Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 дек. 2008, 05:34 ч.

Сушене на резени портокали - как?

  • 6 006
  • 22
  •   1
Отговори
  • Journeys end in lovers meeting.
  • Мнения: 3 036
здравейте момичета  Simple Smile искам да си правя елха, украсена със сушени портокали и лимони като тази тук:



нарязах портокалите на кръгчета и съм ги сложила върху хартия. притеснявам се, че май ще изгният така. можете ли да ми кажете как могат да се изсушат най-качествено в домашни условия? много благодаря предварително   bouquet

# 1
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Във фурната  Peace

Редиш ги на две нива - горе директно на решетката, долу върху друга решетка:



Няколко часа на отворена фурна и на 100°.



След това няколко седмици (до Коледа ще е ок) на сухо и проветриво място и ето:  Simple Smile



# 2
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Другата техника е със сол - натриваш резените и пак във фурната на 70° за 12 часа. Ако не са върху решетка - обръщаш понякога:

# 3
  • Мнения: 13 868
А захаросани няма ли да стане? Да се потопят в захарен сироп и после пак така да се изсушат? Че това със солта някак не ми допадна като вариант...  newsm78

# 4
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Ама те не са за ядене, Сийке, за ядене е друга технологията  Simple Smile Имам и със захараен сироп, искаш ли?  Simple Smile

# 5
  • Мнения: 13 868
Ха, нямало да се ядат! Не ги ща тогава Crossing Arms

Ама пусни и другата рецепта, аз няма да седна да правя, но може за някой друг да е полезна.  Laughing

# 6
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Портокалови корички с шоколад

Корите на 2-3 портокала
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
100 гр. разтопен тъмен шоколад

Портокалите измиваме добре с четка, за да премахнем колкото се може повече от химията, с която са напръскани за по-дълга трайност. След това ги обелваме и нарязваме корите на клечки с ширина около 0.5 см. За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти. След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да не са на сърпове, както и, разбира се, да не горчат.

След това ги отцеждаме и подсушаваме. В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтопяваме захарта в двете чаши вода. Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.

Готови са, когато изглеждат леко прозрачни. Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия, без да се залепват. Това занимание не е трудно, но изисква здрави нерви и търпение. Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа, докато почти спрат да лепнат.





От "нож и виличка" е  Peace

Има и друга рецепта от форума, но пустите архиви пак не работят  Tired

# 7
  • Journeys end in lovers meeting.
  • Мнения: 3 036
Блонди, много ти благодаря! много, много! спаси ми вдъхновението  Grinning   bouquet ще ги хвърлям във фурната, без сол  Grinning

# 8
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Блонди, много ти благодаря! много, много! спаси ми вдъхновението 

Няма за какво  Hug После да докладваш  Simple Smile

# 9
  • Journeys end in lovers meeting.
  • Мнения: 3 036
нeпременно  Grinning

# 10
  • Berlin
  • Мнения: 8 234
а нещо подобно, но да не са само корички? т.е. като това във фурната, но за хапване? аз ще пробвам и с грейпфрути.

# 11
  • София
  • Мнения: 4 096
Само вметвам, че правих портокалоите корички по рецептата, дадена от Блонди, станаха страхотни, но не съм ги топвала още в шоколад обаче (може и да не останат за него, май ще се прави втора доза).

# 12
  • Мнения: 4 302
Ох, назлъндисвам им се и аз, но май тая неделя ще удари техния час Laughing

# 13
  • Berlin
  • Мнения: 8 234
мен ме притеснява това бланширане, че хич не съм по тези неща. Blush аз си мислех дали ще стане, ако се изсушат на фурна парченца и се топнат пак в такъв сироп...
catty m, колко време долу горе ти отне цялото приготовление?

# 14
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
abs, тези сушените не са за ядене. Стават ужасно жилави, твърди, не могат да се дъвчат. Те са за украса, за ароматизиране...

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт