Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 80 отговора

Пловдив

Мнения: 3 680

3-4 дребни тиквички
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 чаша бланширан ориз
2-3 с.л. зехтин
4 чаши зеленчуков или гъбен бульон
2 бр. домати нарязани на кубчета
сол, черен пипер и копър на вкус

Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в зехтина.Сместа се изсипва в тавичка и се добавя суровия ориз.Разбъркваме и слагаме във фурната /тем.200 градуса/ за няколко 3-5 минути.Вадим и разбъркваме наново и запичаме за няколко минути.

Добавяме нарязаните на кубчета тиквички, посоляваме, слагаме черен пипер и копър и връщаме във фурната за 5 минути.

Изливаме бульона и оставаме сместа да се пече, като добавяме доматите преди да се е изпарила течността.Печем до окончателното й изпаряване.

това съм го правила през лятото няколко пъти, с кисело мляко отгоре става супер. Peace

« Последна редакция: ср, 20 май 2009, 09:11 от gitadam »
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Първата рецепта е тиквички с ориз на фурна.Ето тук публикувам това,което ядохме през почивните дни.За жалост се разкашка и стана като крем супа, но пак беше вкусно с кисело мляко разбира се.

Борш с кренвирши

Два кренвирша, 1/2 малка прясна зелка, 2 картофа, 1 глава лук, 4 домата, магданоз, 1 чаена лъжичка сол, 1 кафена чаша олио, 1/2 чаена лъжичка червен пипер

В 1 л вряща вода се слагат солта, олиото и нарязаният лук и зеле. Картофите се измиват, обелват се и се нарязват. След като поомекне зелето, прибавят се картофите, а след малко - нарязаните домати и червеният пипер. Оставя се да ври около 30 мин и се слагат нарязаните на малки парчета кренвирши и магданозът. Вари се още малко и се сваля от огъня.

Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Супа топчета по мъжки

1 л вода
250 г кайма
1 с л ориз
1 с л вода
1 глава кромид лук
30 г ориз
1 яйце
1 домат
1 ч л сол

червен пипер
магданоз
30 г краве масло
лимон
брашно

• Каймата се смесва с 1 с л измит ориз, щипка червен пипер и 1 с л вода.
• Разбърква се добре и се разделя на 6 равни части.
• Оформят се топки и се овалват в брашно.
• Лукът се почиства и се нарязва на дребно и се слага в кипяща вода заедно със солта.
• След няколко минути се прибавят последователно топките, измитият ориз (30 г =2 с л) и нарязаният на дребни кубчета домат.
• Супата се разбърква се оставя да ври на по-слаб огън 25 минути при леко отхлупен капак.
• Накрая се слагат нарязаният магданоз и кравето масло.
• Супата се сваля от огъня.
• Застройва се с яйце.
• Може да се поръси с черен пипер.
• Сервира се с лимон.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Спанак с ориз

700 г пресен спанак
100 мл олио
2 глави кромид лук
200 г ориз
2 с л доматено пюре
1 ч л сол
смлян черен пипер
кисело мляко
магданоз


Приготвяне:

• Лукът, нарязан на дребно, се задушава в олиото.
• Прибавя се доматеното пюре, разредено с вода.
• Задушава се 1 минута.
• Слага се почистеният, измит и нарязан спанак.
• След задушаването на спанака се прибавят оризът, смленият черен пипер и 1 ч л сол.
• Оставя се да къкри на тих огън около 10 минути.
• След което се прехвърля в огнеупорна тава.
• Запича се на 180 С за около 20 минути.
• Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се поднася с кисело мляко.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Тази супа лично все още не съм я правила, но я набарах в интернет, изглежда вкусна и доста интересен вариант на манджичка с боб с беконче.

Тосканска супа

Продукти:

300 г зрял фасул
1 с л зехтин
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 стръка целина
2 моркова
140 г бекон
400 г консервирани домати
1,5 л зеленчуков бульон
1 ч л захар
50 г доматено пюре
магданоз


Приготвяне:

• Зрелият фасул се накисва във вода за една нощ.
• В тенджера се загрява зехтинът и се прибавят нарязаният на едро лук и пресованият чесън.
• След 2 минути се добавят нарязаните целина, моркови и бекон.
• Сместа се запържва, докато зеленчуците омекнат.
• Прибавят се консервираните и нарязани на кубчета домати.
• След 5 минути се добавя отцеденият фасул, бульонът, захарта, доматеното пюре и магданозът.
• Супата се довежда до кипване и се похлупва.
• Оставя се да къкри на тих огън 1 1/2 часа или до готовност на фасула.




Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Супа от картофи с гъби

Приготвяне:В 2-3 лъжици масло се запържва 1-2 глави ситно нарязан лук и се залива с около два литра костен бульон или гореща вода. Щом възври, прибавят се около 1/2 кг картофи, обелени, измити и нарязани на дребно, както и 1/2 кг гъби, също изчистени и измити и нарязани на дребно Когато картофите полуомекнат, в супата се нарязват 3-4 червени домати. Отделно с малко мазнина, една лъжица брашно и 1 лъжица доматено пюре или 1-2 червени домати, настъргани на едрото ренде, се приготвя запръжка на супата, с която ври още десетина минути. Поднася се наръсена със ситно нарязан магданоз.

Супа от тиквички с гъби

Приготвяне:Изчистват се, измиват се и се нарязват на ивички около 1/2 кг тиквички и 450-500 г пресни гъби. Един-два моркова, дръжките на гъбите и 1 глава лук, нарязани ситно, се задушават в 1-2 супени лъжици масло. Когато омекнат, заливат се с около 2 литра костен бульон или гореща вода и се варят на тих огън. Прибавят се гъбите и 4-5 картофа, изчистени и нарязани на ситно, след тях се прибавят тиквичките и 2-3 домата, обелени и настъргани на едрото ренде. Супата може да се запържи или застрои. Наръсва се с една връзка ситно нарязан магданоз, след като се свали от огъня.

Зрял фасул с картофи

Съставки:·   300 гр. зрял фасул ·   500 гр. картофи ·   2 глави стар лук ·   5 бр. домата ·   1/2 ч.ч. олио ·   червен и черен пипер ·   магданоз ·   джоджен ·   сол

Предварително накиснатия боб /24часа/се вари до омекване. Прибавя се задушеният в мазнина магданоз и малко вода, ситно нарязан лук, нарязаните на дребно домати, червения и черния пипер и солта. След 10 мин. се прибавят картофите и се варят до омекване. Ястието се поръсва с джоджен и магданоз
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Хайде още нещо от мен, хем бързо, хем вкусно и най-вече икономично.

Картофена супа

Продукти:

6 картофа
2-3 глави кромид лук
2 моркова
2 с л краве масло
1 кубче зеленчуков бульон
1 литър вода
смлян черен пипер
копър
магданоз
Приготвяне:

• Измитите, почистени и нарязани на дребно лук и моркови се задушават до омекване в масло.
• Заливат се с гореща вода и се варят няколко минути.
• Прибавят се картофите, нарязани на кубчета и 1 кубче зеленчуков бульон.
• Вари се до готовност на картофите.
• Преди сервирането се подправя със ситно нарязан копър или магданоз.
• Поднася се поръсена със смления черен пипер.

Прясно зеле с ориз

Продукти:

1/4 глава зеле
200 г ориз
2 с л олио
600 мл гореща вода
2 домата

сол
смлян черен пипер
магданоз
Приготвяне:

• Зелето се нарязва на дребно и се задушава в мазнината, докато омекне напълно.
• Прибавят се червеният пипер, почистеният и измит ориз.
• Сместа се задушава леко и се залива с 600 мл гореща вода.
• Подправя се със сол.
• Ястието се пече във фурна на 180 С 20- 30 минути или докато остане на мазнина.
• Поднася се охладено, поръсено със смлян черен пипер.
• 10 минути преди края на варенето се прибавят обелените и нарязани домати.
• Поднася се, след като изстине.
• По желание се поръсва със ситно нарязан магданоз.
 

Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Пускам още една вариация на картофена супа, но такава каквато я правят в Ирландия.

Картофена супа (Potato Soup). Ирландска кухня
Съставки:
1 кг. картофи
2 глави лук
1.5 л. зеленчуков бульон
50 гр. масло
1/2 вр. магданоз
Чер пипер
Сол

Приготвяне и сервиране:
Картофите се обелват и нарязват на малки кубчета. Лукът се нарязва на ситно. Маслото се разтопява в тенджера и в него се задушават лукът и картофите под капак, докато поомекнат. Добавя се бульонът и подправките и се оставя да заври.Сервира се поръсена със ситно нарязания магданоз.

Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Борш с кренвирши

Съставки:
2 кренвирша, 1 малка прясна зелка, 2 картофа, 1 глава лук, 4 домата (може и от консерва), магданоз, 1ч.лъжичка сол, 1к.чашка олио, 1ч.лъжичке червен пипер.

В 1л вряща вода се слагат солта, олиото и нарязаните лук и зеле. Картофите се измиват обелват се и се нарязват. След като поомекне зелето, прибавят се картофите, а след малко нарязаните домати и червеният пипер. Оставя се да ври около 30 минути и се слагат нарязаните на малки парчета кренвирши и магданоз. вари се още малко и се снема от огъня. По желание може да се подкисели допълнително с кисело мляко и подправи с копър.


Вкусотия с пиле

Съставки:

Едно пиле

1бр.пушено топено сирене

1/2 пакетче масло

4 яйца

200гр.кашкавал

черен пипер

Пилето се сварява и обезкостява.В една тавичка най-отдолу се слага маслото и след това се нарежда обезкостеното пиле.Поръсва се с черен пипер.Нарежда се пушеното сирене и се залива с малко от водата на пилето.Пече се докато изври водата.Залива се с четири яйца и кашкавал (обилно).Пече се до готовност.

Последната признавам не съм я пробвала, но ми се видя много вкусно нещо и затова я публикувах тук.

Приятно готвене, девойки кулинарки. Love Peace


Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Ще ви кажа една идея, ако гответе картофената супа, сложете един настърган домат в бульона,вкусът се променя коренно и мъжът ми веднага го забеляза.Аз слагам в супата и малко ориз, така става по-гъста и вкусна.Ако имате месце, примерно обезкостено и предварително сварено пилешко бутче, резултатът ще бъде превъзходен.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Сори, ама съм публикувала борша два пъти, грешката е моя, не чета както трябва.

Ето една вкусна зеленчукова супа, подобна на онази, която ям от време на време в ресторанта до нас.

Необходими продукти:
500 г картофи
2 големи моркова
100 г грах
150 г зелен фасул
1/4 зелка
2-3 доматчета от консерва
1 червена чушка
1 кубче пилешки бульон “Gallina Blanca”
сухи подправки – чубрица, мащерка
няколко коренчета магданоз
олио

Приготовление:
Най-напред измийте всички зеленчуци и обелете картофите и морковите. Нарежете картофите на средни по големина парченца, а пък морковите на кръгчета. Зелката и чушката също ги нарежете. Сипете до половината на тенджерата вода и налейте 3-4 лъжици олио. Като кипне сложете вътре зеленчуците, пилешкия бульон, коренчетата магданоз и поръсете с малко суха чубричка, мащерка... Оставете супата добре да поври, докато омекнат всички зеленчуци. Опитайте на сол и посолете, ако е нужно. Тази шарена зеленчукова супа става много ароматна и вкусна, особено на следващия ден, когато вкусът на всички зеленчуци се е смесил.



Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Сармички хапки

1 кисела зелка
1,5 ч.ч ориз
100 гр. гъби
2 глави лук
1 морков
чубрица
червен и черен пипер
олио

Нарязваме лука, настъргваме моркова и ги задушаваме в малко олио и вода. Прибавяме гъбите, измити и нарязани, а след 5 минути слагаме ориза.Разбъркваме и поръсваме с подправките. Завиваме малки сърмички с плънката.Сармите се подреждат в тенджера и пожелание може да се сложат 1-2 люти чушлета между тях.Заливаме 4,5 ч.ч вода и варим на тих огън. Накрая, ако желаете можете да направите запръжка от 2 с.л. олио и 1 с.л., с която да се залеят сармите.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Салата с маслини и боб

300 гр. салатен боб
150 гр. сладка царевица
1 глава червен лук
100 гр. маслини
1/2 с.л. едра чубрица
2-3 с.л. зехтин
1 лимон
балсамов оцет и сол на вкус

Салатният боб се сварява и отцежда, към него се прибавя ситно нарязания лук и царевицата.Обелваме и нарязваме на кубчета лимона и също го прибавяме.Обливаме салатата със зехтина и оцета и посоляваме.Разбъркваме и оставяме да постои. Премахваме вътрешността на маслините и ги нарязваме на малки кръгчета, с които украсяваме салатата, накрая поръсваме с чубрицата.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Пилешко филе със зеленчуци

400 гр. пилешко филе
2с.л. зехтин
100 гр. картофи
200 гр. моркови
100 гр. грах
сол на вкус

Филето се реже на жулиени и се задушава в тиган със зехтина и 50 мл. вода. Картофите се нарязват на кубчета, морковите на дребно и заедно с граха зеленчуците се сваряват. Добавят се към филето и сместа се бърка 3-4 минути. Ако е необходимо се налива вода, за да не загори. След което се посолява и се дръпва от огъня.

Според мен тази вкусна манджа може да се направи и в тенджера, за тази цел направо зеленчуците се добавят към месото, като можете да пуснете и кубче зеленчуков бульон, ще получи нещо като супен вариант. Peace
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 680
Тези двете, които ще напиша със свинско са по идея на И.Звездев

Свинско с ориз и тиквички

200-250 г свинска плешка 200 г ориз 2 тиквички 2 домата 1 глава лук 10 стръка магданоз 4-5 с. л. олио 1 ч. л. сушен босилек 1 ч. л. сол черен пипер на вкус

Приготвяне

1. Месото се нарязва на тънки ивици. Олиото се загрява в тенджера и ивиците месо се запържват до зачервяване. След това се изваждат в чиния

2. Доматите се пюрират. Лукът се нарязва наситно и се запържва в мазнината, в която е пържено месото. След 1 минута се изсипва оризът.

3. Щом оризът стане стъклен, се добавят пюрираните домати. Разбърква се и се наливат 600 мл вряла вода.

4. След това месото се връща в тенджерата, посолява се и се добавят нарязаните на кубчета тиквички. Ястието се оставя да къкри под капак, докато оризът поеме водата (около 15 минути).

5. Накрая се поръсва с босилек, разбърква се и след още 1 минута се подправя с черен пипер. При сервиране всяка порция се поръсва с наситнен магданоз.


Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 80 отговора