Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-9 от 9 отговора

софия

Мнения: 15
Искам да попитам някой правил ли е варени свински(малки) рибици с подправки
Цитирай

София

Мнения: 4 993
Ами аз не съм чувала за ВАРЕНО филе "Елена"  newsm78 newsm78 newsm78
Ако някой знае да казва  Very Happy

За мен филе "Елена" се прави от сурова рибица,която се изкисва или в саламура или морска сол и после се овалва в подправки и чубрица задължително.Закача му се здрава връв и се окачва да съхне....
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 5 788
Правила съм, но не ги варя, а само ги попарвам във вряла вода, след като съм ги държала в морска сол 24 часа.  Laughing
После се натриват с подправки и се сушат на хладно място.
Е, ако искаш да станат по-бързо, може да ги позадържиш малко повече, така стават за ядене след седмица.
Но не му казваме филе "Елена", а просто сушени рибици.  Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 4 993
Сийче,имам въпрос....
Като престоят 24 часа в солта не стават ли отровно солени?
Цитирай


Мнения: 6 461
Като престоят 24 часа в солта не стават ли отровно солени?
Филе Елена се приготвя от контра филето и не му пречи да преседи 24 часа ,
но в домашни условия се приготвя също така и от бон филето(както е дадено в темата),
понеже бон филето е много по малко от контра филето ,
може би тогава ще трябва да преседи по-малко часове за да не стане  много солена рибицата.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 5 788
Сийче,имам въпрос....
Като престоят 24 часа в солта не стават ли отровно солени?

Не. Не ми се е случвало досега. Мисля, че по тази технология месото поема само толкова сол, колкото му е необходима. Говоря за морска сол, на едри кристали, не ситна.
После се потапя във врящата вода, за да падне останалата по повърхността сол, както и да се "запечата" месото. Щом побелее, се вади.
Ако се опасявате, че може да е прекалено солено, може да го подържите повече във водата, не 2-3, а 5 до 10 минути. Но така става малко по-твърдо после.
Цитирай

София

Мнения: 4 993
Мерси  Hug Hug Hug Hug
Смятам да пробвам по твоя вариант  Peace


П.П.Че сега ми се сушат едни кайзер пастърмички,ама ще пробвам и твоя вариант щом стават по-скоро.Просто супер
Цитирай

Montreal

Мнения: 684
Вкъщи и ние приготвяме така свински рибици - стоят в едра сол 24 часа и после се овалват  в подправки. Не стават солени. Това за потапянето във вряща вода не сме го пробвали, но идеята ми харесва. При нас проблемът е, че няма къде да сушим месото. Затова след като е престояло в солта, месото се измива, подсушава и се нарязва на еднакви резени, около един пръст дебели. След това обилно се овалва в подправките, нарежда се върху някаква решетка(скаричка), решетката се слага в подходяща табла или тава и се оставя да се изсуши в хладилника. От време на време се обръща и проверява дали е готово. Обаче, ако ме питате за колко време става готово - не мога да кажа, никога не съм засичала. Сега като се замисля, може би за 7-10 дни.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 5 788
По моя метод пак се суши в хладилник, но след попарването и преди подправките рибицата се цепи на 2 или на 4 парчета по дължина. Всъщност, колкото по-тънки са парчетата, толкова по-бързо ще се изсуши.
Цитирай

софия

Мнения: 15
Благодаря на всички за бързите отгоговори. Ще пробвам още днес.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-9 от 9 отговора