Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Dania
 • Мнения: 2 757
Очертава се голям проблем на сестра ми. Щерка и не можа да ходи на ясла, защото не я понесе и след 1 месец мъчение даскалките казаха на сестра ми, че това дете в ясла няма да оцелее и трябва да го спре. Сега вече е на 3г и 2месеца и тя реши да я запише на детска градина с надеждата, че този път ще стане. Вече две седмици обаче детето не може да свикне. Първите 2 дни и харесваше. Но после започна да става все по зле. За сега седи там по половин ден по преценка на персонала. Но нещата стават все по зле, реве много, майка и като я води на детска тя непрекъснато повтаря, че не иска. Даже като наближат детската и акзва, че и става лошо. Явно и имунитета и спада защото и се вдигна херпес. Днес е било голям ад и даже са се обадили на сестра ми да и кажат веднага да дойде да си прибере детето. А за детето е важно да ходи на детска защото това е единственият начин да научи датски. Пък и майката трябва да тръгва на работа.
Дали е възможно това дете да не може да свикне с детската. Ясно че един от проблемите е комуникационен, защото не разбира като и говорят и не може да общува. Но брат и примерно, който е на 4 години и ходи в същата детска там се чувства прекрасно, играе си сам и не му пречи, че не знае езика. Най му харесва това, че не го карат да спи. Но малките ги карат поне да лежат, ако щат да спат. Всъщност повечето деца не спят, но си лежат кротко докато им разрешат да стават. Но на племенницата ми това много и пречи, тя просто не иска да си лежи като др деца, пречи им непрекъснато. Само един ден е заспала неясно как, сестра ми беше много учудена, защото като отишла да я вземе нито едно дете не спало, лежали си, само щерка и спала. Явно от рев се е уморила според мен. Ама сестра ми вече взе да си мисли, че са и дали приспивателно  ooooh!
Но знаете ли за други такива случаи дете да не може да свикне с детска. Особено майките в чужбина, които са минали по този път.

# 1
 • 1229
 • Мнения: 337
Не знам какво да кажа....Чувала съм за такива деца, но не познавам.
Моето дете ходи на ясла от 5 месеца вече и мисля, че й харесва. Разбира се, тя е малка и не може да ми каже, ако нещо не е наред, но би показала по някакъв начин.
Доколкото знам, в яслите и детските градини има психолози и те би трябвало да работят с детето.

# 2
 • Мнения: 9 817
Познавам да, дете е на нашите най-близки семейни приятели.
Рев, истерии и тръшкане, в това се изразяваше ходенето му на ясла.
Видимо детето страдаше много.
Опитът да свикне продължи около 3 месеца.
Наистина се радвам, че родителите й се оказаха от яслата.
Пробваха да я пуснат отново на 3 години и половина-отново същото.
Третият им опит беше успешен- малката тръгна на детска на 5 години.
Сега вече е на 5 и половина и дори събота и неделя плаче за госпожите.

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 5 150
Племенницата ми първите дни плачеше много, чак въздух не можеше да си вземе.Една сутрин учителките дори си помислили, че си е глътнала езика и викали сестрата.Слава богу нищо такова не се е случило.Тя също не лягаше да спи, но те и не я насилваха.Това което етърва ми направи по съвет на учителките е:

1.Занесе чаршафи, възглавница, завивки всичко от тях, за да има нещо свое в градината.
2.Любими играчки.
3.Започнаха да я водят баща й и баба й, за да бъде ряздялата по-лека сутрин.

И свикна.Дано сестра ти и учителките намерят правилния подход, за да свикне детето.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 328
Племенника ми.
5 месеца рев и какво ли още не и на 6-тия месец моя милост се приземи в Канада /сестра ми живее там, а детето знаеше само английски и грам български благодарение на градината/. Гледах го 6 месеца и се прибрах. Той пак на градина, но друга по-добра от първата. Пак рев - този път 1 месец. Толкова ни трябваше за да уредим майка ми с виза и билет и да я качим на самолета. Тя стоя също 6 месеца, а на тръгване на летището се размениха със свекървата /това е буквално - едната я изпратиха, а другата я посрещнаха и двете баби са се видели за половин час/. Тя стоя 3 месеца. Последните 2 седмици е ходила с него на градина за да свикне. Градината е отново сменена за да не си спомня лошите емоции от старите и вместо градина той знае че ходи на училище. Свикна и сега ходи с желание.

# 5
 • Мнения: 368
Имам един такъв случай у дома. Само дето моя случай не ревеше , но на третия ден беше болна. 2-3 седмици домашно "лечение" - гушкане , игри и занимания с мама или гледачката. После пак 2-3 дни на градина и пак нужда от домашно лечение. Не издържах и я спрях. ДГ не е единственото място , където детето може да стане човек , но си трябва много занимания с мама и тати , баби и дядовци /ако са наблизо и им се занимава/ , докато се намери подходящата ДГ /или друга форма за обучение /за детето.

Когато става въпрос за чужбина нямам мнение , но може би малката е доста чувствителна и чуждият език й идват в повече. Трябва да премине този период , но никой не може да каже кога , за съжаление.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Познавам, да. Собственият ми син също много трудно свикна с градината. Дори свикна е силно казано, по-скоро примири се.

Щом и до обяд не иска да ходи, надали само спането е проблем... Освен ако не са я стресирали в началото някак, че остава по цял ден. Там при вас няма ли разни по-гъвкави схеми за свикване - по няколко часа, майка и да остава в началото и т.н.? Вероятно поне в някои градини има такива варианти.

# 7
 • Dania
 • Мнения: 2 757
Познавам, да. Собственият ми син също много трудно свикна с градината. Дори свикна е силно казано, по-скоро примири се.

Щом и до обяд не иска да ходи, надали само спането е проблем... Освен ако не са я стресирали в началото някак, че остава по цял ден. Там при вас няма ли разни по-гъвкави схеми за свикване - по няколко часа, майка и да остава в началото и т.н.? Вероятно поне в някои градини има такива варианти.

Е да де, първите май 4 или 5 сни ходеше само по 1 час. Втората седмица почна да седи до обяд. Така че никога не е оставалапо цял ден. Майка и трябваше да я взема в 12 щото след това децата лягат да спят. Но не можеше и я вземаше в един, което значи че е хванала обедната почивка. Аз се учудвам, че ги карат насила да спят, защото синът ми също е на 3 години и в неговата детска слагат да спят само децата, чиито родители изрично са казали, че имат нужда от слеобеден сън. Моят син има нужда и съм казала да го слагат. Но той все по често отказва да спи и никой не го насилва, просто го оставят да си играе. Мислех, че и в др детски градини е така. Но може би защото детската на племенницата ми е малко по различна, там в една група са 2 и 3 годишни, а в следващата са 4 и 5 годишни, т.е. не са разделени по възраст, а са омешани и може да има съответно и други правила.
Малката си е ревлива и истерична, а и майка и много я глези, не я е научила на никакъв ред и затова според мен е нормално в детската да не и харесва. Брат и също не е научен на ред, но той си е от една страна много умен и осъзнат, отделно от как се е родил за него никога не е било проблем да седи с кой го оставят, не е ревал за мама никога. И знае как да се социализира, съобразителен е и срамежлив. Докато малката е хала, прави си квото си иска и отказва да се подчинява на правила

# 8
 • Варна
 • Мнения: 4 187
Не познавам  Rolling Eyes. Всички деца около мен ходят с желание!
 Това което описваш е много неприятно, все пак си мисля , че с усилия от страна на персонала, и търпение от страна на майката може да има напредък. Не може ли тя да остава за малко в групата? Четох някъде, че на вън има такава практика .

# 9
 • През девет земи в десета
 • Мнения: 1 983
Пресен случай племенника ми(4г и 7мес.),само дето си загубих цял ден да го запиша и после тичах да оправям документи.Толкова и ходи две седмици от един месец и този го отписахме.Рев страшен,там седи с гръб към масите,не е ял в градината нищо,нито един от 14-те дни,лежи,но не на обяд,а когато на него му е кеф и един хубав ден явно му бяха направили по-грубо забележка и дотам бяхме с ходенето,започна се един рев,истерии,захласва се и повръща и категорично заяви,че няма и не иска да ходи вече там .Не е лошо дете иначе,не е много претенциозен,слуша и никога не се е разправял с друго дете за играчки или каквото и да било,просто явно е много чувствителен.Е като не става спряхме го и майка му ще го гледа вместо да работи.Говорихме,че има вече приятелчета там,че ще има коледно тържество и ще идва дядо Коледа,не става и не става.Плашихме го,че няма да го извеждаме навън,после че няма да гледа телевизия,прибрахме ДВД-то и лаптопа,а той каза: -Не ще си седя тука тогава и нищо няма да правя!

# 10
 • На брега на Средиземно море
 • Мнения: 560
Моят син много трудно свикна с д.градина.
Бяхме в България за по-дълъг период от време
и там го пусках в една частна д.градина,
просто за да свикне,тогава беше на 2г.7-8м.
В началото беше голям рев до повръщане.
Никога не се беше отделял от мен,
тъй като в отглеждането му не са участвали баби.
Реших да  му кажа,че съм в д.градина и се крия на покрива.
Това имаше голям успех.
Пак плачеше,но не както преди.
След това се върнахме в Тунис и кошмара започна отново,
защото той говореше само български,беше на 4г.4м.
Записах го в д.градина,която беше пак частна и
децата бяха с различни националности.
В началото стоях там,до като се заиграе.
После пак му казах,че съм на покрива
и,че това е нашата тайна.
Ходех на обяд да го взимам и после пак го връщах.
Беше мн.трудно за мен и за него,но нямаше как.
Там за 5мес.научи арабски и френски.
Сега е предучилищна(тук започват от 6г.у-ще)
и пак си мисли,че се крия в училището.
Не знам до кога ще го лъжа,но това е единственият
вариант и двамата да сме спокойни.
Преди няколко дни баща му го закара в у-ще с уговорката,
че аз ще отида по-късно и ще се скрия,до като той учи.
След като са пристигнали той е попитал,защо още ме няма.
След дълги уговорки се наложи да отида до там.
Успех и търпение! Peace 


# 11
 • Мнения: 1 877
Моят два месеца рева и накрая го отписахме...разбира се за гарнитура бяха и болестите и това съвсем наклони везните

# 12
 • Мнения: 2 437
Моето дете с първата ясла имаше такъв проблем. Ходеше само до обяд, но с такива мъки, че след 1 месец бях на път да се откажа, когато ми предложиха да го преместя в по спокойна ясла с по малко деца и там свикна още от първия ден целодневно. Проблема ни също беше с комуникацията, защото той не говореше и много малко  разбираше , на 3 години и 3 месеца го преместих в детската градина и там първия месец беше доста зле, докато свикне, но на практика проблема отпадна едва, когато започна малко от малко да говори и да разбира. Сега ходи с голямо желание,  но вече е на 5 почти.

# 13
 • София
 • Мнения: 8 806
Moето дете така и не свикна с градината,харесва му да отиде ден-два,после пак у дома.Няма никакво желание.
Познавам, да. Собственият ми син също много трудно свикна с градината. Дори свикна е силно казано, по-скоро примири се.
Именно Peace

Последна редакция: нд, 30 ное 2008, 12:51 от ДесиХ2

# 14
 • Мнения: 11 163
Аз съм била така с яслата. Много съм ревяла и така и не съм могла да свикна. Накрая са ме спряли и са ме дали баба ми да ме гледа. При мен проблемът е бил, че допреди това сме живяли при баба  и съм много свикнала с нея.
Сестра ти мислила ли е да наеме детегледачка, която да се грижи за детето вкъщи или да смени градината, ако това е възможно.
Не е лошо и някой да се занимава с детето вкъщи, за да учи датски. Все пак наистина може да е стресиращо това, че не знае езика.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт