно - към края на варенето на зелето се добавят нарязани пресни домати, или такива от консерва.

Да ти е сладко!
« Последна редакция: чт, 27 ное 2008, 16:37 от yagodka »
Цитирай


Мнения: 34
Аз първо подварявам боба като го препенвам и му сменям 2-3 пъти водата, после го слагам в тенджерата под налягане заедно с накълцаното кисело зеле, сол, малко водичка или зелев сок, черен пипер, доматено пюре и олио и го варя около 40 минути. Най-ми харесва като се развари боба - въпрос на вкус!
Цитирай


Мнения: 3 064
Aз си сварявам бобчето, задушавам си в друга тенджера нарязаното зеленце , смесвам с боба и наливам малко зелева чорба. Като поврат десетина минути заедно запържвам ястието задължително с праз и червен пипер и подправям с чубрица Peace
Цитирай


Мнения: 529
Когато имам кисело зеле и съм готвила боб не пропускам да ги събера заедно Very Happy
Към готовия боб слагам задушеното в мазнина до пълно омекване зеле,смесвам ги двете и 5 да поврат заедно!
по желание може да се направи допълнителна запръжка!
Цитирай


Мнения: 126
Ооо, любимата ми манджичка! Правя го по гореспоменатите начини, но само с праз, червен пипер и сол според зелето. без запръжка. Може след обединението да се запече на фурна, а може и в тенджера - все е вкусно.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.