Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 дек. 2008, 14:11 ч.

Климатици - обсъждане на всякакви въпроси - тема 6

 • 100 558
 • 767
 •   1
Отговори
 • в сърцето му
 • Мнения: 1 925
Моля, прочете, преди да питате  Peace

Ето какво трябва да се знае при съвет за избор на климатик :
Квадратура на помещението ( височината на тавана е съществена подробност )?
Каква е изолацията ?
Каква е дограмата ?
Какво изложение е ?
Какъв е вида на строителство ( панел, тухла ) ?
Колко прозорци има и каква е големината им ?
Отопляват ли се помещенията около вас ?
Каква Т искате да постигнете ( за отоплителния сезон ) ?
Какъв бюджет имате ?

На коя фирма да се спрем ?
Закупуването и монтажът на климатик, трябва да се извършва от специализирана фирма. Това уред, който изисква специфични технически познания ( климатичната техника не е стандартна битова техника, която да включим в контакта и тя да почне да функционира ). За добрата работа на климатикът е нужен качествен монтаж. Магазините като Техномаркет, Технополис и т.н. "техно", ползват услугите на подизпълнители. В списъка с подизпълнители има всякакви фирми, повечето от които работят с евтини материали и в стремежа си  да направят колкото се може повече монтажи за един ден, претрупват работата си и монтажът се оказва некачествен и климатикът не работи оптимално. В големите хипермаркети - рядко се продава качествена климатична техника от водещи световни компании.

Най-често задавани въпроси :
Кои климатици спадат към "сплит система" - "Split" - разделен ( външно и вътрешно тяло );  сплит системи са почти всички видове климатици ( подови, стенни, колонни, чилър, канална, касетна ), без прозоръчни и мобилни.
Какъв е принципът на работа на инверторният климтик - той автоматично регулира мощността си ( обикновените климатици работят в режим на включване-изключване ), при което точно се поддържа зададената температура, при по-ниски нива на шум и икономия на електроенергия от 35% до 65% ( спрямо обикновенния климатик ). Консумираната мощност се понижава, когато температурата в помещението се приближава до желаната. Инверторният климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури ( до - 20 градуса Целзий ), нещо по-трудно достижимо за обикновенните сплит-системи. Основните разлики при видовете инвертори са в икономията на електроенергия - АС (до 35% спрямо обикновенния кондиционер), DC (до 50% спрямо обикновенния кондиционер), DC (до 65% спрямо обикновенния кондиционер) и DC Hibrid (до 65% спрямо обикновенния кондиционер).
Кахетиновият филтър е изсушен зелен чай на прах. Работа особена не върши.
Каква е разликата между Mitsubishi Heavy Industry и Mitsubishi Electric ? Mitsubishi Heavy Industry са с по-високи COP ( коефициент на отопление ) и ЕЕR ( коефициент на охлаждане ) фактори и с малко по-голяма гама от климатици. Mitsubishi Electric е малката фирма, а  Mitsubishi Heavy Industry по-голямата.
1 или 2 по-малки климатика за 2 преходни помещения ( с портал ) - Какво се случва, ако се монтира 1 бр. климатик - тъй като има отвор=врата , Т в основното помещение ще се влоши, а в преходното ще се покачи/понижи малко.Особено що се касае за отопление... Топлия въздух се качва нагоре. Врата не стига до тавана. Топлия въздух от хола ще се заседи във възд. пространство над врата на хола и няма да премине в спалнята. В едното помещение през лятото ще е доста студено, а в помещението, където няма климатик хладно/топло, през зимата в помещението с климатик ще е топло, а в другото хладно.
Когато си купите климатик по-голям от нужното за даденото помещение, инверторният климатик работи като обикновен, т.е. постоянно изключва и включва, тъй като много бързо достига зададената Т, с една дума няма смисъл от инверторен климатик и се губи смисъла му. Единсвеният резултат - хвърлени пари на вятъра.
Кога е добре да се замислим дали ние  нужен климатик - разбира се, когато ни е "опрял ножа до кокъла", защото освен нас и на много други в момента им жега. Раннта пролет и есента е най-добрият период, тъй като тогава фирмите за климатична техника не са претрупани с работа и могат да реагират в малки срокове за монтаж. В периода края на май-началото на септември в много от фимите сроковете са в порядъка на 10-15 и повече дена.
Трябва ли да изключваме инверторния климатик, когато не сме в къщи ( независимо дали е лято или зима ) - когато излизате изключвате климатика и когато се приберете, пускате климатика на 24-5 градуса. Но в стаята ви е към 15 (да речем). Машината започва да работи на макс. мощност, за да достигне колкото се може по-бързо зададената от теб Т. И съответно харчи доста.
А ако не се изключва, машината ти поддържа някакви си 19-21 градуса и когато се приберете и все пак се почувства хлад, можете да зададете 25-6, но машината има да преодолее около 4-5 градуса, а не 10-15. Съответно ще са и нужни по-малко усилия (респ. ток) за таз дейност.
Да изключвам ли инверторния климатик, когато проветрявам - не е нужно, за 30-40 мин. спокойно можете да намалите климатика на 19 градуса зимата и да си проветрите.
Инверторният климатик се изключва 1 път в месеца ( ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ! ) , за да се почистят филтрите - свалят се и се мият с веро и вода, оставят се да изсъхнат и се слагат отново.
Разлика м/у моделите на Panasonic -
Серия "Е" е малайзийска и е най-мощна в режим отопление от всеки други инвертор в среден клас. 5г. гаранция на компресора. Не е за пренебрегване + йонизация на въздуха.
Серия "UE" e базовата серия на китайските панасоници. Липсва й функцията топъл старт.
Серия "ТЕ" е също малайзийска, също с йонизация. Вътрешното тяло е "SLIM".  Демек по-тънко.
Серия "RE" на Панасоник е китайска. Има функция топъл старт, което при базовия модел UE липсва.

Какво означават съкращенията и кои параметри трябва да гледаме, при избора на климатик :
СОР - коефициент на отопление ; EER - коефициент на охлаждане; ниво на шум в dB; енергиен клас ; разход на ел. енергия ( при охлаждане и отопление ); мощност в kW

Какви по "народност" са марките ?

Елит = AUX Китай; Nippon = AUX  - Китай; NAGOYA - Галанц,Китай; Краун = Беко,Турция; Hisense - Китай; SOGO = Мидея, Китай; Carrier ( обикновените климатици ) = Мидея, Китай; NЕО = AUX, Галанц, Грии (Китай); TREO = Галанц ( Китай ); ОСАКА - произведена в някой знаен и незнаен китайски завод в Галанц, Грии ( Китай ); SANG = Haer, BEKO ( КИтай, Турция ); EXEL = Haer; KRAFT = Елит и т.н. КИтай; Fagor ( принципно е испанска марка ) = някъде в Китай;

BTU, British Thermal Unit: - мерна единица за енергия = 0.293 вата
COP, Coefficient of Performance: - коефицент за производителност (използва се не само при климатиците)
EER, Energy Efficiency Ratio: - коефицент за енергийна ефективност

MULTISPLIT описание : тук- климатик разделен на 2 или повече части  (с повече от 1 вътрешни тела)


R12, R22 , марки фреони:
хладилни агенти (топло и студоносители), използвани в климатичната техника - стари
R134a, R407C, R410 , марки фреони: хладилни агенти (топло и студоносители),  използвани в климатичната техника - екологични

Топъл старт   - функция на климатика, при която в режим ОТОПЛЕНИЕ вентилаторът на вътрешното тяло не тръгва да духа преди топлообменника да се е нагрял до определена температура (най-често над 35 градуса).  Това се прави с цел да се предотврати обдухване на помещенията със студен въздух докато климатика влезе в режим.

ПЛАЗМЕН ФИЛТЪР - За ефективно пречистване на въздуха в помещението.
Филтрираща система при която, миниатюрните частици прах се улавят от електростатичен филтър, а неприятната миризма се разгражда на микро ниво от полифенолов филтър. Резултатът е отлично пречистен въздух, наситен с отрицателно заредени йони.
Филтрира въздуха от: домашен прах, животинска козина, цигарен дим, ларви, почвени спори, полен.
Поглъща миризми от: цигарен дим, животни, кухненски отпадъци и др. неприятни миризми.квадратура                     климатик / BTu /                           кубатура

до 18                                          7                                                45
     22                                                                                        55
     30                                         12                                               75
     45                                         18                                             115
     60                                         24                                             150За марките в съотношение качество-цена-
Висок клас - DAIKIN, FUJITSU, Toshiba, CARRIER, MITSUBISHI HEAVY IND., MITSUBISHI ELECTRIC, HITACHI,PANASONIC, McQuay- CARRIER правят "joint venture" с TOSHIBA през 1999 г.  изатова ги слагам към японските
Среден клас - Samsung и LG
Нисък клас ( китайски ) - GHIGO, GREE, MIDEA, BEKO, SANG, NEO, ELITE, Haeir, ОСАКА, Nagoya 


Полезни линкове -

10 Съвета за климатиците
Сравнение на марките климатици
Още инфо за коефициентите EER  и COP

10-те заблуди  - Най-срещаните заблуди за климатиците
Как работи инверторния климатик
Как да изберем къде да се монтира климатика

Линк с инфо за Програмата за енергийна ефективност, с нея може да ви се възстановят до 20 % от стойността на климатика и монтажа - валидна е до 31.08.2008 г.

Независима европейска лабораторияТЕМА 1
ТЕМА 2
ТЕМА 3
ТЕМА 4
ТЕМА 5

Последна редакция: пн, 01 дек 2008, 16:26 от Stra4iatela

# 1
 • София
 • Мнения: 2 533
Много полезна тема, благодарение на която си купихме свестен климатик (надявам се).
Само да се отчета, че взехме FUJITSU ASYA 09LGC, а не FUJITSU ASYA/AOYR 9LG, както Stra4iatela ни беше посъветвала, защото такъв имало в момента.  Embarassed Силно се надявам обаче изборът ни да не е бил погрешен!

# 2
 • Мнения: 237
здравейте отново Simple Smile
Копирам въпросите си от предната тема, защото за жалост съм пълен лайк на тема климатици и вече веднъж направих голяма грешка купувайки за подарък на родителите ми Мидеа Sad

Здравейте,
имам нужда от съвет по отношение на избора за климатик.
Става въпрос за помещение от около 20 квадрата, изцяло гледащо на юг и зад остъклена с ПВЦ дограма тераса. Досега имаше климатик Daikin, но на 8-мата година компресора гръмна и сега трябва да го сменим. Стаята е много топло и честно казано май ще се ползва повече за охлаждане лятото, отколкото зимата. Разполагам с около 1100-1200 лв с монтажа и демонтажа на стария. Прочетох, че конвенционалните Midea  не били лоши. Но се чудех дали за толкова пари не можем да вземем конвенционален Panasonic или Hitachi?
А дали има смисъл, какво Ви е мнението за конвенционалните климатици на тези марки?
И на коя фирма във Варна да се доверя?
И последно какво се прави със старите климатици, не ми се вижда разумно да го хвърля в контейнера заради фреона?
Каквото и да ми препоръчате, ще съм Ви много благодарна  bouquet

# 3
 • в сърцето му
 • Мнения: 1 925
ФЕЯТА, ето ти предложения : MITSUBISHI HEAVY SRK / SRC 25 ZG-S ( 1450 лв. ), FUJITSU ASYB / ASYS 9 LDC ( 1670 лв. ), DAIKIN ПОДОВ  FVXS 25 FV1B/ RXS 25 G2V1B ( 1800 лв. ),  DAIKIN FTXS 25 D / RXS 25 D ( 1550 лв. ), SHARP AY - XP 9 HR / AE - X 9 HR ( 1450 лв. )  Peace
Pamdar, разполагате с доста ограничен бюджет. Най-добре си вземете обикновен климатик качествен, отколкото някой инверторен боклук. Но пък и обикновените климатици за вашето помещение са около 1300 лв., така че аз лично няма какво да ти предложа като модел. Обаче щом до сега сте имали Дайкин, хич няма да се доволни от климатик за 900-1000 лв.  Peace
 

Последна редакция: пн, 01 дек 2008, 15:05 от Stra4iatela

# 4
здравейте - порових се в нета и попаднах на този форум - надявам се да ми помогнете с избор на климатик
накратко - помещението е с източно изложение , което е 50 куб. м. като височината е 2,4 метра .
имам на едната стена която е на изток тераса - и  на нея стена има прозорци и врата - като площта на тези прозорци е около 7 квадратни метра с дървена дограма .
измерената температурна разлика беше такава   вън 10 градуса / вътре до стъклата 16 градуса , а в другият край на стаята е 19 градуса .
като максимум цена без монтажа да бъде до 2000 лева .
като гледам Daikin няма да е .
Целта на крайният резултат от машината е да може да дигне в стаята 25 градуса - като стане студено вънка - сега зимата идва . Simple Smile а не да се опитва да стигне 20 градуса и повече да не може .

# 5
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 640
Благодаря за отговора.Ходихме в Техномаркета само. Там имаше Панасоник 12 за 1469лв.,Хитачи 12-около 1400,Самсунг-1999лв.Все 12-ци ни показваха , не си направиха труда да ни разпитат за точните подробности на помещението,освен за квадратурата.Ще търсим навярно фирма,предлагаща японските климатици.

# 6
 • в сърцето му
 • Мнения: 1 925
ФЕЯТА, хиляди пъти съм повтаряла : Техномаркет, Технополис и т.н. техно-тата и големите хипермаркети за техника не са мястото, където ще намерите КОМПЕТЕНТНО мнение за този вид техника, да не говорим за монтаж, защото използват знайни и незнайни фирмички, които да им ги монтират, днес я има, утре не и няма кой да ви обърне внимание, ако стане нещо.
lamer29, Само не разбрах, защо няма да е Дайкин... ? Ето ти други предложения : MITSUBISHI HEAVY SRK / SRC 25 ZG-S, FUJITSU ASYA / AOYR 9 LG, SHARP AY - XP 9 HR / AE - X 9 HR  Peace Бюджетът ти е доста така че мисля, че и висок клас инвертори ще се вместят в него, ако искаш предложения за такива модели, кажи. 

# 7
Stra4iatela  относно FUJITSU ASYA / AOYR 9 LG   не е ли по-добре

http://www.bulclima.com/bg/product/14-ashb-12-ld-em-inverter-em-.html

  за по-добра работа през студената зима ?

# 8
 • в сърцето му
 • Мнения: 1 925
Ами разлика има, че единият има плазмен филтър, иначе не са кой знае колко различни, определено седия LD не е висок клас като Toshiba Daiseikai или X серията на Mitsubishi Heavy  Peace За тези пари ( 2000 лв. ) по-добри предложения са : MITSUBISHI HEAVY SRK / SRC 25 ZGX-S,  TOSHIBA RAS SAVPE / SKVPE 10 DAISEIKAI, като мисля, че идеалният вариант за вашето помещение е Daiseikai на Toshiba  Peace

# 9
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
Stra4iatela  относно FUJITSU ASYA / AOYR 9 LG   не е ли по-добре

http://www.bulclima.com/bg/product/14-ashb-12-ld-em-inverter-em-.html

  за по-добра работа през студената зима ?

аз не ти разбрах питанката и защо веднъж говорите за 9-ки, после за 12-ки.
Има разлики в серийте LGC i LD.
Въпрпос за тези 50м2... има ли външна изолация, с каква дограма е (май обясни, че си със тарата 2-катна, а?) и т.н?

# 10
 • в сърцето му
 • Мнения: 1 925
Шани, и аз сега забелязах, че е дал линк за 12-ка.... пък е дал модел 9-ка...

# 11
 • Мнения: 570
Взеха да ми хвалят обикновените / не инверторните / , че харчели по-малко от самите инверторни, както и че при някаква повреда - разрешаването било по-лесно, бързо, не са налагало демонтаж и чакане със седмици....?

Някой сблъсквал ли се е с това, да  ми дадете съвет !!!!!

И седя и се чудя да вземам ли Нипон 12-ка за 800лв - обикновен, или да се прежаля двойно повече 1500 лв. за Фуджи 12 LGC / все пак заем ще тегля /...?
  Thinking

# 12
 • в сърцето му
 • Мнения: 1 925
smehulka, зависи от обикновения климатик. Независиомо дали е инвертор или обикновен Нипон си е боклук, от където и да го погледнеш. Всеки тук ще ти препоръча Fuji-то, пред Nipon. За да ви е мирна главата си вземете нещо качествено, което ще ви топли/охлажда без проблеми дълго време ( Toshiba, Fujitsu-Fuji-General, Mitsubishi Heavy, Mitsubishi Electrik, Sharp, Daikin ). Ако искаш съвет за модел, кажи за какво помещение става въпрос ?

# 13
 • Мнения: 570
Ами гарсониера ми е, среден апартамент, ще отоплявам само хола, който е 20 кв.м., и 51 кум.м.,
имаме PVC  дограма. Друго, което ме притеснява е, че Fuji-то много шумяло, а това вечер означава,
че трябва да спя с тапи в ушите   Wink
И още една питанка се сещам: за монтажа - на широката или тясната страна на стаята се монтира?
Чувам и чета и двете менения....?
  newsm78

# 14
Шани, и аз сега забелязах, че е дал линк за 12-ка.... пък е дал модел 9-ка...
не съм дал аз тази информация
питах за подходящ климатик и ми каза за инвертор 9-ка , аз като видях модела като мощност , и подходящ обем където да се монтира - видях че по-добре е 12-ка .
Относно   Toshiba RAS - B 13  SKVP-E - Daiseikai  - май към него клоня .

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт