Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 49 отговора


Мнения: 389
Каква питка месите,знам че има и готови в магазина,ама имам желание да се пробвам тази година.Дайте някоя  вкусна и оригинална рецепта.
Цитирай

Под звездите

Мнения: 512
Аз си замесвам тесто от мая,захар,сол,хладка вода и брашно.Оставям я да втаса,премесвам отново слагам паричка украсявам,оставям отново да втаса и след това печа в умерена фурна.
Цитирай

София

Мнения: 45
1. 700гр. брашно
2. 50мл. олио
3. 1/2 ч.л. сол
4. 1 п-че бакпулвер
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се прави кладенче. В кладенчето се добавя солта, олиото и хладка вода и се замесва меко тесто. От тестото се оформя питка, като в нея се слага паричка. Питката се набожда на няколко места с вилица, намазва се с олио и се слага в намаслена тавичка. Пече се в умерена фурна докато стане златиста. След като се извади от фурнатапитката се наръсва с малко студена вода и се покрива с кърпа, за да омекне
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Според поверието питката за Бъдни вечер трябва да е постна.
Без яйце, без мляко, без мая, т.нар. содена питка.

Аз я замесвам с хладка водичка, сол, щипка захар, сода, олио и брашно на око. Става и то вкусна.

Паричката е задължителна. Тази питка не се вдига много, но ако се изпече хубаво не остава глетава и е много вкусна.
Като се изпече я поръсвам с малко водичка и я увивам в кърпа да се задуши. Става мекичка отгоре.
Може да се намаже и отгоре с олио за да е по лъскава. Надупчвам я с вилица и я рисувам отгоре с кръст.
ето ми я питката от миналата година   цък

Като я сложа на трапезата и забучвам една свещичка като я увивам в основата с фолио за да не се разтече восъка от топлото вътре в питката и я запалвам  Peace
« Последна редакция: нд, 21 дек 2008, 16:25 от доня КОПРИВА »
Цитирай

През девет земи в десета.

Мнения: 147
         Миналата година я правих по рецепта на Honda и стана много хубава. Тази Коледа мисля пак нея да направя. Копвам ти рецептата :
 
                               Питка за Бъдни вечер от Honda                        

Затоплям около 1/2 л вода - не гореща, топличка. Разтварям вътре 1 пакетче или 1 бучка мая, щипка сол, 1 ч.л. захар и прибавям брашно докато стане гъсто като боза. Оставям го да удвои обема си и тогава прибавям малко олио, примерно 1/2 к.ч. и брашно. Омесвам всичко докато стане не много твърдо тесто. После пак го оставям да втаса. Замесвам го леко, слагам го в тавата и правя украса. Паричката слагам при последното омесване. Отгоре я надупчвам с вилица, за да не се отдели кората при печенето. Пека на 170 градуса около 45 минути, но зависи от фурната. Става много вкусна.
Цитирай


Мнения: 747
Според поверието питката за Бъдни вечер трябва да е постна.
Без яйце, без мляко, без мая, т.нар. содена питка.



  Peace
Много искам да спазя тази традиция,но за съжаление содената питка не ми се получава.Затова я приготвям с мая,водичка,брашно,сол и захар.Струва ми се,че и така е почти постна.Задължително слагам паричка.Ще ми бъде интересно някои да сподели идеи относно украсата на тази питка.Какви фигури е хубаво да се сложат?
Цитирай

Банкя

Мнения: 1 161
Не може да не се получава тя просто е по-различна от тези с мая.У нас често правя ,защото  я харесват .Става плътна но не глетава и е хубава докато е топла.Иначе рецептата е както са казали момичетата горе.Може да се украси с пиленца ,кръст , и там каквото можеш с тесто да направиш.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Обикновена содена  Peace
Правя я като Доня Коприва, но слагам зехтин, вместо олио и става страшно мекичка и ароматна  Smile
Цитирай


Мнения: 836
Правя содена питка по тази рецепта:

1 кг брашно
500 г кисело мляко
1 ч.л. (5 г) сода
3 с.л. (30 мл) олио
1 ч.л. (5 г) сол

В пресятото брашно се прави кладенче и в него се сипва разбърканото кисело мляко със содата. Прибавят се олиото и солта. Тестото се замесва на плот, поръсен с брашно. Към края, се слага парата (много добре измита, завивам я в паус). Пече се в умерена фурна около 30 минути, в намазана с масло тава. След като се изпече, се напръска с малко вода и се завива в кърпа, да се задуши.

Питката доста бухва (като за содена) и придобива един такъв сюреалистичен вид  Laughing, но така е по-весело.
Цитирай


Мнения: 389
Благодаря ви!  bouquetТази година ще ми е за първи път!Миналата година бяхме при наще,преди това при свеки,но тази година сме в къща и на мен се пада честа да сготвя!  chef
Цитирай


Мнения: 1 715
Не понасям содени изделия - питки, соленки, сладки. Обикновено се снабдявам с хубаво втасало тесто от някоя фурна /имам познати, които си замесват много хубаво хлебно тесто за собствена употреба/ и с децата остава само да оформим тестото.
Цитирай

Абсурдистан

Мнения: 3 316
Според поверието питката за Бъдни вечер трябва да е постна.
Без яйце, без мляко, без мая, т.нар. содена питка.

Аз я замесвам с хладка водичка, сол, щипка захар, сода, олио и брашно на око. Става и то вкусна.


Абсолютно точно.
Питката трябва да е постна.
Правя я по същия начин
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Аз правя питката по тази рецепта само ,че оформям като питка. Smile
« Последна редакция: пн, 22 дек 2008, 18:56 от Pety »
Цитирай


Мнения: 1 705
Според поверието питката за Бъдни вечер трябва да е постна.
Без яйце, без мляко, без мая, т.нар. содена питка.
...

И аз така я правя!
Цитирай

София

Мнения: 632
побутвам....   chef
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 49 отговора