Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Някъде под синьото небе:))
  • Мнения: 1 032
http://www.bgpetition.com/miachinstvo/index.html
По-дълго майчинство и по-добри условия за децата в детските градини

Кръгла маса за по-добро хранене, хигиена и условия в детските заведения в България организира в края на ноември Сдружение настоящи и бъдещи майки.  В дискусиите се включиха представители на Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазване на Народното събрание, Столичната община, Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), директори на детски заведения, диетолози, алерголози и други специалисти.
Резултат от проведените двудневни дискусии са редица предложения, които реално и в кратки срокове могат да подобрят престоя и храненето в детските градини, категорични са от Сдружение настоящи и бъдещи майки.  Небалансираното и неправилното хранене в детската възраст създават предпоставки за трайни хронични заболявания, увеличаване на алергиите и за понижаване на имунитета. България заема едно от първите места в света по деца, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване.
В момента детските заведения и кухни подготвят менютата си въз основа на “Сборник рецепти с наръчник за хранене на децата от 3 до 7-годишна възраст”, издание на НЦООЗ. Поради липса на подходящ рецептурник и най-малките деца получават от общата храна. Липсват и специализирани менюта за децата с изразена хранителна алергия, чиито процент постоянно се увеличава. Рецептурниците не само трябва да се изготвят и одобрят, но и да получат широко разпространение в детските завадения и сред родителите. За подобряване на менютата на малчуганите е необходимо и  увеличаване на порциона и приема на сезонни плодове и на млечни продукти, намаляване на  готварската сол и рафинираната захар, както и забрана за промишлено преработените трансмастни киселини, категорични са диетолозите.
Хигиената в детските заведения също провокира дискусия и редица предложения. За необходимостта от нормативен акт, който да регламентира схемата и отговорностите за дезинфекция, и почистване на детските градини, се споразумяха специалисти и законотворци. Нужна е и програма за контрол на хигиената и микробиологичен мониторинг. Важно е и постепенно да се ограничат и премахнат препаратите, съдържащи алдехиди/кетони и активен хлор. Тези препарати не само могат да предизвикат дразнене на дихателните пътища на децата, но и да провокират алергии.
Третият дискусионен модул засягаше ремонтите на столичните детски градини. 20 млн. лв. са инвестирани през тази година за ремонта на 114 детски заведения. Отделени са и 3 млн. лв. за преоборудване на всички кухни за деца, които ще заработят с новите уреди от следващата година. Проблемът с недостига на места в детските градини в големите градове е свързан и с продължителността на платеното майчинство, твърдят от общината.
Именно във връзка с въпросът за удължаване на платеното майчинство от 315 на 410 дни сдружение „Настоящи и бъдещи майки” организира електронна подписка на адрес:
http://www.bgpetition.com/miachinstvo/index.html

# 1

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт