Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 дек. 2008, 15:19 ч.

Нашите деца

 • 1 482
 • 18
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 395
Здравейте Дами,
Искам да се обърна към майките с малко по-големи деца.Ние със съпруга ми работим на пълен работен ден ,петдневна работна седмица.Дафни е малка и ходи на детска ясла.Моят син е почти на 8г.,вече е втори клас.На училище ходи преди обед а следобед е на занималня.Знам ,че му е трудно и се изморява ,но има контрол.Догодина вече ще е трети клас,няма да има занималня и ще трябва да оставя сам в къщи.Аз съм притеснена от този факт,не ,че му имам доверие, но е още............дете.Докато са пред мен виждам какво става и мога да контролирам положението.Страх ме е от момента в който ще оставя все повече сам,ще се прибира от училище сам и ще ходи по - улиците сам.Точно от влиянието на улицата ме е страх.Всички виждаме какво става по улиците.Ние родителите сме толкова ангажирани , че често и не виждаме много неща.
Ще ми се да имам доверие на децата си,но как.....Отделям малко време вечер да си поговоря с тях.В повечето случаи съм уморена и даже претупвам темите за които говорим.Осъзнавам,че това не е правилно.И оправданията са ми много.Това е може би една от големите грешки на родителите към подрастващото поколение.
Гледахте ли репортажа за тинейджърите по подлезите и дискотеките,където нападнаха репортерите на БТВ.А статистиката? На въпроса"Знаете ли къде са сега децата Ви"58% са отговорили ,че не знаят.Един господин (не разбрах името му)беше много прав,че инцидента в Индиго не научи никой на нищо.Много ще се радвам ако въвеждането на вечерен час е съблюдавано.
Притеснявате ли се от факта,че това там може да са нашите деца.Какво ви е мнението за вечерен час при по-големите деца,защото нашите растат.Сега се притесняваме за яслата,детската градина или занималнята,но идва време когато ще се притесняваме къде са в късните часове.

# 1
 • София
 • Мнения: 32 957
За какво точно е темата - за твоето дете на 8 години и стоенето му само вкъщи или за по-големите тийнове и заведенията? Разликата между 8-годишните и 14-годишните е като от небето до земята.

Не е нужно детето да стои самичко - или го записвате на частна занималня, или наемате някой да го прибира и да стои с него вкъщи.

За това дали родителите знаят къде са децата им - и по "наше време" родителите не бяха много в час къде сме, защото практически изкарахме детството си на улицата или пред блока. А сегашните деца ходят по кръчмите. Не е до знаене къде е детето, а до това какво може да прави детето, докато не е вкъщи.

# 2
 • София
 • Мнения: 395
За това дали родителите знаят къде са децата им - и по "наше време" родителите не бяха много в час къде сме, защото практически изкарахме детството си на улицата или пред блока. А сегашните деца ходят по кръчмите. Не е до знаене къде е детето, а до това какво може да прави детето, докато не е вкъщи.
Вярно е ,че двете теми се препокриват,но то е свързано.Не случайно за много от случаите се казва че "му липсват първите 7г".Ами ако го перифразирам и кажа ,че на повечето деца там по подлезите и дискотеките им липсва "следващите 7г. в които е трябвало да бъдат насочвани".
Факт е ,че всички сме играли пред блока или в улицата,но не можеш да сравниш тази игра с игричките по улицата.Ще ми се да имам спокойствие,какво прави детето ми когато не е в къщи.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Ще ми се да имам спокойствие,какво прави детето ми когато не е в къщи.

Да ти кажа какво правя аз! Когато е само ,детето ми не излиза на вън. Ходи сам на училище ,прибира се ,ходи на тренировки ,когато е в къщи - чете/пише.Излиза тогава,когато се прибире някой от нас. Иначе от 2-рият срок на 1-ви клас го оставям сам у дома , и знам,че никога няма да излезе без разрешение , или да направи беля. Първите 7 , и доверието в детето ти могат да ти помогнат да се чувстваш спокойна  Peace.
 За късните часове - още ми е рано да го мисля.Имам 4-5 год. спокойствие.

# 4
 • София
 • Мнения: 395
 PeaceТака ще е и при нас.Втория срок ще е втора смяна и ще има часове в които ще е вкъщи сам.

# 5
 • София
 • Мнения: 395
Ние сме решили проблема с оставането без надзор в къщи като записахме детето на частна занималня.
Никой не може да ме убеди, че колкото и да е умно и самостоятелно едно дете на 8-10 г. няма да измисли някоя беля като остане само в къщи. На който не му се е случвало - просто е извадил късмет. Според мен е безотговорно грижата за детето в тази възраст да се прехвърля от родителя върху самото дете.

# 6
 • Мнения: 1 470
Естественно като всяка нормална майка,и аз се притеснявам много от момента в който някой от синовете ми ще каже"Дай пари,защото довечера съм на дискотека..."Като си помисля за това и...И постоянно се питам какво трябва да направя тогава...

Сега са на 10 и 8 г.,сами се оправят,няма занимални,няма баби,мама и тате работят...Не съм добра майка...Чувствам се гадно,и през цялото време се мразя за това че не съм до децата си...Не знам кое е по-добре,гладни у дома,или сити но изоставени...

Моля се всяка вечер господ да ги пази,да им даде разум,и миговете прекарани заедно да им дадът нужната насока и увереност ,да поемат по правилният път...Примерът който им даваме,и първите седем години,са основата на която те ще стъпят,а с баща им сме направили всичко възможно тя да е стабилна...Знам че ще се лашкат,знам и че ще кривват понякога...Но ги уча че винаги ще сме зад тях...и дано разумът надделее...

Когато станат на 15,вече не можеш да ги спреш...Остава ти само да се молиш...

Дано успея да ги запазя!!!Страх ме е...

# 7
 • 3 метра над небето
 • Мнения: 3 884
Аз за сега съм си в къщи но догодина ме чака и мен този проблем.Частна занималня не мога да си позволя ConfusedПросто не само ме е страх а и ИЗТРЪПВАМ  ConfusedОще повече че нямам баби и дядовци поне един ден от седмицата да е с тях CryА децата са ми почти на същите години

# 8
 • София
 • Мнения: 395
Аз съм така ,нямам на кой да разчитам от бабите,дядовците,лели или други роднини.Разбрах се с една жена (пенсионерка)живее близо до нас да ги прибира баткото от занималня(в училището) а малката от градина и да стои с тях докато се приберем с таткото.Така е плащам си за това удобство,но нямам избор.Догодина когато няма да има занималня,ще я помоля да стои с него у нас и ако тя прояви желание да му помага,ако не може -когато ние се приберем.Ако ми откаже да стои с него ще трябва да остава сам в къщи,но въобще не ме устройва това.

# 9
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 150
Ако неможеш да си позволиш да останеш в къщи вариантите са :

- контрол по телефона
- баба да го взима от училище и да го контролира вкъщи
- да наемете жена, с педагогическо образование, която да следи за уроците и домашните
- частна занималня

# 10
 • Мнения: 63
Моя син е втори клас и ходи и се прибира сам вкъщи.Освен това му се налага да стои по един час сам докато се върна от работа.Ходи на занималня.Чудя се лятото като е ваканция какво ще го правя.Това повече ме притеснява,защото тогава ще трябва да седи по цял ден сам.А сега мисля,че се оправя много добре.Вярвам му.Като се прибере или гледа телевизия или играе на компютъра.Трябва да им имаме малко доверие все пак,те вече са големи деца.Въпреки това има постоянен контрол по телефона.

# 11
 • София
 • Мнения: 395
Това с ваканциите е направо кошмарно.Като дойде това време и почваме с мъжът ми да се правят такива големи комбинации.Тази ваканция е толкова дългоочаквана от децата и така нежелана за родителите.Не е ли парадокс.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 1 808
наистина незнам ако ги нямаше бабите и няма на кого да разчитам за децата.
За сега се занимавам аз с първокласника и всичко е ок, но другата година ще се намесят бабите, няма как.
Дано да свикне по-бързо и сам да се оправя. Частна занималня не мога да си позволя, а и им нямам доверие.
======
А за репортажа  с надрусаните ученици...просто бях потресена. Shocked И това на пъпа на София и съвсем никой не предприема никакви мерки.
По повода си говорихме с мъжът ми , че ни чакат трудни времена  ooooh! Абее много се замислих..

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 3 259
Дъщеря ми от началото на първи клас ходи и се прибира сама от училище. Училището е съвсем наблизо.

Тази година не ходи на занималня, защото: има само частна, скъпо ни е, трябва да яде боклуци на обед, ако е и следобед на училище, освен това са и слети класове с по-големи ученици /трети  и четвърти клас/. Не смятам, че така ще успее да се подготви за другия ден.

Затова се прибира след училище вкъщи, сама се подготвя и след това излиза да играе навън, като знае горе -долу в какъв район й се разрешава из квартала да се движи...Обикновено си носи телефона... Mr. Green

Чуваме се по няколко пъти по тел., засега се справя добре сама. Имам й доверие.  Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 1 000
Здравейте Дами,
Искам да се обърна към майките с малко по-големи деца.Ние със съпруга ми работим на пълен работен ден ,петдневна работна седмица......Отделям малко време вечер да си поговоря с тях.В повечето случаи съм уморена и даже претупвам темите за които говорим.Осъзнавам,че това не е правилно.И оправданията са ми много.Това е може би една от големите грешки на родителите към подрастващото поколение.

А колко спокойствие можеш да си купиш с парите, които изкарваш?
Обикновено на човек му се случва това, от което се страхува най-много....обаче предварително е знаел, а си е намирал оправдания.
На моето семейство му излиза по-евтино да съм "майка на пълен работен ден", а таткото да работи за насъщния....Резултатите в емоционално отношение за децата са впечатляващи, въпреки че родителските ни грешки са много и се учим едновременно с децата си кое как се прави.
Близостта във взаимоотношенията с децата се градят бавно и постепенно, но от самото им раждане. За да се опознаваме и оценяваме се изисква ВРЕМЕ, но точно него ние предпочитаме да вложим в нещо друго...а струва ли си?Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт