Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 29 ноем. 2008, 16:35 ч.
  • Преглеждания  16 763  Мнения  28  Онлайн  1
Отговори
  • in the boulevard of broken dreams
  • Мнения: 1 517
Уважаеми готвачки,
у нас много са вървежни сърмите с кисело зелеви листа. Но всеки път се получава следото: докато уврят хубаво листата, плънката вече се е скашкала.
Аз ги правя така: запържвам ориз с кайма (и подправки), без да надувам ориза, после си навивам сърмите и ги слагам на тих огън да къкрят. Но пустите му листа бавно увират. Мога ли примерно да сложа само листата да поврат предварително, за да поомекнат?
Или дайте някаква рдуга хитринка.
Благодаря   bouquet

Последна редакция: нд, 30 ное 2008, 23:56 от ДелтОв(И)ца

Реклама
# 1
  • Montreal
  • Мнения: 1 071
Не съм варила никога предварително листата. Слагам ориза почти суров. Добре си стават сармите. Обаче, ако ти е много твърдо зелето, наистина можеш да пробваш да посвариш листата малко преди да ги навиеш. Само да не станат много меки и да не започнат да се късат  Thinking ? Другият вариант е да сложиш ориза почти суров.

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 3 567
Никога нищо не съм запържвала, слагам си каймата с подправките и суровия ориз, навивам си сармите и никога не е имало гаф, а при нас също са на почит всяка седмица по един казан вия.  Grinning

# 3
  • Прекрасна ВАРНА
  • Мнения: 356
и при мен не е увирала плънката.смесвам каймата с подправките и суровия ориз и навивам сърмичките.стават готови за около 2-2.30мин.

# 4
  • Мнения: 4 496
А отдолу в тенджерата какво се слага, за да не залепват за дъното? А за да не изплуват? И колко вода се слага- пак според ориза или?Embarassed

# 5
  • Мнения: 5 181
В тенджера сипвам олио и лук докато се задуши .
Добавям ориз и малко топла вода , задушавам ориза докато леко набъбне .След това добавям каймата която обърквам с ориза и лука като намялявам котлона.
После добавям чубрица, черен пипер , сол , червен пипер и малко мерудия(шарена сол ) .
Разбърква се добре и ако сместа е прекалено суха се добавя малко топла вода или зелева чорба .
Завиват се сърмите и се нареждат в тенджера под налягане , притискат се с чиния и се слагат да се варят .
След това ги нареждам тава .
В сгорещено илио сипвам лъжица брашно и червен пипер и бъркам непрекъснато като едновремено наливам от бульона при варенето на сърмите .
Изсипвам сместа върху сърмите в тавата и ги изпичам докато хванат кафява коричка.

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 3 567
Аз на дъното винаги нареждам цели листа, а отгоре ги затискам с чиния.
Вода според ориза, да.

# 7
  • София
  • Мнения: 1 569
Най-хубави стават в гърне. Когато се запържват оризът и лукът, на всяка чаша ориз се слага същата чаша вода, т.е. в тигана съотношението ориз/вода е 1:1. Сваля се от огъня когато водата се "поеме", оризът в никакъв случай не трябва да е готов. Сърмите се редят плътно в гърнето / на дъното и отстрани може да се сложи някоя и друга свинска пържолка/ и се слага вода в съотношение 2:1 / на 1 чаша ориз-2 чаши вода/. Пекат се на тих огън поне 3 часа, но усилието си струва Laughing

# 8
  • in the boulevard of broken dreams
  • Мнения: 1 517
Аз на гърне ги правих. Ориза ми беше почти суров - само леко запържен с олио, не надут. явно зелето е по-твърдо. Моя мъж обожава сърми...пък хич и не ме пита аз дали обожавам да ги завивам  Grinning

# 9
  • в Бургас
  • Мнения: 3 251
Най-хубави стават в гърне. Когато се запържват оризът и лукът, на всяка чаша ориз се слага същата чаша вода, т.е. в тигана съотношението ориз/вода е 1:1. Сваля се от огъня когато водата се "поеме", оризът в никакъв случай не трябва да е готов. Сърмите се редят плътно в гърнето / на дъното и отстрани може да се сложи някоя и друга свинска пържолка/ и се слага вода в съотношение 2:1 / на 1 чаша ориз-2 чаши вода/. Пекат се на тих огън поне 3 часа, но усилието си струва Laughing
Напълно съгласна!
И аз ги приготвям в гърнето или в глинения гювеч във фурната, но предварително запържвам каймата и добавям 1 ч.ч. вода към ориза докато си я дръпне и поизстине плънката... Забравям ги на слаба фурна/150-180*/, поне 4 часа. Важно е да има и повече мазнина. Стават божествени!

Последна редакция: нд, 30 ное 2008, 15:57 от Сапфира

# 10
  • Мнения: 1 173
Моите ги правя с готови, купени зелеви листа, със свински гърди, вместо кайма, ситно накълцани и с праз, вместо лук.
Оризът запържвам, след което добавям чаша вода на около...чаша и нещо ориз - колкото да набъбне леко.
На дъното на тенджерата слагам лист-два от зелевите и така варя на тих огън.За близо 3 часа са готови.
Веднъж, покрай бебешките грижи съм забравила да изключа котлона и сармичките се варили чак до сутринта!Резултатът беше...много солен долен ред и кашнат ориз, но пък много вкусни!

Някой по желание да оправи сЪрмите в заглавието и да им сложи едно "А"  за поДправка, моля! Wink

# 11
  • Мнения: 386
Моите сърми правя така:запържвам лук и вътрешността на зелката,1 или 2 сухи чушки нарезани на дребно,добавям ориз,като се запържи слагам и 1с.л.оцет,за да не се разкашква оризът.Подправките са чубрица,червен пипер,черен пипер,кимион.Завивам ги и в глинения гювеч във фурната или в тенджера на котлона.Отдолу слагам нарязано зеле,за да не загорят,а отгоре зелеви листа и чиния.Това е.Стават ввккууссооттиияя! 

# 12
  • Мнения: 1 897
Правя сармите с почти готова плънка - запържвам лука, ориза, каймата/кълцаното месо и подправките и ги заливам в съотношение ориз:течност 1:2. Завивам сармите и ги нареждам в тава, заливам ги да се покрият със смес от червен пипер, олио и топла вода и ги запичам до покафеняване.

# 13
  • weltweit
  • Мнения: 6 082
Ако са варени сарми (в тенджера) слагам сурова плънка и така ги готвя. Ако ще ги пека запържвам всичко до готовност и пека на средно силна фурна до покафеняване. В такъв случай избирам по тънки листа, а и винаги режа твърдата жилка към кочана.

# 14
  • Мнения: 1 726
Ориза винаги го слагам суров. Запържвам лука с червен пипер и чубрица. После изсипвам върху каймата и навивам сърмичките. Вода на око, но не чак да ги покрие.
Най-отдолу и най-отгоре слагам нарязано зеле. После захлупвам с чиния с диаметър, колкото тенджерата.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт