Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 ноем. 2008, 17:25 ч.

как да се справя с кредитите?

 • 4 078
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
миналата година изтеглихме няколко кредита за да си купим жилище и да го обзаведем.Става въпрос че от сватбата събрахме доста и решихме да си купим къща,Но не ни стигаха около 8 хил.лв затова решихме да изтеглим потребителски кредит от 5000лв а аз взех 2 карти от 1000.С потребителския кредит ни дадоха някаква бонус карта 400лв от който сме ползвали само 200лв. До лятото ги плащахме редовно но мъжа ми напусна работа.Аз успявах само единия да плащам понеже трябваше и да ядем и сме назад с 2 вноски.сега ми звънят от банката да ме притискат аз им казвам че до 15.12 ще ги платим а те  #Cussing out защо не сме платили аз казах да проверят че сме плащали редовно просто сега сме в затруднение и ще ги платим както и лихвите но те постоянно звънят ли звънят правили отчет нямам думи щя ли съдия изпълнител да ни пратят възможно ли та това са 2 вноски 240лв боже нямам думи

# 1
 • София
 • Мнения: 71
Доколкото ми е известно, при невнесени две вноски, цялата останала сума става изискуема накуп. Банката е в правото си да изисква да си внасяте навреме вноските и хич не я интересува кой в какви затруднения е изпаднал. Намерете начин да се издължите, защото и съдя-изпълнител да ви пратят също имат право. Успех!

# 2
 • София
 • Мнения: 3 182
Предполагам, че не сте подписвали запис на заповед, защото миналата година май вече забраниха да се извиват ръцете на физическите лица... Зависи от коя банка са ви кредитите. Сигурно ще получите още няколко обаждания, няколко писма, среща с кредитни инспектори, а защо не и посещение на място. Най-напред ще ви запорират сметките - на Вас и на съпруга Ви. След това най-вероятно ще ви изпратят нотариална покана да си платите. Дава се срок, примерно 7 дни, в който да си погасите задълженията. След това вероятно ще ви уведомят, че обявяват кредита за предсрочно изискуем. Като цяло не е проблем да се задействат и да извадят изпълнителен лист на база на неизпълнения договор, защото основанието е безспорно - няма постъпили пари по сметката. След това най-вероятно ще получите писмо от съдия-изпълнител, с което ви приканва да си платите. И отново ви дава срок - 7 или 14 дни. Ако в този момент от другите кредитори са "надушили", че имате проблеми с някоя банка, ще хукнат и те да "изпълняват". След което може да се стигне до опис на имуществото. Описват се движими и недвижими вещи. Преди това от банката най-вероятно ще са проверили какво има вписано на ваше или на съпруга ви име в Имотния регистър. Сигурно ще наложат и възбрана въху някой от имотите, т. нар. обезпечителна мярка по бъдещ иск. Тъй че може да решат да се удовлетворяват от недвижимия имот... При него зависи дали е единствено семейно жилище или не. АКо е единствено, става по-трудно за банката.
С много условности, зависещи от банката, от кредитния договор, от юристите, но грубо това е процедурата по събиране на нередовен кредит. Тя отнема от месеци до година, в зависимост от сложността на случая.
Тъй като във вашия случай сумата е малка, може би банката ще предпочете да се "отърве" от кредита, като го цедира на дружество, което се занимава със събирания на вземания. Съответно от там ще започнат да ви звънят, да ви пишат писма. Ако и там не платите, те са в правото си да започнат съдебна процедура по събиране на кредита. Най-вероятно и там ще има забавяне от около 4-5 месеца.
В по-драстичните случаи може или банката, или дружеството за събиране на вземания, да уведомят и работодателя за просрочията. В зависимост от това колко им се занимава с вас. Ако сте теглили от по-малък клон, нищо чудно да ги е нагънал работния ентусиазъм и да ви гонят и по този начин.
Разказвам ви го в такива детайли, за да сте наясно какво ви очаква. Тъй като не сте плащали 2 месеца, вероятно вече фигурирате в кредитния регистър като експозиция "под наблюдение". Това ще ви създаде трудности да търсите заем от друга банка. Какви са ви изходите: 1. Вземате заем от приятели, за да се издължите. 2. Продавате къщата и я заменяте с по-малко жилище. 3. Вземате заем от заложна къща, за което изобщо не ви съветвам да го правите.  4. Вземате обезпечен заем с ипотека, за да си погасите старото задължение и да го разсрочите. За това вероятността не  е висока, тъй като вече сигурно фигурирате като нередовни в кредитния регистър. 5. Пробвате се да пролонгирате кредита, за което по-всяка вероятност банката няма да се навие. Може да "изтъргувате", че ще си заплатите текущите просрочия и 2 вноски напред, срещу разсрочване на задълженията. Това пак е обвързано с вземане на заеми от приятели.

# 3
 • София
 • Мнения: 11 378
То затова народът е казал - Да се простираш според чергата си. Трябвало е да си направите добре сметката можете ли да обслужвате толкова кредити.
Аз лично първо си плащам всички сметки и заеми и след това каквото остане това. Не виждам защо си ядосана на банката, като тя е в правото си да си иска парите. Договорите трябва да се изпълняват и от двете страни.
Сега конструктивно - отиди в банката и говори кротко и мирно с кредитния инспектор за разсрочване на задълженията.

# 4
 glezanka_pld ,разгледайте  си  договорите  за кредит  с  банките.Двете страни имате  права и задължения,с които сте се съгласили.Банката няма вина нито,че мъжа ти е без работа.

В нарушение сте,така че  недей да нервничиш.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 463
glezanka_pld ,разгледайте  си  договорите  за кредит  с  банките.Двете страни имате  права и задължения,с които сте се съгласили.Банката няма вина нито,че мъжа ти е без работа.

В нарушение сте,така че  недей да нервничиш.
Типично по банкерски ! Грубо и нелюбезно.
Скъпи госте, момичето пита само !

# 6
 • Мнения: 3 621
То затова народът е казал - Да се простираш според чергата си. Трябвало е да си направите добре сметката можете ли да обслужвате толкова кредити.
Аз лично първо си плащам всички сметки и заеми и след това каквото остане това. Не виждам защо си ядосана на банката, като тя е в правото си да си иска парите. Договорите трябва да се изпълняват и от двете страни.
Сега конструктивно - отиди в банката и говори кротко и мирно с кредитния инспектор за разсрочване на задълженията.
  202uu
Незнам от коя банка е кредита, но гледайте да не ви дадат на съдия изпълнител защото там се плаща и на него и се дават грешни пари на вятъра. Отидете в банката и ако може предоговорете заема ако трябва за по-дълго време за да ви намалеят вноските

# 7
 • Плевен
 • Мнения: 915
Милинка ти е обяснила доста подробно нещата, явно работи в банка и е наясно с процедурата. Това, че кредитния инспектор ти звъни е знак, че все още са благоразположени към теб. Почти всички банки имат отдел Проблемни вземания и те се занимават с това, а с тях диалога е труден. По добре отиди до банката, и няма смисъл да обясняваш, че си в затруднение, защото все пак банката не е благотворително дружество. Като им кажеш, че имаш големи затруднения, ще погледнат още по-зле на случая. Наистина сумата не е голяма и е по-добре да намериш начин да я платиш. Щом имаш просрочие текат и наказателни лихви, които са от порядъка на 20-30% и сумата ще става все по-голяма. А те няма да чакат дълго и ако получиш писмо от съдия изпълнител, ще трябва да плащаш и разноските по дело. Наистина да се заяждаш с тях не е препоръчително, защото в една банка работят десетки юристи и обекновено договорите са железни. В тази криза едва ли ще ти разсрочат задължението или ще ти дадат кредит от друга банка. Още повече, че след няколко дена ще регистрират кредита ти като нередовен в БНБ. И няма дначение, дали просрочието е два лева или два милиона, банките те приемат като некоректен платец независимо от сумата.
Желая ти скоро да решиш проблема, възможно най-добре за теб.

# 8
 • Има много детски смях.
 • Мнения: 3 152
glezanka_pld ,разгледайте  си  договорите  за кредит  с  банките.Двете страни имате  права и задължения,с които сте се съгласили.Банката няма вина нито,че мъжа ти е без работа.

В нарушение сте,така че  недей да нервничиш.

 Peace

# 9
 • Мнения: 497
опааа, почнаха вече темите как да се справя. Лошо, много лошо. При това става въпрос за 8 000 лева, което си е направо нищо на фона на 100 000 евро, дето имат някои.
Мило момиче, търси начин да получавате доходи отнякъде, защото иначе няма оправяне. Съгласна съм с момичетата, изразили мнение, че няма място за сърдене тука на банката. Защото аз дето имам пари в банката и нямам кредити също "нямам думи" за хора, които не са си направили сметката.

# 10
 • Мнения: 35 209
опааа, почнаха вече темите как да се справя ...

Че то такива винаги е имало Simple Smile

Много са хората, които се изхвърлят с кракосрочни кредити, вноски неотговарящи на доходите им, защото си мислят, че с ипотечните банката ги прецаква.

glezanka_pld, пробвайте да рефинансирате с Ипотечен, не виждам как по друг начин ще се справите.


# 11
 • София
 • Мнения: 15 529
Изтегли от картите 200 лева си плати вноската.
Или вземи назаем от приятели или роднини.

# 12
 • Мнения: 636
Все някак от роднини ще вземеш 480лв. да си платиш двете вноски. Добре, че сте теглили само 7 000 лева. Пожелавам ти справяне с проблема. Млади сте и съпругът ти ще си намери работа. В никакъв случай повече не тегли кредит. Още Капитан Петко войвода го е казал: "С първия заем, вече си си окачил златна пранга/окова/  на крака..."

# 13
 • Мнения: 17 548
Моят съвет е да говориш с кредитните инспектори и да поискаш рефинанси& … 72;не на единия от кредитите си. С новата сума ще погасиш останалите кредити и вноската ти ще е само една, и значително по-малка от сумата на всичките ти сегашни вноски. Не е толкова страшно, ако получиш правилен съвет. Вече има кредитни консултанти извън самата банка, които ще те упътят правилно.

# 14
 • Мнения: 2 816
Наистина, на банката най-малко можеш да се сърдиш в момента. Има си договор, има си условия. както са те посъветвали досега, рефинансирането май е най-подходящият съвет.
Успех и мъжа ти дано скоро си намери работа, за да не изпадате в тежки ситуации.  Praynig

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт