Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 ноем. 2008, 09:06 ч.

Въпроси за обучението по БЕЛ

 • 4 657
 • 40
 •   1
Отговори
 • Мнения: 15 131
Дълго се чудех дали да пусна тази тема, но накрая се реших, провокирана от снощната родителска среща.
Всички ние сме притеснени от трагичното ниво на правописа и неспособността да се създаде смислен текст от нашите деца, а и не само. Един бегъл поглед из форума дава представа за положението.
Та по този повод ми се ще да сверя как се провежда обучението по БЕЛ и по-конкретно това по литература в училищата днес.
Ще започна с моите наблюдения:
Синът ми е в девети клас, това е третото му училище досега. В прогимназията го преместихме от едно училище в друго, та наблюденията ми не се основават само на един-единствен учител, а на масовата практика, поне в нашия град.
Това, което силно ме изненадва е, че децата не пишат домашни по литература. От пети клас нататък имат само две писмени работи на срок, които се проверяват от учителите им - една контролна и една класна работа. Обикновени домашни - не. Уточнявам отново - говоря за писмени работи по литература - съчинения, преразкази, есета и др. подобни. Нямам предвид маломерните домашни по граматика или тестовете, с които се проверяват знанията им.
Спомням си как в гимназията имахме почти всяка седмица да пишем за домашно тема по литература, като учителката редовно проверяваше дали е написана. При непредставяне на домашна се пишеше забележка, ако не се представеше и следващия час - двойка. Всеки път взимаше по 2-3 работи от клас за проверка на случаен принцип, като по този начин всички имахме по няколко проверени и оценени домашни. Така не само се стараехме и пишехме редовно домашните си, но и развивахме уменията си, както и редовно упражнявахме правописа си.
Какво е положението сега, вече споменах. Но въпреки това бях шокирана, когато снощи сегашната учителка на сина ми заяви, че умишлено не им дава домашни, защото не й се четяли преписани от интернет теми. Е, добре, съгласна съм, че масово децата ще направят точно това, ще препишат готовите неща. Но! Кое е по-голямото зло - да представят чужд текст, от който все нещо ще им остане в главата, докато го преписват, или да не пишат изобщо, че е по-лесно? И за каква грамотност претендираме, когато единствените авторски текстове на децата ни са в чатовете и форумите?
Ето, това не ми дава мира от снощи и се чудя дали навсякъде е така? Искрено се надявам само моят син да не е случил на учители и в другите училища да не е така - децата редовно да получават писмени задачи, които понякога да се проверяват от учителите им.
Направо се чудя каква класна работа ще прави синът ми след две седмици, при положение, че литературноинтерпретативното съчинение само с теория не се учи, иска се и упражнение чрез писане...
Но пък за сметка на това ще си имаме матури.  Whistling

# 1
 • Мнения: 16 214
Въпросът ме гложди откакто синът ми тръгна на училище. Още е в ІІІ клас, но от сега намирам часовете по БЕЛ /понеже се води общо, макар и разграфен на модули/ за крайно недостатъчни. За да оправя правописът на сина се бях ангажирала с въпроса през летните ваканции и почивните дни- диктовки и упражнения, ако бях оставила на училището, каквато и да беше класната, господ да беше, нямаше да се оправим. С много допълнителни старания правописът се оправи. Още в началото класната ни предупреди, че часовете са крайно недостатъчни и задължи децата да правят вкъщи кратки диктовки, от І клас. Правопис след ІV клас, както и редица други умения, считам, че е късно да се придобиват.
Следва ред обаче на по- сложната част- преразкази, съчинения, отговори на литературни въпроси, есета /според каквото ще следва по програма занапред/. Просто се виждам и тогава като даскалица през ваканциите и почивните дни, няма друг начин. Това, което дава училището като подготовка /а и не само по БЕЛ/ е крайно малко и недостатъчно. А изпитите, включвам и матурите, са под формата на тестове, които са свръх елементарни /съжалявам, но родителите, подкрепящи другата теза просто не са ги погледнали- във ІІ клас синът направи матурата за ІV и определено не е гений по предмета/ и по никакъв начин не дават реална представа за уменията на ученика. Особено по БЕЛ и по литература /отделям вече, за мен си е отделно/ е недопустимо тестово препитване. Литературата е излагане на мисли по даден проблем, което изисква не попълване и зачеркване на готови отговори, а развиване на определени качества и мислене.
Та не смятам, определено,  Как`Сийка, че опира до конкретен учител или училище, програмата е изключително некачествена, повърхностна, непрофесионална, нямаща за цел да създаде трайни и добри умения по предмета у учениците. Освен, разбира се, примера, който си дала с нежеланието на учителката да чете съчинения- чист мързел, посредственост и неизпълнение на служебни задължения, което вече си опира до конкретния човек. Това вече е капакът. С матурите ще се справите, но те не са самоцел, поне не и за мен.

# 2
 • Мнения: 15 131
Джуди, вярно е, че според сегашната система, каквото научат по граматика до четвърти клас, това им остава за цял живот, с тази забележка, че по-нататък успешно забравят всичко научено. Ще видиш сама. Не е само синът ми, проблемът е обсъждан многократно и с други родители.
Пак давам сравнение с моето време - в прогимназията също учехме граматика и доста сериозно. Отделно, че наученото непрекъснато се използваше в практиката - писмените работи по литература.
Гола теория бързо се забравя, няма ли подкрепа от практиката. А като се има предвид, че писането на децата е главно в нета, какво да искаме повече? Ето, аз виждам трагичното влошаване на собствения ми правопис, благодарение на писменото общуване във форумите. Колкото повече чета, толкова повече започвам да се замислям за елементарни неща. И да греша.  Tired

# 3
Литературните теми в интернет са изключително неграмотно написани! Единственото нещо, което ще влезне в главите на децата са неправилно изписани думи, сложни и безсмислени изречения, които повечето не разбират и анализи, които в повечето случаи изобщо не са на добро ниво! Най-лошото, което може да направи един учител е да дава такива домашни, които със сигурност ще са просто преписани, най-малкото защото за качественото и самостоятелно написване на една тема са необходими минимум 5 часа, а на доста ученици толкова време не им се отделя. Най-доброто, което може да се направи при такава ситуация и което много учители вече правят, е просто да се поощряват самостоятелно написаните, макар и не особено добри съчинения. Освен това какъв е смисъла да се пише тема всяка седмица, след като само една-две от написаните в срока ще бъдат проверени, а другите ще си останат с правописните грeшки, които дори евентуално ще продължават да се затвърдяват. Изхода е в четенето на книги и преписването на текстове, естествено от източници без правописни грешки, тоест пак книги.
Ученичка от 11 клас

# 4
 • Мнения: 16 214
Па ша го забравят, Како Сийке, как няма  Confused
-ако не са го научавали изобщо и/или
-ако не тренират достатъчно след това /и писане и четене и то на нормална литература, не на грацаници по форуми/.
Ако не се пише по БЕЛ редовно и системно просто няма ефект. Ако не се проверява качествено- също. 
Гост, над определена възраст не можеш да накараш дете да преписва текстове. Трябва да се пише, не да се преписва. Преписването е в І клас, максимум до втори.
А на родителя какво пречи и сам да проверява правописа, че дори изложението, смисъла, подредбата на текста? Все пак това си е за нашите деца. Не го правя за чуждите.
Писането не следва да става само по БЕЛ. Лично аз намирам за положително писменото изпитване, също не само в тестова форма. Класната пуска всяка седмица контролни по Човек и природа и Човек и общество, понякога да си разработят сами въпроса. Оценява и поправя и правописните грешки. Какво пречи това да се прави и нагоре- история, георгафия, биология. Изцяло преминаване към тестово изпитване, особено с няколко готови отговора, от които задраскваш наслуки един, е пълна безсмислица за мен. Това въобще не е изпит- контрол върху знанията на ученика. И не ме вълнува как било в САЩ /и др./, това не ми е пример за качество.

# 5
 • Мнения: 15 131
А на родителя какво пречи и сам да проверява правописа, че дори изложението, смисъла, подредбата на текста? Все пак това си е за нашите деца. Не го правя за чуждите.

Нищо не му пречи, естествено, стига да има и време, освен желание, както и необходимите познания. Все пак, не всички родители са филолози, нали?
А и докога родителят ще е роб на детето си? Ако трябва да проверява, изпитва, обяснява и т. н. защо изобщо децата ни да ходят на училище? Само да си покажат новите дрешки и телефоните ли? Да си седят тогава вкъщи и да си ги обучаваме сами - кой как може...
Че и университета може така да изкарат - ще им четем лекции, ще водим семинари, ще изпитваме, ще връщаме...  Mr. Green

# 6
 • Мнения: 16 214
Бе то и аз не съм филолог, ама поне едно преразказче или съчинение да не мога да прочета... И решените задачи мога да погледна.
Още повече, че обективно е ясно, че на друго не мога да разчитам. Затова го правя и ще го правя- имам предвид контрола докато са деца, не да ги отменям в писането и ученето. Последното си е тяхна работа, контролът- моя. Моя работа е да им покажа и от къде да четат, от къде да си черпят информация за рефератите /пак докато са деца/, но изпълнението си /ще си/ го правят те, не аз. Но да оставя само на училището, при положение, че виждам как се работи, лично аз не бих разчитала на това.
Не съм против да си ходят на училище- ще си ходат, разбира се, но при липса на качество и на алтернативи моята е тази.

# 7
 • Там някъде......
 • Мнения: 194
? Ето, аз виждам трагичното влошаване на собствения ми правопис, благодарение на писменото общуване във форумите. Колкото повече чета, толкова повече започвам да се замислям за елементарни неща. И да греша.  Tired
[/quote]   Значи и вие имате нужда да влизате в часовете по БЕЛ,ето сега си го признахте!

# 8
 • Мнения: 15 131
Май само двете с Джуди ще си говорим в тази тема.  Laughing
Разбирам те, но мен тази позиция на приспособяване към ситуацията ме дразни. Не, че имам друг избор, разбира се. И да мръднат евентуално нещата, ще е толкова бавно, че синът ми отдавна ще е забравил вече, че е бил някога ученик.
Но, понеже бе пусната тема по въпроса какво ние, родителите, очакваме от образованието на децата си, а не ми се щеше да оспамвам там темата, задълбавайки само в проблемите на БЕЛ, затова пуснах тази. Искаше ми се да сверя дали навсякъде го има този проблем и до каква степен, за да може евентуално да изискаме някаква промяна на нещата.
Честно казано, писна ми да се приспособявам, особено като виждам, че това е в ущърб на сина ми, както и на семейството като цяло.
Ще ме прощавате, но мисля, че един родител може да оползотвори по-удачно свободното си време, вместо да виси над главата на детето си и да намери по-добро приложение на парите си, вместо за частни уроци, с които да се наваксва това, което би трябвало да се вземе в редовните часове.

  Значи и вие имате нужда да влизате в часовете по БЕЛ,ето сега си го признахте!

Да, момиченце, признах си, дължа го на такива като теб.  Laughing
Хайде, ти имаш извинение, че си още малка...

# 9
 • Мнения: 16 214
А какво би могло да се направи?
На държавна организация определено не разчитам. Не само у нас този сектор е забатачен в последна глуха.
Частните училища и школи едва прохождат и не бих рискувала точно сега. Вероятно един по- отворен пазар на образованието /по принцип, не мога да не разширя/ би предоставил и качество при наличието на конкуретна среда?
Знам, че не ми е работа да се занимавам с образованието на децата, но наистина нямам алтернативи в момента.

# 10
 • Мнения: 9 006
И аз съм ужасена от начина на преподаване и несвързаното препускане през материала по БЕЛ. Дъщеря ми е само във втори клас, но това, което виждам, изобщо не ми харесва. Явно системата е направена така, че ако самите родители нямат нужните познания или поне не се сетят навреме да пратят децата на частни уроци, то няма никакъв шанс те /децата/ да станат грамотни хора. Не говоря само за правописа. Грамотността се изразява и в богатството на речника, в познанията и усета за езика.
Започнаха във втори клас с преразказ на текст. Викам си, айде започна се мъката сега - ще се бием по главата с книгата, ще се обясняват думи, ще се търсят синоними... Ми! Нищо подобно. Направиха в клас два куци преразказа, които бяха основно отговори на няколко малоумни въпроса върху текста /не е при мен сега учебникът, за да цитирам/ и хоп! - преминаха на разказ по картина. Бре, кога усвоиха преразказа, че минаха на следващото! Помня, когато аз бях в началния курс, сме правили стотици преразкази, както в клас /винаги се проверяваше и оценяваше/, така и за домашно /пак биваше проверявано и оценявано от учителката ни/. Разказът по картинка пак бързо го прецапаха /не повече от две занимания в час/ и сега учат как да пишат Молба и Писмо /изключително важни познания за осемгодишни, които не могат едно разбираемо изречение да съставят/.
На дъщеря ми ще й се види ужасно дълга и тъжна зимната ваканция!

# 11
 • Мнения: 494
 Чета темата и ми е интересно, но единственото, което мога да кажа е, че засега, аз лично, не виждам никакво решение на въпроса, освен висенето на главата на детето и/или частните уроци. Каквото и да говорим, на парче работа няма да се свърши. Всички сме наясно колко генерално трябва да се започне да се решават проблемите в и с образованието и колко време ще трябва (,ако изобщо се започне нещо да се върши), за да стигнат реалните резултати от подобрението в тази област до децата ни. Не казвам, че не трябва да говорим за това, но конкретния проблем на как'Сийка, синът й и БЕЛ, не виждам как може да се реши засега по друг начин, освен по този, за който и тя самата се сеща, сигурна съм. Матурите са си матури, сериозно нещо са и в настоящата обстановка в училищата, с учителите, нормативната и всякакви други бази, родителите, с малко повече ум в главата си, са единствения шанс за децата си. Не казвам, че така трябва, че е правилно, но не виждам как иначе засега... ooooh!

# 12
 • Мнения: 2 715
Пишат като луди. Домашни всеки ден.
Учителите им (говоря за голямата) са запознати с текстовете от Нета и ги сурвакат с оценки.
В други случаи им препоръчват текстове от Нета.
За правописа следят не само учителите по БЕЛ, но и по география, историа (по които също пишат каго гламави).
Щерката пише грамотно и на КИРИЛИЦА, за което голяма заслуга имам аз  bowuu
Малката също пише доста, но на етапа само ченгелчета.
Но от кварталното училище бях потресена.
Да не наливам масло в огъня, но имам поглед и върху неграмотни (слабограмотни) учителки. Отново от кварталното училище.  Tired

# 13
 • Мнения: 43
Според мен положението е безнадеждно. Дъщеря ми е в 10 клас и също е сменила 3 училища. Към учителките нямам никакви претенции-полагат отчаяни, безуспешни усилия да ги накарат да почетат и попишат малко. Единственият начин за това е като им дават домашни. Дори преписването от нета е по-добро от нищо. Едната учителка пишеше 2 за представена печатна работа, защото ги мързи дори да препишат. Опитват се да дават и есета на по-свободни теми, за да си размърдат сивото вещество. Проблемът е, че от около 25 деца домашни предават 5-6. Дори да пишат двойки за липса на домашно, на никого не му пука. Не се напъват и на контролните и класните. На пръсти се броят децата, които си правят пищови и преписват. На последното контролно имаше много двойки (Дон Кихот), а е можело да се преписва спокойно. За мен даването на домашни е изходът в настоящата безизходица, поне за децата и родителите, на които им пука. Само че, ако на родителска среща го предложа 99% от родителите ще ме изядат с парцалите. Не знам, отчаяна съм-имам чувството, че всичко, което децата ми знаят е моя заслуга и училището няма нищо общо.

# 14
 • Мнения: 15 131
Само че, ако на родителска среща го предложа 99% от родителите ще ме изядат с парцалите.

И аз затова снощи си замълчах и реших първо да сверя нещата, как е в другите училища.  Blush

Знаток, много се радвам, че сте случили на учители и училище! (Само ще помоля да пишете точно в кой клас са децата ви, защото има разлика в различните степени на обучение.) Не знам на какво казвате квартално училище и кои не са квартални, ама при нас всички са такива. Вече споменах, че в 6-ти клас местих сина си, в едно от двете най-добри училища на града ни, но и там беше същата работа, да не кажа и по-лоша, специално по БЕЛ. Е, поне математичката беше страхотна.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт