Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 дек. 2008, 22:59 ч.

Канелените кифлички на Карлсон?

  • 10 589
  • 21
  •   1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 3 265
Или за да сме по-точни - на майката на Дребосъчето...

Някой дали знае рецепта? Четем сега книжката и лигите ни текат...

Преди време имаше рецептата за кюфтенцата, но не се сещам за кифличките дали някой е публикувал... newsm78

# 1
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 1 454
Mma Ramotswe беше давала навремето... ама нещо архивът ми дава грешка в момента.  newsm78
Провери в любимите й рецепти:
тук

Pедактирам се - старост-нерадост - съвсем бях забравила, че навремето копирах рецептата Simple Smile
Mma Ramotswe, Hug

Канелените кифлички на Карлсон

Карлсон: "в твоите безсрамно скъпи кифлички би трябвало да има повече канела"

тесто:
25г мая
75г масло
2.5 дл пр. мляко
0.5 дл захар
1 щипка сол
евентуално 1 чл млян кардамон
около 7 дл брашно + брашно за месене и точене

пълнеж:
50 г масло
0.5 дл захар
1 чл канела

1 яйце за мазане отгоре

приготвя се тестото и се оставя да втасва 30 мин
разделя се на 2 части, всяка част се разточва с размери прибл. 20х50см, пълнежа се нанася отгоре, навива се на стегнато руло откъм дългата страна и с нож се режат кръгчета дебели около 1см, слагат се в хартиени формички (като за мъфини), покриват се и се оставят да втасват 30 мин
отгоре се мажат с разбито яйце и се пекат около 10 мин при 220 градуса

този пълнеж като количесто стига само за едното руло
по желание може да се направи в двойно количество или да се използва нещо друго - аз напр. използвах сладко от ягоди и бадеми

Последна редакция: вт, 02 дек 2008, 23:46 от Роца

# 2
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
УАУ  #Crazy няма да забравя колко години в детството си съм слюноотделяла за тези кифлички  Grinning
Сигурно не са кой знае какво, но детското въображение цена няма  Heart Eyes
Купувам тук готови шведски от Икеа, страхотни са, такива си ги представях и на вкус  Flutter Продават се миниатюрки в пликче по двайсетина. Страхотни са! Като в представите  Blush
Ще взема като отида пак и ще препиша от какво са. Но пропорциите...  Rolling Eyes



# 3
  • Sofia
  • Мнения: 3 265
Роца, много ти благодаря! Досега се опитвах да отворя линка, но..

Добре, че си ги копнала Hug

# 4
  • Земя създадена от Бог Mallorca
  • Мнения: 69
Много ме заинтригуваха кифличките,но не ми е ясно какво означава
съкращението -дл-

# 5
  • Варна
  • Мнения: 446
Дл е децилитър. Вземаш една мерителна чаша /или там каквото имаш/ и отмерваш с нея. Страшно е удобно, ако нямаш кантарче, или опит да работиш на око.
Кифличките са супер, правя ги редовно. Излизат около 50 броя с диаметър 5 см.
Опитай и с пълнеж от счукани орехи с канела, подсладена извара със стафиди /тези последните втасват по-бавно обаче/.

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 3 265
Дл е децилитър. Вземаш една мерителна чаша /или там каквото имаш/ и отмерваш с нея. Страшно е удобно, ако нямаш кантарче, или опит да работиш на око.
Кифличките са супер, правя ги редовно. Излизат около 50 броя с диаметър 5 см.
Опитай и с пълнеж от счукани орехи с канела, подсладена извара със стафиди /тези последните втасват по-бавно обаче/.

Добро количество, тъкмо щях да питам Hug

# 7
  • София- Wien
  • Мнения: 2 142
Ето и моята рецепта за Кифличките на Карлсон:

Канелени ролца (Направо са уникални)

снимката не е моя
3/4 ч.ч прясно мляко, леко топло(в някои рецепти е на половина вода)
1 яйце
2 суп. лъжици масло
2 и 1/4 пресято бяло брашно
1/4 ч.ч захар
3/4 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.л. мая

Слагат се в този ред съставките в съд и хубаво се умесва. Може и в машината за хляб, избира се програмата за тесто. Когато е готова се изважда от кошничката, покрива се и се оставя така за 5 минутки. Същото и ако го месите на ръка.
Смесват се:
1/2 ч.ч кафява захар
2 ч.л. канела
3 с.л. меко масло

Изважда се тестото и се разстила върху леко набрашнена плоскост, разточва се правоъгълник с размери 30Х20 см, намазва се с по-горната смес и се навива на руло, което се разрязва на парчета, около1см дебели Подреждат се близо едно до друго в намаслена тава(но не плътно), покриват се и се оставят на топло да втасат, докато увеличат двойно обема си, приблизително около 40-50 минути. В някои рецепти се слагат във формички за мъфини.

Пекат се в предварително загрята до 175 градуса фурна, около 25-30 минути, до златисто – кафяво.
ИЗваждат се, оставят се да изстинат на решетка около 10 минути. Докато са топли се намазват с глазура и се сервират топли.

Захарна глазура
2ч.ч пудра захар
2ч.л. течна ванилия
4 с.л. гореща вода
Всичко се разбърква и се бие докато стане гъста, плътна каша.

Моите хора най ги обичат с глазура от крем сирене:
120г крем сирене
60г масло
1 и 1/2 ч.ч пудра захар
1 и  1/2 ч.л. ванилия
1/2 с.л прясно мляко
1/2 ч.л. канела
Всичко се бърка и се маже върху горещите ролца
Изглеждат точно, като на снимката  Crazy

Горещо препоръчвам !  Peace

Последна редакция: чт, 04 дек 2008, 14:40 от Мишел +

# 8
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Блонди, какви са тези кифлички от Икеа, че ме заинтригува? Ако имаш снимка само да видя как изглеждат...

# 9
  • USA
  • Мнения: 1 777
Кюфтетата кифличките  за които говори Блонди се казват още синамон ролс и приличат на горната снимка показана от Мишел+

Ето и моите канелени рулца ,които се правят много лесно и бързо.

Канелени рулца




2 ч.чаши брашно
1 с.л бакпулвер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л.сода
1/4 ч.чаша олио
3/4 ч.чаша прясно мляко
1 пак.масло(размекнато)
3/4ч.чаша захар
1ч.л.канела
1ч.чаша прясно мляко(пожелание за сиропиране)

В купа размесваме брашното,бакпулвера,солта и содата.След това добавяме олиото и млякото(3/4ч.чаша) разбъркваме.Местим тестото от купата и месим до получаване на гладко тесто.Разточваме правоъгълник с размери 30 на 15см.(приблизително).Намазваме маслото върху тестото.В малка купа смесваме захарта и канелата и поръсваме върху маслото.Навиваме руло от правоъгълника и нарязваме на филийки дебели около 2см.Нареждаме в намаслена тавичка и печем на 200 градуса 15-20 минути или до леко покафеняване.Изваждаме от фурната и ги заливаме с прясното мляко(1ч.ч.).Сервираме топли. Simple Smile

# 10
  • Bourgas
  • Мнения: 1 439
Мишел+, от толкова време им се каня на тези рулца...само ги заобикалям, заобикалям, но май тези дни ще ме срещнат лице в лице Wink

# 11
  • София- Wien
  • Мнения: 2 142
Narina , и никак няма да съжаляваш, като ги срещнеш! После само да не забравиш да се похвалиш Peace Слагай смело канела, като е казал Карлсон, ако обичаш де! Hug

# 12
  • Bourgas
  • Мнения: 1 439
Eто и резултатът от среднощно четене на форума Joy Направо са невероятни!!! Мишел+, едно огромно благодаря  bouquet



и още тук

# 13
  • Сливен
  • Мнения: 375
и все пак не разбрах колко като количество е децилитъра,преведено на прост готварски език? newsm78

# 14
  • София- Wien
  • Мнения: 2 142
Аууу, Narina , чудни са станали. Радвам се, че са ви харесали. Направо ми замириса на канела.... Мммммм! Crazy



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт