Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 дек. 2008, 08:40 ч.

Баби пенсионерки, гледат внучета

 • 3 959
 • 68
 •   1
Отговори
Момичета, какви се струва това нововъведение в нашата държава?Бихте ли "прехвърлили" майчинството си на свкърва или тъща, оправдано ли е?

# 1
 • Мнения: 1 801
Ако под 'нововъведение' имаш предвид програмата 'В подкрепа на майчинството', която отскоро дава възможността някоя от пенсионираните баби да гледа детето, като към пенсията си получава и една МРЗ, а майката да се върне на работа-да бих, ако не считах, че на този етап за детето ми е далеч по-полезно да ходи на ясла.
Мисля, че идеята е добра, имам и познати, които вече се възползват от нея и са изключително доволни, че имат тази възможност.
А дали е оправдано всеки си преценя сам.

# 2
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 299
аз не бих мислил за това поне до година и половина на детето.

# 3
 • Мнения: 639
Ако някоя от вас има информация какво трябва да направя за да се включа в тази програма, ще бъда много благодарна. Grinning

Обадих се в социалната служба, казаха ми че местата били ограничени и нищо не ми обещават. Rolling Eyes Смятах да започна работа януари, но сега с тази неяснота се чудя.
 Защо да губя 120 лв, нали толкова обещаваха че ще дават майчинството на бабите, ако гледат детето?

# 4
 • Ямбол
 • Мнения: 23 093
Попитай леля си Масларова. Тя в едно предаване обеща, че ако се изчерпят местата бързо, ще пренасочи средства от други места и пак ще има за всички желаещи.
Ако ти сега искаш да се върнеш на работа, ще получаваш 50% майчинство върху заплатата си, без да си включена в която и да е програма. А по програмата - пенсионер може да ти гледа детето до 3 годишната му възраст и ще получава 240лв. Подай си документите, пък те нека си приказват, всеизвестна е неинформираността и некомпетентността на някои социални служители.
По темата - и двете ми деца са отгледани с помощ от бабите след едната им годинка, без програми и помощи.

# 5
Ами на сайта на агенция по заетостта има подробна информация-програма"В подкрепа на майчинството".Но има и друго-на тези 240 лв. ще се удържат всички осигуровки и данъци както по трудов договор, т.е. по изчисления са към 187 лв чисти.И струва ли си разправията-(регистарция в Социални грижи, бележка от НОИ, регистрация в Бюро по труда за бабата, бележка от психо за бабата) за 67 лв горница (разликата от 240- 120, които майката получава ако работи до 2 годишна възраст на детето, като добавка към заплатата си) и то ако не стигнат местата защото щелида бъдат на квотен принцип за различните градове.
И как е редно според вас тези парички майката ли да ги харчи за детето или те да бъдат като възнаграждение за грижите на бабата?Вие как бихте постъпили

# 6
 • Ямбол
 • Мнения: 23 093
На пенсионерите може би само плоския данък ще им удържат, осигуровките мисля, че отпадат.
Да, аз бих ги дала, а те са си и за бабата всъщност парите.
Прегледах набързо програмата, но никъде не срещнах спиране на 50-те% майчинство на работещата майка.

# 7
 • Мнения: 1 155
Ние кандидатствахме и свекърва ми я одобриха. Днес си подписа договора. Смятам че всички които имат възможност трябва да се възползват.
Ходих до нашата социална служба и там ми направиха консултация какви документи трябва да се приготвят от мен и от бабата. Дават 220 лв. на бабата

# 8
 • Мнения: 822
Подкрепям го , и бих си прехвърлила майчинството на майка ми. Peace

# 9
 • Мнения: 2 960
Мисля да се възползвам от програмата,след навършването на 2 годинки на малкия Peace
Ние кандидатствахме и свекърва ми я одобриха. Днес си подписа договора. Смятам че всички които имат възможност трябва да се възползват.
Ходих до нашата социална служба и там ми направиха консултация какви документи трябва да се приготвят от мен и от бабата. Дават 220 лв. на бабата
е какви документи конкретно ще ти искат/са ви искали????

# 10
 • Мнения: 9 973
мисля да се възползвам Peace

# 11
 • Мнения: 530
И аз мисля да се възползвам от тази програма, но сега от вас научих, че местата щели да бъдат ограничени. Еми моето дете става на 2 г. края на януари, дотогава ако се заемат местата какво ще правя? Нямам намерение да се връщам по- рано на работа.

# 12
 • Мнения: 910
Аз мисля да си гледам детето до към две години и след това на ясла,така направих и с каката.
Така че няма да се възползвам от програмата.

# 13
 • Мнения: 1 155
Необходими документи за включване в програмата „В подкрепа на майчинството”:

Носят се в Дирекцията за социално подпомагане по местоживеене

За родителя:
Удостоверение от работодателя
Удостоверение от НОИ (стая 103 на Стамболийски)
Копие от акта за раждане на детето

За пенсионера, който ще се наема:
1.   Регистрация в Бюрото по труда – копие от картончето
2.   Копие от личната карта
3.   Копие от дипломата за образование
4.   Копие от страниците на трудовата книжка
5.   Копие от актовете за раждане на децата й
6.   Медицинско свидетелство
7.   Свидетелство от психодиспансер
8.   Свидетелство за съдимост
9.   Лична бяла здравна книжка (от ХЕИ)

Ако имате роднинска или съпружеска връзка можете да попълните декларация, че няма да представяте здравна книжка и свидетелство за съдимост. Другите документи са задължителни.

# 14
 • Мнения: 1 155
Има нещо много интересно обаче, бабата трябва да се регистрира в бюрото по труда, където живее детето. т.е. ако тя гледа детето в кв. Младост трябва да се регистрира в бюрото по труда на район Младост.
Като преди това отива в общината и си вади удостоверение за временна адресна регистрация. Не си сменя личната карта, само и вадят такова удостоверение и смед това в бюрото по труда!

Тази инф-я никъде не я пише и аз лично се сблъсках с нея! #Cussing out

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт