Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

на Запад

Мнения: 376
Аз имам няколко и са страшни(тази с кексовото тесто посредата ми е любима),но не са постни Rolling Eyes,мин.година купих ,но и те се слоиха което ме навежда на мисълта,че има животинска мазнина Embarassed
Искам тази Бъдни вечер ,аз да си я направя и да съм 100% сигурна ,че не съм в нарушение Mr. Green
Предварително мерси Hug
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Класическата рецепта си е постна  Smile Освен ако няма яйца в корите. И заливаш с маргарин, не с масло и готово  Peace
Баклавата не е ли за НГ?  Very Happy
Цитирай

на Запад

Мнения: 376
 Блонди ,ние мажем и корите кори с яйца и майка ,Бог да я прости Rose Roseслагаше някакви подправки ,май имаше и портокалово сладко ама така по памет се сещам?!Затова ви попитах иначе кори със сироп и орехи няма да се пипне в къщи ooooh!
А и да ми дадете пропорции за сиропа със или без глюкоза?Аз мога да правя само тази с кекса ,защото и имам рецептата smile3547
Мерси   bouquet
Цитирай


Мнения: 957
Аз я правя така :в намазнена тавичка редя кори и на 3-4 кори веднъж поръсвам обилно с орехи и олио, докато свършат корите. Нарязвам я на ромбчета, поливам с олио в разрезите и пека до златисто. Сиропа го правя, като сваря 4 ч.ч. захар с 2 ч.ч. вода, 10 карамфилчета и няколко капки лимонов сок, заливам вече изстиналата баклава и оставям 24 часа да попие хубаво. Виж какво пише на съставките на корите, ако няма яйца или мая , ще стане постна.
Цитирай

Пухландия

Мнения: 19
Всяка година за Бъдни вечер приготвям баклава. Това е един от най-хубавите ми детски спомени за този празник . Баба ми я приговяше като Савина, но аз я подобрих по съвети от приятелки и колежки . Всяка кора( от готовите де ) я поръсвам със счукани орехи и канела и навивам на рулце (като за баница) и после нарязвам на 2.5 -3 см. Подреждам ги изправени в тавата за печене. Заливам с повечко олио и опичам докато се зачерви добре. След като изстине я заливав със захарен сироп. Така се получават вкусни хапки.
Цитирай

на Запад

Мнения: 376
savina_h ,мерси много това което не ми се е получавало е оскъдната мазнина сигурно,аз веднъж опитвах и стана на `подметка`.ще я направя с твоя сироп,въпреки че майка слагаше и глюкоза сигурна съм,но незнам пропорции и тн.
 МАМА ПУХИ ,нямам толкова малка тавичка и ще я направя по начина на Савина,важното е да е вкусна Peace
  chefмного мерси,аз съм повече по солени,готвени манджи,може да изпадне повад да ви се реванширам Hug
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
иначе кори със сироп и орехи няма да се пипне в къщи ooooh!

Тогава защо искаш да правиш баклава?  Laughing
Баклавата си е баклава - кори, орехи, сироп... останалото са интерпретации по темата. А щом са такива, то може да правиш каквото си искаш... и все няма да е баклава  Very Happy

Като цигането Манго и дето го питали в училище какво вечеряли и той обяснява:
"А, таратор, ама без краставици, щото нямахме кисело мляко"  Laughing Sad
Цитирай

на Запад

Мнения: 376
Блонди ,защото е традиционна за Бъдни вечер,иначе не се хващам на хорото Mr. GreenМайка беше връх,но аз задръстен пубер и всеки път като искаше да ми покаже нещо или да го сготвиме заедно и обяснявах,че 2виши за една манджа не ми трябват...обаче не е точно така и тук си има дяволък Wink
Колкото и проста да е рецептата аз опитвах преди и нестава,явно тези`интерпретации`правят нещото,нещо!
Не ме кастри Crazy
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
Към сместа за пълнежа(орехи,канела,захар) прибавям и галета,разделям полученото на две.Един пакет кори разделям на три.Редя едната част,посипвам със ореховата смес,редя втората част и посипвам с другата половина и накрая третата част от корите.Режа на парченца и заливам с горещо олио разрезите.Пека на 130-150 градуса,до зачервяване на корите.През това време правя и сиропа-1 към 1 захар и вода,прибавям и ароматизатор.След като извадя тавата от фурната изчаквам да се охлади малко,през това време и сиропа се е поохладил,и заливам.
Цитирай

на Запад

Мнения: 376
мерси  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.