Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора

Sofia

Мнения: 1 140
Привет, момичета, след като доста време ползвам решетката за готвене на пара в Цептер, а за бебешките манджи използвам Baby Cook, който също е на принципа на парата, най-после реших да си взема и истински уред. Поръчах си ето тази машинка, изглежда ми добра.

http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=popup_image&pID=142

Моля да споделите рецепти за готвене на пара в подобен уред. Задушени зеленчуци, ориз, картофи, риба, това е ясно на всички. Дайте някакви идеи за маринати (има и такава опция уредът), да слагам ли някаква мазнина, как да слагам подправките - във водата или самия продукт, изобщо споделете опит.

Мисля, че темата ще е полезна на всички. Намерих стара тема за готвена на пара, но само една страничка. http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=164570 Може да има и други, дайте линк, ако намерите.

Благодаря на всички. Smile
Цитирай

София, Борово

Мнения: 1 772
Ще следя темата - аз до сега съм правила риба и зеленчици. Рибата не стана добре, но това е от незнание.
Цитирай


Мнения: 161
аз си купих същия уред. правих в него ориз. Но стана лепкав и гаден.
може би водата беше много. Днес ще пробвам ризото.
купих готова смес. Ще пробвам тази вечер и ще споделя.
мисля да сложа и пилешки хапки в тавичката.
И в съседната кошница мисля да сложа нещо,
но не мога да реша кво. newsm78
Пиле, ориз.....
имам един зелен замаразен боб,
чудя се дали ще стане хубаво.
пък мисля да сложа замразени броколи
и ще поръся със кашкавалче..
утре ще споделя.......... Mr. Green
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 140
Диана, как направи рибата?

Ето една рецепта, която намерих във форума:

Ориз на пара по японски

Изберете необходимото количество бисерен ориз, което искате да сготвите. Изплакнете го много добре в гевгир, докато водата измие нишестето от ориза и накрая стане чиста.

Оставете ориза да кисне във вода поне за час, ако не разполагате с толкова време, може и 30 мин.

Вече в този си вид, можете да го варите на пара. След 30 мин. можете да добавите зеленчуците, месото или с каквото бихте искали да бъде оризът Самите зеленчуци или месо се варят на пара за още 20-30 мин. или колкото им е необходимо  Съвсем накрая добавете сол и подправки.

Авторката пише също да се слага солта на края. Ще пробвам и по двата начина. Големият ми син е решил да мине на диета и трябва да му готвя нещо, че яде само моркови и краставици. Сигурно е влюбен,
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 140
Има и още, благодаря на момичетата, които са ги пускали!

Свинско във фолио- Гръцки стил

1-2 лъжици зехтин
1 малък червен лук, нарязан тънко
300г. свинско крехко месце нарязано диагонално на 1см дебелина
сол и черен пипер
1чесън на вкус
2домата
2щипки подправки /някакви смесени каквито имате/
4по-големи щипки мащерка
2супени лъжици червен оцет от балсамовия или какъвто имате ако питате мен..

1. Намазвате фолиото. Слагате лук, после месото, сол, пипер, чесън и добавяте доматите на резени. Поръсете с подправките и най-накрая поръсете с олиото и оцета.
2. Затворете фолиото, като затворите краищата добре. Сложете ги в уреда и затворете похлупака.
3. Да седят ок.30мин докато се сготвят напълно.

Пиле с тарагон и крем сос.

2. пилешки гърди
сол и черен пипер
1 1/2 супена л. тарагон свеж или една л. сух
1 малък стрък праз нарязан на ситно
1 малък морков нарязан на пръчици
4 супени лъжици вермут или сухо бяло вино   
4с.л. пълномаслена сметана

Във фолио слагате пилето, сол, пипер, тарагона, отгоре слагате праза и моркова, после вермута и сметаната.
Готви се за 15-20мин.

В книгата пише, че отделните късчета месо се слагат в отделно фолио, забравих да го напиша и за горната рецепта.

Добър апетит
 
Пъстърва на пара

Една пъстърва се измива и почиства и както е цяла от двете й страни в лек диагонал /по посока на костите/ се правят няколко прореза на около 2 см един от друг. Прави се марината от 2 суп. лъжици лимонов сок + 2 суп. л. светъл соев сос + 2  суп. л. сусамено олио, но и със зехтин става!Всичко се разбърква и се слага малко бял пипер и се сипва върху рибата за да престои така поне 20-ина минутки.После се слага в уреда и за около 15-ина минутки е готово!Става много вкусно!

Пиле с лимон на пара
Съставки:

4 -5 пилешки гърди без кост, нарязани на хапки,
2 резенчета настърган джинджифил
4 с.л. лимонов сок
Марината:
1 с.л. сухо шери
1 с.л. лек соев сос
1 с.л. сос от миди!?!
1 с.л. кафява захар
Приготвяне:

Смесете съставките за маринатата. Сложете пилето в купа с лимоновия сок. Добавете маринатата и поръсете пилето с джинджифила.

  Мариновайте пилето за около 20 минути.

Сгответе пилето на пара. Ако използвате уок, сложете пилето върху пароустойчива паница и излейте маринатата върху него. Готви се около 40-45 минути (докато пилето побелее).   

 Ако използвате машина за готвене на пара, изливането на маринатата може и да не е възможно. Оставете я настрана и сгответе пилето според инструкциите на производителя. Сложете маринатата да възври и я излейте върху пилето непосредствено преди поднасянето.
Сервира се горещо с ориз и изпържени сушени гъби. Гарнира се със зелен лук и резенчета лимон.

Dim Sum
китайска кухня, предястия и гарнитури
ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
Тесто:
1 1/4 ч.ч. (150 г ) брашно
1/4 ч.ч. (50 мл ) гореща вода
1 1/2 с.л. (25 мл ) студена вода
1/2 с.л. (7.5 мл) олио

Пълнеж:
75 г смляно свинско месо
3 с.л ситно нарязани консервирани бамбукови кълнове
1 с.л. светъл соев сос
1 ч.л. оризово вино (или сухо шери)
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сусамово олио
1 ч.л. царевично нишесте


ПРИГОТВЯНЕ: Пресейте брашното в купа. Добавете, като разбърквате, първо горещата вода, а след това студената вода и олиото. Месете докато се оформи гладко тесто. Разделете тестото на 16 равни части и и с ръце ги оформете като кръгчета. За да направите плънката, смесете заедно смляното свинско, бамбуковите кълнове, соевия сос, оризовото вино, захарта и сусамовото олио. Добавете нишестето и разбъркайте добре. Поставете по малко от пълнежа в центъра на тестените кръгчета. Притеснете краищата на кръгчето заедно, за да ги оформите като малки вързопчета. Постелете дъното на уреда за варена на пара (стимер) с платнена кърпа и наредете в него вързопчетата. Варете 5-10 минути.

Варена на пара риба с джинджифил и зелен лук
китайска кухня, основни ястия с месо
ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
1 цяла риба ( кефал, костур или пъстърва ) около 700 г, изчистена
1/2 ч.л. сол
1 (15 мл) с.л. сусамово олио
2-3 стръка зелен лук, разрязани на две по дължина
2 с.л. (30 мл ) светъл соев сос
2 с.л. (30 мл) китайско оризово вино ( или сухо шери)
1 с.л. ( 15 мл) настърган пресен джинджифил
2 с.л. (30 мл) олио
ситно нарязан зелен лук за гарниране


ПРИГОТВЯНЕ: С остър нож направете дълбоки напречни нарези от двете страни на рибата на около 2-3 см разстояние един от друг. Намажете отвън и отвътре рибата със сол и сусамово олио. На дъното на огнеупорна чиния поставете зеления лук, отгоре поставете рибата. Смесете соевия сос, оризовото вино и настъргания джинджифил и полейте с тази смес рибата. Поставете чинията в стимер ( уред за варена на пара) и варете на силен огън 12-15 минути. Извадете чинията от стимера, посипете със ситно нарязан зелен лук. Загрейте силно олиото и залейте с него рибата. Сервирайте веднага.

Пиле на пара по кантонски
китайска кухня, основни ястия с месо
ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
600 г обезкостено пилешко месо, нарязано на ивички
1 с.л. светъл соев сос
1 с.л. китайско вино (или шери)
1 ч.л. сок от джинджифил (настържете пресен джинджифил и изстискайте през марля)
2 с.л. нишесте
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сусамово олио


ПРИГОТВЯНЕ: Поставете нарязаното на ивички обезкостено пилешко месо в огнеупорна чиния. Смесете със всички останали продукти и разбъркайте добре. Поставете чинията в бамбуков съд за варена на пара(стимер) и поставете в китайски тиган уок, на дъното на който е налята вода. Покрийте с капак и варете на силен огън около 15 минути. Поднесете със сварен на пара ориз.

Пъстърва на пара
интернационална кухня, основни ястия с месо

ПРОДУКТИ:
пъстърви според броя на консуматорите
2 ч.ч.вода
корен магданоз
парче керевиз
даф.лист
кора от лимон
масло
магданоз
лим.резени


ПРИГОТВЯНЕ: Почистената риба я осоляваме.Увиваме в пласт тензух или друго такова тънко платно. Отлежава на студено 1/2 ч. В тенджера наливаме 2 ч.ч.вода. Нарязваме на ситно мерудията, керевиза, даф. лист, лимоновата кора и прибавяме към водата. Оставяме да кипне. В съда поставяме решетка за приготвяне ястия на пара. Поставяме пъстървата(пъстървите) и похлупваме. Оставаме ги на пара 10 мин. Внимателно ги вадим и редим в елипсовидни чинии или рибени плата .Отгоре ги покриваме с парчета лимон. Сгорещяваме на котлона масло и с него заливаме пъстървите. Поръсваме с магданоз.Така приготвената пъстърва е достойна да я изядем в пълния й блясък.

Пюре от моркови и кайсии

ПРОДУКТИ:
700 г моркови, обелени и нарязани
100 г кайсии, обелени и нарязани на половинки
2 с.л. сметана
сол и черен пипер на вкус


ПРИГОТВЯНЕ: Сварете на пара морковите и кайсиите за около 20 минути, докато морковите напълно омекнат. Сложете в кухненски комбайн, добавете сметаната, сол и черен пипер и направете на гладко пюре.


БОБЕНА САЛАТА НА ПАРА
Бобът се кисне във вода за една нощ. На сутринта се сменя водата и се оставя бобът да кисне още в новата вода. В тенджера със съдче за пара се сипва бобът и 350 мл вода - вари се на бавен огън за около час (до сваряване). След това се слага изцеденият боб в отделен съд и към него се прибавят 2 глави нарязан на лентички лук, 3 нарязани домата, 4 печени, обелени и нарязани чушки, 2 настъргани моркова, 1/2 връзка магданоз, зехтин и сол на вкус. По желание се добавя лимон или оцет.

ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ПАРА
В тенджера се сипва около 300 мл вода, поставя се съдчето за пара и върху него смесени се нареждат зеленчуците: картофи (необелени, нарязани наполовина по дължина), тиквички (необелени, нарязани на 6 парчета), лук (обелен и нарязан на 4 парчета), зеле (нарязано на резени, дебели около 2 пръста). Зеленчуците се варят на слаб огън при затворен капак около 25 минути. Сервират се в чинии, като се поливат със зехтин или сос по желание и подправки. Зелето е вкусно, поръсено със смлян кимион.

Богата пролетна салата
Описание: Идеалните зеленчуци за тази салата са миниатюрни и свежи. Хубавото на тази рецепта е, че при нужда някои зеленчуци могат лесно да се заменят с други.

Салатата може да бъде приготвена и един ден по-рано. Единствено лимоновият сок трябва да се сложи в последния момент, преди сервирането, защото в противен случай цветовете на зеленчуците ще избледнеят и салатата няма да изглежда добре. Продукти:  150 гр.бейби моркови
 200 гр.ситен пресен зелен фасул
 200 гр. грах
 6 – 8 пресни картофа
 1/4 глава карфиол
 1/4 малка жълта тиква
 2 -3 скилидки чесън, счукан
 1/4 ч.чаша зехтин
 1 ч.л.сол
 черен пипер на вкус
 4 -5 ч.л.майонеза
 счукан пресен босилек
 счукана прясна майорана
 счукан пресен лук
 счукан пресен копър
 1/2 ч.чаша лимонов сок Начин на приготвяне: Пригответе зеленчуците. Отрежете краищата на морковите, зеления фасул и граха. По желание, разрежете на две или ги оставете цели.
Разполовете картофите, разделете карфиола на розички и нарежете на резени тиквата.
Сварете на пара картофите, докато омекнат, за около 10 - 15 минути.
Докато картофите се варят, сложете чесъна и зехтина в голяма купа.
Когато картофите са готови, преместете ги, още докато са горещи, в същата купа.
Сварете на пара морковите, карфиола и зеления фасул, за около 8 - 10 минути. Охладете под студена вода , отцедете и изсипете при картофите.
Направете същото и с граха и тиквата. Те трябва да са ал денте, за по – малко от 5 минути.
Смесете с останалите зеленчуци и объркайте добре.
Добавете останалите продукти, с изключение на лимоновия сок, и разбъркайте отново.
Покрийте купата плътно и охладете добре.
15 минути преди да сервирате, овкусете с лимоновия сок
Цитирай


Мнения: 161
Да споделя, снощи готвих на пара в уреда.
Напривавих ризото, пилешки хапки и картофки.
Този път стана супер.

Продават готово ризото с подправките. Подправката беше отделно - аз я хвърлих
защото миришеше гадно. Пишеше на опаковката че
се добавя 850 мл вода.  Аз измерих течността и се оказа, че това са
три чаши - чаени.
Аз сложих на ориза 2 и 1/2 ч.чаша вода.
Преди слоших 3 чаши и го настроих на 60 мин.
Но стана гаден и лепкав, едва го изтърсих от пластамасовия съд да го хвърля.
Сега стана страхотно, щото го държах в уреда 30 мин. Заедно с пилешките хапки и
картофките. Да продължа. Пилешките гърди (2 бр.) ги нарязах на хапки,
овкусих ги с универсална подправка и малко сол, без мазнина - в другата металната кошница.
Сега отчитам че с месо от пил. бутчета ще стане по-вкусно.
В тефлоновата тавичка нарязах сурови картофи нарязани на кръгчета,
наредих ги като за огретен, посолих и подправих. Станаха божествени.
За 30 минути имахме у дома пиле с ориз и картофки.
Отделно направих салатка с доматки с босилек и
воала всички бяха супер доволни.
Цитирай


Мнения: 161
Има и още, благодаря на момичетата, които са ги пускали!

БОБЕНА САЛАТА НА ПАРА
Бобът се кисне във вода за една нощ. На сутринта се сменя водата и се оставя бобът да кисне още в новата вода. В тенджера със съдче за пара се сипва бобът и 350 мл вода - вари се на бавен огън за около час (до сваряване). След това се слага изцеденият боб в отделен съд и към него се прибавят 2 глави нарязан на лентички лук, 3 нарязани домата, 4 печени, обелени и нарязани чушки, 2 настъргани моркова, 1/2 връзка магданоз, зехтин и сол на вкус. По желание се добавя лимон или оцет.

ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ПАРА
В тенджера се сипва около 300 мл вода, поставя се съдчето за пара и върху него смесени се нареждат зеленчуците: картофи (необелени, нарязани наполовина по дължина), тиквички (необелени, нарязани на 6 парчета), лук (обелен и нарязан на 4 парчета), зеле (нарязано на резени, дебели около 2 пръста). Зеленчуците се варят на слаб огън при затворен капак около 25 минути. Сервират се в чинии, като се поливат със зехтин или сос по желание и подправки. Зелето е вкусно, поръсено със смлян кимион.

Богата пролетна салата
Описание: Идеалните зеленчуци за тази салата са миниатюрни и свежи. Хубавото на тази рецепта е, че при нужда някои зеленчуци могат лесно да се заменят с други.


Стела Мария, къде се сипва тая вода, моите кошници са на дупки и ако сложа вода тя ще изтече ?
Пък искам да пробвам да сваря и боб.
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 140
Зайче, не знам, ще пробвам и ще ти кажа, при мен най-горният етаж става и за ястия с някакво сосче.

Аз пък тази вечер сложих в едната кошница ориз в съотношение едно към две, стана божествен, даже Косето го яде, а той не близва ориз. В другата кошница сложих броколи, а в горния съд сложих пилешки филенца, които овкусих с риган, соев сос, сол, и малко пипер. Всичко стана за 35 минути.


Има много хубави рецепти в самата книжка на уреда, но няма да пускам нищо без да съм го пробвала. Някои ми се виждат странни, примерно някакъв варен кейк... Ще видим, ще го пробвам.
Цитирай


Мнения: 161
Тия броколи, замразени ли ги купи ? Аз купих замразени.
Ние ги обичаме по хрупкави. Твоите броколи как станаха ?
Предварително ли ги овкуси?
Абе и аз снощи четох тая книжка, но рецептите ми се сториха
доста шантави. Тоя кейк и аз го гледах, но според мен се слага
вътре в кошницата в тая форма. Не съм сигурна дали ще стане
хубав. Това тесто няма ли да стане глетаво от тая пара?  newsm78
Цитирай

София, Борово

Мнения: 1 772
Стела, рибата я направих съвсем простичко.
Сложих подправка за риба ( готова смес) в отделението за подправки и само това.
Днес ще пробвам ориз със пиле и ще пиша как е станало
Цитирай


Мнения: 2 625
Записвам се и аз да следя темата, защото от години готвя в Цептер, но никога не готвя на пара  Embarassed
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 140
Така, относно ориза - слагам го в една пластмасова купичка, която върви в комплекта. Но предполагам, че може и в друг подходящ съд, който влиза в кошницата. Предполагам, че и бобът така ще стане. Кексът не съм го правила, но правих хапки от свинско на последния етаж. Станаха много вкусни, предварително овкусени, разбира се. Гъби правих в кошницата, не са като задушени в тенджерка с масло, малко по-сурови стоят, но са ок. Броколите пробвах бързо замразени, после не. Замразените станаха по-бързо. Засега всичко става вкусно и се изяжда, не мога да се оплача. Но и не съм пробвала нищо от по-екзотичните рецепти. Номерът е просто да не се държи прекалено дълго или прекалено кратко на парата, така ми се струва.
Цитирай


Мнения: 252
запис и от мен,от кога търся рецепти за готвене на пара не е истина,ако намеря някоя рецептичка ще я пусна bouquet
Цитирай

Берковица

Мнения: 101
Много полезна темичка  Smile Аз се колебаех дали да си взема такъв уред, защото мислех, че може само зеленчуци и риба да се готви, но то можело почти всичко. Май ще си поръчам на Дядо Коледа още един подарък  Laughing
Цитирай


Мнения: 161
Здравейте!
Снощи правих свински дроб в тефлоновата тавичка!
Ей, супер стана!

Изкиснах дроба във вода с малко сол,
нарязах на хапки, съвсем леко осолих,
сложих пикантина и 4 с.л. олио.
Без вода, естествено. За 40 мин.
Стана супер.

В едната кошница сложих броколи
след като ги извадих поръсих с кашкавалче
и след като се разтопи,ммммммм, божествено.

Пробвах да направя пюре от картофи.
Ми, стана. Обелих и нарязах на кубчета
около 500 гр. картофи. Осолих ги.
След като ги извадих, пюрирах.
Стана много по-бързо и не наглеждам(
непрекъснато тенджерата, щото просто
тя си се изключва сама и си върших спокойно
другата работа.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора