Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 981
Искам да споделя с вас ценните съвети, които ми даде Абаджиева по повод нашият проблем със заспиването. Темата вълнува много от нас и ще е най-малкото различна гледна точка.
Искам да отбележа, че като първи етап аз се опитвам да изработя режим на хранене и активност за моето бебе и след това ще приложа останалите напътствия. Мисля да пиша скоро за нашите резултати. Пишете и вие. Успех.


Първо, Трейси Хог  прави преглед на двете най-разпространени теории по повод спането на бебетата: тази на Др. Сиърс (бебето да спи при родителите си, да бъде галено, люшкано, масажирано и носено, щом иска) и тази на Др. Фербер (детето да се оставя да се нареве, докато заспи само). Трейси Хог казва, че не застъпва нито една от двете теории, защото първата е довела до това, че през 1999г. една от правителствените комисии в САЩ публикува предупредителна нота, в която се цитират факти за това как спането при в родителското легло е довело до задушаване или удушаване на твърде много бебета (без родителите да са били пияни или надрусани), както и защото лишава детето от развиване съзнанието за това, че то е отделна личност и го прави зависимо от родителите. Втората, според Трейси Хог травмира психиката на бебето твърде много.

Общите съвети са следните:

1. Започни така, както смяташ да продължиш за в бъдеще. Тъй като навиците се формират от съвсем ранна възраст, направи така, че да не се налага да изкореняваш вредни навици, които си формирала в детето си.

2. Независимостта не означава пренебрежение. Поради факта, че никой не може да каже кога точно детето започва да развива уменията си да се справя само със заобикалящата го действителност, ТХ препоръчва независимостта да се насърчава още от първия ден. Което значи ако бебето плаче, да го гушнеш, защото то очевидно се опитва да ти каже нещо, но и да го сложш в креватчето веднага, когато бебето покаже, че нуждите му са задоволени.

3. Наблюдавай без да се намесваш. Сиреч, взимай предвид това, че бебето минава през различни фази на съня и не се намесвай, прекъсвайки естествения поток на процеса "заспиване"*.

4. Не карай бебето да се пристрастява. Пристрсатяване кък каквото и да е, било то прегръдката на тати, 30-минутна разходка или зърно в устатае вредно, защото детето става зависимо, а "абстиненцията" предизвиква стрес, граничещ с болка. Ако приучим детето към това, му отнемаме възможността да развие умения за самоуспокояване и не му позволяваме да се научи да заспива само. Пристрастеността обикновено е свързана с предмет или действие, които са в пряко отношение с някой от възрастните в дома и тези неща имат за цел, грубо казано, да затворят устата на плачещото дете. По този начин от една страна се проявява неуажение към детето (което е отделна личност и има право на мнение и си има свое мнение дори на тази крехка възраст), а от друга се възпрепятства взаиморазбирателството между мъжа/баща и дете.

5. Измисли и практикувай ежедневно т. нар. ритуали преди заспиване. Бебетата обичат предсказуемостта и навиците. Аз, например, съм избрала едно CD с приятни мелодии, подбрани специално за бебета и винаги пускам това CD преди да сложа Аля да спи. Така тя знае, че е време за сън. Това обаче, е различно от пристрастяването, защото Аля е в състояние да заспи и без това CD, но за нея то служи като сигнал какво предстои. Ако, поради някаква причина нямам CD-то, обикновено аз изпявам първата мелодийка, с което подавам същия сигнал. Крайният ефект е, че Аля се дърпа към леглото.

Хубаво е да знаеш все пак, че Енерганът е много шавливо бебе (ти сигурно си го забелязала вече) и може да се наложи да направиш нещо, така че да блокираш визуалните стимули на Габи, например като затъмниш стаята. ТХ твърди, че понякога Енерганите, когато са уморени, се сдобиват с див поглед и очите им сякаш се отварят още по-широко, като честотата на мигането намалява.

6. Научи по какъв начин бебето ти заспива. Един от порблемите на която и да е рецепта за приспиване на бебе е, че няма начин тя да важи за всички бебета. Ако ти е трудно да определиш какво точно помага наистина за пълното отпускане и успокоение на бебето, тогава си записвай какво се случва преди заспиването й в продължение на 3-4 дни.


*Трите етапа на заспиване са следните (и отнемат общо около 20 мин.):

"Моментът" - Бебето не може да каже "уморена съм", но ще покаже чрез прозявки и други признаци, че е готово да си ляга. Трябва да го сложш в леглото до третата прозявка, иначе ще изпуснеш момента и детето ще започне да плаче, вместо да премине към следващия етап.

"Зоната" - В този етап бебето има втренчен поглед. Това продължава 3-4 минути. Очите са отворени, но то в действителност не вижда това което гледа.

"Отпускане" - Бебето прилича на човек, дремещ в автобуса: клепачите бавно се спускат надолу, след което бебето рязко отваря очи и стяга тялото си. Това се повтаря 3 до 5 пъти, докато накрая детето навлезе в страната на сънищата.
Пътят към Страната на Сънищата

1. Проправи пъртина. Тъй като бебетата се учат посредством повторение и обичат предсказуемостта, трябва всеки път да правим и да казваме едно и също нещо на бебето преди сън.

2. Гледай знаците по пътя. Ето някои от признаците при бебетата на различна възраст:
   Когато придобият контрол над главата си: Обръща лице в посока, обратна на хора и обекти; ако го носите, се опитва да зарови личицето си в гърдите ви.
   Когато придобият контрол над крайниците си: може да търка очички, да дърпа ушите си или да дращи лицето си.
   Когато станат по-подвижни: става видимо по-некоординирано, губи интерес към играчките си. Ако го държите, започва да се дърпа и да извива гърба си в дъга. Ако е в леглото си, може да се опита да скрие главицата си в един от ъглите или да се обърне на една страна и да няма сили да се обърне на другата.
   Когато започнат да пълзят и/или да ходят: Губи координация, търси подкрепа от възрастен заради нестабилност. При преумора и ако е в легълцето си, бебето може да стои изправено и да не се сеща как да седне/легне.

3. Намали скоростта преди да стигнете целта. Преди лягане вечерно време баня и, ако детето е над 3 месеца - масаж помагат за отпускането. Дори преди следобедна дрямка препоръчвам успокояваща музика. Може също така да разкажете историйка или просто да шепнете сладки думи на ушенцето на бебето. Целта е да го успокоите, а не да го приспите. Затова когато то започне да гледа втренчено или видите, че клепачите му натежават, сложете го в леглото.
   ЗАБЕЛЕЖКА: Не канете гости в часа, в който трябва да сложите детето да спи. Това не е честно. Детето ви също иска да е част от забавата (особено Енерганът!).

4. Ако пътят е неравен, помогни на детето си. Ако детето ви заплаче когато го слагате в леглото, гушнете мъничето и започнете леко и ритмично да го потупвате по гърба. Запомнете, че трябва да спрете незабавно, щом бебето се успокои. Ако продължите, то ще асоциира потупването с предстоящото спане. Нещо повече - бебето може да развие необходимост от потупването, за да заспи.
През първите 3 месеца - периодът за изграждане на режим, препоръчвам употребата на залъгалка. Това спасява майката от необходимостта да се превърне в човешка залъгалка. Ако бибата се използва правилно, бебето ще я смуче ожесточено 6-7 минути, след което ще намали темпото и накрая детенце ще изплюе залъгалката само. Много е важно в този момент да не се намери възрастен, който да тикне бибата обратно в устата на бебето. Не забравяйте, че ако то се нуждае от нея, ще ви го покаже, като започне да издава гъргорещи звуци и да се извива в търсене на залъгалката си.
Ако до 6-7та си седмица бебето не изплюва само бибата, препоръчвам родителя да я вади, за да не се пристрасти бебето към нея.

Но най-важното, за да може бебето да спи спокойно през деня е да има режим: на хранене, на време за игра и на сън.

Кърменето на поискване често граничи с превръщането на майката в човешка залъгалка, което може да бъде видяно във форума в страшни размери и води до най-различни проблеми: бебето преяжда системно, майката няма време за нищо, никога не е ясно какво следва, установяването на режим настъпва някъде към 12-15 месечна възраст, детето е твърде зависимо от присъствието на майката.

Не отричам напълно практиката за кърмене на поискване, защото тя спомага за производството на кърма през първите седмици, докато организмът (особено на първескините) привикне към новата необходимост. След това обаче преминаването към режим е препоръчително и в никакъв случай няма да доведе до спиране на кърмата. Тази установена предсказуемост ще донесе спокойствие и за бебето (което на възрастта на твоето вече се е научило да се храни ефективно), и за родителите. Да, ще отнеме време да се мине към режим (повтарям РЕЖИМ, не РАЗПИСАНИЕ), но това ще е от полза за цялото семейство.

Всяко бебе е различно, но от раждането до 3тия месец следният режим е относително характерен. Когато бебето стане по-добро в това да се храни и развие умения да си играе само за по-продължиелни периоди, режимът може да се промени в съответствие с новите нужди:

Хранене: 25-40 минути на гърда или с бутилка; бебе, което тежи повече от 2.700кг може да се храни веднъж на 2 и половина - 3часа.
Активност: 45 минути, вкл. смяна на пелените (еднократни или не), преобличане и, веднъж на ден, къпане.
Сън: 15-20 мин за заспиване, дрямка от половин до един час; продължителността на нощното спане ще се увеличава след първите 2-3 седмици.
Време за теб: Час или повече лично време, докато бебето спи. Тези периоди ще стават по-пордължителни с нарастване възрастта на детето, защото то ще се нахранва по-бързо, ще си играе само и ще спи повече.

# 1
  • Мнения: 1 246
Мама Моник,благодаря за споделените от теб съвети,4е съня ни е голям проблем.

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 981
Искам да споделя още едно проверено решение. Не е в духа на предходните, но при нас за сега има добър ефект.
За бебка направихме люлка, тип хамак. Още едно приложение на слинга на Hedra (който се интересува може да погледне този линк:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29108.0) Няколко пъти като не иска да заспива я приспивахме в него с леко люшкане, не е толкова изморително като приспиването в количка или на ръце и става по-бързо, явно и на бебето много му харесва. После реших - за да я приспивам сама и да е навъздух, ще го сложа на терасата. Вързахме го по дължината на простора, но нашата тераса е къса и широка. Така може да спи на въздух, защото имаме проблем и с разходките. Като се стресне от нещо малко я залюшкам, иначе си спи спокойно и свиква със звуците навън. Аз си чета книга или хапвам нещо. За сега върши работа.

# 3
  • София
  • Мнения: 15 210
Уф, що не дойде Трейси Хог В България, да й дам дзверо малко да го погледа, да видим как точно ще стане тая работа Mr. Green Joy Mr. Green

# 4
  • Севлиево
  • Мнения: 1 662
Мама Моник,благодаря за споделените от теб съвети,4е съня ни е голям проблем.

и аз благодаря за съветите  202uu

# 5
  • Мнения: 3 038
Уф, що не дойде Трейси Хог В България, да й дам дзверо малко да го погледа, да видим как точно ще стане тая работа Mr. Green Joy Mr. Green

За съжаление не може да дойде в България, наскоро почина Praynig.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт