Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 ноем. 2008, 11:12 ч.

За детските градини и ясли в България

 • 936
 • 11
 •   1
Отговори
 • Балчи-Варна
 • Мнения: 404
Здравейте,така като се изписаха много теми за детските градини и ясли,за това как педагозите били незнам какви,как тормозели децата,други от тях  пък били ангелчета,и тем подобни коментари.Нека в тази тема сега всеки сподели наблюденията си от своята детска градина,от педагозите на детето си,от всичко в детската градина-било то положително и отрицателно.Нека да поразсъждаваме кой е крив кой е прав?Кой и какво са нужни при възпитанието на едно дете?И,разбира се какво предлагате за промяна в детската ви градина,за по-добро?
 пп.да не забравяме и болестите в градините......................

# 1
 • Мнения: 35 229
За педагозите - трудно ми е да дам мнение, а и да дам, не знам доколко ще е обективно. Причината - просто не смогвам да ги опозная newsm78 сега е 2 група, т.е. посещава градина от 1г. и 2м. За този период, това й е третата двойка учителки ... отделно 2 месеца й се връзва посещаване на сборна група, където се изредиха още поне 6 преподавателки.

Едната от първата двойка я беше удряла, първата седмица от тръгването й Tired от другите съм доволна, в смисъл - има обратна връзка, детето се връща с нови научени неща и казва, че госпожите са добрички.

Директорката е много дейна жена, базата е след ремонт, легла, гардеробчета и т.н. - нови. Чисто, спретнато, дворът е с цветя и тревичка като по филмите.

Извън задължителната програма ходина английски и танци. Градината работи с преподаватели са от специални школи за преподаване на деца. Правят открити уроци, доволна съм от резултата.

За болестите - не сме имали проблеми, но това си е до дете, не до градина.

Недоволна съм само от сутрешната и следобедната закуска, но това не може да се промени лесно, 16 градини са в квартала и менюто се спуска централно за всички. Затова сутрин закусва вкъщи и ходи от 9 ч., следобедната тя сама я отказва в повечето случаи.
Обядът е добър.

Градината е обикновена квартална, държавна.

# 2
 • Мнения: 9 817
Лично за съм безкрайно доволна от детската градина на дъщеря ми- от учителите, от помощния персонал, от директора, от извънкласните занимания.
Детската градина се води обикновена квартална, дъщеря ми я посещава още от яслена група.
Дори вчера си говорих с една близка приятелка, чиито деца посещават една от най-елитните частни ДГ в София /нарочно не искам да спомена името й/ и установихме, че освен разликата в цената и това, че ЧДГ предлага транспорт в общи линии по нищо не се различава от държавната.
Педагозите на дъщеря ми са наистина добри професионалисти, обичащи работата си.
Видно е по знанията на детето ми, за което двете госпожи са наистина големи авторитети.
Говоря от собствено име, не обобщавам, това е моето мнение и се отнася за моето дете.

Кое крив и кой прав? - И родителите, и учителите, пък ако щете и децата. Все пак говорим за хора, различни, с различни характери и възпитание, които е нормално да грешат и да изразяват емоциите си по различен начин.

Кой и какво са нужни при възпитанието на едно дете? - Разбира се, че за възпитанието на едно дете са нужни и родителите и учителите. Това е двустранен процес. Ако учителят е некадърен или мързелив тогава не виждам с какво и на какво може да научи децата. Родителите пък не трябва на 100% да оставят възпитанието и обучението на децата си в ръцете на педагозите.

А за болестите темата не ми се отваря, има така от 40 страници.

# 3
 • Балчи-Варна
 • Мнения: 404
Ние посещаваме детско заведение още от 11месечен.Първо бяхме на ясла,а сега от септември сме първа група.В началото имахме доста проблеми в яслата,свързани с храненето на детето-искаха аз да му нося на обяд храна от детската кухня???Трябваше да излизам от работа,та да нося храна...???е кажете ми кой ще ме търпи така...?та намерих аз една мама която вземаше храна за своя юнак,тя вземаше и за нас и така един месец.След което ходих до директорката с която разговарях и й казах че щом го приемате на тази възраст,значи сте преценили че имате подходящи условия за отглеждането му...Та така нещата се оправиха.....Аз съм много доволна от мед.сестрите и от леличките в яслата.Гледат децата като свои.Е,сигурно се случва на моменти да се скарат,но като цяло работата им е без грешка.
Сега от персонала на перва група също съм много доволна.Знаете ли мили мами от толкова дни в детско заведение -стигнах до извода че педагогът се държи по начин към едно дете,по какъвто начин й покажат родителите на това дете.За какво говоря ли???ето този случай от вчера
-Отивам аз да взема малкия от градината и една баба на едно от децата ми казва че нейният внук се оплаквал в къщи от няколко дни,че Джан[моят син] е посягал да го удря.Аз се притесних и й казах че ще му обърна внимание.След което влизам в групата и говоря с учителката,а тя ми разказва как вчера е говорила с майката на това същото дете и й е казала че много се дразни с децата,че ходи и им разваля игрите нарочно.Помолила майката на детето да поговори и тя с него,като й казала че тягоспожата,от няколко дни се опитвала да му обясни че така не трябва и че така нямало да си играят децата с него.Възмутена беше госпожата ни заради нехайството и безпричасноста на майката на детето.
Госпожата трудно би се справила с този проблем ако няма кой да я подкрепи...Та стана ясно че моят син не е виновен изобщо,дори госпожата ми благодари че съм попитала и че съм била готова да се скарам на моя мъник,ако е било така.т.е.благодари ми за активното участие в ежедневието на детето ми в детската градина....
Затова мисля че не трябва да сме безучасни,за да върви всичко по вода,както в детскат градина така и в къщи

# 4
 • Мнения: 3 929
Синът ми миналата година беше на ясла, а тази година е 1-ва група в градината на ОДЗ-то. Бих казала, че съм сравнително доволна от сестрите в яслата, а сега и от двойката госпожи в градината, които се водят за едни от най-добрите и стари педагози специално в това ОДЗ. Обслужващият персонал, т.е. леличките, също са добри - и като хора, и като персонал. Виждам, че синът ми научава много нови неща и се развива добре.
В момента тече ремонт - подмяна на дограмата и боядисване на помещенията и вярвам, че ще стане чудесно като интериор. За двора - не съм виждала ОДЗ с по-хубав двор от този - изключително поддържан, чист, с много зеленина и красив.
За храната - не знам. Очевидно синът ми не се нахранва добре, защото след градина е много гладен в повечето случаи. Иначе знам, че им дават доста плодове на децата - поне така ми разказва той, а и лично няколко пъти съм заварвала госпожите да им дават парчета плод, когато съм отивала да го взема след работа. Поне получавам подробна информация за менюто им от сина си.
За болестите - ами ясно е, че ги има, но напоследък чувам от някои родители (лично не съм), че дори самите госпожи връщали болни деца още сутринта и то доста безкомпромисно, което е повод за радост, но ще видим.
Обаче съм била свидетел неведнъж на лошо отношение от страна на педагожките към децата, да не говорим, че съм виждала да ги удрят, да крещят по децата без основание, а просто защото са нервни. Много неприятно ми стана, но се радвам поне, че моят син не е в групите на съответните госпожи.
Определено разчитам много на госпожите на сина ми за доброто възпитание. Няма да коментирам факта, че той си има такова от нас вкъщи още и те го оценяват.
Имат извънкласни занимания по танци, футбол и английски. Записах го на танци, но не харесваше момичето и го отписах. Затова пък с охота ходи на футбол по свое желание и по нежелание на майка си, но какво да се прави.
Единствено мога да се оплача от сборните групи. Това лято се наложи да бъде в такава и още, като види помещението, започва да ме умолява да не ходим там. Сега пак е в друга група, но се надявам до понеделник да ги върнат в техните си.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 530
Никол, в коя градина ходите?

# 6
 • Мнения: 2 950
Йоана ходеше две години на ясла в 11 ОДЗ в Младост 1. Първата група ясла беше повече от прекрасна.  newsm10 Сестрите бяха мили, възпитани и тя ги обожаваше. Не е плакала, научиха я да яде сама, да пие от чаша, от първия ден спеше там, вечер не искаше да си ходи - общо взето супер ясла!  smile3521 Втората година направиха група-вариант, т.е. деца на възраст за ясла от 2 до 3 г, но с учителки. Според мен изключително неудачен метод за гледане на деца. Децата са недорасли да се оправят сами,  а госпожите не са свикнали да гледат "бебета". Едната госпожа се опитваше да прави каквото е по силите й и децата я харесваха, но другата.... не искам да коментирам държанието й към децата и родителите.
Сега ходи в 174 ЦДГ в Лозенец. За сега съм много доволна. Много си харесва госпожите, научила е доста неща от началото на годината и всяка вечер се прибира ухилена до ушите.  Smile Няма криви в тази градина - аз лично харесвам госпожите, харесвам и директорката, защото нещата са доста уредени и определено работят в посока децата да се чувстват добре. Само едно нещо не ми харесва и това е, че няма голям салон за спорт, танци, тържества и т.н. Но това мисля, че не зависи от директорката, а от това каква база й е отпуснала Общината.  newsm78

 gul4i ,
хубава тема. Дано само не се превърне в бойно поле.

# 7
 • Мнения: 634
Лично за съм безкрайно доволна от детската градина на дъщеря ми- от учителите, от помощния персонал, от директора, от извънкласните занимания.

Тя коя е

# 8
 • Мнения: 9 817
Лично за съм безкрайно доволна от детската градина на дъщеря ми- от учителите, от помощния персонал, от директора, от извънкласните занимания.

Тя коя е

17- то ОДЗ Мечо Пух, в Младост 1.
Наистина нямам нито една забележка / поне за сега/ относно гледането и обучението на детето ми.

# 9
 • Балчи-Варна
 • Мнения: 404
Дано нещата в  повечето детски градини в България се оправят>Да са спокойни родителите че дацата им са на добро място.
Дано,дано дано.......май имаше такава песничка Embarassed

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Дъщеря ми е в държавна квартална детска градина.
За 4 години се смениха 3 лелки и 3 госпожи... Аз в една тема бях писала за въпросната градина. Има какво да се желае от педагозите. Връзка с родителите почти няма, защото децата се качват сами на вторият етаж.  Имам чувството, че специално нашите учителки са го ударили малко на уво.. Тази година специално поне за сега не мога да се оплача. Спряха да пускат филмчета, които предните години бяха задължително по 2 пъти в деня Thinking. Сега пускат понякога, което също ме дразни, но се търпи. Ако стане ежедневие отново, няма да си замълча естествено.

# 11
 • Мнения: 35 229
Никол, в коя градина ходите?

139 "Панорама" - централа, Люлин 8
 Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт