Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 дек. 2008, 08:07 ч.

Имате ли нужда от специално място?

 • 1 834
 • 17
 •   1
Отговори
Здравейте! Hug
Бих искала да направя нещо по-специално в моя център за децата със СОП. Затова ще ми е от голяма полза да чуя вашия опит и потребности.
1. Водили ли сте децата си в центрове за почасово гледане? Ако да - какви плюсове и минуси сте отчели там.
2. Ако има детски клуб (от типа парти клуб, детски център за почасово гледане), пригоден за нуждите на вашите деца, бихте ли ги водили там? От какво зависи това? Как си представяте такъв  клуб?
3. Ако има детски клуб, в който се предлагат кръжочни дейности със специалната покана И за деца със СОП, бихте ли се възползвали?
Благодаря предварително за отговорите и моля да ме извините, че пиша като гост, но си имам съображения:)

Хубав ден на всички и весели празници!  bouquet

# 1
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
1.Да, водила съм го в обикновен център, а не специализиран.Само в един клуб съм го оставяла за по дълго време.Плюсовете са много, но специално за този клуб, в друг не съм попадала на таково отношение и внимание към детето ми .
2.Да, бих водила детето си в такъв клуб с голямо желание.Зависи от местонахождението, специалистите и обстановката.
Как си представям такъв клуб?- Представям си го с различни зали/ кътове за игра, музикотерапия, може и монтесори.В който да работят хора  обичащи децата, ако са и специалисти- още по-добре...
3. Да

Последна редакция: пн, 08 дек 2008, 10:52 от Deja Vu

# 2
 • София
 • Мнения: 1 333
Не, не съм я водила, тъй като не съм попадала на център за деца в който да предлагат занимания за деца със СОП.
С удоволствие бох я водила и оставяла за 1-2 часа, ако знам че има подходящи специалисти които ще се занимават с нея. Тя има нужда от контакт с деца и др хора, освен от мама и тате.
Така че приветсвам Вашата инициатива и желание да направите нещо"по-специално" във Вашия център.
Ще се радвам да ни информирате в последствие дали сте го реализирали, за д аможе да се възползваме от услугите Ви. А ако сте и близичко до нашия дом, ще сме Ви редовни посетители Simple Smile
НО за нас наистина е важно да бъдат квалифицирани специалисти или студенти учещи подходящи специалности, касаещи деца със СОП.
Пожелавам Ви Успех!!!

# 3
Много благодаря на nandy и на Deja Vu за отговорите. В тях открих много ценна информация, за да бъде това място наистина полезно и приятно за вас.
Но друго ме озадачи - толкова хора са прегледали темата, а само 2 майки са писали. Може би това означава, че повечето от вас нямат потребност от такъв клуб? Моля ви, кажете ми, че греша Hug

# 4
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
Пак аз ще се включа Simple Smile
Според мен има нужда от такова място, как да няма, за много родители би било  в полза. Надявам се да пишат и другите в темата, но дори да не пишат, не мисля, че ако има такова място  за нашите деца ще остане празно....
Желая Успех в начинанието и ще чакаме да ни зарадвате.
Ще сме сред първите посетители Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 7 409
1. Водили ли сте децата си в центрове за почасово гледане? Ако да - какви плюсове и минуси сте отчели там.
Да,водила съм детето си.Но никога не бих го оставила там,без и аз да съм в клуба.Нямам доверие на персонала там,пък и виждам как се стряскат,като разберат,че 7г дете не говори.Не ги виня.
2. Ако има детски клуб (от типа парти клуб, детски център за почасово гледане), пригоден за нуждите на вашите деца, бихте ли ги водили там? От какво зависи това? Как си представяте такъв  клуб?
Бих си водила детето задължително,задължително.Бих се радвала в такова място да има персонал,който е обучен за нашите деца.Примерно специален педагог.Отделно за деца с физически увреждания може би някакъв специалист,който да им помага.Е,от значение би била и цената на посещението.
3. Ако има детски клуб, в който се предлагат кръжочни дейности със специалната покана И за деца със СОП, бихте ли се възползвали?
Бих,непременно.Децата ни имат нужда от социални контакти,добре дошли са им контактите със здрави деца.

Дано това начинание се осъществи!  bouquet

# 6
 • Габрово
 • Мнения: 1 037
Моя отговор съвпада с предишните,  затова няма да повтарям.
пък и виждам как се стряскат,като разберат,че 7г дете не говори.Не ги виня.
Защо Валенце не ги виниш?
Говорът не е единствен начин за комуникация и ако един човек, занимаващ се с деца се стряска от неговорещо дете и аз не бих поверила дъщеря си на такъв.
Но друго ме озадачи - толкова хора са прегледали темата, а само 2 майки са писали. Може би това означава, че повечето от вас нямат потребност от такъв клуб? Моля ви, кажете ми, че греша Hug
Грешиш, имаме крещяща нужда, но и вече доста хора писаха за подобни идеи, които не се развиха, хората си пуснаха питанката , ние отговорихме и до там.
Това го пиша с цялото си уважение, надявам се вашата да се развие, независимо къде се намира, децата имат нужда.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 409
 ajeliya ,ми как да ги виня?Вината според мен е на собствениците на клуба,не на гледаччите на деца.Защото ето примерно онзи ден пак бяхме в най-големия детски клуб в Плевен.Децата ги гледаше чистачката ooooh!-жена ,която надали има някаква представа от аутистично поведение и прочие проблеми.Според мен просто трябва да има назначен специален човек за нашите деца,а не да се разчита на т нар аниматори.

# 8
 • Враца
 • Мнения: 155
И аз съм за такъв клуб. Но наистина да има добри специалисти, които да се занимават с нашите деца., а не чистачката или някоя леличка. Разбирасе съгласна съм с Валенцето, че и цената е от значение тъй като много от децата със СОП единият родител не работи.
Във Враца има открити центрэве за почасово гледане но само за деца без проблеми. Като им кажеш, че детето ти е със СОП, че е на 6, не говори и т. н. да не избраявам, те те гледат втрещени. Отговарят ама незнам то центъра е за деца без проблеми.

# 9
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
За  мен най- важното  за такъв тип детско заведение е, може би отношението на персонала.Тук става въпрос за почасово гледане, а не за център от рода на  Пумпелина предполагам, където водим децата си да се обучват-нали правилно съм разбрала?
В този ц-р където  съм водила Ангел, е такъв, но не е предназначен специално за деца със СОП.Звъннах , споделих, че Ангел е със Даун, казаха, че няма проблем да го водим, тъй като е наблизо до нас отидохме да го видим с мъжът ми и детето заведохме.Там ни посрещна  една изключително мила жена, имаше и няколко по-малки дечица  от 1-3г.Разбрахме се когато искам да го водя за по час- два, колкото реша.Така и започнахме да ходим(за лятото става въпрос).Навън имаше дворче с много играчки за децата-люлки, пързалки, тунели, батут, по цял ден бяха на вън почти.Като взимах малкият-той беше щастлив, не искаше да си тръгва.За мен това беше показател, че там му харесва и се радва на добро отношение към него, а и най-важното контактуваше с деца, макар и по-малки от него(но на един акъл).Самият ц-р е на принципа на Градина- може и да се приспива(има удобствата), но може да оставиш детето само за час-два, половин ден и т.н. Те си осигуряват храната(ако искаш може детето да яде там), която е здравословна и изобщо наблягат на здравословното хранене и гледане на деца.Оставяла съм и баткото заедно с малкият и той е бил доволен като го взимам.Като за Ангел като се обадя един ден предварително дори осигуряваха още един човек , който беше плътно до него, з атова цената на престоя не се и увеличаваше даже. С две думи-доволна съм , че детето се чувстваше добре , играеше с деца, а  и аз имах минутка за отдих или дори да напазарувам на спокойствие.За съжаление от както застудя , сме нон стоп болни, та не сме ходили от Септември месец там.....

# 10
 • София
 • Мнения: 7 409
Deja Vu ,точно това имах предвид и аз,но може би не се изразявам правилно-персонала да има желание да се грижи за децата ни.Защото ако тук в плевен заведеш детето си в такъв клуб...просто няма да го приемат...факт Rolling Eyes.Бубка беше на един рожден ден,на който я изведох на десетатат минута-децата крещяха като луди,тя се уплаш
+,персонала се уплаши защо тя се е уплашила,никаква адекватна реакция от тях.Видях облекчение в очите им като я изведох.
Извинете за пра54вописа,и
мам си
помощничка Laughing/Бубка/.

# 11
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
Валенце и тук, не навсякъде взимат деца  със СОП.Например на мен в един от Моловете в София ми отказаха да го вземат за 1 час с батко си хем в детския център. Казаха -и аз да вляза.Взех си го, тъй като исках да се видя с прятели и нямаше как и аз да вляза та го водих  на кафе, вместо да поиграе..... ConfusedКандидатствахме преди време  в една ЧДГ и ни вързаха да чакаме да се освободи място, е място още не се е освободили след 1г. и нещо.Водила съм го на Р.Д в клубове, не съм имала проблеми до сега, даже на последният Р.Д. една какичка се беше залепила плътно за него и го занимаваше, тъй като той не се впечетляваше нито от клоуна, нито от другите деца и ако не беше тя, щеше да скучае през цялото време.За съжаление обаче  са малко такивата места където може да срещнем разбиране от персонала.

Последна редакция: ср, 10 дек 2008, 11:52 от Deja Vu

# 12
Изключително съм Ви благодарна за отговорите!

Позволявам си да направя обобщение на отговорите ви и едновременно с това, да отговоря на някои въпроси. А вие после можете да ме допълвате:

1. Имате нужда от подобно място, но и всеки клуб с почасова грижа и отзивчив персонал може да свърши същата работа;

Въпрос: а)Има ли съоръжения и играчки, които според вас не са подходящи за вашите деца и представата ви е в клуба да има други такива ?(може би касае повече децата с физически увреждания, но все пак....);
б) Ще предпочетете ли да водите детето си в по-далечен клуб, отколкото в съседния блок, ако знаете, че двата часа, които ще прекара там няма да бъдат само скачане на батут, а ще бъдат изпълнени със съдържание?

2.
Как си представям такъв клуб?- Представям си го с различни зали/ кътове за игра, музикотерапия, може и монтесори
Тук става въпрос за почасово гледане, а не за център от рода на  Пумпелина предполагам, където водим децата си да се обучват-нали правилно съм разбрала?
В най-разпространената форма на клубове, децата си играят сами и просто се "наглеждат". Тук идеята е, престоят им да има развиващ ефект. Някои клубове стартираха чрез кръжоци, но явно само по този начин не успяха да се издържат и затова наблегнаха на партитата. Идеята ми е в клуба да има много "развиващи" играчки; децата да се занимават с организирани игри, както по време на тържества; и в определени часове да са обявени различни занимания - арт, музика, подвижни игри и т.н. Разбира се, няма да се работи по индивидуални програми, но може да се препоръчат занимания специално за вашето дете, ако решите да го водите редовно. Харесва ли ви така?

3. За персонала. Дали наистина са достатъчни мили и внимателни аниматори? Идеята ми е в клуба по всяко време на присъства специален педагог, ако не и всички работещи там, да са такива (или студенти по спец.педагогика, логопеди, рехабилитатори).

4. За мястото. Засега идеята е за София. Въпреки че съм наясно, каква е потребността от такива места и в другите градове. Там дори и обикновените парти клубове липсват.

5. Писахте, че е имало доста подобни теми. Ами трудно е за съжаление.  Всички имаме някакви идеи. Темите тук се пускат, за целите на маркетинга (да се проучат желанията на потребителите). После всеки предприемач преценява. АЗ вече съм решила и правя първите крачки. ИНформацията, която получавам от вас ми помага да доразвия идеята  bouquet Естествено, когато съм готова, вие ще сте първите поканени Hug

# 13
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
1.а)Ние нямаме физ. проблеми, така , че нека другите да отговорят на тази точка.
б)И да и не, т.е. спордзависи от времето което имам, за съжаление фактора-Време играе голяма роля, аз самата живея в отдалечен квартал от ц-ра на София и ако имам 2 часа на разположение, а те ми минат в път до дугият край на София-просто няма да имам физическата възможност.В такъв случай бих го посещавала по-рядко и да отивам специално в него, като съм отделила нужното време, а не по често и инцидентно когато имам нужда да излезна например.
Я кажи за кой квартал става въпрос ? Simple Smile
2.Много ми допада идеята да има престоят,,развиващ" ефект и играчките да бъдат такива.Аз пак ще спомена за нашият клуб където ходихме.Всичко хубаво, но точно такъв тип играчки нямаше. А те имат голямо значение.
3.Също много добре сте се ориентирали за персонала, които да бъдат   специалисти и учащи за такива.
 Ми май е това, ще бъде много хубаво да успеете да реализирате идеята си.И пак ви желая Успех.  bouquet

Последна редакция: чт, 11 дек 2008, 10:35 от Deja Vu

# 14
 • София
 • Мнения: 1 333
Прекрасно е че вече твърдо сте решили да се захването с това не лесно начинание и се допитвате до нас  Hug

Моето дете е с физически и ментални увреждания и наистина се нуждае от по-специални грижи и от индивидуално внимание. Но мисля че и за нея има място под слънцето и че би могло в един такъв център да има вид забавление с нея.
Например гушната от някоя кака може да се пързулнат по пързалката, може да бъде поставена в басейна с топки и да й се показват различни играчки, може да слуша музика-натискайки  определен бутон от играчка (има много такива) с помощта на ръката на аниматора, може да рисува с ръчички ... пак да е хваната нейната ръка от аниматора, да бърка в боята и да "цапа" върху листа.... такава творба би била най-хубавият подарък за мама .... Това са няколко примера само .... да не забравя нещо важно ... някой от децата са в колички, което означава, че трябва да има малко повечко място за маневриране.
В досегашните клубове, в които сме ходили не навсякъде има достатъчно място -предимно са нагъчкани една върху друга безброй много играчки и съоръжения.

Ако знам че в определен клуб има възможност и моето дете да бъде забавлявано адекватно спрямо неговите нужди и възможности 1-2 часа, да е на достъпна цена бих отишла в този център пък било то и само 1 път в седмицата дори да е на др край на града.
Това е мое мнение...
Надявам се да съм била полезна.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт