Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 ноем. 2008, 20:15 ч.

Вечерен час?

 • 22 049
 • 183
 •   1
Отговори

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на вечерен час?

Опции:

 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Промени в Закона за закрила на детето, които правителството вече гласува, предвиждат въвеждането на вечерен час.
След 20 часа малолетните задължително ще излизат извън дома си с възрастен придружител.
Ако детето е на възраст между 14 и 18 години, вечерният час за него е 22 часа.
Също така се збранява децата до 12-годишна възраст да бъдат оставяни без надзор и грижа, ако "с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие".

Нарушението на тези разпоредби ще заработва глоби за родителите от 300 до 5000 лв.

Дали солените глоби ще накарат родителите наистина да завишат контрола и дали вечерният час в действителност ще бъде въведен? Одобрявате ли тези промени?

Аз лично съм "за" вечерен час, но се съмнявам не само, че ще се спазва от родителите, а и че ще има кой да следи дали децата са по улиците след уречените часове.
Особено през летния период, не виждам как в 20 часа ще приберат 13 годишните вкъщи  Thinking

# 1
 • София
 • Мнения: 36 901
Ще го приемат, но ще видим как ще го контролират. И сега децата нямат право да са навън, особено в кръчми и дискотеки, но тече, всичко тече и на никого не му пука.

# 2
 • Мнения: 34 820
Против съм.
Определянето на часа е работа на родителите.

На 17 г. е смешно да кажеш на някой, че трябва да си е вкъщи в 22 ч.

# 3
 • София
 • Мнения: 6 980
Абсолютно съм 'за'.
Като гледам какъв контрол имат родителите над децата си... крайно време е Държавата да се задейства.

Бих се радвала да започнат също така да повдигат обвинения срещу родители, които неглижират децата си, които ги оставят сами у дома, които им оказват физически или психически тормоз и пр. и пр.

# 4
 • София
 • Мнения: 492
Твръдо "ЗА"! А аз като гледам какъв контрол имат децата над родителите.... ooooh! Май ще трябва да въведат първо задължителни курсове за родителите - как се отглеждат и възпитават децата!

Последна редакция: чт, 27 ное 2008, 21:52 от kamelita

# 5
 • Мнения: 2 437
Против съм. Не може държавата да изземва функциите на родителите. Щом на един родител не са отнети родителските права, значи се приема, че е с всичкия си и сам решава как ще възпитава детето си и до колко часа ще го пуска навън.
На 16 самата аз съм се прибирала понякога доста след 22 часа.

# 6
 • в китно планинско градче
 • Мнения: 41
  И аз съм, твърдо за въвеждане на вечерен час, макар че доста са позакъсняли с въвеждането на тези мерки, а и дали ще могат да озаптят вече така разюздилото се младо поколение newsm78  Също така трябва да се въведат по-строги мерки и в училище- униформи, приличен вид и облекло, да се забрани пушенето в училище, но...трудна работа. Днес децата нямат никакво уважение към учителите, псуват ги, налитат им на бой- чак се плаша, като си помисля какво поколение се извъди и на къде отиваме.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 4 187
Не виждам реално как ще се приложи закона, ако няма контрол от родителите,  ще си продължава старта песен.....

# 8
 • Мнения: 3 574
Споделете, моля ви, повече мнения по темата. Ще участвам в един дебат и искренно искам да чуя повече мнения.

Ето още инфо по темата:

Родителите, настойниците, попечителите и другите лица, които полагат грижи за детето, са длъжни да го придружават на обществени места след 20 часа, ако то не е навършило 14 години. Ако детето е на възраст между 14 и 18 г. то задължително трябва да е с възрастен придружител след 22 часа. Това предвиждат одобрени от правителството поправки в Закона за закрила на детето - съобщиха от правителствената информационна служба, цитирани от Агенция "Фокус".

Ако родителите не могат да придружат детето лично, те са длъжни да го пуснат навън само с друго пълнолетно дееспособно лице.

Забранява се също децата до 12-годишна възраст да бъдат оставяни без надзор и грижа, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие. Нарушението на тези разпоредби води до глоби от 300 до 5000 лв. в различните случаи.

С документа се създава специална закрила на деца на обществени места, която ще се осигурява от органите на МВР, дирекциите „Социално подпомагане”, кметовете, регионалните инспекторати по образование, регионалните центрове по здравеопазване и от собствениците, наемателите и ползвателите на търговски обекти, кина и театри, както и от организаторите на обществени прояви.

Изрично е посочено, че се забранява предлагането и продажбата на алкохолни напитки и тютюневи изделия на деца. Завишава се двойно и глобата за нарушители на тази забрана. Tя става от 2000 до 4000 лв.

С проектозакона се предвижда въвеждане на по-строг контрол за спазване на утвърдените критерии и стандарти за качество на предоставяните социални услуги за деца, разширява се обхватът на нарушенията и се повишават санкциите за неизпълнението им. Цели се да се дефинират отговорностите на всички органи за закрила на детето, да се прецизират и допълнят отговорностите на органите за управление на специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца, да се конкретизират задълженията и отговорностите на лицата, полагащи грижи за отглеждането и възпитанието на детето.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 063
  И аз съм, твърдо за въвеждане на вечерен час, макар че доста са позакъсняли с въвеждането на тези мерки, а и дали ще могат да озаптят вече така разюздилото се младо поколение newsm78  Също така трябва да се въведат по-строги мерки и в училище- униформи, приличен вид и облекло, да се забрани пушенето в училище, но...трудна работа. Днес децата нямат никакво уважение към учителите, псуват ги, налитат им на бой- чак се плаша, като си помисля какво поколение се извъди и на къде отиваме.


Тези кухи думи са се повтаряли от Сократ насам...
Пък учителите в днешно време в 90% от случаите не заслужават грам уважение, познавам доста, но това е друга тема.

Иначе - със смесени чувства съм. В 20ч през лятото още грее слънце, а 22 за един тийн на 17 е смешен час, май по-добре все пак родителите да решават. Държавата нека обаче затегне контрола на питейните заведения и пребиваването на малолетни там, както и какво да им сервират. Изобщо, нека първо се погрижи за спазването на съществуващите правила, отколкото за бълването на нови и неприложими такива.

# 10
 • София
 • Мнения: 130
Аз съм за.Въпреки,че и сега има такъв,доколкото знам.
Но,на първо място ,спазването на някакви правила и тяхното определяне е работа най-вече на родителя.
Имам племенница на 17г.Общо взето нямаме грижи с нея.Знае какво е позволено и изключенията са редки.

# 11
 • Мнения: 9 817
В колко часа ще се прибира моето дете го решавам аз, не държавата.
Ако аз поема риска да пусна 15 годишното си момиче на дискотека след 22 часа, отговорността, ако се случи нещо ще бъде моя.
Поема ли държавата пълна отговорност за детето ми, когато е навън преди вечерния час?

# 12
 • Мнения: 16 139
Сега също има подобни ангажименти, както и пълна липса на интерес от страна на контролните органи по отношение на спазването им.
Иначе според мен си е добре, както е добре спазването на куп други правила- забрана за продажба на алкохол и цигари на деца, висене по дискотеки на такива до сред нощите и т.н. Очевидно е, че не всички родители упражняват контрол по отношение на децата си, голяма част нямат и интерес по отношение свободното им време, поради което е нужно държавна намеса, само че контролът по изпълнението е....
Та с две думи- това не е нищо ново.
А, писах и в друга темата- формулировката "ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие" е толкова обща, че става безсмислена. Прекомерно общите постановки не могат да се прилагат ефективно.

# 13
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Не виждам реално как ще се приложи закона, ако няма контрол от родителите,  ще си продължава старта песен.....

Да, това е въпросът. Но ако на родителите наистина започнат да им бъркат в джоба със солени глоби, дали това ще ги накара сами да поемат контрола  newsm78 Това ми е чуденката на мен.

...

Бих се радвала да започнат също така да повдигат обвинения срещу родители, които неглижират децата си, които ги оставят сами у дома, ....

Формулировката обаче в закона е зададена твърде общо, както някой по - горе вече писа.

В една друга тема споменах, че в групата на дъщеря ми има момченце, което редовно стои само вечер вкъщи. Идея нямам какво правят родителите през това време, но малкият знам с какво се занимава - гледа порно. Разбрах, защото дъщеря ми започна да ми задава странни въпроси и като попитах от къде е чула тези неща, тя ми разказа. Опитах да говоря с майката, тя уж беше неприятно изненадана, че детето гледа порно, но иначе с гордост ми разказа, как 4г. момченце стои само с часове вкъщи  Rolling Eyes и колко прекрасно се оправял. В този момент разбрах, че няма никакъв смисъл да казвам каквото и да било. Жената си има непоклатими лични представи, които за нея са правилни и няма нищо притеснително в действията й.
Та пак опираме до закона - ако ще се търси отговорност от родителите в подобни случаи - твърдо съм "за".

# 14
 • Мнения: 14 743
По-скоро одобрявам, ама какво от това, колко закони има, дето не се спазват? И с този ще е същото.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт